TV ostrom

Tizenegyen pályáztak a harmadik fordulóban

2008. szeptember 15., 14:53 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Tizennégyen nyújtották be dokumentációjukat a hétfő kora délutáni határidőig a Magyar Televízió (MTV) elnöki posztjára kiírt, sorrendben harmadik pályázaton - értesült az MTI a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének egyik tagjától.

A pályázati csomagot ebben a körben tizenheten vették fel a június 30-ig rendelkezésre álló időszakban; az MTI információja szerint köztük volt Medveczky Balázs, a köztévé egyetlen alelnöke és ügyvezetője, aki hétfői értesülés szerint nem nyújtotta be elképzeléseit. Indult ugyanakkor a versenyben az MTI információja szerint az előző menet két döntőse: Havasi János és Székely Ferenc.

A közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége június elején tette közzé újabb pályázatát az MTV elnöki posztjára, miután pár nappal korábban a jelöltállításnál elakadt a procedúra. A pályázati procedúra október 14-ig zárul le: addig vagy betöltik a tisztséget, vagy új pályázatot írnak ki arra, ellenkező esetben a kuratóriumi elnökség megbízatása megszűnik, tagjai pedig nem jelölhetőek a következő testületbe.

Tavaly október 17-én a kuratóriumi elnökség nem kezdeményezte, hogy pályázat nélkül újrázhasson posztján az MTV-t négy éven át vezető Rudi Zoltán, aki 12 év alatt az első olyan elnök volt, aki kitöltötte hivatali idejét. Az első pályázat lejártával, február 12-én nem tudott jelöltet állítani a három jelentkező közül a kuratóriumi elnökség. A második, április 2-án zárult menetben 13-an vették meg az induláshoz szükséges csomagot. Közülük hatan adták be május 5-ig, a határidő lejártáig pályamunkájukat, de ekkor sem sikerült jelöltet állítani.

Még két évig nem tűnik el a Napkelte

2008. július 15., 10:02 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Két évvel meghosszabbítaná a Nap-kelte szerződését a Magyar Televízió, bár a nyáron esetleg még máshogy dönthet az MTV-t felügyelő közalapítvány kuratóriuma.

"A Nap-kelte az elmúlt hat évben végig piacvezető műsor maradt, közönségaránya a teljes népesség körében folyamatosan a legmagasabb, átlagosan másfél-kétszerannyian nézik, mint a két országos kereskedelmi csatorna reggeli magazinjait" - idézték fel az MTV által kiadott hivatalos közleményben, "pénzügyi szempontból egyértelműen gazdaságosnak" nevezve a produkció külső gyártását.

A Magyar Televíziónak nem kell fizetnie a produkcióért, korábbi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy "egy ilyen terjedelmű belső gyártású élő műsornak olyan anyagi és kapacitásigénye van, amelyet reklámbevételekből nem tudna fedezni az MTV". A hivatalos közlemény szerint mivel az MTV egy éven belül átköltözik új, óbudai bérelt gyártóbázisába, "pénzügyi és kapacitás-szempontokból egyelőre nincs realitása" annak, hogy a reggeli műsort saját belső gyártásban készítsék.

Tizenheten vették fel az MTV-elnöki pályázatot

2008. június 30., 17:15 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Tizenheten vették meg a hétfő kora délutáni határidőig a Magyar Televízió (MTV) elnöki pályázatán induláshoz szükséges dokumentációs csomagot. Neveket nem hoztak nyilvánosságra.

Az előző, május végén eredménytelenül zárult kör két döntőse, Havasi János, az MTV határon túli szerkesztőségének vezetője és Székely Ferenc újságíró, producer is úgy nyilatkozott, hogy ismét felvette a dokumentációs csomagot. Kuratóriumi források szerint a köztévét március elejéig elnökként vezető Rudi Zoltán is így tett, ám őt az MTI-nek sem közvetlenül, sem a köztévé kommunikációs irodáján keresztül nem sikerült reagáltatnia az információra.

A posztért versenybe szállók szeptember 15-én délelőtt tíz és délután két óra között adhatják le pályamunkájukat, majd október első három napján mutathatják be személyesen is elképzeléseiket a kuratórium elnökségének. A pályázati procedúra október 14-ig zárul le: addig vagy betöltik a tisztséget, vagy új pályázatot írnak ki arra, ellenkező esetben a kuratóriumi elnökség megbízatása megszűnik, tagjai pedig nem jelölhetőek a következő testületbe.

Új kocsikat bérel a köztévé

2008. június 27., 10:56 Módosítva: 2009.02.07 11:06

A Magyar Televízió Zrt. 69 új személy- és 8 darab új kis tehergépkocsi bérbevételére, a flotta kezelésére és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokra írt ki nyílt közbeszerzést, a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Tovább

Hammer a Corvin tetején

2008. június 12., 15:53 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Még mielőtt elmagyaráznánk, hogy mit, miért csináltunk, és hol a poén a Magyar Televízió elnökválasztásának szomorú és groteszk történetében, inkább igyunk még egy vörösboros kólát (a modern értelemben vett közszolgálatiságra emelve poharunk) a Lopunkkal este nyolctól a Corvin tetőn.

Már megint lehet tévéelnöknek jelentkezni

2008. június 9., 13:32 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Akár fel is húzhatnánk magunk, vörös fej és ziháló mellkas, ugyebár, de inkább vegyünk pár mély lélegzetet, ismételjük el háromszor, hogy modern közszolgálatiságnak megfelelni képes európai formátumú vezető, és aztán olvassuk el az MTI hírét.

Mától a hónap végéig vehetik fel a pályázati csomagot azok, akik versenybe kívánnak szállni a Magyar Televízió (MTV) elnöki tisztségéért.

