Zalán
6 °C
19 °C

Még öt évig sugározhatnak a kereskedelmi tévék

2005.07.20. 14:40
Az ORTT 2007-től újabb öt évre adott sugárzási lehetőséget a két kereskedelmi tévének. Az MTV ötletparádéjából csak az új közéleti csatorna valósul meg, és újabb adókat indítana a Duna tévé is.
A médiahatóság meghosszabbította öt évvel az RTL Klub és a TV2 koncesszióját, valamint nyilvántartásba vette a Magyar Televízió közéleti csatornáját - erősítette meg az MTI értesülését az egyik testületi tag.

A két országos kereskedelmi csatorna műsorszolgáltatási jogosultága 2007-ben jár le, ehhez képest kaptak még újabb öt évre sugárzási lehetőséget. A Magyar Televízió Rt. menedzsmentje a nyáron nyújtotta be elsőként indítani kívánt tematikus csatornájának nyilvántartásba vételi kérelmét.

Másfélmilliárdos koncessziós díj

Az MSZP által a testületbe delegált Ladvánszky György elmondta, az ő javaslatára csomagban - több mint kéttucat, szintén 2007-ben lejártó helyi és körzeti rádiós, televíziós szerződéssel együtt - tárgyalva, változatlan feltételek mellett hosszabbította meg a két országos kereskedelmi tévéadó koncesszióját a médiahatóság.

Ez az MTI információja szerint évente mintegy másfél-másfél milliárd forintos koncessziós díjat, valamint harminc százalék körüli közszolgálati tartalomarány vállalását jelenti egyebek mellett.

Szavai szerint azért volt szükség erre az eljárásra, mert a döntés későbbre csúszása esetén több kis médium frekvenciájára nem is tudtak volna időben pályázatot kiírni.

A médiahatóság február közepén meghozott határozata szerint az ORTT Irodájának szeptember 16-ig kellett a testület elé terjesztenie a javaslatot a hosszabbítási kérelem elbírálására.

Közéleti csatorna az MTV-től

Noha tavaly március óta fél tucatnál több tematikus adó létrehozásának tervét jelentette be a két magyarországi közszolgálati televízió vezetése, eddig csak a Magyar Televízió közéleti csatornájának nyilvántartásba vételi kérelme érkezett meg a médiahatósághoz.

Rudi Zoltán tavaly márciusi elnökké választásakor beszélt arról, hogy a nemzeti főadó mellett tematikus közéleti, nosztalgia-, kulturális és sportcsatornák indítását tervezi az MTV. Az elsőként jelentkező hírcsatorna startját megválasztása után 2005-re ígérte, később idén márciusra módosították az időpontot, ami végül szeptemberre csúszott.

Nemrégiben azt tudatta az MTV szóvivője, hogy a tervek szerint jövő szeptemberben megkezdené próbaadását a visegrádi négyek közép-európai kulturális televíziója.

Cselényi László, a Duna Televízió elnöke április végén, megválasztása után két hónappal jelentette be, hogy két újabb csatornát kívánnak indítani. Akkori közlése szerint az Autonómia nevű adó a kisebbségek témakörét állítja majd figyelme középpontjába, míg az Unió elnevezésű elsősorban ifjúsági, oktató csatorna kíván lenni.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.