A médiatörvény miatt tiltakoznak hazai zenészek

2013.03.04. 12:15 Módosítva: 2013.03.04. 14:27

Összesen több mint hatvan hazai zenész írta alá azt a dokumentumot, amelyben a magyar könnyűzene szereplői tiltakoznak a médiatörvénybe beiktatott magyar zenemű definíciója ellen. Eszerint csak az számít magyar dalnak, amely dalszövege is magyar nyelven szól ezzel pedig kirekesztik azon hazai előadókat és zenekarokat, akik például angolul vagy más nyelven írják a számaikat.

"Életszerűtlen, kirekesztő és értelmetlen szabályozás született akkor, amikor a magyar zenemű fogalmát a jogalkotó a nyelvhez kötötte. Most ugyanis, ha bármely magyar előadó angolul ír dalt, az a szabályok szerint nem minősül magyar zenének" – szerepel a sajtóközleményben. „Nem világos, mi a szabályozás célja, de az biztos, hogy a rádiós zenei kvóták alkalmazásakor hátrányt jelent a nem magyar nyelven íródott művek számára.

A kormányzati érvelés szerint a módosítás célja az volt, hogy származás vagy nemzetiség alapján ne tegyen különbséget a zeneművek alkotói, előadói között. E cél érdekében viszont diszkriminál a nem magyar nyelven előadó, de nyilvánvalóan a magyar kultúrát gazdagító alkotók kárára. Az EU-ban a kulturális sokszínűség védelme a zenei kvóták alapja". A dokumentum aláírói szerint ilyen alapon Björk se számítana izlandi énekesnek vagy az ABBA svéd zenekarnak.

"Nem egyértelmű, miért van szükség annak megállapítására, mi a magyar zene.  Ám ha a törvényalkotó efféle szabályt kíván létrehozni, akkor nem szűkítő, hanem a legszélesebb módon kiterjesztő definíciót kellene alkotnia. Felszólítjuk a kormányzatot, hogy az érintettekkel együttműködve dolgozza ki a magyar zenei művek olyan törvényi meghatározását, amely kiterjed a magyar kultúrát gazdagító minden alkotásra és alkotóra. Azaz: minden magyar vagy magát magyarnak valló előadó, szerző zenéje magyar zene" - szerepel a nyilatkozatban.

A nyilatkozatot olyanok is aláírták, akiket alapvetően nem érint az új szabályozás, így szerepelhet Lovasi András, Bródy János vagy éppen Dés László neve is a szignók között.

A Parlament Kulturális bizottsága egyébként hétfőn, Karácsony Gergely független országgyűlési képviselő javaslatára, "heves szakmai vita után" egyöntetűen támogatta a fenti követelésnek megfelelő módosítást. "Amennyiben a parlament plenáris ülése is elfogadja a módosítást, úgy a magyar zene meghatározása életszerűbbé és a korábbinál jóval szélesebb körben kiterjeszthetővé válik, így a hazai rádiók kínálatában a magyar zenei kínálat teljes sokszínűségében jelen lehet. Ez jelentős szakmai siker a teljes magyar média és zenésztársadalom számára" - áll Karácsony hétfőn kiadott közleményében.