Drágán búcsúznak a 'Jóbarátok'

2002.02.12. 11:56
Mind az amerikai, mind a hazai szappanopera-fanok kitörő lelkesedéssel fogadták a hétfői hírt, mely szerint a Jóbarátok visszatérnek egy utolsó sorozat erejéig a képernyőre. A hat tag fejenként 1 millió dolláros gázsit kap egy-egy epizódért.
A szóban forgó irdatlan összegek elenére "meglehetősen barátságosan" folytak a hetek óta húzódó tárgyalások a 'Jóbarátok' (eredeti címén: Friends) sorozatot sugárzó NBC televízió, a gyártó Warner Bros. TV és a színészek által közösen megbízott ügyvédiroda között. Hétfőn azonban végleg eldőlt: a New York-i lakásban együtt élő hat lökött jóbarát összeáll egy utolsó sorozatra.

A kilencedik széria licencdíjáért az NBC epizódonként 6,5 millió dollárt fizet a Warner-nek, ezzel a 'Jóbarátok' minden idők legdrágább televíziós sorozatává lépett elő. A korábbinál egymillió dollárral magasabb licencdíjjal jócskán megemelték Jennifer Aniston és barátainak gázsiját is: a Variety jelentése szerint 750 ezer dollárról egymillióra. (Ez még csak nem is a legmagasabb televíziós honorárium, hiszen Kelsey Grammer, a 'Frasier' című szappankomédia főszereplője 1,6 milliót kap egy-egy félórás részért.)

Bár a Warner TV veszteségesen gyártja a sozozatot, a különböző díjakból és sugárzási jogokból befolyó összeg alapján úgy tűnik, a 'Jóbarátok' még mindig arany tojást tojó tyúk az AOL Time Warner médiabirodalom számára. A stúdió epizódonkét 4 milliót kaszál a külföldi vevőktől, ami a 24 részes sorozat esetén már 100 millió dolláros bevételt jelent a szezon végére.

Hogy pontosan mikor kezdik gyártani és (az USA-ban) vetíteni a szappanoperát még nem tudni biztosan, a producerek mindössze abban egyeztek meg, hogy az utolsó epizódot 2003 májusában mutatják be.

A 'Jóbarátok' első sorozatát 1994-ben vetítették az Egyesült Államokban, azóta összesen 33 Emmy-díjat nyert. Sorozatai mind a nézettségi, mind a népszerűségi listákon első helyen szerepeltek. Jennifer Aniston (Rachel Green), Courteney Cox Arquette (Monica Geller), Lisa Kudrow (Phoebe Buffay), Matt LeBlanc (Joey Tribbiani), Matthew Perry (Chandler Bing) és David Schwimmer (Ross Geller) bohóckodását átlagosan 25 millióan követik az Egyesült Államokban.