Friss kommentek

A nők közel felét zaklatják a fesztiválokon

2 órája Módosítva: 2018-06-19 05:27
2

Egy BBC-n publikált felmérés szerint a 40 év alatti nők igen jelenős része tapasztalt már valamilyen szexuális visszaélést fesztiválozás közben.  A felmérés szerint  a zenei fesztiválra járó nők közel fele, összesen 43 százaléka mondta azt, hogy tapasztalt már valamilyen nem kívánatos szexuális közeledést a fesztivál ideje alatt, 22 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy szexuálisan zaklatást élt át valamelyik fesztiválon. A szexuális zaklatás leggyakoribb formája a verbális zaklatás, vagy a nem kívánatos, erőszakos tánc. A felmérésből az is kiderül, hogy a zaklatásoknak egy százalékát a fesztiválon dolgozó személyzet követi el, és a zaklatók 70 %-a nők számára teljesen idegen, 30% pedig az ismerőseik köréből kerül ki.

munka fesztival
Fotó: monkeybusinessimages / Getty Images Hungary
Tovább

Az Arénában ad életműkoncertet Hobo

tegnap, 15:33 Módosítva: 2018-06-18 18:21
26

Viharban születtem címmel életműkoncertet ad Hobo (Földes László) 2019. március 30-án a Papp László Budapest Sportarénában. "Többórás koncertet adok, amelyben egy előadásban felmutatnám ötvenévesnél hosszabb pályám legfontosabb elemeit" - idézte Hobót a szervezők által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény.

Mint írták, a koncert Hobo pályája kezdetével, a fekete blues-zal, a Rolling Stonesszal, a Doorsszal, Jimi Hendrix magyarra fordított számaival indul, elhangzanak a Hobo Blues Band számára legfontosabb dalai, fontos részt kap a költészet szolgálata és tisztelete, "ami gyermekkorom óta végigkíséri életemet", és megjelenés előtt álló lemeze, a Hé, Magyar Joe egy részét is előadja. Utóbbi novemberben kerül színpadra a Nemzeti Színházban. Hobo jövő márciusi Aréna-koncertjén fellép néhány új és régi alkotótársa, Póka Egon és Tátrai Tibor, de ott lesz Deák Bill Gyula és Cserhalmi György is, aki tavalyáprilis gerincműtéte miatt több, mint egy évig nem lépett színpadra. 

Tovább

Egy év alatt másodjára csodálkozom rá az Arcade Fire-re

tegnap, 08:57 Módosítva: 2018-06-18 15:44
216

Három nap fesztiválozás után teljesen őszintén felmerült bennem, hogy még akkor sem érdekel a vasárnapi Arcade Fire-koncert, ha most először lépnek fel Magyarországon. Fáradt vagyok, alig van hangom, lassan a reggeli kávéhoz is sört öntök víz helyett, és egyébként is, igazából soha életemben nem hallgattam Arcade Fire-t.

De eszembe jutott, hogy tavaly Barcelonában életem egyik legjobb koncertjét láttam nekik köszönhetően, ami úgy elég nagy szó, hogy mondom, alig-alig ismerek tőlük valamit. Ezért elindultam, hogy kiderüljön: a barcelonai hangulat és a rengeteg San Miguel sör torzította a valóságérzékelésemet, vagy az Arcade Fire tényleg annyira állati jó zenekar, ahogyan azt mondja, írja, mantrázza mindenki hosszú évek óta.

És igen, tényleg annyira állati jók.

Tovább

Váratlanul előállt egy közös albummal Beyoncé és Jay-Z

június 17., 16:10 Módosítva: 2018-06-18 10:13
2

Közös, a szerelmüket ünneplő albummal lepte meg rajongóit a híres zenészházaspár, Beyoncé és Jay-Z.

Tovább

Sár, techno, boldogság

június 17., 14:10 Módosítva: 2018-06-18 07:21
111

Véget ért a harmadik Kolorádó Fesztivál, mi pedig megpróbáljuk összeszedni, hogy mi volt fasza, és mi volt kevésbé fasza idén és mit várunk jövőre.

Tovább

Botrány is volt az Arcade Fire-frontember budapesti meglepetésbuliján

június 17., 12:35 Módosítva: 2018-06-18 09:15
89

Szombat este szinte a semmiből röppent fel a hír, hogy az Arcade Fire frontembere, Win Butler meglepetés dj-szettet ad az egyik budapesti szórakozóhelyen a zenekara arénás koncertjét megelőző estén.

