Gyűrűk Ura - A kasszasiker visszatér

2004.01.06. 12:15
Kétezer-négyszáz fős stáb, huszonhatezer statiszta, mesterséges intelligencia irányította virtuális seregek, és 2,8 milliárd dollár feletti várható összbevétel. Számok és adatok minden idők legsikeresebb trilógiájának befejező részéről.
Egy Gyűrű mind fölött

A színészek azonban nem hiába szenvedtek, hiszen megpróbáltatásaik közepette is sikerre vitték a filmtörténelem egyik legnagyobb üzleti vállalkozását. A trilógia ugyanis már most vastagon nyereséges, hiszen a három részbe fektetett 297 millió dollár már az első kép epizód alatt 1,78 milliárd dollárt fialt.

A Király visszatér premierje pedig még ennél is busásabb haszonnal kecsegteti a filmstúdiót és a befektetőket. A Király visszatérre az első hétvégén 73,6 millió dollárért vásároltak jegyet az Egyesült Államok mozipénztárainál, ez pedig jócskán meghaladja a trilógia első részének eredményeit, hiszen a Gyűrű szövetségéért csak 47,2 millió dollárt fizettek a premiert követő első hétvégén, és a második rész, a Két torony is csak 62 milliót fialt az első szombat és vasárnap.

A harmadik rész ráadásul abban a huszonnyolc országban, ahol nem hetekkel dember 17-i bemutató után kezdik vetíteni a filmet, 121 milliót hozott már az első öt nap alatt. Ez az eredmény pedig meghaladja a Mátrix - forradalmak eddig rekordnak számító jegybevételét, pedig Neo magántrilógiájának bevezető részét a világ minden pontján egyszerre mutatták be.

A Király visszatér január 5-ig 292 millió dollárt csalt ki az amerikai mozinézőkből, világviszonylatban pedig már a 699 milliót is meghaladták a film bevételei. A trilógia befejező része tizenkilenc nappal a premier után máris minden idők tizenhatodik legsikeresebb filmje, és a szakértők szerint mire kikerül a mozikból, túl lehet az 1 milliárd dolláros bevételi határon, amivel a gyakorlatilag megközelíthetetlen, 1,83 milliárd dollárt termelő Titanic mögött minden idők második legsikeresebb filmje lehetne. Ráadásul mindezt úgy, hogy a tavalyi év a hollywoodi filmipar számára egyet jelentett a hanyatlással, hiszen tizenkét év óta először csökkentek a jegyeladások.

Ugyanis mint az Exhibitor Relations cég elmúlt évi összegzéséből kiderül, az elmúlt esztendőben 0,5 százalékkal, a 2002-es 9.317 milliárd dollárról, 9.27 milliárd dollárra csökkent a jegyforgalom bevétele. Az eladott mozijegyek számát tekintve pedig még jelentősebb, 4,5 százalékos visszaesés olvasható ki az amerikai statisztikákból