Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Värttinä, avagy a finn csoda, nem csak ,,Nokia"

2000.08.07. 14:28
Heti jegyesek biztosan megértik a problémát, hogy a negyedik nap fordulópont a szigetes fílingben: válogat az áldozat a programok között, nem minden szarra olyan nyitott mint az előző napokban. De még ha nyitott is, döntéskészsége fokozódik, hamar le tud mondani minden szívfájdalom nélkül egy gyengécske előadás élményéről.
A magyar Artus és egy izraeli tánctársulat közös fellépése legalább is ezt a hangulatot erősítette, bizton állíthatom, hogy többek számára is. A menekülők többsége egyszerű unalomról panaszkodott, mások pedig azért hagyták el a sátrat, hogy minél kisebb felületen érintkezzenek a táncosok teremtette bizarr atmoszférával. A Nagy Jóska - alias Szkipe - színházát idéző színpadi látvány és az érdekes narratív ötlet sem volt eléggé ütős, vagy finom.

Ami aztán a holdat fél 11-től bearanyozta, az az etnopop zenét játszó finn együttes, a Värttinä volt. Igaz, hogy az előbb taglalt dolgok okán csak a koncert végét sikerült elcsípnem, de a halotti torra emlékeztető táncmutatványt így is tökéletesen el tudta feledtetni. Északi rokonaink első hallásra zenei kíséret mellett felvett édes, bájos kislányok visongatásához hasonlítottak, másodikra minőségi Zi-Zi Labor-os asszonykórusra, harmadszorra a Volga partján öblögető duhaj fehérnépekre.

A rendkívűl pontosan játszó zenekar népzenei alapokból gyúrta össze a dinamikus, pergő hangzást. A tíz tagú zenekar felépítése szokatlan: hat ünnepélyesen feketébe öltözött csontprofi muzsikus és négy színes, lobogó ,,tűzről pattant menyecske", akik még a ráadásban is olyan mértékű vehemenciával ropták, mintha soha nem akarnák abbahagyni. A placcot zsúfolásig ellepő közönség tombolt, megadta magát az itthon még ismeretlen hangzású zenének. Olyan felfokozott volt a hangulat, a közönség és a finnek együttmozgása, hogy az utolsó ráadáskor a már Vujicsicshez készülődő színpadon a csajok zenészek nélkül kezdtek bele egy kétsoros dal tanításába. Eredmény: hétfőn a finn - magyar kisszótárak rendkívüli sikerét regisztrálják majd az óbudai könyvesboltokban.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!