Tovább

Még hogy halott a gitárzene!

június 17., 08:46 Módosítva: 2018-06-18 07:21
42

Bár egyre többször hallani, hogy a rock halott, a helyét pedig a hip-hop vette át, azért tudnak még meglepetést okozni a gitárzenekarok. Erre most mindjárt négy példát hozunk: az Iceage idei albumát már most az év egyik legjobbjaként emlegetik, a Parquet Courts mindenkit meg akar táncoltatni, a Beach House ugyanolyan csodás, mint mindig, a Big Ups pedig szép csendben gyalulja le az agyunk.

Tovább

Papírpoharas házibulik az Amerikai pite huszonnyolcadik részéből

június 16., 13:16 Módosítva: 2018-06-17 14:15
18

2018 nyaráig kellett várni, hogy Magyarországon először fellépjen a Wavves, illetve a spanyol Hinds. A Kolorádón sikerült megnéznünk mindkét koncertet, és nagyjából levontuk a tanulságot, hogy nem minden jó élőben, ami lemezen, és bizony jót tesz a hangulatnak, ha a hangosítás a koncert elejétől klappol, és nem csak a közepén áll össze rendesen.

Tovább

A Kolorádó bevállalta a fekete törékenységet

június 15., 14:52 Módosítva: 2018-06-16 08:33
4
Az idei Kolorádó, szakítva az előző évek biztonsági játékával, elhozott két szuperaktuális előadót Magyarországra, akik nem ijednek meg, ha a feketeségükről politika kontextusban kell megnyilvánulniuk, ráadásul először léptek fel hazánkban. Az rnb-ben utazó Kelela koncertje működött csütörtök este, a neofuturista kísérleti parazenében utazó Chino Amobié vagy nem, vagy túl fehér volt a közönség – ezt mi sem tudtuk eldönteni.

Az első két Kolorádó zenei felhozatalában voltak ugyan izgalmas fellépők, de azért a formula nagyjából mindig úgy nézett ki, hogy a szervezők miatt főleg a Lärm–Toldi vonalról jöttek a megszokott arcok, plusz néhány DJ Európából, akiknek a neve a klubszezonban kicsit jobban pörgött, gitárzenei vonalról pedig a megszokott pesti underground képviseltette magát. Idén mindkét vonalon nagyobb dobásokkal készültek a szervezők, de elektronikus vonalon kifejezetten bátor húzás volt Kelela és Chino Amobi leszervezése.

Eddig a fesztiválon megforduló fellépők közül talán Todd Terje volt a legnagyobb név, ehhez képest Kelela és Amobi két szempontból is újítás: egyrészt egyikük sem akkora sztár, mint Terje, viszont mindkettőjük sokkal aktuálisabb előadó a maga területén,

ráadásul ennyi migránsozás után 2018-ban a saját feketeségével kapcsolatban ennyire explicit politikai vonalat hozó előadót elhozni önmagában egy politikai állásfoglalás

(ráadásul szombat este a ghánai Ebo Taylor is fellép, tehát egy afrobeat előadó is befért a fesztivál idei headlinerei közé).

Emiatt a csütörtök esti koncertek előtt kérdés is volt bennem, hogy mennyire fog működni ez az egész a fesztivál többnyire fehér közönsége előtt. És akkor itt az elején már érdemes is lelőni a poént: Kelela működött, Chino Amobi inkább nem, mint igen, de valójában inkább csak elméleteim vannak arról, hogy mi történt a Csűr nevű színpadnál cirka háromnegyed tizenegy és fél tizenkettő között.

Tovább

Ötödször is teltház lesz a Fishing on Orfű fesztiválon

június 15., 11:40 Módosítva: 2018-06-16 08:32
102

Június 20-án délben, egy meglepetésprodukcióval indul a 2008 óta létező fesztivál, ha tippelnénk akkor egy Lovasi András pelenkázni tanítja Bede Mártont című árnyjátékra tennénk nagyobb összeget, de nem fogunk, mert nem tippelünk.

Amit az idei rendezvényről muszáj tudni így,  öt nappal a nyitás előtt:

Tovább

Szakad az Alma zenekar

június 15., 10:17 Módosítva: 2018-06-16 11:18
484
Szakad az Alma együttes: a zenekar négy tagja július közepétől Kifli néven folytatja tovább, az Almában pedig a frontember új zenészeket vesz maga mellé. A felgyorsult világgal együtt gyorsult a gyerekzene is, az óvodásokat már egyre nehezebb lekötni, és ha a koncerten nem tetszik nekik a zene, fogják magukat, és inkább elmennek a játszótérre. Nincs nagy pénz a gyerekzenében, de nagy a hatása, a Ma van a szülinapomot nem unja még a zenekar, sőt a Kifli is játszani fogja.

Miért lesz valaki gyerekdalokat játszó zenész?

Szabó Tibor: Fordítva működik a dolog, inkább a műfaj találja meg az embert. Ez történt az Alma zenekar esetében is. A gyerekek vevők arra, hogy ha valaki egyenrangú partnerként kezeli őket. Az Almánál is ezt szoktuk mondani, hogy a gyerekek választottak minket.

