Ambrus
-7 °C
3 °C

Live 8 kilenc helyszínen

2005.07.02. 18:12
Szombaton Tokióban vette kezdetét minden idők legnagyobb, földrészeken átívelő koncertsorozata, a Live 8, amelyen világsztárok igyekeznek felébreszteni a világ lelkiismeretét a fejlődő országok nyomora miatt. A londoni Hyde parkban kétszázezer ember előtt kezdődött a koncert Paul McCartney és a U2 közös fellépésével.

Az egész világot átívelő, Bob Geldof rockzenész szervezte koncertsorozat legnagyobb eseményének helyszíne a Hyde Park, ahol szombat délután már százezrek gyülekeztek, de négy földrész összesen tíz nagyvárosába szerveztek ugyanerre a napra hasonló előadásokat, összesen 167 zenész és együttes - közöttük Sir Paul McCartney, Sir Mick Jagger, Sir Elton John, a Who és a Pink Floyd - részvételével. A Live 8 elnevezés utal egyrészt az Edinburgh-tól nem messze tervezett szerdai nyolcas csúcsra, másrészt angol kiejtése emlékeztet a húsz évvel ezelőtti Live Aid-ére.

A Live Aid óta csak romlott a helyzet


Tekintse meg képeinket!
Geldof és szervezőtársai a szombati brit sajtóban nyílt levelet tettek közzé a jövő heti G8-csúcs részvevőinek címezve. Ebben azt üzenik a Nyolcaknak: a világ ugyanúgy követeli a naponta ötvenezer ember halálát okozó szélsőséges nyomor "abszurd igazságtalanságának" megszüntetését, ahogy annak idején követelte a rabszolgaság felszámolását, a női választójogot, vagy az apartheid eltakarítását.

A koncert célja, hogy figyelmeztesse a nemzetközi közvéleményt - elsősorban is a nyolc vezető ipari hatalom (G8) jövő héten Skóciában összegyűlő állam- és kormányfőit - arra, hogy az 1985-ös Live Aid-koncertek óta csak romlott a legszegényebb fejlődő térségek, főleg Afrika helyzete.

Björk Tokióban

A tokiói koncertre tízezer ingyen jegyet osztottak szét, az esemény helyi idő szerint délután két órakor kezdődött a japán főváros egyik külső kerületében lévő kiállítási csarnokban, és várhatóan este nyolc óráig tart.

Elsőként a helyi Rize rock-rap együttes lépett színpadra majd a brit McFly, az amerikai Good Charlotte, valamint a japán Dreams come True duó következett a show igazi sztárja, az izlandi Björk előtt. A rendezvényt a japán pop csillagai, a Def Tech és a Do As Infinity együttesek zárják.

Az eredetileg öt nagyvárosba tervezett koncertsorozat a szervezés során új helyszínekkel bővült, így szombaton London, Philadelphia, Róma, Párizs és Berlin mellett Moszkvában, Johannesburgban, Tokióban és Torontóban is zenélnek Afrika megsegítéséért.

Sztárok a nyomor ellen


Klikk a képre!
A londoni Hyde parkban kétszázezer ember előtt kezdődött a koncert Paul McCartney és a U2 közös fellépésével. A BBC jelentése szerint a Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band című Beatles slágert adták elő, miután McCartney beszédében a húsz évvel ezelőtti Live Aid-re emlékezett. "Nem segélyt kérünk, hanem igazságot" - mondta Bono, a U2 énekese. A megnyitó beszédet mondó Bob Geldofhoz a Microsoft feje, Bill Gates is csatlakozott.

A londoni kocerten a Coldplay, Ms Dynamite, Madonna, Sting és Robbie Williams adta nevét a törekvéshez, Párizsban, a Versailles-i palotánál James Brown, Dido, a Cure és Craig David lépett színpadra, míg a berlini Brandenburgi kapunál többek között a Green Day és Chris De Burgh szórakoztatta a nézőket. A római Circus Maximusban Zucchero, Tim McGraw és Duran Duran zenélt, a koncerteken a világsztárok mellett több afrikai énekes, zenész és együttes is színpadra lépett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.