200 millió dollár fölött a Mátrix - Forrradalmak

2003.11.10. 11:06
200 millió dollár bevételt vártak a Mátrix - Forradalmaktól az első öt napban, és a film teljesítette is a hozzá fűzött reményeket: a Wachowski testvérek trilógiájának befejező része szerdától vasárnapig 204,1 millió dollárt hozott. Ez minden idők legjobb globális nyitása, jóllehet Amerikában a Forradalmak jóval gyengébben szerepel, mint fél éve az Újratöltve.
Az Újratöltve a csütörtökre eső május 15-i bemutatójától május 18-ig az USA-ban és Kanadában 134,3 millió dollárt termelt, míg a Forradalmak öt nap után 85,5 milliónál tart. Ha a hétvégét, azaz a péntektől vasárnapig terjedő időszakot nézzük, a különbség még jelentősebb: minden idők legjobban nyitó R minősítésű filmjeként (az R minősítésű filmeket 17 éven aluliak csak szülői kísérettel nézhetik meg - a szerk.) az Újratöltvére közel 92 millió dollár értékben váltottak jegyet, míg ugyanennyi idő alatt a Forradalmakra csak 50,2 millió dollár értékben.

A Forradalmaknak tehát be kell érnie a "minden idők legjobb globális nyitása" címmel, itt viszont - annak köszönhetően, hogy világszerte 107 területen és 18 ezer vásznon egyszerre startolt - több mint 16 millió dollárt vert rá az eddigi csúcstartó A Gyűrűk Ura - A két toronyra, amely tavaly decemberben 188 millió dollárt hozott az első öt napban.

Tekintse meg képeinket!
Visszatérve Amerikára: a Mátrix - Forradalmak eredményét ugyan egyetlen filmnek sem sikerült megközelítenie, ám Will Ferrell Elf című komédiájának 32,1 millió dolláros nyitása kimondottan szép teljesítménynek számít: ugyan ez most csak a második helyre volt elég, ám máskor ezzel a toplista élén is lehetne végezni.

Szépen szerepelt a Disney hagyományos animációval készült Brother Bearje is: a családi rajzfilm a múlt hétvégéhez képest mindössze 4,1 százalékot esett vissza, és 18,6 millió dollárral a harmadik lett (összbevétel: 44,1 millió dollár). A negyedik a Horrorra akadva 3. 11,1 millió dollárral, és bár a horrorparódia 45%-ot zuhant, gazdáinak nincs oka az elégedetlenségre: összbevételei elérik a 93,4 millió dollárt.A bevételi lista ötödik helyén a Cuba Gooding Jr. főszereplésével készült Radio áll 7,4 millió dollárral (összbevétel 17 nap után: 36,3 millió dollár), míg a hatodik helyet az Igazából szerelem foglalja el: a brit színészek színe-javát, Hugh Grantot, Emma Thompsont, Liam Neesont és másokat felvonultató romantikus vígjáték úgy hozott 6,6 millió dollárt, hogy R minősítésű, és mindössze 576 moziban játszották (a Forradalmakat 3.502-ben).

A Top 10-et korábbi premierek zárják: a hetedik 4,825 millió dollárral Clint Eastwood Titokzatos folyója (összbevétel: 40,8 millió dollár), a nyolcadik 4,8 millióval a Runaway Jury (összbevétel: 40,1 millió dollár), a kilencedik szintén 4,8 millióval a Texasi láncfűrészes mészárlás (összbevétel: 73,2 millió dollár), tizedik pedig 3,1 millió dollárral a Jack Black főszereplésével készült Rocksuli (School of Rock), amelynek összbevétele 73,6 millió dollár.

Cinematrix