Putyin-ellenes szöveg miatt nem indulhatnak grúzok az Eurovízión

2009.03.12. 09:22 Módosítva: 2009.03.12. 11:07
Grúzia nem vesz részt a Moszkvában tartandó idei Eurovíziós Dalversenyen, mert a szervezők leszavaztak a "We don't want to put in" című számukat.

A 2009-es, moszkvai Eurovíziós Dalfesztivál szervezői elutasították a grúz televízió által nevezett dalt, mivel a szövege Vlagyimir Putyint gúnyolja. Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) kedden hivatalosan közölte a grúz köztévével, hogy "We Don,t Wanna Put In" című versenydaluk ellenkezik az Eurovíziós Dalverseny szabályaival, így ezzel a dallal nem állhatnak ki a moszkvai dalverseny színpadára.

A grúz versenydal előadója a Stephane and 3G nevű formáció, már a február közepén megrendezett nemzeti döntő másnapján a támadások kereszttüzébe került. A szám refrénjét többen áthallásosnak minősítették, és úgy érezték, a dal Vlagyimir Putyin volt elnök, jelenlegi kormányfő ellen szól. Nemrégiben tüntetést is szerveztek orosz fiatalok a grúz köztévé épülete előtt, azt akarták elérni, hogy Grúzia lépjen vissza a versenytől.

Grúzia eredetileg, még a dal kiválasztása előtt bojkottálni akarta a moszkvai dalversenyt az augusztusi grúz-orosz háború miatt. "Úgy döntöttünk, hogy nem változatunk a szövegen és nem választunk másik dalt. Nem megyünk Moszkvába és nem veszünk részt a 2009. évi Eurovíziós Dalversenyen" - mondta Natia Uznadze, a grúz televízió felelős producere.

"Még mindig nem értjük, miért döntött így az Eurovízió. Nem kaptunk konkrét magyarázatot" - tette hozzá. Giorgi Csanturia, az állami televízió egyik vezetője kijelentette: "a dal ... nem tartalmaz politikai állásfoglalásokat, ezért nem változatjuk meg a szöveget és nem veszünk részt a moszkvai versenyen".