A múlt hétfőn és kedden - a május 30-án megismételt, de akkor is sikertelen elnökjelölés után - közzétett pályázati felhívás szerint az információs csomagot - a korábbiakhoz hasonlóan 120 ezer forintért - vehetik fel az érdeklődők a kuratórium titkárságán; az összeget nem kell leszurkolniuk azoknak, akik az előző két menet valamelyikében már megvették a dokumentációt.

Tovább

Október közepéig nem lesz tévéelnök

2008. május 30., 15:25 Módosítva: 2009.02.07 11:06

A Fidesz és a KDNP tévékurátorai ma délután közleményben jelezték, hogy a második sikertelen pályázat után azt kérik, hogy „a három közmédium (MTV, Magyar Rádió, Duna Televízió) – a kibővítésekkel immáron összesen 40 főre bővült – összes elnökségi tagja egyszerre, egyidőben mondjon le, ezzel lehetővé téve, hogy az Országgyűlés új, kisebb létszámú, hatékonyabban és olcsóbban működő elnökségeket válasszon. Az SZDSZ és az MSZP kurátorai természetesen nem támogatja ezt az ötletet, így lesz harmadik forduló.

A tévéelnöki pályázatot várhatóan június 30-án írják majd ki, szeptemberben hallgatja meg a jelölteket a kuratórium, így októberben akár már munkába is léphet az új elnök. Már ha sikerült végre egy kétharmados vállveregetéssel bíró elnökjelöltet találni.

Ezúton is köszönjük a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának áldozatos munkáját, amivel egy független, értékes közszolgálati televízió megteremtésén fáradoznak. Hálánk jeléül az elövetkező napokban monoszkópot sugárzunk a tiszteletükre.

Lángoló köztévéről álmodnak

2008. május 30., 10:22 Módosítva: 2013.01.10 14:45

Megint nem lett tévéelnök, egyik Sz-betűst (segítségképpen Székely Ferenc és Szabó-Stein Imre) sem szavazta meg a kiegészített kuratórium. Pedig a kurátorok lángoló székházról álmodnak, meg utálják már, hogy a politika mindent elront. Még a Media Hungaryn kérdezősködtünk, hogy ki milyen közszolgálati tévét szeretne, és tényleg annyira unja-e már a politikai tökölést, mint mi.

Megint nem lett tévéelnök

2008. május 30., 10:16 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Ismét nem sikerült elnököt jelölnie a Magyar Televízió (MTV) élére a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének pénteken - értesült az ülés ideje alatt az egyik testületi tagtól az MTI.

Közlése szerint a döntő körben - a szükséges tíz helyett - kilencen álltak Székely Ferenc mellé, míg négyen Havasi Jánost támogatták.

Az egyetlen résztvevő, aki ebben a körben nem voksolt, az MDF által delegált Csernus János volt. Ennek alapján - és a kuratóriumi matematika szerint - az állapítható meg, hogy a Fidesz és a KDNP jelöltjeként bekerült négy tag, múlt heti bejelentésüknek megfelelően, Havasi Jánost támogatta, míg az MSZP és az SZDSZ által a testületbe küldött hét, illetve két kurátor Székely Ferenc mellé állt.

 

Tovább

Ki kinek a seggébe bújik?

2008. május 29., 21:55 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Péntek próbál újra elnököt választani az MTV kuratóriuma (semmi mosoly, hangos káromkodás vagy gúnyos kacaj), ez alkalomból kaptunk két levelet. Az egyiket a kuratórium egyik SZDSZ-es tagja, Kozák Márton írta a jobboldali ellenzéki kurátoroknak, de leginkább a fideszes Szabó Lászlónak. A másikat Szabó írta válaszként. Ha valaki elutazott nyaralni a múlt héten, az előzmény itt olvasható.

Az első levél:

Tisztelt ellenzéki bajtársak,
a fárasztó szócséplést elkerülendő néhány pontban összefoglalnám nektek, amit aktuális kérdésekről gondolok:
 
 
1. Kedves Balogh László, kedves Szabó László. Tudatom veletek, hogy az ellenzékiség jogi létállapot, következésképpen egy párt nem attól ellenzéki, hogy belebúvik-e a Fidesz seggébe. A kormánypártokat szerződés köti egymáshoz, a lehetséges mértékig lojálisaknak kell lenniük egymáshoz, az ellenzékiek között viszont nincs ilyen kényszer. Az a közös bennünk, hogy nem vagyunk kormányon - ennyi.
 
2. Egyeztetés előtt közleményt kiadni, mint azt egy hete ti tettétek, fölülmúlhatatlan arcátlanság + politikai hiba (ráadásul a verebek tucatjainak egybehangzó csiripelése szerint egy kivételével az érintett kurátorok is az MTI-közleményből tudták meg a véleményüket, de ez legyen a ti bajotok).
Aki ilyet tesz, az nálam kiírja magát a lehetséges tárgyalópartnerek köréből.
 
3. Megtettem azt, amit addig közületek senki: kedden Tihanyban beszélgettem jelöltetekkel, Havasi Jánossal. Szégyenletes, ahogy elbántatok vele (pontosabban ahogy - felső instanciáknak engedve vagy belső késztetésből, egyremegy - elbántál vele, Szabó Laci). Elnököt nem akartok, mert ez a pártvonal - eddig értem. De találhattatok volna a pályázók között olyan embert, akinek a fia nem a Fidesz sajtófőnöke, s akiről legalább első ránézésre nem ordít, hogy totálisan alkalmatlan a tévéelnökségre! Lehetetlen helyzetbe hoztátok, megaláztátok, kapcarongyként bántatok vele - a közlemény egyeztetést megelőző kiadásával és aztán a sajtószabadságot féltő sajtótájékoztatóitokkal bedobtátok Jánost és fiát a frontvonalak közé, s ez gyalázatos tett. Nekem nem igazán volt okom rá, de elnézést kértem tőle és a fiától, ha nem szándékoltan, de fájdalmat okoztam volna nekik. Meg fogom kérdezni Jánostól, közületek bárki is megtette-e ugyanezt.
 
