Vita a pedofilokat rejtegető pápáról

2007.05.22. 18:27
Olasz képviselők azt követelik, tiltsák meg a RAI dokumentumfilmjének bemutatását. A film Ratzingernek a pedofil papokat mentő utasítását ismerteti.

Politikai vita robbant ki Olaszországban arról, hogy levetítheti-e a közszolgálati televízió a BBC egyik dokumentumfilmjét, amely római katolikus papok gyerekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekményeiről szól. A vita azután támadt, hogy Mario Landolfi konzervatív képviselő, az olasz parlament médiát felügyelő bizottságának vezetője arra kérte Claudio Cappont, a közszolgálati televízió, a RAI főigazgatóját, hogy tiltsa meg a Szexuális bűncselekmények és a Vatikán című film bemutatását.

Ebben az a vád éri a mostani pápát, XVI. Benedeket, hogy megvédelmezte a gyerekek ellen vétkező papokat - írta a La Repubblica című olasz napilap hétfői számában. A pedofíliával megvádolt papok tucatjairól beszámoló filmet Michele Santoro baloldali nézeteiről ismert újságíró szeretné bemutatni, Anno Zero című politikai vitaműsorának középpontjába állítva. Landolfi sajtóközleményében hangsúlyozta: "a közszolgálati televízió nem válhat tömegtájékoztatási kivégzőosztaggá, amely az egyházra és a pápára nyit tüzet". A filmet a BBC tavaly októberben vetítette, Olaszországban azonban még nem sugározták. Olasz bloggerek ugyanakkor lefordították és jelenleg a Google Video olasz oldalainak legnépszerűbb felvétele. "Sem a felügyelőbizottságnak, sem egyes politikusoknak nincs joga előzetes cenzúrát kérni sem újságíróval, sem témával szemben" - szögezte le Giuseppe Giulietti képviselő, aki korábban a RAI újságíróinak szakszervezeti vezetője volt.

Közismert pedofília

Az olasz katolikus egyház már elítélte a dokumentumfilmet. Az Avvenire, az olasz püspöki konferencia lapja "aljas rágalmazással" vádolta a hét végén a bloggereket. Ugyanakkor két baloldali képviselő, Giovanni Russo Spena és Gennaro Migliore közös közleményben követelték a film bemutatását, mert szerintük a katolikus egyházon belül dívó pedofília közismert. Megszólalt az ügyben Alessandra Mussolini szélsőjobboldali képviselő, az egykori diktátor unokája is. Úgy vélekedett, hogy a filmet be kell mutatni, ha nem az egyház elleni támadásra használják fel, de hozzátette: nem bízik Santoróban. Antonio Satta centrista politikus szerint a dokumentumfilm a "szennyújságírás" példája, amelyben előre felállítanak egy tételt és mindent annak rendelnek alá, hogy azt bizonyítsák a valóságos tények ellenére is.

Titkos pedofilvédő parancs 

A dokumentumfilm alapjául egy titkos vatikáni dokumentum szolgált, a Crimen Sollicitationis, amelyet 1962-ben adott ki a Szent Hivatal, a mai hittani kongregáció elődje, de 2001-ben aktualizálták, hogy külön hangsúlyt fektessenek a pedofíliára, miközben az egész világon egymás után robbantak ki egyházi személyek szexuális visszaéléseivel kapcsolatos botrányok. A latin nyelvű dokumentum arról rendelkezik, miként kezeljék a püspökök azoknak a papoknak az ügyét, akik a gyóntatószéket szexuális ajánlattételre használják fel vagy áldozatuk elhallgattatása érdekében visszaélnek a gyónási titokkal, illetve állatokkal, gyerekekkel vagy férfiakkal létesített szexuális érintkezés gyanújába kerülnek. Előírja továbbá, hogy az ilyen természetű eseteket tartsák titokban, ez vonatkozik az áldozatra, az érintett papra, az esetleges szemtanúkra és magára a dokumentumra is. A titoktartás megsértőit kiközösítéssel sújthatják.

A titkos irat 2001-ben vált ismertté, amikor Joseph Ratzinger akkori bíboros utalt rá egyik püspökökhöz intézett levelében, amelyben új intézkedéseket terjesztett elő az ilyen jellegű vádak kezelésére. A BBC-dokumentumfilm Ratzingert teszi felelőssé azért, hogy a botrányokat agyonhallgatták és a megvádolt papokat elrejtették az igazságügyi hatóságok elől. Giuseppe Caldarola baloldali képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy az olasz közönségtől megtagadjanak valamit, amit a brit láthatott. "A Vatikánnak rá kell jönnie, hogy a megelőző cenzúra a gyengeség jele" - mondta.