Washingtonban folytatódik a Herzog-per

2010.07.28. 11:43 Módosítva: 2010.07.28. 11:45
Herzog Mór százmilliós műgyűjteményének elkobzott darabjai jelenleg többek közt a Szépművészeti múzeumban láthatók. A magyar kormány még 1998-ban tett ígéretet a gyűjtemény visszaszolgáltatására, ám ez még nem történt meg.

A washingtoni bíróságon folytatódik Herzog Mór örököseinek pere, akik a második világháborúban elkobzott műkincseiket követelik vissza a magyar államtól - áll az örökösök megbízásából készült közleményben. A két és fél ezer darabból álló Herzog-gyűjtemény Magyarországon fellelhető darabjai - köztük El Greco festményei - jelenleg egyebek mellett a Szépművészeti Múzeumban és a Nemzeti Galériában találhatók.

A magyar kormány még 1998-ban tett ígéretet a gyűjtemény visszaszolgáltatására, ám ez még nem történt meg.

A per tárgya több mint negyven kiemelkedően értékes műalkotás, amelyek becsült értéke meghaladja a százmillió dollárt. A második világháború előtti egyik legjelentősebb műkincs gyűjtemény Herzog Mór Lipót báró nevéhez kapcsolódik, és olyan művészek alkotásaiból áll, mint El Greco, Fransisco de Zurbaran vagy idősebb Lucas Cranach. A visszaigényelt művek a páratlan, 2500 darabból álló Herzog-kollekció Magyarországon található részei. A most indult per, szakértők szerint, pedig az utolsó nagyobb, a holokauszt óta rendezetlen művészeti tárgyakat érintő ügy.

Perek változó eredménnyel

Magyarország annak ellenére elutasította a műtárgyak visszaadása iránti keresetet, hogy az 1998-as Washingtoni Konferencián ígéretet tett arra, hogy "teljes mértékben elkötelezett az irányban, hogy visszaadja a kulturális vagyontárgyaikat vagy kártalanítsa a holokauszt áldozatait". Ezen felül Magyarország vállalta, hogy kijelöl egy főbiztost a Herzog-műkincsek, és az ehhez hasonló többi értékes gyűjtemény felkutatására és egy terv kidolgozására, amelynek célja a viták rendezése.

Herzog Mór-Lipót egyik unokája, Márta Nierenberg kezdeményezte a műkincsek visszaadását. Az éveken át tartó sikertelen egyeztetéseket követően 1999-ben peres eljárást indított, amelyben 12 nagy értékű festményt kért vissza magyarországi múzeumoktól. Ezekből mindössze egy Munkácsy tanulmányt kaptak vissza annak ellenére, hogy a bíróság első fokon helyet adott a keresetnek. A Legfelsőbb Bíróság ezt megváltoztatva új eljárásra kötelezte az első fokú bíróságot. A megismételt eljárás további három évet vett igénybe, és az örökösök szempontjából végül sikertelenül zárult. Herzog István és András utódai e per végső kimenetelére vártak - zárul a közlemény.