Közlekedési káosz várható Pécsen

2009.04.09. 14:17
Májusban lezárják a Széchenyi teret, a Zsolnay kulturális negyed építése júniusban indul a Pécs2010 program keretében. Áprilistól 4,5 milliárdból fejlesztik a közlekedést.

Rendkívül nehéz körülmények között közlekedhetnek a pécsiek és a városba érkezők nyáron, mert párhuzamosan folynak majd a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program nagyberuházásai és a Sopianae Terv útfelújítási munkálatai.

A parkok újjáépítésének egyes elemei húsvét után kezdődnek, a főteret, azaz a Széchenyi teret májusban zárják le a régészeti feltárások miatt, a tudásközpont, a koncertközpont, a Zsolnay kulturális negyed, azon belül a Múzeum utca kivitelezése pedig várhatóan júniusban startol, mondta el Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója.

4,5 milliárdból fejlesztik az utakat

A Magyar Aszfalt Kft. és a Colas Építő Zrt. alkotta Pécs 2009 MC Konzorcium is idén áprilisban lát munkához, hogy 2010-ig 131 ponton építsen, újítson fel forgalmas, frekventált, illetve nagyon rossz állapotú peremkerületi utakat, közlekedési csomópontokat a Dunántúl legnagyobb városában. A fejlesztés 4,5 milliárd forintba kerül, a pénzből 65 kilométer hosszan és 400 ezer négyzetméter felületen újul meg az aszfaltburkolat.

Cserép Attila, Pécs nyugalmazott rendőrkapitánya vezetésével megkezdte munkáját a forgalomszervezéssel megbízott operatív munkacsoport. Feladatuk, hogy naprakész információk alapján megoldást találjanak a közlekedési problémákra, és plakátokon, a helyi médiában, valamint az interneten gondoskodjanak a lakosság megfelelő tájékoztatásáról.

A tömegközlekedést javasolják

A munkacsoport vezetője szerint Pécsett a következő hónapok nagy türelmet igényelnek mindenkitől, a legjobban azok járnak, akik a tömegközlekedést veszik igénybe, annak ugyanis minden esetben elsőbbséget biztosítanak.