Hindu aktivisták támadtak a leszbikus filmre

2004.06.15. 14:00
Kövekkel támadta meg a hindu Girlfriendet vetítő mozikat a Shiv Sena csoport száz tagja Bombayben hétfőn, mert szerintük a leszbikusság lábbal tiporja az indiai kultúrát, és megfertőzi a fiatalokat. A rendező szomorú, a keményvonalasok elégedettek, mert a filmet a biztonsági felügyelet ellenére sem nézi senki, helyette szentimentális fiú-lány szerelmi alkotásokra ülnek be az indiai fiatalok.
"A film leszbikus jelenetei miatt sok panasz érkezett hozzánk, főleg nőktől, ezért tennünk kell valamit!" - magyarázta Nitin Amberkar, a Shiv Sena radikális hindu csoport diákrészlegének tagja Bombayben, mielőtt közel száz társaival nekiesett a hindu Girlfriendet vetítő moziknak. Letépték a film plakátjait, kövekkel bezúzták az ablakokat, és elégették a sztárok embernagyságú figuráit. Az indiai moziipar fővárosában a vetítéseket végül félbeszakították az aktivisták.

Senki sem nézi

Shiv Sena csoport
A Shiv Sena csoport

Varanasiban is hasonló atrocitások érték a mozikat. "A film lábbal tiporja az indiai hagyományokat, degradálja a kultúránkat, és ezt senkinek nem engedhetjük meg!" - nyilatkozta utólag a Reutersnek Arun Pathak, a varanati egység egy tagja.

Az indiai rendőrség jelentése szerint az észak-indiai szentvárosban húsz aktivistát tartóztattak le. Sérülés egyik helyen sem történt. Ezután Bombayban és Varanasiban is szigorú biztonsági intézkedések mellett vetítették a filmet, amire a pénteki premier óta nagyon kevesen váltottak jegyet.

"A filmem nem bánt vallási és spirituális érzéseket, akkor miért kell törni-zúzni?" - kérdezte Karan Razdan rendező a Zee News tévécsatorna műsorában.

A leszbiség a hagyományainktól idegen

Indiában évente ezer mozit készítenek, ezek többsége olyan három órás szentimentális történet, ami szigorúan fiúk és lányok találkozását mutatja be látványos díszletek között, dalos-táncos betétekkel megszakítva. Pár éve néhány fiatal rendező lelépett erről az útról, de a meztelenséget és a profán dolgokat tiltó cenzúra miatt nehéz kibontakozniuk.

1998-ban készült Indiában hasonló felháborodást kiváltó leszbikus kapcsolatot feldolgozó alkotás, a Fire. A keményvonalasok akkor is ugyanígy érveltek: a film "a leszbikusságot népszerűsíti Indiában, ami a hagyományoktól idegen és a kultúrát sérti". A Shiv Sena csoport legutóbb, 2002 áprilisában, Tarantino Kutyaszorító zenés-táncos remake-jének, a Kaante-nak a premierjén rendezett kisebb botrányt.