Alteros hatalomátvétel a Jövő Házában

2006.11.13. 16:17
Az egykor a Kontroll csoportban tevékenykedő Hajnóczy Árpád lett a Millenáris új vezetője, megtartva a Wahorn Andrással kezdődött, alteros vonalat. Mellette a Sziget fesztiválról érkező Tóth Tibor, továbbá Révai Vera lesznek felelősek azért, hogy piaci alapon működjön az intézmény. A tervek szerint multicégek új fejlesztésű termékeit állítják majd ki.

Új igazgatót neveztek ki a Jövő Háza Központ élére, és további nagy változások várhatóak az intézmény körül, juttatott el hozzánk izgalmas híreket egy informátorunk. Bár a kulturális-tudományos komplexum honlapján szó sincs személyi változásokról, meg sem fordult a fejünkben, hogy az információ kacsa lenne. Az ugyanis, hogy ebben az állami intézményben hivatalos bejelentés nélkül zajlanak átszervezések, beleillik a komplexum történetébe.

Hogy érthetővé váljon, miért nyúltunk nagy lendülettel a telefon után, gyorsan végigfutunk a Millenárisból Jövő Háza Központtá alakuló indult intézmény emlékezetes botrányain.

Az előző részek tartalmából

A Fidesz-kormány ösztönzésére épített, egyébként neves építészeti díjjal kitüntetett park első vezetője - Koltai Péter - az Álmok álmodói kurzuskiállítás zavaros szervezési ügyei miatt már az elején lemondott. Az őt követő Berkecz Máriát a kormányváltás után perbe fogták, de a drága aranyhal-eledel és az ingyen osztogatott kvarcórák vádpontjait végül nem tudták bizonyítani. Az igazgató 6 millió forint és egy autó visszaadása után tisztán távozott.

Utódját, Mizsei Zsuzsát később az új tulajdonos, az SZDSZ-es informatikai minisztérium váltotta le, hogy a helyére ültetett Tóth Józseffel megkezdje a Millenáris átalakítását Jövő Házává. Szakértők jöttek-mentek, félkész koncepciókra fizettek ki milliókat, Wahorn Andrást egy sms-sel pozícióba helyezték, hogy aztán az egész társaságtól megszabaduljon az őket kinevező miniszter, Kovács Kálmán.

A komplexumot mostanáig az egykori műszaki igazgató, Marosvölgyi Zsuzsa vezette. Szinte érthetetlen, hogy Millenáris-Jövő Háza működésének négy éve alatt a fentiek mellett jutott idő egyébként színvonalas programok lebonyolítására is.

Terjeszkedés

A nyugalom azonban csak átmeneti volt. Az informatikai minisztérium megszűnésével a szintén liberális gazdasági minisztériumhoz kerülő Jövő Háza élére ugyanis új igazgatót ültettek a múlt héten, hallottuk nem hivatalos forrásból.

Az igazgató mellé pedig ki fognak nevezni még néhány, SZDSZ-közeli vezetőt, mondta a neve elhallgatását kérő informátorunk. Aki végezetül azt suttogta, tudomása szerint Csepeli György közpolitikai igazgató szűk körben arról beszélt, hamarosan elkezdik a Jövő Háza Központ bővítését, azt a programot, amelynek keretében felújítják a jelenlegi park és a Margit körút közti ingatlanokat.

A Jövő Háza 2010-ig

Az új igazgató nevét egyébként a Jövő Háza telefonközpontosától tudtuk meg. Marosvölgyi Zsuzsa igazgatót kértük a telefonhoz, a készséges diszpécser rövid habozás után azonban elmondta, már egy bizonyos Hajnóczy Árpád vezeti az intézményt. Mivel Hajnóczyt hosszú ideig nem tudtuk megszólaltatni, az illetékes minisztériumhoz fordultunk.

"A Millenáris bővítése az új kormányzati negyed megvalósításának függvénye" - mondta szabatosan Csepeli György, majd kifejtette az egyenletet: A minisztériumok egy helyre költöztetésével lebonthatnák "a munkára teljesen alkalmatlan GKM épületét". Így hatalmas terület szabadulna fel a jelenlegi park és a Margit körút közt. A Jövő Háza bővítésének egyéb akadálya nincs, vélte Csepeli, mert "bár a II. kerületi polgármester fideszes, azért támogatja" az ügyet. A beruházás pénzbe pedig nem kerülne, a megoszthatatlan területnek ugyanis az állam mellett két másik tulajdonosa is van. Csepeli szerint a két tulajdonos, a Wallis és a Mammut vállalnák a költségeket. "A beruházásnak 2010-ig meg kellene valósulnia".

A jövő piaci alapon


Hajnóczy Árpád egy Kontroll-koncerten
A személyi változásokról a minisztérium szóvivője nyilatkozott. "Piaci alapra szeretnénk helyezni a Jövő Háza működését. Új szakmai koncepciót dolgozunk ki, szem előtt tartva a költséghatékonyságot" - mondta Ábrahám Gergely. A komplexum a kutatási és fejlesztési programok bemutatási terepe lesz. "A jövő technológiáit lehetne itt kiállítani. Ha egy cégnek van egy jó projektje, azt itt be lehet mutatni. Mi adjuk a helyet, ők az installációt" - összegezte a terveket a szóvivő.

Hogyan kerül a képbe az új igazgató, firtattuk, mivel Hajnóczyról csak annyit tudtunk kideríteni, hogy az alternatív zenei szcénában mozgott, például a Kontroll csoport tagja volt. "Az új igazgatót szakmai alapon a miniszteri kabinet választotta ki" - mondta Ábrahám, megjegyezve, hogy ő is csak a Kontroll csoportos múltat tudta előásni internetes keresése során.

A homály akkor oszlott el, amikor telefonon maga Hajnóczy jelentkezett be, megerősítve a minisztériumban hallottakat, azaz hogy feladata a Jövő Háza működésének megreformálása lesz. Célja, hogy növelje a saját bevételek arányát, támogatásokat és szponzorokat szerezzen.

Információink szerint a komplexum támogatását ugyanis drasztikusan csökkentették, míg 2005-ben 2,2 milliárd forintból gazdálkodtak, 2006-ra már csak 1,4 milliárd állta a rendelkezésükre, és jövőre tovább megszorítások várhatóak. Az igazgatónak februárig kell benyújtania a minisztériumhoz a koncepcióját.

Hajnóczy megjegyezte, hogy nem a Kontroll csoport volt karrierje csúcsa, tevékenykedett még újságíróként a Figyelőnél, a UPC-nél vezérigazgató-helyettes, a TVNET Kft.-nél ügyvezető, a Reader's Digestnél pedig marketing igazgató volt.

Az új igazgatóval egy időben két további vezetőt is kineveztek. Valószínűleg tanácsadó lesz a Sziget szolgáltatás-fejlesztési vezetőjeként is tevékenykedő Tóth Tibor, aki mellett pozíciót kapott még Révai Vera, Demszky Gábor előző felesége is.

"A tartalmi és működési megújuláshoz egy ember nem elég, de ennél többet nem tudok" - közölte a kinevezésekről a gazdasági minisztérium szóvivője.