Berágtak az angolok a holkauszttender miatt

2005.04.14. 12:20
Az emlékközpont tenderéből kizárt angol cég azért nem tudta csatolni a kért papírokat, mert olyanok a szigetországban nem léteznek.
Megtámadta a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállításának rendezésére kiírt tendert a világhírű angol múzeumi tervezőcég. Az Event Communication Ltd.-t kizárták a pályázók közül, mivel néhány szükséges papírt nem csatolt. A világszerte ismert cég azt állítja, olyan dokumentumokat kértek tőlük, amelyek hazájukban nem léteznek. A Közbeszerzési Döntőbíróság a panasz három pontjából egyet talált magalapozottnak, azaz a céget végleg kizárták. Az angol követség ennek ellenére információkat gyűjt az esetről.

Lehetetlen kérés

Ahogy azt megírtuk, három cég indult a holokausztközpont állandó kiállításának rendezésére kiírt pályázaton. A nyertes a kiállítást még nem rendezett, de kedvező árat ajánló Trifólium Kft. lett. A témában az Auschwitz-kiállításával nevet szerzett Rajk László elesett a rendezés lehetőségétől. A dublini múzeummal 2002-ben az év múzeuma címet elnyerő Event Communication Ltd., amely a manchesteri Imperial War Museumról is nevezetes, ugyanakkor nem tudta csatolni a kért papírokat, így a céget kizárták.

Az Eventet három ponton marasztalták el, tudtuk meg Puczkó Lászlótól, aki az angol cég magyar partnerének, a Xellum Kft.-nek a vezetője.

Szükség lett volna az angol vámhatóságok nyilatkozatára, amely azt bizonyítja, hogy a társaságnak nincs nem teljesített tartozása. Ilyen papírt azonban az ottani hatóságok nem állítanak ki, állította. Be kellett volna nyújtaniuk egy aláírási címpéldányt, mivel a papírokat nem az igazgató írta alá. Aláírási címpéldány Angliában nem létezik. Végezetül pedig a kibocsátott banki nyilatkozat formátumával is problémák voltak.

A pályázók közül kizárt Event jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbírósághoz, amely a vámnyilatkozat tekintetében igazat adott a cégnek, a másik két pontban viszont nem. A szakértők által biztos befutónak tartott cég így tehát a tartalmi szempontok figyelembe vétele nélkül kiesett.

Feladják

Puczkó László elmondta, meg vannak győződve igazukról, hiszen a szabályozás szerint külföldi cégtől csak olyan dokumentumok kérhetők, amik az adott országban is elfogadottak. Ennek ellenére a procedúra idáig olyan sokba került, hogy nem küzdenek tovább, és a Fővárosi Bíróságig már nem viszik el az ügyet.

Az eset azonban jelzés lehet minden, magyar tenderen induló angol cégnek, hiszen a fenti okok miatt angol cég hivatalosan nem is nyerhet itthon. Az angol követségen megtudtuk, hogy az ügy vonzatai miatt a kereskedelmi osztály jelenleg már információkat gyűjt a témában.