Pókember szoknyában és bőgatyában

2004.06.21. 20:32
A szuperhős indiai reinkarnációja szoknyát hord, bűvös jógikkal társalog és felhőkarcolók helyett maharadzsapaloták közt ugrál. Szerkesztőségünk kidolgozta a pusztai Pókembert, pacallal.
Pókember hamarosan furcsa szoknyában oldja majd meg az egyszerű emberek és szuperlények problémáit. A kék-piros hős ráadásul nem felhőkarcolók, hanem maharadzsapaloták és sárkunyhók közt suhan majd speciális hálói segítségével.

A képregényt kiadó Marvel Comics a Gotham Entertainment Grouppal együttműködésben olyan lépésre szánta rá magát, ami nem csak a szuperhősök, de a globalizációnak nevezett kérdéskör szempontjából is korszakalkotónak nevezhető. Az 1962-ben született képregényhős az alkotók akaratából Indiában reinkarnálódik. Valódi újjászületésről van szó, az augusztustól megjelenő indiai Pókember ugyanis nem az amerikai változat egyszerű fordítása lesz.

Asszimiláció

#alt# Pókember történetében, megjelenésében és szokásaiban is alkalmazkodott a szubkontinens egymilliárdos lakosságához. Jellegzetes, testhezálló öltözékéhez az indiai férfiak szoknyaszerű ruhadarabját, a dótit viseli. A hőst a hétköznapokban nem a Peter Parkernek, hanem Pavitr Prabhakarnak hívják. A bombayi illetőségű szuperhős erejére pedig nem egy félresikerült tudományos kísérlet eredményeképpen tesz szert. Az indiai olvasók számára életszerűbb, ha a különleges képességekkel egy öreg jógi ruházza fel.

A Pókember indiai avatárja nem az aljas Green Goblin ellen küzd. Fő ellensége az indiai mondák démonfigurája, a Ráksasza, akinek üldözése többek közt a Taj Mahal és a bombayi India kapuja környékén zajlik majd.

Globalizációs pingpong

Sarad Devaradzsan a Gotham Entertainment vezetője az India Expressnek elmondta, hogy Pókember indiai megjelenését nem egyszerűen az eladások növelésének igénye hívta életre. "A szuperhős egyúttal válasz a globalizáció kérdésére" - foglalta össze a helyzetet az anyagiak helyett a kulturális trendekre koncentráló igazgató.

Először történik meg ugyanis, hogy egy szuperhős ilyen mértékű változáson menjen keresztül. "A Marvellel közösen újraírjuk a teljes Pókember mitológiát. A helyszínek, a karakterek, a gonosztevők mind indiaiak lesznek. A hős ruháját, különleges képességeit, hátterét a helyi hagyományoknak megfelelően terveztük újra." Az amerikai figurából igazi indiai alak lesz.

#alt# A képregény az indiai Jeevan Kang tervei szerint készül, és a legnagyobb indiai nyelveken, hindiül, bengáliul, tamilul, malajalamul és angolul jelenik majd meg. Az indiai Pókember képregényeket - megfordítva a kulturális trendek bevett áramlási irányát - nem csak a szubkontinensen, hanem az Egyesült Államokban is forgalmazzák majd.

Pacalman

A neves indiai filmrendező, Shekhar Kapur egy korábbi nyilatkozatában, mit sem tudva a Pókember hinduizációjáról, már rávilágított a hatalmas népességgel és gazdasági potenciállal rendelkező országok kultúraformáló erejére. Az olyan országok, mint India és Kína megfordíthatják a kulturális gyarmatosítás irányát, mondta a rendező egy szingapúri filmfesztiválon.

"Ugyanúgy lesz Pókemberünk, de ha leveszi a maszkját, az arca valószínűleg indiai vagy kínai lesz" - tette hozzá látnoki képességgel.

Bár Magyarország valamivel kisebb népességgel rendelkezik, szerkesztőségünk úgy gondolta, a globalizáció ellentmondásos hatásait nálunk is ellensúlyozná egy domesztikált szuperhős. Rögtönzött brain stormingunk után megállapítottuk, hogy a puszták Pókembere kissé korpulens, bajuszos figura kell hogy legyen. Pocakját kiemelő, testhezálló ruhájához bő csikósnadrágot viselne, rettegett fegyvere pedig a gusztustalan hang kíséretében becsapódó pacal lesz.