Friss kommentek

Nem egy jó válogatás CD-től leszel zenei szerkesztő

november 16., 20:36 Módosítva: 2018-11-17 08:48
84

A zenei szerkesztő, avagy music supervisor feladatkörét még úgy is nehéz egy szóval vagy mondattal belőni, ha az ember a szórakoztatóiparban dolgozik, hát még ha egy jószándékú kibic, mint én. Tavaly a Stranger Things retró zeneanyagáért (meg még sok más mindenért) felelős Nora Felderrel beszélgettünk a szakmájáról, idén pedig a The Walking Dead-től a Ray Donovanen át a Breaking Bad-ig 44 sorozat és film zeneanyagán dolgozó, rém lelkes Tomas Golubiccsal, aki a neve ellenére csak származásilag horvát, de már kint született Amerikában. Az apropó pedig, csakúgy, mint tavaly, a Budapest Showcase Hub (BUSH) elnevezésű szakmai rendezvény amit a Filmalap Fast Foward programjával együtt azért rendeznek, hogy a magyar zeneszerzők profiktól tanulhassanak olyan dolgokat, amiket itthon nemigen lehet elsajátítani.

Nem tudom már miért, de felírtam magamnak a Westworldöt. Olvashattam valahol, hogy rajongója?

Azt nemigen. Úgy vagyok én azzal a sorozattal, hogy sokkal többnek, jobbnak látszik, mint amilyen, és az ember hajlamos azt mondani, hogy nagyon jó sorozat, de valójában nem az. Drága, gyönyörűen fényképezett, remek színészek vannak benne, de nem rendkívüli - viszont úgy adják el, hogy annak tűnjön, és már maga ez is egyfajta művészet.

Tovább

Country és thrash metal is lesz az új Tankcsapda-lemezen

november 16., 12:28 Módosítva: 2018-11-16 15:12
12

Jövőre harmincéves a zenekar, ennek örömére jön új kiadvány, turné és majd lemez is – erről mesélt a zenekar a Délmagyarországnak, szemlézzük.

Tovább

Táncoljunk, a zene úgyis jön majd

november 16., 11:11 Módosítva: 2018-11-16 12:32
175

A Palace legújabb, Polaroid című számának videóklipjében megjelenik Puskás Peti, Varga Viktor, Miskovits Marci és Siklósi Örs, az AWS énekese is. Premier a Stenken. 

polaroid.png
Tovább

Bradley Cooper nem akart alkoholista rockzenész lenni

november 15., 15:32 Módosítva: 2018-11-16 08:18
2

A Csillag születik után nemigen jött ki úgy senki a moziból, hogy "jó-jó, de Cooperen látszott, hogy kurvára nem akarta eljátszani a kiöregedő, alkoholista csávót", na jó, Cooper biztos így jött ki, ha bement egyáltalán (nem ment, még nem látta a filmet moziban, ha minden igaz). Pedig így volt, a rendező inkább Jack White-ot a White Stripes duó egyik felét akarta felkérni a szerepre. 

Tovább

Felébredni egy álomból

november 15., 15:06 Módosítva: 2018-11-16 10:38
100

Tizenegy lemezzel a háta mögött, tíz év angol nyelven űzött singer-songwriterkedés után élete első magyar nyelvű dalával jelentkezik Norbert Kristof. Eddigi munkái a tengerentúli popkultúra iránti rajongásról tanúskodtak, ezért magyarul énekelni a nyelvválasztáson túlmutató, gyökeres változást jelent.

Tovább

A magyar népzenében rengeteg lehetőség rejlik

november 14., 17:01 Módosítva: 2018-11-14 23:58
96

"Ahogy a magyar nyelv, a magyar népzene is egy bonyolultabb nyelv, így nem olyan könnyű megbarátkozni vele, több időt vesz igénybe, hogy valaki megértse. Viszont aki rákattan, az nagyon rákattan" – mondta néhány éve az Indexnek Weyer Balázs az első budapesti Womexre hangolódva.