4 Az új kurátorok legitimitása vitathatatlan, jöjjenek és szavazzanak. Ezt a ti cinikus eljárásotok erkölcsileg is tökéletesen elfogadhatóvá teszi számomra.
 
5. Holnap választani fogunk - vagy a tíz éve SZDSZ-es kuratóriumi elődünk, Szente Péter (ex-BBC) által támogatott Székelyre, vagy a remek pályázatot író Szabó Steinre, vagy az elnökként ellentmondásos, de alapvetően vitathatatlanul pozitív teljesítményt nyújtó Rudira, vagy a körön kívülről érkező Hammerre, mert a pályázók közül ők azok, akikről elképzelhető, hogy többé vagy kevésbé sikeresen, de el tudják vezetni Magyarország legfontosabb kulturális intézményét. Meglátjuk, melyikük tudja a legtöbb támogató szavazatot begyűjteni - Rajk Lacival számunkra az a fontos, hogy mihamarabb elnöke legyen az MTV-nek.
 
Tudatom veletek, hogy a mailt nyilvánosságra hozom.
 
Üdvözlettel
Kozák Márton
A válasz:
Kedves Marci! Tisztelt Címzettek!
 
Köszönöm leveledet, hiszen ösztönzi és segíti az általam az MTV és az MTV Közalapítvány ügyeiben oly sokszor hiányolt, nyilvánosság előtti vitákat és véleménycseréket.
Először pontonként reagálok.
 
1.      Egyetértek. Minden szavával.
2.      A verebek félrecsiripelnek: mindegyik kurátor, aki aláírta a közleményt, természetesen tudott és egyetértett annak tartalmával. Többször beszéltünk róla, a közlemény aláírói között ugyanis ez így szokás. Mint a mostani helyzet is fényesen mutatja, a nyilvánosság számára is elmondani, hogy kit támogatunk, a legkevésbé sem volt politikai hiba. Igaz, nem is politikai, hanem szakmai lépésnek szántuk. Hiszen akkor már világos volt számunkra: nem megegyezni akarnak a szocialisták, hanem behozni az új kurátorokat és erőből választani. Lám, így is lett, méghozzá az SZDSZ és az SZDSZ-es kurátorok asszisztálásával.
3.     Örülök, hogy elnézést kértél Havasi Jánostól. Én ugyanis akkor is hallottalak beszélni róla, amikor ő és a nyilvánosság nem. A róla alkotott jelzőiteket nem idézném. A bocsánatkérésed tehát indokolt volt: megalázóan és penetránsan beszéltél róla – a háta mögött. Amikor pedig közleményt adtál ki arról, hogy azért nem támogatod, mert a fia a Fideszben dolgozik, az mindent alulmúlt. Sajnálom.
4.     Az új kurátorok megválasztásának jogszerűségét sosem vitattam. Az ízlésességét igen. Azt pedig ízlést és jogszerűséget is sárba tiprónak tartom, hogy azért obstruáltátok múlt pénteken az elnökségi ülést és az elnökjelölést, hogy egy hétre rá, felbruttósodva tudjatok szavazni.
5.    Örülök, hogy holnap fogtok választani – múlt héten is megtehettétek volna. Tiszteletben tartom a személyi döntéseteket, Te is tartsd hát tiszteletben az enyémet.
 
Értem én, hogy baj van. Ellenzéki SZDSZ-t hirdettek, és mégis – hogy a Te szavaidat idézzem – „be kell bújnotok az MSZP seggébe”. Együtt kell velük négy új kurátort választani, együtt kell obstruálni az elnökségi ülést, elhalasztani a választást, majd most még együtt is kell szavazni velük, talán még ugyanarra a jelöltre is. Értem hát, hogy baj van. De ezt oldjátok meg magatokban, sok gondolkodással, beszélgetéssel, magatokba nézéssel menni fog. De ne bennem, bennünk keressétek a hibát, mert lassan a tetteitek elemzéséhez nem politológusokra és társadalomtudósokra, hanem pszichiáterekre lesz szükség.
 
Ellenzéki bajtársi üdvözlettel:
 
Szabó László
 
Ébredjenek korán, várják a híreket. Hátha valami történik majd a világban. Mert elnök az nem lesz.

A Fidesz szerint nem kéne most tévéelnököt választani

2008. május 29., 15:33 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Ne szavazzanak a pénteki tévéelnök-jelölés és tévéelnök-választás során a Magyar Televízió közalapítvány kuratóriumi elnökségének alig négy nappal korábban mandátumot nyert tagjai - kezdeményezte Szabó László, a testület fideszes delegálja.

"Így nem hozná sem magát, sem a többi tagot, sem a pályázókat senki olyan helyzetbe, hogy olyanok döntenek, akik sem az indulókkal nem találkoztak, sem azok pályázatát nem ismerik" - indokolt Szabó László, aki kezdeményezését napokkal korábban írásban és szóban is közölte Czeglédi László kuratóriumi elnökkel, de választ mindeddig nem kapott.

"Én nem fogok törvényt szegni senki kérésére" - reagált Czeglédi László kuratóriumi elnök aki szerint a frissen megválasztott delegáltak már meg is ismerkedhettek a tisztségért versenybe szállók pályázataival.

