Este már új igazgatója lehet a Nemzetinek

2002.10.28. 10:11
Ma délután ül össze az a bírálóbizottság, amely a Nemzeti Színház vezérigazgatói pályázatára érkezett hét pályaművet véleményezi. A NKÖM sajtóosztályának közlése szerint Görgey Gábor miniszter hétfő este bejelentheti az új igazgató nevét.
A tizenegyfős kuratórium mai ülésén arra tesz javaslatot, hogy ki legyen a Nemzeti Színház új igazgatója a hét pályázó közül. (Mivel az intézmény részvénytársaság formájában működik, a vezető pontos titulusa vezérigazgató.) Mint ismert, a direktori posztra Dalos Gábor szakújságíró, Székhelyi József színművész, Jordán Tamás, a Merlin Színház igazgatója, Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója, Márta István, az Új Színház igazgatója, Röthler Balázs színművész és egy - nevének közzétételéhez hozzá nem járuló - aspiráns jelentkezett.

Hét szakmabelit a miniszter jelölt ki

A pályázatok elbírálására a miniszter hét szakembert kért fel: Bálint Andrást, a Radnóti Miklós Színház igazgatóját, Konter Lászlót, a Békés megyei Jókai Színház igazgató-főrendezőjét, Szakonyi Károly írót, Tarján Tamás irodalomtörténész-kritikust, Henye Nándorné kulturális igazgatási szakértőt, Kállai Ferenc színművészt, a Nemzet Színészét és Harsányi László közgazdászt, az NKA elnökét. A szakmai szervezetek három tagot delegáltak. A Magyar Színházi Társaságot Meczner János, a Budapest Bábszínház igazgatója képviseli, a MASZK Országos Színészegyesületet Hegedűs D. Géza, a Színházi Dolgozók Szakszervezetét pedig Konrád Antal elnök. A Nemzeti Színház tagságából Blaskó Péter vesz részt a pályázatok bírálatában.

Estére döntés születhet

A kultusz tárca sajtóosztályának közlése szerint a kuratórium javaslatának megszületése után Görgey Gábor miniszter már hétfő este bejelentheti az új igazgató nevét. A tárca vezetőjének október 31-éig megnevezi, hogy ki vezeti január elsejétől a Duna-parti teátrumot.