Live 8 kilenc helyszínen

2005.07.02. 18:12
Szombaton Tokióban vette kezdetét minden idők legnagyobb, földrészeken átívelő koncertsorozata, a Live 8, amelyen világsztárok igyekeznek felébreszteni a világ lelkiismeretét a fejlődő országok nyomora miatt. A londoni Hyde parkban kétszázezer ember előtt kezdődött a koncert Paul McCartney és a U2 közös fellépésével.

Az egész világot átívelő, Bob Geldof rockzenész szervezte koncertsorozat legnagyobb eseményének helyszíne a Hyde Park, ahol szombat délután már százezrek gyülekeztek, de négy földrész összesen tíz nagyvárosába szerveztek ugyanerre a napra hasonló előadásokat, összesen 167 zenész és együttes - közöttük Sir Paul McCartney, Sir Mick Jagger, Sir Elton John, a Who és a Pink Floyd - részvételével. A Live 8 elnevezés utal egyrészt az Edinburgh-tól nem messze tervezett szerdai nyolcas csúcsra, másrészt angol kiejtése emlékeztet a húsz évvel ezelőtti Live Aid-ére.

A Live Aid óta csak romlott a helyzet


Tekintse meg képeinket!
Geldof és szervezőtársai a szombati brit sajtóban nyílt levelet tettek közzé a jövő heti G8-csúcs részvevőinek címezve. Ebben azt üzenik a Nyolcaknak: a világ ugyanúgy követeli a naponta ötvenezer ember halálát okozó szélsőséges nyomor "abszurd igazságtalanságának" megszüntetését, ahogy annak idején követelte a rabszolgaság felszámolását, a női választójogot, vagy az apartheid eltakarítását.

A koncert célja, hogy figyelmeztesse a nemzetközi közvéleményt - elsősorban is a nyolc vezető ipari hatalom (G8) jövő héten Skóciában összegyűlő állam- és kormányfőit - arra, hogy az 1985-ös Live Aid-koncertek óta csak romlott a legszegényebb fejlődő térségek, főleg Afrika helyzete.

Björk Tokióban

A tokiói koncertre tízezer ingyen jegyet osztottak szét, az esemény helyi idő szerint délután két órakor kezdődött a japán főváros egyik külső kerületében lévő kiállítási csarnokban, és várhatóan este nyolc óráig tart.

Elsőként a helyi Rize rock-rap együttes lépett színpadra majd a brit McFly, az amerikai Good Charlotte, valamint a japán Dreams come True duó következett a show igazi sztárja, az izlandi Björk előtt. A rendezvényt a japán pop csillagai, a Def Tech és a Do As Infinity együttesek zárják.

Az eredetileg öt nagyvárosba tervezett koncertsorozat a szervezés során új helyszínekkel bővült, így szombaton London, Philadelphia, Róma, Párizs és Berlin mellett Moszkvában, Johannesburgban, Tokióban és Torontóban is zenélnek Afrika megsegítéséért.

Sztárok a nyomor ellen


Klikk a képre!
A londoni Hyde parkban kétszázezer ember előtt kezdődött a koncert Paul McCartney és a U2 közös fellépésével. A BBC jelentése szerint a Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band című Beatles slágert adták elő, miután McCartney beszédében a húsz évvel ezelőtti Live Aid-re emlékezett. "Nem segélyt kérünk, hanem igazságot" - mondta Bono, a U2 énekese. A megnyitó beszédet mondó Bob Geldofhoz a Microsoft feje, Bill Gates is csatlakozott.

A londoni kocerten a Coldplay, Ms Dynamite, Madonna, Sting és Robbie Williams adta nevét a törekvéshez, Párizsban, a Versailles-i palotánál James Brown, Dido, a Cure és Craig David lépett színpadra, míg a berlini Brandenburgi kapunál többek között a Green Day és Chris De Burgh szórakoztatta a nézőket. A római Circus Maximusban Zucchero, Tim McGraw és Duran Duran zenélt, a koncerteken a világsztárok mellett több afrikai énekes, zenész és együttes is színpadra lépett.