Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MTV szerint minden rendben

2008.04.22. 12:32
1 hozzászólás

Lefolytatta a vizsgálatot a Magyar Televízió a saját szerződéskötési gyakorlatáról, és mindent rendben talált.

Az MTV Zrt. felügyelőbizottsága akadt fent a köztévé "tarthatatlannak minősített" szerződéskötési gyakorlatán, fegyelmi vizsgálatot és felelősségre vonást sürgetve. Egyebek között azt kifogásolta az fb, hogy az egymillió forint feletti tavalyi szerződések több mint 80 százalékát a 40 napos határidő után kötötték, illetve nagy értékű, 300 millió forint feletti szerződéseket az MTV nem hagyatott jóvá a kuratórium elnökségével (konkrétan A társulat, Csináljuk a fesztivált, Az örökös és egy RTL-től vett filmcsomag).

Az MTV vezetősége mindezeket a megállapításokat vitatja. A köztévé tegnapi közleménye szerint lezárult az a vizsgálat, amit az ügyben indítottak, mégpedig azzal az eredménnyel, hogy a Magyar Televízió jogszerűen köti szerződéseit, és csak teljesítésigazolás után fizet külső partnereinek.

"Évente átlagosan 5 ezer, vagyis hetente csaknem 100 - döntő többségében kis értékű - szerződést köt a Magyar Televízió. A szerződéskötések időtartamát 2007 elején radikálisan csökkentették azok az intézkedések, amelyeknek köszönhetően idén februártól már tartósan húsz alatt van a harminc napon túl kötött megállapodások száma. Ez a gyakorlat jogszabályt nem sért, anyagi kárt nem okoz. A minimális csúszás ugyanis nem a jogszabályokhoz, hanem a 2008-tól tovább szigorított belső előírásokhoz képest jelentkezik, olyan pedig egyáltalán nem fordul elő, hogy teljesítésigazolás nélkül fizetne a köztévé" - írja az MTV.

A 18 oldalas dokumentumot, amelynek melléklete 2006. október 23-tól tételesen mutatja a szerződések átfutási idejét, szerdán tárgyalja a kuratóriumi elnökség.

A jelentés ismerteti annak a 4 nagy értékű szerződésnek a részleteit, amelyek az MTV Felügyelő Bizottsága szerint vitathatóan születtek meg. Ezekkel összefüggésben - egyes korábbi sajtóhírek szerint - az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége már korábban és többször is úgy foglalt állást, hogy „egy szerződésnek számítanak az ugyanazzal a partnerrel, azonos műsorra kötött megállapodások." Mostanára azonban kiderült, hogy nincsenek ilyen határozatok, amelyekre még az egyik kuratóriumi elnökségi tag is hivatkozott.

Az MTV Közalapítvány titkárságának dokumentációja szerint a témában született elnökségi határozatok egyike sem hatályos, hiszen valamennyi 2003-ra és 2004-re vonatkozóan állapított meg a Médiatörvényhez képest leszállított értékhatárt olyan szerződéskötésekkel összefüggésben, amelyeket érintett az előzetes kuratóriumi elnökségi jóváhagyás. A határozatokat áttanulmányozva az MTV jogászai azt is megállapították, hogy egyik korábbi határozat sem tartalmaz semmilyen rendelkezést vagy értelmezést egybeszámítási kötelezettségről.