Schwajda egyeztetett Orbánnal távolmaradásáról

2002.03.19. 10:19
A Népszabadság úgy tudja, hogy Schwajda György, az új Nemzeti Színház igazgatója tiltakozásnak szánta, hogy nem vett részt a nyitóelőadáson. A direktor előzőleg egyeztetett Orbánnal.
A Nemzeti Színház nyitóelőadásán, Az ember tragédiája premierjén nem jelent meg az új teátrum igazgatója, Schwajda György kormánybiztos, akinek a díszpáholyban lett volna a helye. A színház művészeti főtitkára, Márton Éva közölte, hogy az igazgató szabadságát töltötte. Csak erre a rövid pihenőidőre telt, tegnap már a szombaton bemutatásra kerülő Shakespeare-színmű, A vihar világítópróbáján vett részt.

Nem tetszett neki

Jóllehet korábban a Nemzeti Színház Rt. cáfolta, hogy Schwajda György nem értett egyet a díszbemutató élő közvetítésével, amelyre szerződést is kötött a színház és a Magyar Televízió, az adás előkészítése során azonban az igazgató már nemtetszését fejezte ki.

Ennek az volt következménye, hogy Schwajda György nem jelent meg az avató előadáson. A Népszabadság úgy tudja: tiltakozásnak szánt lépését előzetesen egyeztette Orbán Viktor miniszterelnökkel, vagyis nem olyan magándöntés volt, amely a kabinet neheztelését vonná maga után.

A társulat

A Népszabadság érdeklődött a Nemzeti Színház szerveződő társulatáról is. Erről Márton Éva elmondta, hogy a jövő évadra szóló szerződésüket már hatan - Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Tóth Auguszta, Szarvas József, Rátóti Zoltán és Stohl András - aláírták. Előrehaladott tárgyalások folynak Básti Julival, Nagy-Kálózy Eszterrel és Ráckevei Annával is.

Egyelőre nem határozták meg az évadra szerződött színészgárda létszámát, de valószínűleg húsz-egynéhány főből áll majd. A főtitkár szerint egyetlen rendezővel sem kötöttek éves szerződést, így a híresztelésekben szereplő Vidnyánszky Attilával, a Bánk bán színre állítójával sem.