Megérkezett az MSZP-s erősítés a médiakuratóriumokba

2008. május 27., 22:57 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Az Országgyűlés hétfőn kiegészítette a médiakuratóriumok elnökségét és az Országos Rádió és Televízió Testületet. Részletek itt.

Politikai médiamutyi?

2008. május 27., 16:46 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Szabó László szerint nyilvánosságra kéne hozni a tévéelnöki pályázatokat, mert vannak benne nagyon értékes ötletek. Legalábbis ezt mondta éppen most a Media Hungary elnökválasztásról szóló kerekasztalbeszélgetésén, ahol a kuratóriumi tagok vitáznak hevesen. Politikai médiamutyit emleget Balogh László kuratóriumi elnökhelyettes, aki persze hajlandó elnézész kérni, ha most pénteken mégsem egy sz-kezdőbetűs jelölt nyer majd. Talán Székelyre gondolhat, de ki tudja.

MTV, tűnj el az éterből!

2008. május 27., 15:46 Módosítva: 2013.01.10 14:46

Hogy a Magyar Televíziónak végre legyen miért beperelnie a Music Televisiont, meg amúgy is, végső gesztusként, dalban mondjuk el, mit is jelent nekünk, úgy emberileg, mint szakmailag a Magyar Televízió többfordulós, soha véget nem érő elnökválasztása. Merthogy elérkezett az idő, amikor a modern magyar közszolgálatiságot egyetlen tömör mondatban lehet megfogalmazni: MTV, tűnj el az éterből! (Persze ezt a mondatot ki lehet még bontani, és ki lehet térni a társadalmi nyilvánosság által megteremtett esélyegyenlőségre, meg a jövő közszolgálatiságára, figyeljék csak a kissé szabados műfordítást!)

A lényeg, hogy az utóbbi pár hónap bebizonyította, hogy az MTV, köszöni szépen megvan elnök nélkül, mi pedig MTV nélkül. Mit is mondhatnánk erre? „My job is to help destroy” A Dead Kennedys legendás dala elnökjelöltünk, Hammer Ferenc és a Lopunk előadásában. (Kultúrtörténeti adalék: a dalt a Dead Kennedys természetesen a Musict Television ellen írta, sokáig emiatt voltak letiltva a zeneadó műsoráról).

Elnökválasztás az MTV-ben: bohóctréfa

2008. május 23., 09:22 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Nagyon komolyan eddig sem lehetet venni az MTV-elnökválasztást, most viszont nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessük.

A helyzet a következő: ma reggel nyolcra hívta össze az MTV kuratórium elnökségét Czeglédi László, hogy megválasszák a tévé elnökét. A kuratórium tíztagú, de a két SZDSZ-es már előre jelezte, hogy ők bizony nem mennek el, mert a fideszes tagok a KDNP-ssel együtt informális egyezkedés/érdemi párbeszéd helyett azt jelezték, hogy a hat pályázó közül ők Havasi Jánost támogatják. (Ő amúgy a Fidesz sajtóosztályát vezető Havasi Bertalan apja.)

De végül nemcsak a két SZDSZ-es nem jött el, hanem két MSZP-s sem. Czeglédi László (szintén szocialista színekben) elnökként azért tiszteletét tette, de csak arra a rövid időre, amíg bejelentette, hogy elnököt itt ma nem fognak választani. Az MTI-nek ezt egyebek között azzal indokolta, hogy a négy Fidesz-, illetve KDNP-delegált tag annak ellenére hozta előzetesen nyilvánosságra, kit támogatnak a voksoláson, hogy a jelölés titkos, ennek kapcsán pedig kérdésesnek nevezte, hogy komoly-e ellenzéki kurátortársaik elnökválasztási szándéka.

Csakhogy. A rövid kuratóriumi ülésen jegyzőkönyvbe azt mondta be, hogy a testület működése jelenleg nem törvényes. Mégpedig azért, mert az Országgyűlés nem választotta meg az új szocialista tagokat. (Röviden: a médiakuratóriumokban ugyanannyi tagja van a kormánypártoknak és az ellenzéknek. A két SZDSZ-es átült, ezért a helyükre és velük szemben is delegálhat új kurátorokat az MSZP. Így lesz négy új szocialista tag, összesen pedig hét. Velük szemben 3 fideszes, két SZDSZ-es, egy MDF-es és egy KDNP-s.) Igaz, eddig arról volt szó, hogy még a régi kuratórium választ elnököt, ez logikusnak és elegánsnak is tűnt, hiszem a pályázatokat a régiek olvasták, ők hallgatták meg a jelölteket is. Persze nem kell ahhoz ismerni egyiket sem, hogy megfelelően szavazzon egy pártdelegált. Az MSZP jelöltje amúgy Székely Ferenc volt. Őt akkor sem tudják megválasztani, ha kiegészül a kuratórium, mert kétharmados többség kellene hozzá.

Szóval, a helyzet az, hogy az öt ellenzéki kurátor most ül a teremben, és egymással beszélgetnek. Igaz, legutóbb éppen ők nem szavaztak, arra hivatkozva, hogy egyik jelölttel sem elégedettek. Az MSZP-s akkor sem szavaztak, mert a fideszesek sem szavaztak. Az SZDSZ-es szavaztak egyedül, ők viszont most nem szavaznak.

Így állunk most. Szavazás a jövő héten. Vagy nem.

