Toy Story 2

2000.04.14. 23:27
Olyan könnyű ám elhülyülni! Meg otrombának lenni! Mert olyan könnyű azt mondani a kilencéves kishúgunknak, hogy "ha a szobádban hagytad a macidat, akkor annak most is ott kell lennie!" Már mér kéne ott lennie? Van lába, hogy odébb menjen!
Jó, tény, hogy még senki nem látta az igazi télapót, a hétfejű sárkányt, de még a világszép királykisasszonyt sem, akit egy jól irányzott csókkal lehet felébreszteni szörnyű nagy álmából! Tény. De CSAK tény! Hinni meg nem a tényekben kell! Élni meg nem a tényekért.

Nem tudom, milyen lehet gyerekként megnézni a Toy Story 2-t, mert én már egy fölnőtt vagyok, és én már a szememmel nézem a filmeket, nem a szívemmel, de azt tudom, hogy én (még így is) nagyon jól szórakoztam rajta. Sőt, azt mondanám, hogy felhőtlenül jól szórakoztam. Nevettem, amikor nevetni kellett, sírtam, amikor sírtak körülöttem. Nyilván már máson, mint a mellettem ülő unokahúgom, de legalább nem máskor. Ezek a dolgok, hogy hűség meg barátság, mindkettőnket megtaláltak.

A szellemes fordulatok és fergeteges gegek között észre sem venni, hogy a sztori még a John Malkovich menet nem-kicsit-beteg történetét is állva hagyja. Itt például egy Buzz Lightyear nevű csillagharcos megküzd önmaga ellen, szó szerint!, mert kettő (sőt, több ezer) van belőle, ugyanazzal a névvel és ugyanazzal a személyiséggel azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az egyiküket kivéve, aki mellesleg pont a mi barátunk, mindegyikük azt hiszi magáról, hogy titkos küldetésben van a Föld nevű bolygón, amiről folyamatosan be is kell számolnia a hajónaplónak. Csak a mi barátunk tudja, hogy ők gyerekjátékok, akiknek pillanatnyi feladata az Univerzumban mindössze annyi, hogy megtalálják barátjukat, Woody serifet, akit elrabolt egy (tényleg beteg) babagyűjtő, hogy aztán elküldhesse (a baba-készlet három másik tagjával közös csomagolásban) egy japán múzeumnak, amely majd egy nagyobb összeggel hálálja ezt meg neki. És ez még csak az egyik főhős! De az egész mozi ilyen! Beszarás, olyan jó.

Végül, de nem utolsósorban érdemes kiemelni két fantasztikus alakítást: Stohl Andrást, Woody serif, és Dörner Györgyöt, Buzz Lightyear magyar hangjának szerepében. Nem tudom, hogy Tom Hanks és Tim Allen milyen árnyalatokat tudtak hozzátenni az eredetihez, de az biztos, hogy Stohlnál és Dörnernél nem többet.

JÁTÉK LÁNYOKNAK/FIÚKNAK

Mit nézel meg legelőször egy lány-rajzfilmfigurán? Mit nézel meg legelőször egy fiú-rajzfilmfigurán?
a szemét
az arcát
a kezét
a lábát
a mellét
a fenekét
a szemét
az arcát
a kezét
az izmait
a fenekét
az összképet

Toy Story,1999 Rendező - Colin Brady, Ash Brannon, John Lasseter, Lee Unkrich ::: Operatôr - Sharon Calahon ::: Zeneszerző - Randy Newman