Októberben jön a magyar South Park

2004.02.14. 17:38
A Nyóckerben egy csapat fiatal utazik vissza az időben, hogy olajlelőhellyé változtassák a Józsefvárost, de közben azért elvernek néhány korrupt politikust is. Szókimondó szövegek, és kényes témák az új magyar rajzfilmben, amiben a Belga és a Ludditák rappelnek, a főszereplő pedig LL Junior hangján szólal meg.
Tekintse meg a képeket.
Idén októberben kerül a mozikba a Nyócker című egész estés rajzfilm, amely az alkotók reményei szerint hamar kultuszfilmmé válhat. A több mint száz perces számítógépes animációs film a józsefvárosi gettóban játszódik majd, és egy fiatalkorú banda kalandjait, illetve a környék lakóinak mindennapjait meséli el. Az alkotók ígérete szerint a film szókimondó és humoros lesz, de ahogy a South Park című amerikai sorozatban, a Nyóckerben is szó esik majd fontos társadalmi problémákról, így a kisebbségek helyzetétől a korrupción át a kábítószerkérdésig mindenen poénkodnak majd a film szereplői.

Mocskos szájú

A rajzfilm karaktereinek többsége cigány lesz, de a film készítőinek szándékai szerint a történet túllép a filmekben eddig megszokott roma-ábrázoláson, mivel a Nyóckerben feltűnő cigányok élete nem lesz felhőtlen, de sajnálatraméltó sem. Emellett a filmben feltűnik majd a kerület összes kisebbsége, így a Nyóckerben szerepelnek kínaiak, törökök, de amerikaiak is. Az alkotók szerint a készülő film végre kimond minden olyasmit, amit a többség a cigányokról és a cigányok a magyar többségről gondolni szoktak, de a sajtóanyag szerint a film a kényes téma ellenére is jókedvű és humoros marad. A Nyócker forgatókönyvét Nagy Viktor, a Használati utasítás börtönhöz című bestseller szerzője, Orsós László Jakab publicista, és Damage az Est FM-en régen nagy sikerrel futó Szabódó család című rádiójáték írója készítette.

Tekintse meg a képeket.
"Már a film első tíz percében ki fog derülni, hogy az élet értelme a pina és a pénz, bár ez később a szerelem és pénz jelszavakra módosul." - mesélte el Damage a sztoriról, amely egyik aspektusában egy cigány-magyar Rómeó és Júlia feldolgozás. "A Nyócker főhősei el akarják csitítani a két rivális banda közti viszályt, de ehhez pénzre van szükségük, ezért visszamennek az időben, egészen az őskorba, hogy a Józsefváros területét gazdag olajlelőhellyé változtassák" - avat be a sztori részleteibe Damage, aki szerint a film ugyan sokban hasonlít majd egyes amerikai alkotásokra, de nem szerették volna, ha a néző a South Park vagy a Beavis és Buthead magyar változatának tartanák a Nyóckert, ezért a történet írásakor tudatosan figyeltek, hogy elkerüljék a már ismert, elcsépelt poénokat.

A forgatókönyvírók szándéka szerint a film mindenkit érintő problémákat vet majd fel, de nem lesznek benne aktuálpolitikai utalások, így például a Nyóckerben ugyan egyetlen valódi politikus figurája sem tűnik majd fel, de a történetben szereplő korrupt politikusokat azért rendre helyben hagyják majd a főszereplők.

Színészek a rajzfilmben

A filmet fiatal művészek készítik, akik közül többen az Iparművészeti Főiskolán végeztek, és eddig leginkább reklámfilmeken dolgoztak.

"Magyarországon mindenki kisfilmben gondolkodik, ha animációs filmet akar készíteni, de min rögtön egy egész estés rajzfilmet szerettünk volna csinálni." - mesélte Gauder Áron a film rendezője, aki reméli, hogy alkotása ugyanolyan sikeres lesz, mint annak idején a Macskafogó volt.

A rendező szerint a Nyócker nem csak a történettel és a szókimondó humorral érhet el sikereket, hiszen az alkotás képi világa is teljesen újszerű lesz Magyarországon. A filmben kétdimenziós karakterek mozognak majd egy háromdimenziós, számítógéppel generált világban. A szereplők mozgását is komputerekkel modellezik, arcukat azonban igazi emberekről készített fényképek alapján készítik el, így néhány karaktert józsefvárosi őslakosokról mintáztak, sőt néhány szinkronszínész, így például Pindroch Csaba arcát is adta a filmhez. A film szereplői rajta kívül többek közt Szabó Győző, Gryllus Dorka és Hujber Ferenc hangján szólalnak majd meg, a főszereplőt pedig LL Juniorról mintázták. A filmben az ő számain kívül még a Belga, a Ludditák, DJ Mango, a Nyers és a Száztagú cigányzenekar dalai hallhatóak majd.

Hiányzó milliók

A film költségvetése előreláthatóan 65 millió forint lesz, különböző pályázatokon azonban eddig csak 48 milliót nyertek az alkotók, ezért a Nyócker bemutatásához még szponzorokat kell keresnie a stábnak. A stáb dolgát nehezíti, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítványtól kapott 40 millió forintot csak akkor nem kell visszafizetniük, ha a filmre legalább nyolcvanezren váltanak jegyet, ezért a Nyóckert mindenképpen még idén be kell mutatni.

Egy ideig úgy tűnt, hogy a TV2 jelentős összeggel támogatja majd a film elkészítését, az együttműködés keretében a Nyócker stábja rövid ötperces rajzfilmeket készített a Lucifer című műsorba, de végül a csatorna mégsem adott pénzt az egész estés rajzfilmre.

"A TV2-nél látták a Nyóckerhez készült három perces demofelvételt, és felajánlották hogy a mozifilm előtt rövid kisfilmeket készítsünk a karakterek felhasználásával. A Lucifer című talk show betétműsora lett a rajzfilm, ezért minden részt egy hét alatt kellett elkészítenünk, a műsor szerkesztői által megadott témában." - nyilatkozta Novák Erik, a film producere, és ötletgazdája, aki szerint azért romlott meg a kapcsolatuk a csatornával, mert a szoros határidők miatt néha csúsztak, a csatorna munkatársai pedig gyakran előzetes egyeztetés nélkül vágták meg a már elkészült kisfilmeket.

A csatorna később a csúszásokra hivatkozva nem akarta kifizetni az utolsó három epizód árát a filmet gyártó Lichthof Productionsnek, amiért a cég be is perelte a TV2-t, de végül a készítőknek és a csatornának sikerült a tárgyalótermen kívül megegyeznie.

A tévétársaság támogatása nélkül azonban más forrásokból kell előteremteni a hiányzó 17 millió forintot, ezért a készítők olyan szponzorokat keresnek, akik nem akarják reklámfilmmé változtatni a Nyóckert. A producer reményei szerint hamarosan találnak megfelelő befektetőket, így a forgatásnak egyetlen napra sem kell pénzhiány miatt leállnia.