 

Update:

Az elnökség nem tartott ülést reggel nyolckor, a nagykuratórium viszont összeült 11-kor. Itt sem volt béke: Szabó László fideszes kurátor nyilvános ülést szeretett volna, Czeglédi László szocialista elnök ehhez nem járult hozzá, mert azt szerinte előzetesen kellett volna egyeztetni. Amúgy itt megjelentek a reggeli pályázati elbírálást bojkottáló MSZP-s és SZDSZ-es tagok is.

    

Megint nem lesz elnöke az MTV-nek

2008. május 23., 08:00 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Akárcsak a legutóbbi pályázaton, most sem lesz elnöke a MagyarTelevíziónak - jelenthetjük ki fölényesen, pár a szavazási procedúra csak pár perc múlva kezdődik. Mindezt onnan tudni, hogy a tízfős kuratóriumi elnökség ötöde nem is megy el voksolni. A két SZDSZ-es marad távol, akik az előző pályázaton legalább szavaztak, nyolc társukkal ellentétben. Most ők biztosan nem fognak. Mondjuk arra korábban is kevés esély volt, hogy bármelyik jelölt megkapja a politikai elegáltak támogatásának kétharmadát.

Itt az SZDSZ-esek levele:

Czeglédi László Úrnak,
az MTV Közalapítvány Kuratóriuma
Elnökének
 
 
 
Tisztelt Elnök Úr!
 
Mint résztvevőként Ön is tudja, az elnökség tagjai szerdán informális találkozót tartottak abból a célból, hogy a pénteki elnökválasztás előtt megismerjék egymás álláspontját, s ezzel közösen esélyt teremtsenek a sikeres választáshoz minimálisan szükséges mértékű egyetértés kialakítására.
A megbeszélés negyed 3 után kezdődött. Mint azt az ülésen résztvevők tudják, fél 3-kor telefonon értesített egy ismerősöm a friss MTI-hírről, miszerint "Havasi Jánost támogatják a pénteki tévéelnök-választáson a Magyar Televíziót (MTV) felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének Fidesz és KDNP által jelölt tagjai". A közleményt a megbeszélésen jelenlévő egyik társunk juttatta el a hírügynökséghez, aki a telefon érkezéséig egy szóval sem tájékoztatta kollégáit arról, amit az MTI-nek korábban mondott.
 
Úgy gondoljuk, ez az eljárás implicit, de félreérthetetlen kinyilvánítása volt annak, hogy a közleményben megjelölt társainknak - akik közül ketten el sem jöttek a megbeszélésre - eleve nem állt szándékában érdemi párbeszédet folytatni. A demokratikus procedúrára nézve sérelmesnek tartjuk, hogy kollégáink döntésüket két nappal az elnökjelölés- és választás előtt közzétették. Az már csak a megmozdulás álságos és hazug eleme, hogy ezt azzal indokolták, hogy "az MTV és a közalapítvány ügyeiben is mindig a maximális nyilvánosság pártján álltunk". Emlékeztetőül: korántsem álltak mindig a maximális nyilvánosság pártján, hiszen például március elején  - nagyon helyesen - nem közölték a nyilvánossággal, hogy az akkori tévéelnök-választáson egyik jelöltre sem fognak szavazni.
 
Tisztelt Elnök Úr!
 
Kollégáink eljárása erős kétségeket ébresztett bennünk abban a tekintetben, hogy a jelen körülmények között lehetséges-e eredményes munkát végezni. Ezért kérjük az Elnök Urat, tekintsen el a holnapi elnökségi ülésen való részvételünktől.
 
 
Tisztelettel
 
Kozák Márton                Rajk László
elnökségi tag                elnökségi tag

Nem lesz már soha tévéelnök?

2008. május 22., 15:16 Módosítva: 2009.02.07 11:06

A Magyar Távirati Iroda értesülései szerint Havasi Jánost, az MTV határon túli szerkesztőségének vezetőjét támogatják majd a pénteki tévéelnök-választáson a közalapítvány kuratóriumi elnökségének Fidesz és KDNP által delegált tagjai, mivel, hogy Szabó László fideszes kurátort idézzük: „A hat, igen magas színvonalú pályázat közül Havasi Jánoséban látjuk legjobban érvényesülni a kulturális sokszínűség és a közszolgálatiság szempontjait".

Mi pedig meg nem erősített, kormányközeli értesüléseink szerint úgy tudjuk, hogy a szocialista és az SZDSZ-es kurátorok Székely Ferencre, az MTV egykori alelnökére szavaznak majd. Legalábbis erről pletykának elég hangosan bizonyos folyosókon.

Hogy miért éppen Havasi tetszik annyira a Fidesznek, és miért Székelyt támogatnák a szocialisták? A magas színvonalú pályamunkák mellett talán a jobboldali kurátorok döntésében szerepet játszhat az is, hogy Havasi János fia, Havasi Bertalan, egykor a HírTv műsorvezetője volt, jelenleg pedig a Fidesz sajtófőnöke, míg a szocialistákat biztos Székely ATV-s múltja győzte meg, hiszen az MTV szerkesztő-producere 2003 és 2005 között a baloldali érzelmű csatorna programigazgatója volt.

A kérdés már csak az, hogy akkor most tényleg új pályázatot írnak ki már megint az elnöki székre? Mert kétharmados többséget egyik jelölt sem szerezhet, bárhova is szavaz az MDF-es kurátor. (Azt közepes matematika érettségi birtokában ugyebár szinte biztosan kijelenthetjük, hogy a kétharmados többséghez a tíz kurátorból hétnek kéne ugyanarra a jelöltre szavaznia).

A pénteki kuratóriumi ülésen így várhatóan nem dől el semmi, újabb menetre csönget majd a közszolgálati körhinta.

