Az MTV szerint minden rendben

2008.04.22. 12:32

Lefolytatta a vizsgálatot a Magyar Televízió a saját szerződéskötési gyakorlatáról, és mindent rendben talált.

Az MTV Zrt. felügyelőbizottsága akadt fent a köztévé "tarthatatlannak minősített" szerződéskötési gyakorlatán, fegyelmi vizsgálatot és felelősségre vonást sürgetve. Egyebek között azt kifogásolta az fb, hogy az egymillió forint feletti tavalyi szerződések több mint 80 százalékát a 40 napos határidő után kötötték, illetve nagy értékű, 300 millió forint feletti szerződéseket az MTV nem hagyatott jóvá a kuratórium elnökségével (konkrétan A társulat, Csináljuk a fesztivált, Az örökös és egy RTL-től vett filmcsomag).

Az MTV vezetősége mindezeket a megállapításokat vitatja. A köztévé tegnapi közleménye szerint lezárult az a vizsgálat, amit az ügyben indítottak, mégpedig azzal az eredménnyel, hogy a Magyar Televízió jogszerűen köti szerződéseit, és csak teljesítésigazolás után fizet külső partnereinek.

"Évente átlagosan 5 ezer, vagyis hetente csaknem 100 - döntő többségében kis értékű - szerződést köt a Magyar Televízió. A szerződéskötések időtartamát 2007 elején radikálisan csökkentették azok az intézkedések, amelyeknek köszönhetően idén februártól már tartósan húsz alatt van a harminc napon túl kötött megállapodások száma. Ez a gyakorlat jogszabályt nem sért, anyagi kárt nem okoz. A minimális csúszás ugyanis nem a jogszabályokhoz, hanem a 2008-tól tovább szigorított belső előírásokhoz képest jelentkezik, olyan pedig egyáltalán nem fordul elő, hogy teljesítésigazolás nélkül fizetne a köztévé" - írja az MTV.

A 18 oldalas dokumentumot, amelynek melléklete 2006. október 23-tól tételesen mutatja a szerződések átfutási idejét, szerdán tárgyalja a kuratóriumi elnökség.

A jelentés ismerteti annak a 4 nagy értékű szerződésnek a részleteit, amelyek az MTV Felügyelő Bizottsága szerint vitathatóan születtek meg. Ezekkel összefüggésben - egyes korábbi sajtóhírek szerint - az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége már korábban és többször is úgy foglalt állást, hogy „egy szerződésnek számítanak az ugyanazzal a partnerrel, azonos műsorra kötött megállapodások." Mostanára azonban kiderült, hogy nincsenek ilyen határozatok, amelyekre még az egyik kuratóriumi elnökségi tag is hivatkozott.

Az MTV Közalapítvány titkárságának dokumentációja szerint a témában született elnökségi határozatok egyike sem hatályos, hiszen valamennyi 2003-ra és 2004-re vonatkozóan állapított meg a Médiatörvényhez képest leszállított értékhatárt olyan szerződéskötésekkel összefüggésben, amelyeket érintett az előzetes kuratóriumi elnökségi jóváhagyás. A határozatokat áttanulmányozva az MTV jogászai azt is megállapították, hogy egyik korábbi határozat sem tartalmaz semmilyen rendelkezést vagy értelmezést egybeszámítási kötelezettségről.