Tovább

Cseréljük esőkabátra a telefont!

június 14., 16:58 Módosítva: 2018-06-15 09:05
24

A szerdai nulladik nappal elstartolt a Kolorádó Fesztivál, mi pedig összeszedtünk minden fontosabb tudnivalót. Az biztos, hogy ebben a cudar időben az esernyő, esőkabát, gumicsizma kötelező kellék, viszont a telefont akár el is dughatjuk jó mélyre, úgysem lehet nagyon használni a helyszínen.

Tovább

De furán néz ki Budapest fentről

június 14., 16:19 Módosítva: 2018-06-15 11:52
178

Animáció, egy fiatal pár, és egy csomó drónfelvétel keveredik a Konyha legújabb klipjében, amit először itt nálunk lehet megnézni.

Tovább

Javítóintézetben forgott a Quimby új klipje

június 13., 17:30 Módosítva: 2018-06-14 10:32
762

"Nem ördög az ember, csak elmebeteg" – énekli Kiss Tibi a Quimby új klipdalában. Az Árnyék a szoba falán a zenekar legutóbbi, Jónás jelenései című albuma utáni első szerzeménye, amelynek egyszálgitáros változatát a frontember Facebook-oldalán már korábban is lehetett hallani, a zenekar azonban egy igazi Quimby-számot varázsolt belőle. A hozzá készült klipet a Stenken lehet először megnézni.

Tovább

Technofeminizmus a budai hegyekben

június 13., 17:18 Módosítva: 2018-06-14 10:56
156

Szerdán a nulladik nappal harmadik alkalommal is elstartolt a Kolorádó Fesztivál, az egyik legjobb Budapesthez közeli több napos zenei rendezvény, amely idén kifejezetten erős fellépőlistával készült. Összeszedtük azokat az előadókat, akiknek a koncertjeit feltétlenül érdemes megnézni.

Tovább

Brutális az idei nyár, de több ilyen nem lesz

június 13., 07:16 Módosítva: 2018-06-14 07:33
644

A magyar fesztiválszezon kezdete előtt minden zenekedvelő kedvenc időtöltése, hogy arra panaszkodik, mennyire elmaradott, szegényes, érdektelen a nyári koncertfelhozatal. Hosszú évek után idén először viszont nagyon úgy tűnik, hogy az elmúlt 15-20 év legerősebb nyarára számíthatunk zeneileg, és nem csak azért, mert a Sziget fellépőlistája nemzetközi szinten is kifejezetten figyelemre méltó.

Tovább

Hova menjünk nyáron fesztiválozni?

június 12., 18:59 Módosítva: 2018-06-13 10:02
195

A tavalyihoz hasonlóan ismét végigvesszük a Kultrovat Podcast legújabb adásában, hogy idén milyen magyar fesztiválokra érdemes elnézni, mik lesznek az újdonságok, és hol lépnek fel a legmenőbb zenekarok. Az adés két vendége Egyedi Péter, az Óriás frontembere és a Fishing on Orfű kommunikációs vezetője, illetve Czeglédi Szabolcs, a Run Over Dogs frontembere és a Bánkitó zenei felelőse.

Tovább

Budapesten lép fel Ricky Martin

június 12., 11:22 Módosítva: 2018-06-12 14:43
350

Alig tettük túl magunkat a hétfői híren, miszerint jövő februárban Budapesten lép fel a jelenkor egyik legismertebb női előadója, Nicki Minaj, ráadásul közösen a kor egyik legjobb rapperével, Future-rel, máris kiderült, hogy Ricky Martin is koncertezik nálunk. Ő mondjuk nem éppen a jelenkor legnagyobb sztárja, inkább a 2000 körüli időszaké, de a magyarok valószínűleg nagyobb számban rohamozzák meg az Arénát miatta, mint Minaj miatt. 

Tovább

Megint lemondta a koncertjeit a barátnőjét meggyilkoló énekes

június 11., 19:44 Módosítva: 2018-06-12 07:18
66

Lemondta turnéja utolsó két fellépését a Marie Trintignant színésznő megölése miatt nyolc év szabadságvesztésre ítélt Bertrand Cantat francia énekes, a Noir Desir frontembere, miután a szabadulása óta megjelent első szólólemeze bemutató koncertjeinek helyszínein feminista szervezetek tiltakoztak színpadi visszatérése ellen, írja az MTI.

Tovább

Budapestre jön Nicki Minaj

június 11., 17:54 Módosítva: 2018-06-12 09:02
2262

Jövő februárban Budapesten lép fel a jelenkor egyik legismertebb női előadója, Nicki Minaj, ráadásul közösen a kor egyik legjobb rapperével, Future-rel. A Nickihndrxx névre keresztelt turné idén szeptemberben indul Baltimore-ban, és jövő márciusban lesz vége Genfben.

