Hatan akarnak tévéelnökök lenni

2008.05.05. 14:45

Hatan adták be pályázatukat a Magyar Televízió elnöki posztjára, mondta a távirati irodának a kuratóriumi elnökség egyik tagja. A pályázók között van az Index által támogatott Hammer Ferenc, illetve értesüléseink szerint Baló György is, Rudi Zoltán pedig már korábban bejelentette, hogy indul.

Sorrendben ez a második pályázat a tisztségre; tavaly ősszel a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége nem kezdeményezte, hogy pályázat nélkül újrázhasson Rudi Zoltán elnök, majd február közepén a testület a három pályázó közül nem tudott jelöltet állítani a posztra.

Testületi tagok tájékoztatása szerint a délután két órai határidő lejártát követően bontóbizottsággá alakul át a kuratóriumi elnökség, amely legkésőbb a korai esti órákra megvizsgálja, minden beadott anyag megfelel-e a formai követelményeknek. Egyesek az MTI-nek nyilatkozva elképzelhetőnek nevezték, hogy arról is határoznak, mikorra tűzik ki az elnökjelölés és ennek sikeressége esetén a választás időpontját.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény rendelkezései alapján a parlament által választott elnökség kétharmadának (ez jelenleg hét tagot jelent) szavazata kell a jelöltté váláshoz, és az eredményességhez ugyanilyen arányban kell a személyi javaslat mellé állnia a társadalmi szervezetek delegáltjaival kiegészült nagykuratóriumnak.

Update: az MTI szerint Baló nincs a pályázók között.