Oscar-díjat kap életművéért Arábiai Lawrence

2003.01.27. 12:32
Peter O'Toole Arábiai Lawrence-ként vonult be a filmtörténetbe, de az Oscar-díjat eddig egyszer sem sikerült megkapnia.
Idén Peter O'Toole-nak ítélte négy évtizedes filmes pályájának elismeréséül a tiszteletbeli Oscar-díjat az Amerikai Filmakadémia. A színészt eddig hétszer jelölték a legjobb férfi-színész díjára, de az aranyszobrocskát sosem sikerült megszereznie.

"A döntőbizottság úgy ítélte, végre eljött az idő, hogy O'Toole is saját Oscar-díjat tarthasson a kezében" - mondta az Amerikai Filmakadémia elnöke, Frank Pierson.

A hetvenéves színész Írországban született, és az angliai Leedsben nevelkedett. Több mint ötven filmben játszott, többnyire nagy sikerrel, de pályafutását 17 évesen színpadi színészként kezdte, s később is jelentős alakja maradt a színház világának. Kimagasló színpadi teljesítményéért 2000-ben Laurence Olivier-díjjal tüntették ki.

Első Oscar-jelölését az Arábiai Lawrence-ért kapta 1963-ban, egy évre rá a Becketért, 1968-ban az Oroszlán télen című filmért, míg 1969-ben a Goodybe Mr. Chipsért nominálták. 1973-ban a The Ruling Class című filmben nyújtott alakításáért került az Oscar közelébe, 1981-ben A kaszkadőrért, majd két év múlva hetedik alkalommal A legboldogabb évemért jelölték a díjra.

Az életműdíjjal az akadémia most megpróbálja ellensúlyozni ezt a kudarc-sorozatot, mivel O'Toole a Filmakadémia elnöke szerint a filmtörténet legfeledhetetlenebb alkotásaiban tűnt fel. Az életműdíjat, amivel tavaly egyébként Sidney Poitiert tüntették ki, mint az első fekete-amerikai filmcsillagot, általában a filmművészet terén végzett kiemelkedő munkáért, illetve a Filmakadémia céljainak támogatásáért ítélik oda.

A díjat O' Tolle március 23-án, a Los Angeles-i Kodak Theaterban megrendezésre kerülő Oscar-gálán veheti át. Az Oscar többi kategóriájában még a jelöltek listáját sem lehet tudni, azt csak február 11-én, hat héttel a díjátadás előtt teszi közzé az Amerikai Filmakadémia. A látványos gála házigazdája ezúttal Steve Martin lesz, aki már 2001-ben is betöltötte ezt a tisztet, a díjátadók közt pedig többek közt ott lesz Julianne Moore és Denzel Washington is.