Már csak párat kell aludni a tévéelnökig

2008. május 20., 11:17 Módosítva: 2013.01.10 14:48

Igen, meghallgatták a tévéelnök-jelölteket, Hammer Ferencet már másodszor, de ugyebár részleteket a szigorú pályázati kiírás miatt még egy Família Kft-maratonnal sem tudna senki kihúzni belőlünk. Ha minden igaz pénteken már döntenek a kurátorok, így csonkán, addig is fogadjanak egy kis videót ízelítőül elnökjelöltünk múlt heti közönségtalálkozójának legfelemelőbb, leglelkesítőbb és legszívszorítóbb jeleneteiből.

Nem napolják el az elnökválasztást

2008. május 20., 11:16 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Nem napolja el a tévéelnök-választást a Magyar Televíziót felügyelő közalapítvány kuratóriuma amiatt, hogy az Országgyűlés a tervezettnél később választ új tagokat a testület elnökségébe - valószínűsítették az MTI-nek hétfőn nyilatkozó tagok.

A pályázati kiírás szerint június harmadikáig kell megtartani az elnökjelölést, annak sikere esetén pedig a választást, az elnökjelölt megválasztásáról döntő nagykuratóriumi ülést azonban úgy kell összehívni, hogy a kijelölt időpont előtt nyolc nappal mindenki megkapja a meghívót. Márpedig ha az egyhetes halasztás után, jövő hétfőn választanak újabb testületi tagokat, nem lesz idő a határidő lejártáig a szabályos összehívásra - hangsúlyozták többen is.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn, a házbizottság ülése után jelentette be, hogy a tervezettnél egy héttel később, május 26-án szavaz a parlament a médiakuratóriumok kiegészítéséről, amit már a múlt héten elutasított a legnagyobb ellenzéki erő.

Vaktában szavaznak majd tévéelnököt?

2008. május 19., 13:33 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Hiába tiltakozik kézzel-lábbal a Fidesz, a szocialisták kuratóriumbővítési akcióját nem lehet megállítani. Úgy beválasztanak négy-négy tagot a Magyar Rádió meg a Magyar Televízió kuratóriumába, hogy Cser-Palkovics Andrásnak még annyi ideje sem marad, hogy kimondja: antidemokratikus eszköz.

Meg egyébként is ezzel az antidemokratikus eszközzel már többször élt a Fidesz is, volt ugye csonka kuratórium, meg kis csonka kuratórium, ellenzékinek álcázott kormányhű kurátor és annyi minden más is. Kisfiam, kellett neked rugdosódni a grundon, aztán meg most csodálkozol, hogy a Józsika jól vesén rúg?

De nem is az MSZP és az SZDSZ cselei, meg a Fidesz műesései a legszebbek ebben a történetben, hanem, hogy ma hallgatják meg a Magyar Televízió elnöki székéért pályázókat, az új kurátorok pedig jó esetben is csak holnap kezdhetik meg a munkájukat. Vagyis fogalmuk sincs, hogy kit választanak majd meg, és miért. Reméljük azért majd valaki csak segít nekik.

Update: Mint kiderült a Parlament mégis csak a jövő héten fog szavazni az új kurátorokról, döntést pedig péntekre ígért a kuratórium, vagyis lehet, hogy az MSZP mégis csak három taggal szavaz majd. Vagy elhalasztják a döntést pár nappal.

Az MTV elnöki székére pályázók listája

2008. május 5., 18:37 Módosítva: 2009.02.07 11:06

A Magyar Televízió elnöki posztjára beadott mind a hat pályázat érvényes, és a borítékok felbontása után nem maradtak titokban már a nevek sem. A korábban pályázó hármas mellett - az Index által támogatott Hammer Ferenc, a korábbi elnök Rudi Zoltán és Szabó-Stein Imre - három új jelentkező van: Székely Ferenc, aki korábban már volt az MTV alelnöke - ügyvezetőként is - és korábbi pályázatokon is indult már -, Havasi János tévés szerkesztő és Marcsa Attila, egykori újságíró, jelenleg a Műszaki Egyetem tudományos munkatársa. Ő az előző pályázati kiírást is megvette már, de akkor nem pályázott.

Korábbi hírünkkel ellentétben mégsem indult Baló György, pedig megvette a kiírást. Összesen egyébként 13-an szántak 120 ezer forintot arra, hogy megismerjék a pályázati feltételeket, ehhez képest csak hatan pályáztak.

A jelölteket 19-én hallgatják meg, 23-án dönt az MTV kuratórium elnöksége a pályázatról.

 

Hatan akarnak tévéelnökök lenni

2008. május 5., 14:45 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Hatan adták be pályázatukat a Magyar Televízió elnöki posztjára, mondta a távirati irodának a kuratóriumi elnökség egyik tagja. A pályázók között van az Index által támogatott Hammer Ferenc, illetve értesüléseink szerint Baló György is, Rudi Zoltán pedig már korábban bejelentette, hogy indul.

Sorrendben ez a második pályázat a tisztségre; tavaly ősszel a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége nem kezdeményezte, hogy pályázat nélkül újrázhasson Rudi Zoltán elnök, majd február közepén a testület a három pályázó közül nem tudott jelöltet állítani a posztra.

