Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Rekordokat döntött a Jóbarátok fináléja

2004.05.07. 12:36
Tudja meg, hogy borzalmas tragédiával vagy happy enddel zárul-e a Jóbarátok utolsó része. Miért menekül Rachel a repülőtérre, és mit keres Joey Los Angelesben? New Yorkban tömegek követték kivetítőn az év második legnézettebb tévés eseményét.
Véget ért az utóbbi évek legnépszerűbb és legdrágább tévésorozata, a Jóbarátok. A csütörtöki, egyórás adás végül mégsem magányos és szomorú szereplőkkel búcsúzott. A nézők vidáman állhattak fel a tíz éve futó sorozat legvégén, hiszen minden szereplő megtalálta párját, néhányan pedig nagyszámú gyermekre tettek szert egy béranya és a forgatókönyvírók jóvoltából.

Szpojler

Aki nem akar hónapokig morfondírozni, hogy Rachel vajon a biztos párkapcsolatot választja, vagy jelentkezik egy kis embercsempész hajóra kormányosnak, Ross pedig a saját neménél találja-e meg a biztonságot, vagy nem, az Indexnek köszönhetően most megismerkedhet a tényekkel. Ha nem akar ismerkedni, kérjük ugorjon pár sorral lejjebb, a Negyvenmillió rajongó közcímre.

A Magyarországon az év vége felé műsorra kerülő befejező részben Rachel végül mégsem a párizsi állást, hanem meglepő módon gyermekének apját választja.

A happy end persze számtalan humoros jelenet után, egy repülőtérig tartó autósüldözést követően bontakozik ki. Bár Rachel barátja könyörögése ellenére is felszáll a gépre, végül minden rendeződik: Ross elszontyolodva hazatér, ahol Rachel üzenetrögzítőre rögzített üzenete várja. Hamarosan pedig az almaképű lány is megjelenik, hogy az ajtóban állva bejelentse: "Leszálltam a gépről".

Az ezt követően performált csók hivatott közölni a nézőkkel, hogy a pár örökre együtt marad.

Ikrek

A sorozat másik párjának sorsa sem fordul kelet-európai, kisrealista drámába. A gyermek örökbefogadására készülő Monica és Chandler számára ugyanis csak a kórházban derül ki, hogy a béranya rögtön egy ikerpárral - nyilván egy fiúval és egy lánnyal - ajándékozza meg őket. Jól időzített reklámfogásként a Monicát alakító Courteney Cox a valóságban is éppen gyermekáldás elé néz.

Az utolsó jelenetben Monica és Chandler összecsomagolnak, hogy egy barátságos, külvárosi házba költözzenek. Mielőtt Joey is elutazna, hogy Los Angeledben kezdjen új életet, a barátok kulcsaikat ünnepélyesen a kredencen hagyva egy utolsó közös kávézásra indulnak.

Negyvenmillió rajongó

Az utolsó nagy kávézást a filmet vetítő NBC becslése szerint 40-50 millióan nézték meg. A New York-i Times Square-en elhelyezett hatalmas kivetítőn háromezren követték a révbe érkező párok kalandjait.

A Jóbarátok fináléja ezzel az amerikaifutball-döntő, a Super Bowl után az év második legnézettebb tv-műsora lett. A Janet Jackson különszáma révén nagy médiavisszhangot kapott eseményt ugyanis közel 90 millióan látták.

A felfokozott érdeklődés természetesen a reklámárakon is érezhető volt. Az egyórás finálé ideje alatt kétmillió dollárba került egy félperces reklámhely. Érthető, hogy több reklámot egyenesen erre az alkalomra készítettek.

Bérharc

Az sorozat 1994-es indulása óra folyamatos siker. A kritikusok a jól megírt párbeszédekért és az eltalált karakterekért lelkesedtek. A közönséget azonban minden bizonnyal a szereplők közti szoros kapcsolat fogta meg. A New York Times pszichologizáló cikke szerint a Jóbarátok sokak számára a valódi családot pótolta.

A szereplők a hírek szerint nem csak a képernyőn voltak barátok. A befejező rész után mindnyájan megjelentek Jay Leno show-jában, ahol kapcsolatuk erejét bizonyítandó elmondták: Rosst alakító Schwimmer javaslatára együtt harcoltak a műsor növekvő sikerét követő, magasabb gázsiért.

"Ugyanazt a munkát végeztük, végül is hat főszereplő volt. Úgy gondoltam, mindnyájunknak illő lenne ugyanannyi pénzt fizetni" - vallott az esetről cserkészes lendülettel Schwimmer.

A bérharcnak köszönhetően a Jóbarátok főszereplői a végén már egymillió dollárról írhattak számlát minden egyes epizódot követően.

A műsorban szó volt még a jövő filmterveiről, amelyek közül Joey-t alakító Matt LeBlanc tervezett show-ja lesz talán a legkellemetlenebb. Meg nem erősített hírek szerint előfordulhat, hogy a műsort maga David Schwimmer rendezi majd.

Frizura és mosoly

Tudnivaló, hogy nem a Jóbarátoké volt minden idők legnézettebb utolsó epizódja. A M.A.S.H.-t 1983-ban 105 millióan, a Cheers utolsó részét 1993-ban 80,4 millióan, a Seinfeld 1998-as befejezését pedig 76,2 millióan nézték.

Ennek ellenére a sorozat popkulturális hatása megkérdőjelezhetetlen. A rajongók nem csak a poénokat idézik, de megfigyelhető a Rachel-frizura és a bugyuta Ross-mosoly terjedése is.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.