Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Görgey kiírta a Nemzeti vezérigazgatói pályázatát

2002.07.15. 15:38
Görgey Gábor kulturális miniszter - a Magyar Színházi Társasággal történt egyeztetés után - kiírta a pályázatot a Nemzeti Színház Rt. vezérigazgatói posztjára.
A tárca vezetője Vass Lajos közigazgatási államtitkárral közösen tartott hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a pályázati kiírás az kedden a Magyar Hírlapban, július 30-ig pedig a Kulturális Közlönyben jelenik meg. Az Indexen már most olvasható.

A pályázatokat október 1-jéig várják, s azokat egy szakmai bizottság közreműködésével 30 napon belül bírálják el. A szakmai bizottság tagjait a miniszter egyelőre nem jelölte meg, az NKÖM sajtóosztályának közlése szerint a grémium leendő tagjait hivatalosan még nem kérték fel a feladatra.

Az új színházigazgató megbízatása 2003. január 1-jétől öt évre szól. A nemzeti kulturális örökség minisztere a pályázat nyertesének főigazgatói címet adományoz.

Gyorssegély a filmeseknek
Görgey Gábor a mai sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy megszületett a kormányhatározat a filmes szakmának juttatandó 800 millió forintos gyorssegélyről.

A Magyar Mozgókép Alapítványnál meglévő 320 millió forintot pedig a szakma befejezetlen filmek elkészítésére fordítja.

Mint elhangzott, a filmesek várhatóan e hét közepére állítják össze a befejezés előtt álló 25 film jegyzékét.

>>Részletek

A pályázók augusztus 5-tol 9-ig elozetes egyeztetés alapján megtekinthetik a Nemzeti Színház épületét, s az intézményről pályázati csomagban kapnak információkat.A pályázati anyagnak tartalmaznia kell a Nemzeti Színház szakmai koncepcióját, feladatrendszerének meghatározását, valamint a konkrét színházszakmai, szervezési, vezetési, gazdálkodási és marketing terveket.

Görgey Gábor jelezte, hogy a Nemzeti Színház vezetése mellett mindenképpen szeretnének művészeti tanácsot felállítani, ám az eddig felkért személyiségek nem vállalták a feladatot.

A tárca vezetoje a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy zajlik a gazdasági, jogi és technikai ellenorzés a Nemzeti Színház elozo idoszakára vonatkozóan, amelynek során Bosnyák Miklós jelenlegi ügyvezeto igazgató azt is megvizsgálja: miként lehetne korrigálni az akusztikai, illetve a színpad teljes "beláthatóságára" vonatkozó hiányosságokat.

Mint megírtuk, Huszti Péter egy hónappal ezelőtt mondott le a Nemzeti Színház ügyvezető főigazgatói tisztéről. Döntését azzal indokolta, hogy túl nagynak érezte az ügyvezető főigazgatósággal járó terhet. Azóta Bosnyák Miklós, a korábbi ügyvezető igazgató irányítja a színházat.

A miniszter vasárnap véget ért londoni útja kapcsán bejelentette, hogy 2007-re felújítják a Zeneakadémiát, 2003 decemberétől pedig szeretnének magyar évadot rendezni Nagy-Britanniában. Görgey a szigetországban tett látogatásán találkozott a brit Nemzeti Színház, a BBC rádió világszolgálatának és a British Council képviselőivel.