Nóvé Soma, a Middlemist Red frontembere azonban már egészen korán, gyerekként, megbarátkozott a magyar népzenével, zenei gyökerei előtt pedig most egy háromszámos kislemezzel tiszteleg. A nemes egyszerűséggel Népdalok címet viselő anyag a Stenken hallható először.

Tovább

Ingyenes koncertet ad Sting és Shaggy Budapesten

november 13., 11:01 Módosítva: 2018-11-14 12:18
8543

November 24-én, jövő szombaton, a Hősök terén ad ingyenes koncertet Sting és Shaggy, jelentette be kedden a Szerencsejáték Zrt. A koncert apropója a hatoslottó harmincadik születésnapja.

Tovább

Megint lesz Whitesnake-koncert Budapesten

november 12., 17:55 Módosítva: 2018-11-13 10:09
26

Aki szereti a klasszikus rockzenét, azaz Zeppelinen, Sabbath-on,  Rainbow-n, vagy éppen Lynyrd Skynyrden nőtt fel, az pontosan tudja, ki az a David Coverdale, és miért fontos, hogy ismét Budapesten lép fel. Hívták őt már "A Torok"-nak (NEM RÖHÖG), és bármilyen furcsa is lehet mai szemmel, de ezért a szőke sörényes paliért többen voltak oda a hetvenes-kilencvenes évek között, mint ma Justin Timberlake-ért. Coverdale a Deep Purple-ben lett ismert, ahol Ian Gillant helyettesítette és ha csak a Burn és a Stormbringer című nótákat énekelte volna fel, már azzal is bőven teljesítette volna az egy főre eső legendás rockzenei tett-kvótát, már ha van ilyen. (A videón a Whitesnake-kel énekli éppen a Burn-t, a hozzám hasonló dobbuziknak javaslom Aldridge szüntelen bámulását.)

Tovább

Minden jó, ha Vega jó

november 12., 14:17 Módosítva: 2018-11-13 10:09
112

Elég kevés előadó vagy zenekar kapott saját lejátszólistát a Spotify-fiókomban, mert általában zenei műfajok, stílusok szerint válogatok. Suzanne Vega a kivételek közé tartozik, mert bár rajongónak nem tartom magam, hűséges fogyasztója vagyok, és nálam létezik suzannevegás hangulat, amikor konkrétan ezt az amerikai folkénekesnőt akarom hallgatni, és semmi mást. Volt ennek nálam egy kis evolúciója: lassan harminc éve azért kezdtem el hallgatni (akkor még titokban, a legnagyobb metálos/rocker korszakom közepén), mert egyszerűen tetszett a csaj hangja és a dallamok. Aztán pár év múlva elkezdtem figyelni a szövegre, még később pedig valahogy egyre jobban megértettem, átéreztem a dalait, mert hát Suzanne Vega sokszor énekel olyan nemsemleges szituációkról, amikbe élete során előbb vagy utóbb mindenki belecsúszik. Néha meg olyanról énekel, amihez már Suzanne Vegának kell lenni – például arról, hogy Václav Hávellel összehaverkodtak, és olyan nagyra tartotta a volt cseh elnököt, hogy pár éve egy dalt is írt hozzá.

Tovább

Az öltözőben lett rosszul az Aerosmith gitárosa

november 12., 10:01 Módosítva: 2018-11-12 10:01
39

Joe Perry, az Aerosmith gitárosa szombat este Billy Joellel adott közös koncertet a Madison Square Gardenben, azonban a fellépése után az öltözőben rosszul lett és mentőt kellett hozzá hívni. A TMZ információi szerint a gitárosnak oxigénre volt szüksége és 40 percig kezelték, mielőtt kórházba szállították volna.

