Az Operaház fantomja a legöregebb a Broadway-en

2006.01.09. 11:00
Tizennyolc éve megy a musical New Yorkban, 11 millió ember látta, és csak a sminkes és néhány zenész tart ki a premier óta.

Az operaház fantomja című Andrew Lloyd Webber darab kerül a Broadway-en leghosszabban játszott musicalek listájának élére hétfőn, amikor a 7486. előadáshoz gördül fel a függöny a New York-i Majestic színházban.

Ezzel a második helyre szorul az eddigi első, a Macskák, amely szintén Andrew Lloyd Webber nevét dicséri. (A harmadik helyen Claude-Michel Schoenberg francia szerző Nyomorultak című műve áll.)

A New York-i bemutató 1988. január 26-án volt, a színpadra állítás mintegy 8 millió dollárba került. Azóta csak ott mintegy 11 millió ember látta, 7 Tony díjjal tüntették ki, és a bevétele elérte a 600 millió dollárt, de emellett a darab 1986 óta fut Londonban, ahol az ősbemutatója volt, és még számos más helyen is.

A társulatban akadnak néhányan, akik az első naptól fogva dolgoznak benne, például a zenekar néhány tagja és a sminkes. A címszerepet már tíz színész játszotta az évek során.

ű

Néhány éve már úgy gondolták, hogy a darab nem kelhet versenyre a Macskákkal, és kezdtek is felkészülni az "utolsó évre", de aztán inkább reklámkampányba fogtak, amelynek során a Fantom-birodalom illetékesei maguk is meglepődtek, mert kiderült, hogy a nézők nem 2-3, hanem akár 8-10 alkalommal is megnézik az előadást.

Az operaház fantomja egyébként arra is jó érvvel szolgált, hogy a színházat nem öli meg a mozi, de még a video és a DVD sem: a film 2004-es bemutatója, és a DVD későbbi megjelenése után egyaránt emelkedtek a nézőszámok a színházban. A hétfői előadás után a sikerszériát az előkelő Waldorf Astoria szállóban rendezett álarcos bállal ünneplik meg.