Tovább

Havonta kér jelentést a kuratóriumi elnökség

2008. április 23., 20:17 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Havonta jelentést kér a Magyar Televízió (MTV) menedzsmentjétől az egymillió forintot meghaladó összegű szerződésekről a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége - közölte a testületet vezető Czeglédi László szerdai ülésüket követően.
    Ennek az a célja, hogy eldönthessék, mely kontraktusokat veszik szemügyre alaposabban is; "közelebbről szemügyre veszünk néhány nagyobb összegű szerződést" - mondta.
    Az MTI testületi tagoktól származó értesülése szerint azt a négy esetet vizsgálják mélyebben, amelyekben több szerződést kötött ugyanarra a produkcióra az MTV, és azok értéke meghaladja a médiatörvényben előírt engedélyeztetési határt.
    Czeglédi László közölte, a köztévé felügyelőbizottsága felül fogja vizsgálni a szerződéskötések szabályozását, az MTV vezetése pedig azt javasolta: a kuratóriumi elnökség szabályozza a megállapodások jóváhagyásának rendjét.
    A kuratóriumi elnökség egyik tagja két héttel ezelőtt nyilatkozott úgy, hogy a köztévé szerződéseinek négyötöde rejt magában valamilyen szabálytalanságot; másnap az MTV sajtóosztálya a képet azzal árnyalta: a felügyelőbizottság csupán másfélszáz megállapodás vizsgálata után mondta ezt ki, az intézmény tavaly kötött, mintegy ötezer szerződésének felét "a szigorú belső szabályokkal összhangban" kötötték.
    Egyben hangoztatták: a legtöbb esetben saját belső előírásaikhoz képest csúsznak pár napot az aláírással, ez pedig sem anyagi kárt nem okoz, sem törvénybe nem ütközik; az MTV sajtóosztálya egyben visszautasította azt a kifogást is, hogy kuratóriumi elnökség jóváhagyása nélkül - több darabban - kötnek 300 millió forintnál nagyobb értékre szóló szerződéseket.
    A Csináljuk a fesztivált című műsor példáját említve azt közölték: vizsgálata során a felügyelőbizottság "pénzügyi szempontból csak azt nézte, hogy a három sorozat azonos címmel futott, illetve fut ma is, arra azonban már nem volt tekintettel, hogy egy műsor indításakor nem lehet számolni a folytatással, mert az alapvetően a fogadtatástól függ. Ráadásul egybeszámítási kötelezettséget még a médiatörvény sem ír elő."

Az MTV szerint minden rendben

2008. április 22., 12:32 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Lefolytatta a vizsgálatot a Magyar Televízió a saját szerződéskötési gyakorlatáról, és mindent rendben talált.

Az MTV Zrt. felügyelőbizottsága akadt fent a köztévé "tarthatatlannak minősített" szerződéskötési gyakorlatán, fegyelmi vizsgálatot és felelősségre vonást sürgetve. Egyebek között azt kifogásolta az fb, hogy az egymillió forint feletti tavalyi szerződések több mint 80 százalékát a 40 napos határidő után kötötték, illetve nagy értékű, 300 millió forint feletti szerződéseket az MTV nem hagyatott jóvá a kuratórium elnökségével (konkrétan A társulat, Csináljuk a fesztivált, Az örökös és egy RTL-től vett filmcsomag).

Az MTV vezetősége mindezeket a megállapításokat vitatja. A köztévé tegnapi közleménye szerint lezárult az a vizsgálat, amit az ügyben indítottak, mégpedig azzal az eredménnyel, hogy a Magyar Televízió jogszerűen köti szerződéseit, és csak teljesítésigazolás után fizet külső partnereinek.

"Évente átlagosan 5 ezer, vagyis hetente csaknem 100 - döntő többségében kis értékű - szerződést köt a Magyar Televízió. A szerződéskötések időtartamát 2007 elején radikálisan csökkentették azok az intézkedések, amelyeknek köszönhetően idén februártól már tartósan húsz alatt van a harminc napon túl kötött megállapodások száma. Ez a gyakorlat jogszabályt nem sért, anyagi kárt nem okoz. A minimális csúszás ugyanis nem a jogszabályokhoz, hanem a 2008-tól tovább szigorított belső előírásokhoz képest jelentkezik, olyan pedig egyáltalán nem fordul elő, hogy teljesítésigazolás nélkül fizetne a köztévé" - írja az MTV.

A 18 oldalas dokumentumot, amelynek melléklete 2006. október 23-tól tételesen mutatja a szerződések átfutási idejét, szerdán tárgyalja a kuratóriumi elnökség.

A jelentés ismerteti annak a 4 nagy értékű szerződésnek a részleteit, amelyek az MTV Felügyelő Bizottsága szerint vitathatóan születtek meg. Ezekkel összefüggésben - egyes korábbi sajtóhírek szerint - az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége már korábban és többször is úgy foglalt állást, hogy „egy szerződésnek számítanak az ugyanazzal a partnerrel, azonos műsorra kötött megállapodások." Mostanára azonban kiderült, hogy nincsenek ilyen határozatok, amelyekre még az egyik kuratóriumi elnökségi tag is hivatkozott.

Az MTV Közalapítvány titkárságának dokumentációja szerint a témában született elnökségi határozatok egyike sem hatályos, hiszen valamennyi 2003-ra és 2004-re vonatkozóan állapított meg a Médiatörvényhez képest leszállított értékhatárt olyan szerződéskötésekkel összefüggésben, amelyeket érintett az előzetes kuratóriumi elnökségi jóváhagyás. A határozatokat áttanulmányozva az MTV jogászai azt is megállapították, hogy egyik korábbi határozat sem tartalmaz semmilyen rendelkezést vagy értelmezést egybeszámítási kötelezettségről.

Az MTV trükközik legdrágább műsoraival

2008. április 11., 15:50 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Fegyelmi vizsgálatot és felelősségre vonást sürget a Magyar Televízió Zrt. felügyelőbizottsága a köztévé „tarthatatlannak minősített” 2007-es szerződéskötési gyakorlata miatt.

