Megint nem lesz elnöke az MTV-nek

2008.05.23. 08:00

Akárcsak a legutóbbi pályázaton, most sem lesz elnöke a MagyarTelevíziónak - jelenthetjük ki fölényesen, pár a szavazási procedúra csak pár perc múlva kezdődik. Mindezt onnan tudni, hogy a tízfős kuratóriumi elnökség ötöde nem is megy el voksolni. A két SZDSZ-es marad távol, akik az előző pályázaton legalább szavaztak, nyolc társukkal ellentétben. Most ők biztosan nem fognak. Mondjuk arra korábban is kevés esély volt, hogy bármelyik jelölt megkapja a politikai elegáltak támogatásának kétharmadát.

Itt az SZDSZ-esek levele:

Czeglédi László Úrnak,
az MTV Közalapítvány Kuratóriuma
Elnökének
 
 
 
Tisztelt Elnök Úr!
 
Mint résztvevőként Ön is tudja, az elnökség tagjai szerdán informális találkozót tartottak abból a célból, hogy a pénteki elnökválasztás előtt megismerjék egymás álláspontját, s ezzel közösen esélyt teremtsenek a sikeres választáshoz minimálisan szükséges mértékű egyetértés kialakítására.
A megbeszélés negyed 3 után kezdődött. Mint azt az ülésen résztvevők tudják, fél 3-kor telefonon értesített egy ismerősöm a friss MTI-hírről, miszerint "Havasi Jánost támogatják a pénteki tévéelnök-választáson a Magyar Televíziót (MTV) felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének Fidesz és KDNP által jelölt tagjai". A közleményt a megbeszélésen jelenlévő egyik társunk juttatta el a hírügynökséghez, aki a telefon érkezéséig egy szóval sem tájékoztatta kollégáit arról, amit az MTI-nek korábban mondott.
 
Úgy gondoljuk, ez az eljárás implicit, de félreérthetetlen kinyilvánítása volt annak, hogy a közleményben megjelölt társainknak - akik közül ketten el sem jöttek a megbeszélésre - eleve nem állt szándékában érdemi párbeszédet folytatni. A demokratikus procedúrára nézve sérelmesnek tartjuk, hogy kollégáink döntésüket két nappal az elnökjelölés- és választás előtt közzétették. Az már csak a megmozdulás álságos és hazug eleme, hogy ezt azzal indokolták, hogy "az MTV és a közalapítvány ügyeiben is mindig a maximális nyilvánosság pártján álltunk". Emlékeztetőül: korántsem álltak mindig a maximális nyilvánosság pártján, hiszen például március elején  - nagyon helyesen - nem közölték a nyilvánossággal, hogy az akkori tévéelnök-választáson egyik jelöltre sem fognak szavazni.
 
Tisztelt Elnök Úr!
 
Kollégáink eljárása erős kétségeket ébresztett bennünk abban a tekintetben, hogy a jelen körülmények között lehetséges-e eredményes munkát végezni. Ezért kérjük az Elnök Urat, tekintsen el a holnapi elnökségi ülésen való részvételünktől.
 
 
Tisztelettel
 
Kozák Márton                Rajk László
elnökségi tag                elnökségi tag