Mégis Demjánhoz költözik a Ludwig Múzeum

2004.10.27. 13:36
A Ludwig Múzeum már nem félti szakmai függetlenségét, és csak azt sérelmezi, hogy a Művészetek Palotája egyedül koncerthelyszínként hirdeti magát.
A Ludwig múzeum már biztosan leköltözik a Művészetek Palotájába, és reméli, hogy az alapító okiratában rögzített függetlenségét valóban megőrizheti, tudtuk meg az igazgatónőtől, Néray Katalintól.

Mint ismert, az épületbe eredetileg tervezett Modern Magyar Művészeti Múzeum elindításához a koncepció és a gyűjtemény is hiányzott, így a politikai és beruházói akarat a Ludwig beköltöztetése mellett döntött. A Várban működő kortárs művészeti múzeum vezetősége akkor bizonytalanodott el először, amikor kiderült, a kiszolgáló helyiségek nem alkalmasak intézményük működtetéséhez. Később a raktárakat bővítették, és bár az irodák száma továbbra is kevésnek tűnt, rábólintottak a költözésre.

Problémákat később az vetett fel, amikor egy sajtótájékoztatón a Művészetek Palotájának vezetősége bejelentette, saját fotópályázatuk nyertesit állítanák ki a Ludwigban. Néray akkor az Indexnek azt is elmondta, hogy tudomása szerint az önálló kiállítási és gyűjtési koncepcióval rendelkező Ludwigba nem csak ezt a fotópályázatot akarják benyomni, hanem - a régi ötlet reneszánszaként - a Vasilescu-gyűjteményt is.

Hecckampány

Mostanra az ügy azonban rendeződni látszik. Kiss Ernő, a házat üzemeltető Művészetek Palotája (korábban Kultúr-Part) Kft. vezetője az Indexnek elmondta, a Ludwig önállóságát szavatoló alapító nyilatkozattal rendelkezik, és függetlenségét egyáltalán nem akarják bolygatni.

"Ugyanúgy élik majd életüket, mint a Várban" - jelentette ki Kiss Imre.

Néray elmondta, saját kommunikációjukat is meg szeretnék őrizni, bár tudják, a Művészetek Palotájának van saját marketinges gárdája is. Szerinte a két csoport munkája összehangolható lesz. Az igazgatónő hiányolta ugyanakkor, hogy a kulturális központ csak koncertteremként hirdeti magát, noha ismeretes már az ő nyitókiállításuk is.

A párizsi Pompidou központ modern gyűjteményének az ötvenes évektől napjainkig készült alkotásaiból mutatnak majd be válogatást. Az első szintet elfoglaló kiállítás Budapest mellett csak Zágrábban lesz még látható. Az új Ludwig másik két szintjén a múzeum saját gyűjteményét állítják ki.