Tovább

Magyarországra jön a Backstreet Boys

november 9., 10:24 Módosítva: 2018-11-09 19:21
20690

2019 januárjában új lemezt hoz ki, májusban pedig világkörüli turnéra indul a kilencvenes évek bizonyára legnépszerűbb fiúcsapata, a Backstreet Boys. A DNA nevet viselő album koncertkörútja alatt a csapat három hónap alatt járja be Európát és Észak-Amerikát.

Tovább

Leáldozott a fejpántos pingponglegenda csillaga

november 8., 17:25 Módosítva: 2018-11-09 12:12
144

Szarvas Árpád közel egy éve, 2017 novemberében, hozta ki legutóbbi albumát az EZ Basic nevű projektjével, a címével a görög mitológiából ismert Sziszüphoszra és az örökös újrakezdésre utaló Sissyfuzz című anyagot. A lemez egyik dalához videó is készült, a Bronco klipjét a Stenken lehet először megnézni.

Tovább

Elkezdtük érezni az idő súlyát

november 8., 05:06 Módosítva: 2018-11-08 13:47
690
A 2014-es és 2016-es albumai után mintegy menetrendszerűen, újabb két év után jelentkezik ismét albummal az Esti Kornél zenekar. Az Eltűnt idő az együttes ötödik lemeze, ami az elmúlt egy év alkotómunkájának az eredménye. A 11 számot tartalmazó album először az Indexen hallgatható teljes egészében.

Az Eltűnt idő a zenekar ötödik lemeze, amely az elmúlt nagyon intenzív egy évnek a lenyomata. Alapvetően másképp készült, mint az előző album, akkor „pánikszerű szeánszokat rendeztünk a lemezfelvétel előtt, hogy közösen véglegesre írjuk a nehezebben összeálló szövegeket”, ezzel szemben most „a dalszövegek nagyjához hozzá se kellett nyúlni, jónak érezte zenekaron belüli zsűri azokat már a megmutatásukkor” – mondja Bodor Áron, a zenekar énekese.

Az alkotómunka részben azért is tudott ilyen gördülékeny lenni, mert az elmúlt egy évben sokat koncerteztek, sok időt töltöttek együtt, úgyhogy „egy hullámhosszon voltunk, meg amúgy is eléggé hasonló lelki alkatú emberek vagyunk”.

A zenei alapok többségét Lázár Ágoston, a zenekar dobosa hozta a lemezre, a hangszeres sávokat ezúttal együtt játszották fel, mert szerettek volna, ahogy Veres Imre, a zenekar egyik gitárosa fogalmaz, „minél többet visszaadni abból a lendületből és kémiából, ami a koncerteken kigurul belőlünk, és egyébként is, ez egy baromi jó, felszabadult hangulatot adott az egésznek” (a felvételek a Sounday Studióban készültek). Ez a lemezfelvételi technika nagyon jól ellenpontozta azt a típusú stúdiózást, amikor nagyon precízen, részeiből kell összeilleszteni a dalokat.

Az Eltűnt idő mint cím, korántsem véletlen, bár eredetileg nem ez volt a terv, a lemez végül egy konceptalbum lett. „Elkezdtük érezni az idő súlyát, eddig csak léteztünk, gondtalan egyetemistákként, esetleg gyakornokokként itt-ott, most meg hirtelen 30 évesek lettünk, leszünk, túl vagyunk már pár komolyabb traumán, teljes munkaidőben dolgozunk, reggelente fáj a hátunk, rosszabbul viseljük a másnaposságot” – mondja Lázár Domokos, a zenekar gitáros-énekese. A szövegeket író Áron, Domokos és Imre szövegeiben egymástól függetlenül is hangsúlyosan felbukkant az idő motívuma. Amikor három-négy dalszöveg készen volt, megszületett az ötlet, hogy ez legyen az album koncepciója, és Eltűnt idő a címe (a Sűrű köd van című dalt részben Az eltűnt idő nyomában című Proust-regényfolyam ihlette).

