Hétfőn nyit a Művészetek Palotája

2005.03.10. 15:47
Beethoven Házavatás-nyitányát és Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenyét is játssza majd a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Művészetek Palotája ünnepélyes megnyitóján, hétfőn. A gálakoncert előtt nyílik meg a budavári palotából átköltözött Ludwig Múzeum is. Az eseményre Budapestre érkezik a világhírű spanyol tenor, José Carreras is, aki délután "beénekli" majd a koncerttermet.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi gálakoncertjével és a Ludwig Múzeum új otthonának átadásával hétfőn nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Művészetek Palotája, jelentette be Demján Sándor, az építő TriGránit Fejlesztési Rt. elnöke csütörtökön.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekart Kocsis Zoltán vezényli a hétfői nyitókoncerten, ahol Beethoven Házavatás-nyitányát, Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenyét, Bartók Béla és Kocsis Zoltán három zenekari darabját, valamint Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát hallhatja a közönség. Közreműködik a Nemzeti Énekkar, a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Ránki Dezső zongorázik, Kiss B. Attila énekel.

Az ünnepélyes megnyitóra a több száz meghívott külföldi vendég között Budapestre érkezik a világhírű spanyol tenor, José Carreras, aki aznap délután "beénekli" a koncerttermet.

A modernség talánya

Hétfőn, a gálakoncert előtt nyílik meg a budavári palotából új, dél-pesti otthonába költözött Ludwig Múzeum, ahol másnaptól Feszített művek címmel a múzeum saját gyűjteményéből, valamint A modernség talánya címmel nyílik tárlat, utóbbin a világ leghíresebb modern és kortárs művészeti gyűjteményei közé tartozó párizsi Pompidou-központ műtárgyaiból látható válogatás.

A Művészetek Palotája a Nemzeti Filharmonikusok és a Ludwig Múzeum mellett a Nemzeti Táncszínháznak nyújt majd állandó otthont. A Fesztivál Színház Claudio Monteverdi első operája, az Orfeo bemutatásával szerdán nyitja meg kapuit magyar és külföldi zenei kiválóságok közreműködésével.

Elég lesz a pénz

Benedek András kulturális államtitkár kérdésre válaszolva elmondta: az államnak a költségvetésben eredetileg tervezett összeg (97,9 milliárd forint) háromnegyedét (73,54 milliárd forintot) kell fizetnie az intézményért a harminc évre szóló, úgynevezett PPP beruházási-működtetési konstrukcióban, amelyet a miniszter hamarosan aláír a partner konzorciummal.

Mint kifejtette, a szerződés értelmében a tárca idén 2,2 milliárd forintot fizet a konzorciumnak, ezenfelül a ház szakmai működtetésére, a programokra további 2,5 milliárd forint jut. Kiss Imre, a minisztérium által létrehozott Művészetek Palotája Kft. vezérigazgatója szerint az előirányzott összeg elegendő lesz az üzemeltetésre, a szakmai működtetésre és a produkciókra.

Az épületben étterem, bár, könyvtár és médiatárral felszerelt archívum, könyvesbolt, valamint civil szervezetek irodái is helyet kapnak.

Mint a Duna-parti intézmény ismertetőjében olvasható, az új Millenniumi Városközpont első fejlesztési üteme 2005-ig tart, a második ütemben egy olyan főépület felépítése szerepel, amelyben egy konferenciaközpont, egy kaszinó és egy gyógy- és rekreációs célokat szolgáló fürdő kap helyet. A főépület melletti déli saroktelken a tervek szerint egy multifunkcionális kiállítási épület, északra pedig több szálloda áll majd.