Emánuel
3 °C
12 °C

Oscar-díjat kap életművéért Arábiai Lawrence

2003.01.27. 12:32
Peter O'Toole Arábiai Lawrence-ként vonult be a filmtörténetbe, de az Oscar-díjat eddig egyszer sem sikerült megkapnia.
Idén Peter O'Toole-nak ítélte négy évtizedes filmes pályájának elismeréséül a tiszteletbeli Oscar-díjat az Amerikai Filmakadémia. A színészt eddig hétszer jelölték a legjobb férfi-színész díjára, de az aranyszobrocskát sosem sikerült megszereznie.

"A döntőbizottság úgy ítélte, végre eljött az idő, hogy O'Toole is saját Oscar-díjat tarthasson a kezében" - mondta az Amerikai Filmakadémia elnöke, Frank Pierson.

A hetvenéves színész Írországban született, és az angliai Leedsben nevelkedett. Több mint ötven filmben játszott, többnyire nagy sikerrel, de pályafutását 17 évesen színpadi színészként kezdte, s később is jelentős alakja maradt a színház világának. Kimagasló színpadi teljesítményéért 2000-ben Laurence Olivier-díjjal tüntették ki.

Első Oscar-jelölését az Arábiai Lawrence-ért kapta 1963-ban, egy évre rá a Becketért, 1968-ban az Oroszlán télen című filmért, míg 1969-ben a Goodybe Mr. Chipsért nominálták. 1973-ban a The Ruling Class című filmben nyújtott alakításáért került az Oscar közelébe, 1981-ben A kaszkadőrért, majd két év múlva hetedik alkalommal A legboldogabb évemért jelölték a díjra.

Az életműdíjjal az akadémia most megpróbálja ellensúlyozni ezt a kudarc-sorozatot, mivel O'Toole a Filmakadémia elnöke szerint a filmtörténet legfeledhetetlenebb alkotásaiban tűnt fel. Az életműdíjat, amivel tavaly egyébként Sidney Poitiert tüntették ki, mint az első fekete-amerikai filmcsillagot, általában a filmművészet terén végzett kiemelkedő munkáért, illetve a Filmakadémia céljainak támogatásáért ítélik oda.

A díjat O' Tolle március 23-án, a Los Angeles-i Kodak Theaterban megrendezésre kerülő Oscar-gálán veheti át. Az Oscar többi kategóriájában még a jelöltek listáját sem lehet tudni, azt csak február 11-én, hat héttel a díjátadás előtt teszi közzé az Amerikai Filmakadémia. A látványos gála házigazdája ezúttal Steve Martin lesz, aki már 2001-ben is betöltötte ezt a tisztet, a díjátadók közt pedig többek közt ott lesz Julianne Moore és Denzel Washington is.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.