A lemez alapvetően viszi tovább az előző két album esti kornélos hangulatát, de született pár olyan dal is, amihez hasonlót eddig nem csináltak. Példaként a Lélegezz mélyen című számot említik, „az a dal szerintünk egy jó lenyomata a mostani kísérletezős kedvünknek”. Az együttes alapvetően most sem közéleti albumot készített, bár „az egyre durvuló közhangulattól mi is szenvedünk” – mondja Lázár. Amellett azonban, hogy aktívan követik, mi zajlik körülöttük a világban, „továbbra is inkább az általánosabb érvényű, ha úgy tetszik örök vagy egzisztencialista témák foglalkoztatnak minket”.

Tovább

A táguló idő, a mindent elfedő, a kölcsönkapott idő

november 7., 16:32 Módosítva: 2018-11-07 23:46
206

Gróf Balázs készített klipet Németh Róbert közelgő új szólólemezének felvezető dalához. A táguló idő videójához a kliprendező az egykori Heaven Street Seven-basszusgitáros gyermekeinek rajzait használta fel, és először a Stenken lehet megnézni. 

Tovább

Eggyel kevesebb versenyzője lesz 2019-ben az Eurovíziónak

november 7., 15:25 Módosítva: 2018-11-08 10:58
1

Jövő májusban 42 ország versenyez a 64. Eurovíziós Dalfesztiválon Tel-Avivban - jelentette be Jan Ola Sand, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) vezetője. A verseny elődöntőit május 14-én és 16-án rendezik, ahol 36 ország előadói versenyeznek azért, hogy bekerüljenek a 26-os döntőbe, ami május 18-án lesz. 

Tovább

Mit hallgassunk munka mellé?

november 7., 14:54 Módosítva: 2018-11-08 14:31
102

Irodában, szerkesztőségben dolgozni valójában közel sem annyira közösségi élmény, mint amennyire első blikkre tűnhet. Belépve általában egy csomó embert látunk egy közös térben, kicsit közelebbről szemlélve azonban jól látszik, hogy igazából mindenki tök másban van. Ahány ember, annyi kis univerzum. És minden kis univerzumnak megvannak a maga nyűgjei, örömei, egymással meg nem osztott kihívásai.

Bár közös a tér és az idő, fejben valójában tök máshol van mindenki. Csak néhány csöndes szitkozódásból vagy épp hangos klaviatúracsapkodásból tudjuk, hogy a közelünkben valakinek éppen rossz. És ez általában még mindig sokkal jobb, mint amikor valaki hangos pofázásba vagy vihogásba kezd az asztalunk fölött, amikor nekünk éppen koncentrálnunk kellene, mert el vagyunk havazva, szorít a határidő, nem is értjük, amit csinálunk, és a fene megette az egészet különben is.

Tovább

Dave Grohl szívesen dobolna az AC/DC-ben

november 7., 10:47 Módosítva: 2018-11-07 23:46
5

Mi meg szívesen hallgatnánk a játékát, legalábbis én biztosan – nem mintha bármi bajom lenne Phil Rudd atomóraszerű pontosságával vagy Chris Slade szellősebb, tempósabb stílusával, egyszerűen érdekelne, mit tudna kihozni a Touch Too Much lüktetéséből vagy a The Jack lassú bluesából.

Tovább

Sinead O’Connor megundorodott a fehér emberektől

november 6., 16:29 Módosítva: 2018-11-07 14:06
625

Sinéad O'Connor nehéz éveken van túl, az elmúlt évek alatt viszonylag gyakran vallott mérhetetlen magányáról, mentális problémáiról és szuicid hajlamáról. "A mentális betegség olyan, mint a drogok: nem érdekli, ki vagy" – fogalmazott például tavaly.

Az 51 éves énekesnő aztán október végén a Twitteren jelentette be, hogy felvette az iszlám vallást, és ezzel együtt ismét új nevet választott magának: tavaly még Magda Davitt lett belőle, újabban azonban Shuhada' Davitt a neve.

