Meztelen emberek a jégen

2007.07.25. 13:50
Az amerikai fényképész következő meztelen fotózását egy svájci gleccserre szervezi.

Spencer Tunick amerikai fotográfus azzal írta be nevét a fotótörténelem bulvárlapjaira, hogy nagy tömegű meztelen embert szerepeltet képein. Legutóbb Mexikóban szerepeltetett 18 ezer meztelen embert egyetlen fotón, előtte pedig Venezuelában fotózott egy kisebb, 1500 szereplővel felálló kompozíciót Bolivar szobra körül.


Kattintson a nagyításhoz!

A művész új terve, hogy ruhátlan modelljeit egy svájci gleccseren fényképezze le. Az akció célja, hogy a környezeti problémákra irányítsa a figyelmet, így a szervezésben részt vesz a Greenpeace is. A környezetvédő szervezet egyébként örömmel tudatja a résztvevőkkel, akik a művész honlapján jelentkezhetnek, hogy viszonylag rövid ideig kell meztelenül pózolniuk. A fotózás viszont egész napjukat igénybe veszi.

Nem tudni egyébként, hogy a rövid idő mit jelent, mivel a venezuelai fotózás alatt a modelleknek két órát kellett, gyakran kényelmetlen pózokban várakozniuk.

Spencer Tunick 1992 óta készíti a ruhátlan embert szerepeltető képeit. Bár egyes műértők állítják, a fotók a náci koncentrációs táborok képeit idézik meg, a művész nyilatkozataiban tiltakozott az értelmezés ellen. "A test a szépséget jelképezi, a szeretetet és a békét" - mutatott inkább a virággyerekek ideológiája felé.

A kezdetben művészetiként indult projekt mára mintha rekordhajhászássá fajul. Barcelonában hétezren vettek részt a fotózáson, amelyet aztán a 18 ezres mexikói tömeggel döntött meg. A gleccserfotózás arra enged következtetni, hogy a művész érdeklődése az extrém helyszínek felé fordult.