Ágnes
-11 °C
-4 °C

Volt egyszer egy Travolta

2004.08.02. 15:21
Jonathan Hensleigh minden tudását bele akarta sűríteni a Megtorló című képregény-adaptációba, pedig csak egy jó akciófilmet kellett volna írnia, rendeznie. John Travoltát valószínűleg arra kérte: torolja meg a nézőkön, hogy a Ponyvaregény óta jó karakterszínésznek tartják, a Megtorlót alakító Thomas Jane-nek pedig Dolph Lundgrent kellett utánoznia.
A halálfej-pólós Megtorló 1974-ben tűnt fel egy Marvel-képregényben Pókember mellett, mint kisegítő, később főszereplőként tátogta a buborékokat, majd Dolph Lundgren alakításában 1989-ben került a videotékák polcára, hogy 2004-ben Thomas Jane, az amerikai Cristopher Lambert testesíthesse meg a vásznon. Megtorló a harminc év alatt semmit sem változott, a lelkében még mindig az a cowboyhősökből formált - Clint Eastwood alakította - Piszkos Harry maradt, akiből az eredeti figurát kreálták.

Klikk a képre!
Jonathan Hensleigh gyakorlott forgatókönyvíróként a képregény történetét ezért adaptálta szigorúan a filmes lexikon western meghatározása alapján: A főhős, Frank Castle az FBI különleges ügynöke egy akcióban véletlenül megöli a helyi keresztapa, Howard Saint (John Travolta) fiát, aki válaszul kiírtja Castle egész családját. A kormányszervek nem tesznek igazságot, így a leszerelt ügynök áll értük bosszút az "erkölcsi törvények nevében", és mivel minden fegyvernemhez ért a pillangókéstől a szecskavágóig, magányos küzdelme sikerrel végződik. De a városból az új Nő nélkül távozik.

A Volt egyszer egy Vadnyugat alapsztoriján kívül még rengeteg jelenetben felfedezhetjük az akciófilmben a spagettiwesternt, de Sergio Leone remek feszültségteremtését nem sikerült átemelni, a jó kezdés után belassul a film.

Idézetek Tarantinótól és a Latin szólások gyűjteményéből

Ahogy Ennio Morricone harmónikára komponált zenéjét gitáros illetve heavy metálos betétekre cserélték, úgy újították meg a western dizájnját is: a kilencvenes évek képregényeinek világával és minimális hi-tech látvánnyal akciósították a filmet. Mondhatnánk, hogy mindezt Hensleigh tarantinói humorral vegyítette, de ez enyhe kifejezés lenne, hiszen sorban tűnnek fel a Megtorlóban a Kill Bill, a Kutyaszorítóban vagy akár a Tiszta Románc gyomorkavaróan hatásos bunyói, vallatásai.

Hensleigh viszont itt nem állt meg, sajnos többet akart, mint egy trendi, Tarantinóval fényezett Sergio Leone-emlékdarab. A Száz híres film mellé levette a polcáról a hollywoodi forgatókönyvírók többi nélkülözhetetlen kötetét, a Száz híres eposzt és drámát meg a Latin szólások és szállóigéket, és minden oda nem illőt belesűrített: operára rendezett gyilkolást, jágói ármánykodást, odüsszeuszi nyilazást. A producer pedig, aki mellesleg a forgatókönyvíró-rendező felesége, a forgatás végefelé szerezhette meg a harminchárommillió dolláros költségvetés nagy részét, mert az utolsó tízpercbe egy-egy autós üldözést és robbantást is beszorítottak.

Travolta leszerepel a katyvasz akcióban

Klikk a képre!

A bruce willicesen cinikus főhősnek Hensleigh észt is kreált, így Megtorló olykor olyan komolyan veszi magát, hogy latinul idéz zengzetesen: "Si vis pacem, para bellum!", majd a nézők kedvéért, akik nem olyan műveltek, mint a forgatókönyvíró és a Megtorló, le is fordítja: "Ha békét akarsz, készülj a háborúra!". Környezete pedig a "Ne engedd, hogy a múltad felfaljon!" és "Áldottak vagyunk!" melodrámába illő mondatokkal próbálja visszacsempészni Castle gyilkos lelkébe az érzékenységet.

Az Armageddon és a Die Hard 3. forgatókönyvírójának első rendezése is egyben a film, de a forgatáskor Hensleigh végig a történetet olvashatta fel magának gyönyörködve, mert a színészeivel láthatóan senki sem törődött. Az atomtolvaj-szerepek széles repertoárjával rendelkező John Travolta ezúttal a Kardhalos emlékeit elevenítette fel, pedig úgy tűnt az a 94-es visszatérése utáni mélypontja, a mexikói maffiózó szerepében Weuardo Yanez a Megveszem ezt a nőt mexikói szappanopera sorozatából rögtönzött. A romantikus szerepekben megismert, feketére festett főszereplőnek, Thomas Jane-nek pedig a két hónapos edzés mellett valószínűleg otthon meg kellett néznie a nyolcvankilences változatot, hogy Dolph Lundgrent megfelelően tudja utánozni.

Jane végül színészi képességeiben mégis alulmaradt Lundgrennel szemben, ahogy minden elkeseredett igyekezet ellenére a Megtorló is alulmaradt a The Punisher címen forgalmazott eredetivel szemben. Az legalább egy jó akciófilm volt, míg ez csak egy katyvasz lett.

A megtorló (The Punisher)
színes feliratos amerikai-német akcióthriller, 124 perc, 2004

rendező: Jonathan Hensleigh
forgatókönyvíró: Michael France, Jonathan Hensleigh
operatőr: Conrad W. Hall
jelmeztervező: Lisa Tomczeszyn
producer: Gale Anne Hurd, Avi Arad
executive producer: Stan Lee, Kevin Feige, John Starke
látványtervező: Michael Z. Hanan
vágó: Steven Kemper

szereplők:
Thomas Jane (Frank Castle)
John Travolta (Howard Saint)
Laura Harring (Livia Saint)
Roy Scheider (Frank Castle, Sr.)
Bonnie Johnson (Betty Castle)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.