Tovább

A karácsonyt is börtönben töltheti Pásztor Anna zaklatója

november 6., 09:45 Módosítva: 2018-11-06 17:22
0

Az ügyészség kérvényezésére január elejéig rács mögött maradhat az a dunaszerdahelyi férfi, aki a nyáron egy késsel a cipőjében próbált meg az Anna & the Barbies énekesnőjének közelébe férkőzni a zenekar Budapest Parkban adott koncertjén, írja a keddi Blikk.

Tovább

Curtis hamarosan dalban üzen Majkának

november 6., 09:04 Módosítva: 2018-11-07 09:21
296

"Hatvanezer, basszus! Hatvanezer!" – válaszolta Széki Attila, azaz Curtis, a Blikk arra vonatkozó kérdésére, hogy mennyibe került a Majkával való szakítása estéjén hazataxizni Szegedről Budapestre.

Tovább

Tíz év után ismét turnézik a Spice Girls

november 5., 17:58 Módosítva: 2018-11-06 08:31
7
Tíz év után először ismét turnéra indul jövőre a Spice Girls. Kérdés azonban, hogy teljes lesz-e az eredeti létszám, egyelőre nem biztos ugyanis, hogy az egyik volt oszlopos tag, Victoria Beckham részt vesz a koncerteken.

Az 1990-es évek brit popzenéjének példátlan sikerű lánybandája hétfő délután jelentette be hivatalosan, hogy 2019-ben hat stadionkoncertet ad Nagy-Britanniában, írja az MTI. 

A kéthetes turné Manchesterben kezdődik június 1-jén, majd Coventry, Sunderland, Edinburgh és Bristol következik, és a koncertsorozat végállomása a londoni Wembley Stadion lesz június 15-én.

A jegyárusítás szombaton, brit idő szerint délelőtt fél 11-kor - közép-európai idő szerint fél 12-kor - kezdődik.

Tovább

Megint Magyarországra jön a Muse

november 5., 15:24 Módosítva: 2018-11-05 21:32
507

Világkörüli turnéra indul a Muse, a Simulation Theory állomásai közül pedig Budapest sem marad ki, jelentette be hétfőn a Live Nation. A zenekar 2019. május 28-án játszik majd a Papp László Sportarénában. 

Tovább

Axl Rose és Rihanna is letiltotta dalait Trump gyűléseiről

november 5., 13:47 Módosítva: 2018-11-05 15:29
246

Donald Trump gőzerővel kampányol a kedden esedékes amerikai félidős választások előtt, kampánygyűlésein pedig továbbra is olyan zenészek dalait használja, akik erre nem adtak engedélyt a republikánus párti elnök számára. A Guns N' Roses énekese, Axl Rose és Rihanna is Twitteren írta meg, hogy nem járultak hozzá ahhoz, hogy dalaikat ezeken az eseményeken használják.

Tovább

Camilla Cabello tarolt az MTV EMA-n

november 5., 13:00 Módosítva: 2018-11-05 15:53
1

Tegnap este Bilbaóban kiosztották az MTV EMA-t, azaz a Music Televison európai zenei díjait. Az est abszolút győztese Camilla Cabello lett, aki négy szobrot vihetett haza a buliról.

Tovább

Laár Andrást Bábu fedőnéven, egy telefonvonalért cserébe akarták beszervezni besúgónak

november 5., 12:18 Módosítva: 2018-11-06 12:18
155

A KFT énekes-gitárosát az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Faceboook-oldala szerint 1982. októberében akarta beszervezni az ÁBSZ, mégpedig egy Dejkó fedőnevű ügynökön keresztül. Dejkót először a célszemély megfigyelésére utasították, amiről novemberben így számolt be:

  • Laár András korábban a Phanta Rhei együttes tagja volt. 
  • Az együttes által előadott dalok szövegeit Laár írta. 
  • 1980-ban alakította meg a KFT együttest.
  • 1981-ben az MTV által megrendezett Tánc és Popdal fesztiválon a Bábu vagy című számukkal díjat nyertek.
  • A fesztivál után igen népszerű és felkapott lett az együttes.
  • Laár András nős, egy fiú gyermeke van, a Budapest, V. ker. Szent István u. 27. szám alatt lakik.
  • A Laár András vezette KFT együttes a magyarországi "újhullámos" zenei irányzat megalapítói voltak.
  • Rendszeresen koncerteznek a XI. ker.-ben lévő Lágymányosi Művelődési Házban.