Írtunk már röviden az előzményekről, de most már részletesebb információnk is vannak arról, hogy milyen problémákat talált a felügyelőbizottság.

Tovább

Vizsgálják az MTV szerződéseit

2008. április 10., 08:29 Módosítva: 2009.02.07 11:06

A Magyar Televízió egymillió forintnál nagyobb értékű szerződéseinek négyötödében "van valamilyen szabálytalanság" - közölte a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének egyik tagja. a felügyelő bizottság ezzel foglalkozó jelentését tárgyaló ülésük szünetében. A kuratóriumi elnök annyit mondott: "nincs minden rendben" a szerződésekkel. Az MTV szerint viszont minden rendben van.

Négy olyan szerződést is talált a bizottság, amely annak ellenére nem került az elnökség elé, hogy a médiatörvény szerint a 300 millió forintnál nagyobb értékű megállapodásokat a testületnek jóvá kell hagynia - mondta a Fidesz által a testületbe delegált Szabó László, "tarthatatlannak" nevezve a helyzetet.

Közlése szerint az RTL Klubtól vásárolt filmcsomag mellett a Csináljuk a fesztivált, Az örökös és A társulat című produkcióknál merült fel az utóbbi probléma.

Közlése szerint a testületi tagok egyhangúlag kérték a köztévé felügyelőbizottságát, hogy részletesen foglalkozzon a témával. Vizsgálni fogják saját szerződés-jóváhagyási gyakorlatukat is.

Tovább

Pallagit is kitiltották a Napkeltéből

2008. április 9., 09:14 Módosítva: 2009.02.07 11:06

A Népszava információi szerint a Magyar Televízió menedzsmentje közölte a Napkeltét gyártó St. Plusz Kft-vel, hogy Pallagi Ferenc összeférhetetlensége miatt ezentúl nem vezetheti a köztévé reggeli műsorát. Pallagi Ferencet azért nem akarja többet látni a Nap-Kelte műsorvezetői székében az MTV vezetése, mert a műsorvezető főállásban a Bors című bulvárlap főszerkesztője (Pallagi már évek óta vezeti a lapot, előtte a Blikk főszerkesztője volt).

Az MTV döntését elfogadta Gyárfás Tamás, a műsor producere, így Pallagi már árpilis elseje óta nem látható a Napkeltében.

Február végén Bánó Andrást tiltotta le a Magyar Televízió, mivel véleményük szerint indulatosan és érzelmektől túlfűtötten beszélt interjúalanyaival. Tavaly novemberben Aczél Endrének és Orosz Józsefnek kellett távoznia a Napkeltéből, mivel a Klub Rádióban végzett munkájuk a köztévé szerint összeférhetetlen volt a reggeli műsorban végzett munkájukkal.

Nem titkolózik már annyira az MTV kuratóriuma

2008. április 3., 10:12 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Elfogadta a Magyar Televízió Közalapítvány dokumentumainak nyilvánosságáról szóló szabályzatot a testület kuratóriumi elnöksége; Czeglédi László elnök közlése szerint néhány ponton még átfésülik a dokumentumot.

Testületi tagok közlése szerint arról döntöttek: a közalapítvány honlapján a jövőben közzéteszik az ülések napirendjét, jegyzőkönyvét, valamint az üléseken hozott határozatokat; kivételt csupán a zártan kezelendő vagy titkos adatok esetében tesznek.

"Egyéves munkám ért célba" - kommentálta a döntést Szabó László ellenzéki kurátor, aki tavaly került a testületbe, és akkor kezdte sürgetni a szabályzat megalkotását.

Baló György is tévéelnök akar lenni

2008. április 2., 14:03 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Ugyebár a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának tájékoztatása szerint tizenhárman vették meg a tévéelnöki pályázat anyagát. Vagyis ők szeretnének beleülni a Magyar Televízió elnöki székébe. Rudi Zoltán, egykori elnök, Hammer Ferenc médiaszociológus és Pehi László, az MTV egykori nyugat-dunántúli stúdióvezetője ismerte el eddig, hogy indul az elnöki székért.

Ma viszont Baló György kérdésünkre megerősítette, hogy megvette a pályázati anyagot. Ennyit mondott, nem többet.

Baló egyébként már kétszer is pályázott, 2002-ben és 2004-ben is, mindkétszer ő kapta a legtöbb szavazatot a kuratórium elnökségétől, de ez soha nem volt elég a győzelemhez. Baló ennek ellenére vezetett már egy egész tévét, hiszen 1997 és 2000 között ő volt a Tv3 vezérigazgatója.

13-an akarják irányítani a tévét

2008. március 31., 18:45 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Tizenhárman vették fel a határidő hétfő délutáni lejártig a Magyar Televízió elnöki pályázati csomagját - közölte percekkel a határidő lejárta után Czeglédi László, a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöke az MTI érdeklődésére.

Az MTI-nek eddig két korábbi pályázó - Hammer Ferenc és Rudi Zoltán - erősítette meg, hogy indul az újabb körben is; rajtuk kívül a múlt héten Pehi László, az MTV egykori nyugat-dunántúli stúdióvezetője jelezte, hogy versenybe száll a posztért.

Február 25-én tette közzé a második elnöki pályázat jelentkezési felhívását a kuratóriumi elnökség, miután két héttel korábban első menetben még jelöltet sem sikerült állítania a három induló közül a posztra.

Az akkor publikált menetrend szerint június 3-ig döntenek a tisztségről; a pályamunkákat május 5-én reggel tíz és délután kettő között lehet leadni ugyanott azoknak, akik versenybe szállnak, az indulók pedig május 19-e és 21-e között vázolhatják majd személyesen is elképzeléseiket a testületi tagok előtt.