Az internetet is szabályozná az új médiatörvény

2005.07.05. 16:15
Az ORTT saját maga készíti el a működését is szabályozó médiatörvény új koncepcióját, mivel a jelenlegi szabályozás már képtelen lépést tartani a technikai fejlődéssel. A platformfüggetlen törvénytervezetet október közepére ígéri a Törvényelőkészítő Szakértői Bizottság.

Október 15-ére az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elé kell kerülnie a médiatörvény módosításáról szóló tervezetnek, amit az ORTT által felkért, tíztagú szakértői testület dolgoz ki a határidőig - közölte Kovács György, a médiahatóság elnöke egy keddi budapesti sajtóbeszélgetésen.

Elavult törvény

Az 1996-ban elfogadott, a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény több kérdést nem, hiányosan vagy nem megfelelően rendezett, ugyanakkor a technikai fejlődés, például a digitális technika megjelenése miatt kell is több helyen módosítani kell a jogszabályt - mondta Kovács György.

"Ma ez a törvény abszolút nem bánik barátságosan a korszerű technikai megoldásokkal" - közölte az ORTT elnöke, aki emellett lényeges kérdésként említette a közszolgálati médiumok finanszírozási és irányítási szisztémájának átalakítását, valamint a panaszbizottsági rendszer felülvizsgálatát is.

Nem támogatja majd mindenki?

Bogdán Tibor, a törvény-előkészítésre létrehozott bizottság vezetője legfontosabb feladatuknak azt nevezte, hogy alkotmányos, működőképes, nyitott és korszerű, azaz a most vagy később megjelenő technikai változásokra könnyedén alkalmazható normaszöveget nyújtsanak be vitára a törvényhozásnak.

Szempontként említette, hogy a javaslat egyes paneljei önmagukban is megállják a helyüket, vagyis egyes panelek abban az esetben is beépíthetőek legyenek a jogszabályba, ha valamelyik elem nem kap elegendő parlamenti támogatást.

Kovács György szerint a törvénytervezetet a Testületnek egyhangúan el kell fogadnia, mivel csak ez garantálhatja, hogy a tervezetet általános vitára alkalmasnak találja a Parlament kulturális bizottsága, amely már az ORTT által a közszolgálati médiumok finanszírozására kidolgozott javaslatokat is elvetette.

Internetet szabályoznának

Bogdán Tibor elmondta, hogy jelenleg a médiahatósággal és az internettel kapcsolatos szabályozás kidolgozásánál tartanak; a közszolgálati médiumok finanszírozásának és felügyeletének kérdésével az elkövetkező hetekben foglalkozik a testület.

Bogdán hangsúlyozta, hogy csak a platformfüggetlen szabályozás megteremtése miatt foglalkoznak az internettel, hiszen a technikai konvergencia, azaz a különböző médiumtípusok összeolvadása miatt pár év múlva már a televíziók is megjelenhetnek önálló, nem csupán a műsorfolyamot kiegészítő tartalmakkal a neten, és a tartalom eljuttatásának módja másodlagossá válik.

Az ORTT nem szeretne internetcenzúrát, de a törvényelőkészítő bizottság szükségesnek tartja, hogy az új médiatörvény az interneten is biztosítsa a személyhez fűződő jogok- és a kiskorúak védelmének jogi hátterét.

A Törvényelőkészítő Szakértői Bizottság egyébként hetente ül össze, tagjai közt több pártokhoz szorosan kötődő szakértő is megtalálható, így például Pokol Béla, aki a válaszadási jogot biztosító Lex Pokol néven elhíresült törvénytervezettel ijesztgette annak idején a médiát, illetve Szente Péter, aki már többször felvetette az ORTT megszűntetésének gondolatát is.

Megalakult az Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet

Az ORTT május 1-jei hatállyal létrehozta az Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézetet, és ebben az évben feladataként a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény általános felülvizsgálatát határozta meg számára.

Az Intézet ezt a munkát a Testület által felkért Törvényelőkészítő Szakértői Bizottsággal együttműködve végzi el, emellett azonban a korábban megkezdett munkák folytatásaként továbbra is végez forráskutatást a globális médiapiac jelenségeiről, és a külföldi médiaszabályozó hatóságok szabályozási gyakorlatáról, valamint tervei közt szerepel egy Elektronikus Kommunikációtudományi Adatbázis létrehozása a különböző tudományos műhelyek médiaszabályozási tárgyú elektronikus publikációiból.

Az Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet emellett könyvkiadási programjának keretei közt egy elméleti, technológiai áttekintést adó angol nyelvű szakkönyv fordítását, illetve egy gyakorlatiasabb ismereteket nyújtó kiadvány nyomdai előkészületét is befejezi a közeljövőben.