Ehhez azért, lássuk be, nem kellett James Bondnak lenni.

Tovább

Budapestre jön a Joy Division alapítója

november 5., 10:20 Módosítva: 2018-11-05 13:20
85

Peter Hook a Peteh Hook & The Light c. formációjával és a Substance-szel turnézik éppen, és ha ez valakinek picit is felemelte a vérnyomását, mármint pozitív értelemben, akkor klikolkon ide, és vegyen jegyet a november 13-i koncertre, amit a Dürer Kertben lehet majd műélvezni. A jegyek baráti áron érhetők el, 5900 elővételben, 6500 a helyszínen.

peterhook
Tovább

Ez új szoknya magán, Koncz elvtársnő? Kurta!

november 5., 09:17 Módosítva: 2018-11-06 10:55
108

Hagyjuk a szexualitást a hanyatló Nyugat ópiumának!

– mondta Virág elvtárs, de mondhatta volna ugyanezt Random elvtárs is, egy évtizeddel később, amikor Koncz Zsuzsa miniben tolta a színpadon a közönség férfi tagjainak legnagyobb örömére, vagy hogy is szokták az első sorban nyálukat csorgató faszikat újságnyelven emlegetni. A Blikk szemlézte az RTL Portré című műsorában elmondottakat, ilyen címmel, hogy

Tovább

Meghalt Nagy Gyula, a Fekete Lyuk vezetője

november 2., 19:31 Módosítva: 2018-11-03 15:11
472

Meghalt Nagy Gyula, a budapesti Fekete Lyuk egykori vezetője, valamint a Sex Action menedzsere, írja a Metal Hammer a Sex Action és az F.O.System zenekarokból ismert Mátyás Attila Facebook-posztja alapján.

"Egy csodás, vidám ember, a Sex Action zenekar örökös tagja és menedzsere, jó barátunk, Nagy Gyula ma távozott közülünk. Gyulám, nyugodj Békében!" – írta a zenész a pénteki bejegyzésben.

Tovább

Újra Magyarországra jön a 30 Seconds to Mars

november 2., 17:06 Módosítva: 2018-11-03 20:20
614

Több hazai fesztiválfellépés újra Magyarországon játszik a 30 Seconds to Mars. Jared Leto zenekara jövő nyáron a Budapest Parkban lép majd fel, ahol fennállása első önálló magyarországi koncertjét fogja adni, jelentették be pénteken a szervezők.

Tovább

Bruce Dickinson Szarajevó díszpolgára lett

november 2., 08:33 Módosítva: 2018-11-03 09:54
1439

A hír nyúlfarknyi, tessék:

Gradsko vijeće je, u nastavku sjednice, usvojilo Odluku da se Bruceu Dickinsonu dodijeli priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva“. Udruženje umjetnika “CONCEPT MEDIA” je uputilo prijedlog za dodjelu priznanja koji je Komisija za izbor i imenovanja utvrdila, te uputila Gradskom vijeću na razmatranje.

Jó, nem szórakozunk senki idegrendszerével, a lényeg, hogy az Iron Maiden énekese, a korábban közepesen sikeres szólókarriert is befutó Bruce Dickinson, akinek nem is olyan rég jelent meg egy végtelenül szórakoztató önéletrajzi regénye, szóval az ember, aki vív, ugrál, énekel és repülőt is vezet - mármint hivatalosan, utasszállító nagygépeket is - Szarajevó díszpolgára lett.

Tovább