Megalakul a Szórakoztatózenei Minisztérium?

2006.03.22. 16:56
El lehet-e törölni az ötvenes éveket idéző rendeletet, amely állami papírhoz köti a koncertezést és dj-zést? Kóka János szerint szabályozzon a piac, de közben a vizsgarendszer mellett lobbizók is beindultak. A kidolgozott kompromisszumos megoldás olyan bonyolultnak tűnik, hogy talán csak egy minisztériumnyi bürokrata lenne képes működtetni.
"Nem életszerű a rendelet", ami vizsgához köti Magyarországon a zenekarok fellépését, és a dj-zést, mondta az Indexnek Kóka János. A gazdasági miniszter szerint nyilvánvaló, hogy felül kell vizsgálná a tiltakozó zenészek által idejétmúltnak nevezett jogszabályt. A helyzet mégsem egyértelmű, néhányan ugyanis az állami kontroll fenntartásáért lobbiznak.

Döntsön a piac

Az Index úgy értesült, Kóka János foglalkozik azzal a kulturális vonzatú, de a jogalkotás által furcsamód a gazdasági tárcához sorolt rendelettel, amely - az igényes szórakoztatás végett - állami kontrollal engedi fellépni a magyar zenekarokat és dj-ket.

"Felül szeretnénk vizsgálni a rendeletet, mert liberális politikusként úgy vélem, a piac döntse el, ki a jó zenész" - értett egyet a jogszabály ellen tiltakozókkal a gazdasági miniszter.

Melléklet a 43/1998. (VI. 24.) IKIM rendelethez
A vendéglátó üzlettel szemben támasztott alapkövetelmények:

11. Élőzene és/vagy műsorszolgáltatás esetén a zenész, az énekes, a revütáncos, illetve a lemezbemutató legalább az Országos Szórakoztató Zenei Központ által szervezett szakvizsgával rendelkezik.

43/1998. (VI. 24.) IKIM rendelet

Mint arról az Index beszámolt, egy 1998-as rendelet szerint Magyarországon csak szakvizsgázott szórakoztatóipari munkások szórakoztathatják a közönséget. A petíciót is benyújtó zenészek sérelmezték, hogy a jogszabály az ötvenes éveket idéző módon korlátozza a művészi szabadságot, hiszen nem egy bürokratának, hanem a közönségnek kell eldönteni, hogy jó-e, amit játszanak.

Sokan úgy vélték, a vizsgáztatással megbízott Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) célja önmaga fenntartása, mivel a vizsga komolytalan, teljesítéséhez elsősorban nem zenélni kell tudni, hanem - újabb tízezer forintok befizetésével - részt kell venni az OSZK-s tanároknak munkát adó tanfolyamon.

Az OSZK vezetője, Szirmai László azonban állította, vizsga nélkül biztos a hazai zenei élet hanyatlása, mivel "a vendég nem arra van predesztinálva, hogy eldöntse, jó-e az a zene, vagy sem."

Roma zenészek a

Hiába szállt síkra a pártállami időkre emlékeztető szabályozás ellen a gazdasági miniszter, mondván "Ottlik Géza is szakdiploma nélkül lett nagyszerű író". Megtudtuk, sokan lobbiznak a szabályozás eltörlése ellen. A "roma zenészek" attól félnek, hogy amúgy sem könnyű helyzetük tovább romlik azzal, hogy bárki felléphet, vázolta fel a másik oldal érveit a zeneileg is PC Kóka János.

A miniszter így végül engedett a liberális elvekből, és kidolgozott egy kompromisszumos tervezetet. Azok a zenekarok tehát, amelyek "bizonyos százalékban saját szerzeményeket adnak elő", mentesülnének a vizsgakötelezettség alól, hiszen amúgy művészi szabadságuk sérülne, mondta a miniszter, majd sajtótájékoztatójára hivatkozva gyorsan elbúcsúzott.

Sajtósától, Ábrahám Gergelytől tudtuk meg, a tervezetet véleményezésre elküldték a tárcáknak. Kérdéseinkre azonban már nem kaptunk választ, így a helyzet továbbra sem tűnik tisztázottnak.

Hogyan lehetne ugyanis ellenőrizni, hány saját számot játszik az együttes? Ki állapítja meg, melyik saját szám? A koncertekre kiszállna az alkalomhoz illő uniformisba, egyen-bőrdzsekibe öltözött bizottság, hogy megállapítsa, az éppen játszott dal kísértetiesen emlékeztet a Korn Twisted Transistor című szerzeményére, így azt nem fogadják el sajátnak? A Ganja mama című nóta viszont a ragga jellegzetességei mellett egyéni, úgyhogy arra bólint majd az OSZK-logós pulcsiba öltözött bürokrata? Esetleg minden zenekarnak le kell majd adnia saját számai felvételeit egy frissen, erre a célra felállított bizottságnál? És mi lesz a helyzet a dj-k vizsgáztatásával, hiszen ők jellemzően nem saját zenéket játszanak, éppen ezért állítják, a vizsga számukra különösen értelmetlen.

A tárca március végére ígéri az új jogszabály megalkotását. Az Index tudósítani fogja Önöket a Szórakoztatózenei Minisztérium megalapításának humoros lépéseiről.