Toy Story 2 - Pixar

2000.04.19. 21:08
Nehéz elfogultság nélkül írni a Toy Storyról (TS). Jól emlékszem 1995-re, amikor kijött John Lasseter első estés 3D mozifilmje. Oscart is kaptak később, meg ilyesmi, sőt még videón is kiadták, amit én rohadtul meg is vásároltam, aztán kölcsönadtam a csajomnak, aki végülis nem bírta valahogy megnézni, de aztán visszakerült hozzám a kazetta.
"Szóval elég nagy TS fan volnék."
Nekem nagyon tetszett az első rész. Többször megnéztem videón, pedig nincs is kvarcórám. Most pedig megvallom a nagy nyilvánosság előtt, hogy megvettem a hivatalosan kiadott filmzenét is CD-n, amit nem rendszeresen hallgatok! Szóval elég nagy TS fan volnék. Érthető hát, hogy nagyon vártam már a film második részét. Mondanom sem kell, hogy közben megnéztem a Bogár életét, ami szintén a TS készítőinek műhelyéből jött - nem rossz, nem rossz, de nekem azért a TS hangulatvilága jobban tetszett.

Aztán száz évvel az amerikai bemutató után végre megjelent kezemben egy screener CD-n és bevallom, megremegett a kezem az enter gombon, de végül aztán csak 5 percet néztem meg belőle, mert kezdett Baljós Árnyak és Mátriksz színezete lenni a dolognak. Most pedig eljutottam a mozik mozijába, ahol négyszer lehet megtekinteni a Ster Century főcímet és ahol vannak még, akik nem tudják, hogy a jegyük számozott székre szól. Mindegy, végül elindult a film is és nem volt Stuart Little trailer, aminek kimondottan örültem.

De előbb egy kis kitérő a Pixarról, akik a filmet bírták dobni.

A Pixar 1986-ban jelent meg a színen egy rövid kis számítógépes animációval (Luxo Jr.), ami az első számítógéppel készített animációs rövidfilm volt és Oscar-jelölést kapott. A céget egyébként Steve Jobs hívta életre, aki a Lucasfilmből vásárolta ki a magot. A Luxo egy kis lámpáról szól, akik szépen ellabdázgat az anyja mellett. Már itt látni lehetett, hogy mire jó a 3D: élettelen tárgyakat emberi tulajdonsággal és mozgással felruházva történetet mesélni. Innen csak egy ugrás és a Toy Storynál vagyunk. A cégnek azóta jelképe a lámpa, ami ebben az animációs filmben szerepelt.

A Luxo Jr-t be is mutatják a TS 2 előtt, amely felettébb hatalmas meglepetést bírt énnekem okozni. Imádom az ilyeneket. (De ostoba vagyok, most látom csak, hogy ez hivatalos press release is volt.) A Bugs Life VHS verziója után is van egy rövidfilm, mégpedig a Gery játéka, ami 1997 kapott Oscart az animációs rövidfilm kategóriában. Röviden annyit lehet ezekről elmondani, hogy zseniálisak. Sajnos a többi Pixar kisfilmet nem volt alkalmam látni, de aki információval bír a hollétük felől, kérem bújjék elő!

"Pixar a király."
Szóval a TS 2 nem egy überclassic. Az első résznek kiváló folytatása, szó se róla. Viszont annál nem több. Én leginkább a kettőt együtt bírnám elképzelni, mintha nem is lenne köztük négy esztendő. Úgy viszont hibátlan a két alkotás. Technikailag nem egy quantum leap (minőségi ugrás), legalábbis nem érződik rajta a Pixaros technológiai fenegyerekek munkája. Emlékeztetőül: a Luxo Jr volt az a film, ahol például a tárgyak önárnyékkal rendelkeztek, sőt, motion blur is került a mozgó tárgyakra. Mindez 1986-ban, amikor az első 16 bites gépek kezdtek szállingózni a háztartásokba én pedig Commodore 64-et nyüstöltem egy kvarcórával a bal kezemen!

A film tele van hatalmas gagekkel, de ezt azt hiszem el is várhatjuk. Én különösen azon a blődségen feküdtem meg, ahol a Woodyék a róluk készült western marionett részeket nézik videón. Mármint konkrétan ami ment a tv-ben, az fakasztott könnyekre. A többi poén részben átjött az első részből, vagy valamilyen összefüggésben előfordult már benne, de ettől eltekintve is roppant mulatságos a dolog. A Star Wars utalások is roppant viccesek voltak a filmben.

A történet eléggé nagy hasonlóságokat mutat fel az első résszel, bár ez nem olyan nagy baj. Lehet, de én azt szeretem, ha nincs egy filmben történet, hanem csak vannak szereplők és azok csinálnak dolgokat, vagy nem. Ez a good guy - bad guy dolog már kezd lassan az agyamra menni, de mindig bele bírnak rakni egy autós üldözést a végére és ettől most sem menekülhetünk.

Még egy jelenetet ki kell emelnem a filmből. Nem tudom, ki hogy van az apró finomságokkal, de ez nekem nagyon tetszett. A filmben megjelenik Gery! És micsoda megjelenés. Öreg apót játszik, aki törődik a játékokkal, igazi művész, aki újjávarázsolja őket. Woodyt veszi kezelésbe és felvarrja az eltörött kezét. Komolyan mondom, stílust bírnak ábrázolni 3D-ben. Feelinget bírnak áthozni és ilyenkor érezni, hogy egy hullámhosszon vagyunk a készítőkkel. Keblemre ölelném azt a madarat, aki a dolog mögött áll.

Pixar a király. 450 alkalmazottat foglalkoztat, következő filmje a Monsters Incorporated lesz 2001-ben valamikor, amit szintén a cégben 5.2 százalékot jegyző Disney nyomáz majd a piacra, aztán talán egy Tron remake jön majd, de ez egyelőre nem hivatalos.

Szeretlek benneteket.