A miniszteri biztos az Operaház új főigazgatója

2007.05.21. 15:27
Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn kihirdette a Magyar Állami Operaház vezetői tisztségeire kiírt pályázat eredményét. Az új főigazgató Vass Lajos, az új főzeneigazgató Fischer Ádám. Az operaház új vezetői június 1-jétől töltik be posztjukat, megbízatásuk öt évre szól.

A pályázatra hatan adtak be egyéni pályamunkát: négyen a főigazgatói, ketten a főzeneigazgatói posztra. Vass Lajos, aki tavaly június óta az operaház miniszteri biztosa, és Fischer Ádám, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója közösen pályázott az Opera vezetésére.

Hiller István elmondta, hogy az általa felkért szakmai-szakértői jelölő bizottság véleményének figyelembe vételével döntött a pályamunkákról. A bizottság egyhangú javaslatot tett le az asztalra, ezt megerősítve hozta meg a döntést.

"Egy fontos szakaszon vagyunk túl, és egy nagyon izgalmas korszak kezdetén állunk" - mondta a kultuszminiszter, aki azt szeretné, ha a Magyar Állami Operaház innentől az előadásokról szólna, nem pedig szervezeti, személyi kérdések foglalnák le.

Az operaház arca Fischer Ádám főzeneigazgató lesz. A főigazgató pedig elsősorban szervezési, financiális dolgokkal, és az intézmény működtetésével foglalkozik majd. Hiller István a jelenleg még miniszteri biztosként dolgozó Vass Lajos eddigi munkáját eredményesnek és fontosnak nevezte.

A miniszter elmondta, hogy a közösen benyújtott pályázat egyebek mellett kitér az Erkel Színház jövőjére és a kamaraopera-játszásról szóló elképzelésekre. Két-három hét múlva pedig összeáll a magyar közélet prominens képviselőiből az Opera működését segítő támogatói-tanácsadói testület.