Sziget 2002

Sumér Elvis - a pápa ajánlásával

Dr. Ammondt - Durex Táncdalfesztivál Sátor

2002. 08. 01., 13:46 | Frissítve: 2002. augusztus 02., péntek 13:02

Miért énekel Elvis-dalokat egy finn egyetemi doktor? Miért teszi mindezt latinul? Sohasem tudjuk meg a választ.

Eltekintek attól, hogy megrovásban részesítsem a cure-osokat a feketemágiával előcsalt esőfelhők miatt, így szelíd hangulatban indulhat az első visszaemlékezés. Zuhog, hajóra fel, le, sör és máris minden ugyanolyan, mint tavaly ilyenkor. Persze sok minden változott, de nem engedheti meg magának az ember, hogy ilyen korán összezavarodjon, ezért erősen ajánlott a Metal Hammer és a Táncdalfesztivál sátor azonnali ellenőrzése. Itt áll az idő: a metál örök, a gagyi nemkülönben.

Tudós dalos

Dr. Ammondt lírai énje
Míg a metálsátorban performáló Kalapács régi ismerősként üdvözölte a népet, a gagyi felé menet csak reménykedni lehetett. Dr. Ammondt, a "sumér Elvis" nevét valószínűleg igen kevesen hallották felénk. Magam is csak napokkal korábban ismerkedtem meg vele, amikor titokzatos körülmények között egy egész albumnyi dala landolt a cd-egységben, minden mást elhomályosítva.

Sajnos nem intézhetjük el a művészt egy lazán odavetett "Richard Gere és Klausjürgen Wussow szerelemgyereke" kitétellel, ugyanis már az első szám után nyilvánvalóvá vált, hogy a szülők tábora ennél jóval népesebb: Uhrin Benedek és a Király mellett akaratlanul is megjelenik William Shattner és Karel Gott arca. Ha ez nem lenne elég, Dr. Ammondt hivatalos oldalát meglátogatva megtudhatjuk, hogy a "Dr." titulus valóban jár, hiszen a művész 1988-ig a finn Jyväskylä Egyetemen tanított (irodalmat), és itt is doktorált.

A latin a szív gyógyszere

A "Rocking in Latin" borítója
Audiovizuál büntetés
Saját bevallása szerint válása után kezdett el aktívan foglalkozni a zenével. A végtelen szomorúság és az egykor gyermekzsivajtól hangos tengerparti ház üressége olyan elementáris erővel facsarta össze a művész szívét, hogy latinul kezdett Elvis-dalokat énekelni. Az üzlet hamar beindult. Az első albumán (Tango Triste Finnicum - '93) még finn tangókat adott elő, természetesen latin nyelven. Dr. Ammondt belépője olyan elementáris erővel rázta meg a zene világát, hogy 1994 kitüntette a pápa. Ez sem vicc.

Az 1995-ben (Elvis 60. születésnapján) kiadott "The Legend Lives Forever in Latin" albumot 1997-ben követte a "Rocking in Latin". Előbbin már olyan örökérvényű alkotások nyertek új értelmet a klasszikus nyelvben, mint a "Love Me Tender" vagy az "It's Now or Never". Mindkét lemez nagy siker volt. (Tudta Ön például, hogy a Teddy Bear latinul "Ursus Tadeus"?)

Hammurábi lantosa voltam

Dr. Ammondt tér-idő görbületet hoz létre
Azt hiszem, már ez a teljesítmény is elég, hogy az embert meghívják a Durex Táncdalfesztivál Sátorba, ám Dr. Ammondt rátett egy lapáttal: legújabb projektjében sumérul bünteti meg azt, amit mi zenének nevezünk. A fenti információk birtokában nem csoda, hogy epedve vártuk a meglepetésünkre csak félig telt sátorban a Nagy Újraértelmező koncertjét.

Sajnoshogy

Dr. Ammondt kellemes fekete farmer-ing-bőrdzseki-napszemüveg kombója ígéretes kezdet volt, a finn akcentus kellemes ízt kevert a művész minimálangol felvezetőjébe, és a playback sem lepett meg senkit, hiszen. Az egy az egyben Karel Gott stílusára épített performansz a latint kevéssé beszélő közönségnek (haha!) persze nem sokat adott, csak egy érthetetlen nyelven Elvis-szerű dallamokra hajladozó taxisofőrt. Persze, hajnali egykor - ráadásul Cure-koncert után - egy ilyen előadás bárkinek megváltoztathatja az életét. Kár, hogy a művész volt az egyetlen, aki nem hitt ebben.

Sajnos csalódnunk kellett. Mivel a doktor röpke fél óra és egy rövid ráadás után meglepetészerűen távozott a színpadról, nekünk csak a tegnap esti tanulság levonása maradt feladatul. Ez pedig körülbelül annyi, hogy Uhrin után nem annyira vicces a sumér Elvis. Megnyugtatásul: ez a pozíció kizárólag attól függ, hogy ki volt előbb. (Komár László előtt viszont nyitva áll a nagyvilág, csak akarnia kell.)

*****

Napló: A Cinetrip ugyanolyan hibátlan, mint tavaly.

hirdetés