A Fidesz újra Corvin-láncot osztogatna

2010.08.24. 09:07
A kormány fontolgatja, hogy a Corvin-lánc ismét szerepeljen az állami kitüntetések között - írja a keddi Népszabadság. A díjat Horthy alapította, és az első Orbán-kormány élesztette újjá.

Nagy Anna kormányszóvivő a napilapnak azt mondta: nincs még kormánydöntés arról, hogy ismét az állami kitüntetések között szerepeljen a Corvin-lánc. Így október 23-án biztosan nem lesz ilyen kitüntetés.

Előzetesen - annak kapcsán, hogy augusztusi 20-án elmaradtak az állami kitüntetések, s azokat október 23-ra halasztották - kormányzati források a Népszabadságnap azt mondták: "méltatlanul hagyták el" a szocialista kormányok a Corvin-láncot a kitüntetések közül.

A kormányzati kommunikációs államtitkár nyilatkozott is a Hír TV-nek az első Orbán-kormány által 2001-ben adományozott kitüntetésről. Kovács Zoltán "komoly problémának, hiányosságnak" nevezte, hogy "elfelejtődött" a Corvin-lánc. A kormány újragondolja, hogy az ismét szerepeljen az állami kitüntetések között.

A Corvin-lánc kitüntetést 1930. október 11-én Horthy Miklós kormányzó alapította Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter javaslatára. Az első ceremóniát 1931. február 24-én, Mátyás király születésnapja tiszteletére rendezték. A tudósoknak, íróknak, művészeknek járó elismerés a két világháború közötti időszakban a legnagyobb állami kitüntetésnek számított.

2001-ben, az első Orbán-kormány idején alapították újra a Corvin-lánc díjat. Az akkori ellenzék tiltakozott, mondván, ezzel a Horthy-korszakot idézik fel, majd ez a kritika volt az oka a kitüntetés "elfelejtésének" a 2002-es kormányváltás után - ismerteti a Népszabadság.