Tovább

Bérczesi Robi most még egyedül gitározik Bánkon

június 11., 17:17 Módosítva: 2018-06-12 02:46
228

Alig egy hónap múlva indul a Bánkitó fesztivál, aminek a kampánya most lép az utolsó szakaszba. A szervezők négy magyar banda tagjait vitték el a még teljesen üres tóra és ott forgattak velük egy akusztikus, egysnittes videót. Ezek közül az első a Stenken lehet megnézni, főszereplője Bérczesi Róbert, a Hiperkarma frontembere. 

Tovább

Legalább a popzenében megtörtént a rendszerváltás

június 9., 18:56 Módosítva: 2018-06-10 13:24
2233

Nagyon ritkán járok koncertekre, koncertkritikát pedig talán még soha életemben nem írtam, úgyhogy aki szakmaiságot, tapasztalatot és vájtfülüséget vár, lehet, hogy csalódni fog. Pénteken a csajommal - életemben először - elmentem a Wellhello nagykoncertjére, amit Fluor Tomi és Diaz csapata a Budapest Parkban tartott (immár hetedszer, most is teltházzal). 

Tovább

Budapesten forgatták a vb-himnusz klipjét

június 8., 18:09 Módosítva: 2018-06-09 18:37
2431

Teljes titokban készítette egy frissen alakult magyar filmes csapat Budapesten a 2018-as oroszországi futball-vb himnuszának klipjét, amiben Will Smith, Ronaldinho, Nicky Jam és Era Istrefi is felbukkannak. A videót az a Yasha Malekzad rendezte, aki korábban Ushernek, Lil Wayne-nek és Ludacrisnek is csinált klipeket.

Tovább

Be voltak szarva, de megverekedtek az öreg motorosokkal

június 8., 05:06 Módosítva: 2018-06-08 13:12
108

"A negyedik lemezünk már latin EDM lesz, mert egyszer megnéztük, hogy milyen műfajok mennek a legjobban a streamingszolgáltatóknál. Szóval ha valaki tud spanyolul, akkor írjon nekünk" – viccelődött az Indexnek a Dope Calypso a 2016-os Szigeten, ahol azt követően léphettek fel, hogy megnyerték a Stenk dalversenyét, ez volt ugyanis az alternatív tehetségkutatónk fődíja.

Bár azon a bizonyos negyedik lemezen végül nem latin EDM-et hallhattunk, és a zenekar még nem is tört be a spanyol nyelvű poppiacra, az előző héten azonban felléphettek a barcelonai Primavera Sound fesztiválon (amiről épp egy éve ebben a cikkünkben foglaltuk össze a tapasztalatainkat), valamint annak kísérőrendezvényén, a Primavera Pro nevű showcase fesztiválon.

Tovább

Elvis rég elhagyta az épületet, de még mindig próbálják visszarángatni

június 7., 15:09 Módosítva: 2018-06-08 09:01
56

Ti kire gondoltok, amikor Elvisre gondoltok? Mert van a sudár Elvis, a kamionos Elvis, a tinisztár Elvis, a szexmágnes Elvis, a katonának bevonuló Elvis, a pocsék filmekben játszó Elvis, az elfáradó Elvis, a visszatérő Elvis, a Las Vegas-i Elvis, a családapa Elvis, a felpüffedő Elvis, a „elmegyek Richard Nixonhoz személyesen, hogy tiszteletbeli FBI-ügynök lehessek” Elvis és a kokainistának tűnő Elvis. Nyilván ezért foglalkozunk vele még mindig 2018-ban is, mert egy hipnotikus erejű figura volt, akiről nehezen lehet leszakítani a fülünket és a szemünket is. Az szinte részletkérdés, hogy tök jól énekel, hogy hitelesen szexizik, hogy izzadt, mint a ló, és hogy jók a számai, Elvis egy annyira sokrétű jelenség, hogy érdekes volt szerdán szembenézni azzal az oldalával, ami most létezik: a halott Elvis.

Tovább

Fluor: Akik néhány éve csak titokban mertek cigányozni, ma nagy hangon vállalják

június 7., 10:17 Módosítva: 2018-06-07 21:10
431

Nem bosszantott föl, de nem tartottam túl elegáns lépésnek. A régi Petőfit, a magyar zenekarok paradicsomát nagyon szerettem, a mostani rádió már nem az én világom. Egyébként meg nem a forradalmat robbantottam ki, csak trollkodtam egyet. Nem is a Wellhello miatt aggódtam, hanem azért, mert emberek munkahelyéről van szó, amit akár el is veszíthettek volna, az meg nem poén, ha valakit miattam rúgnak ki

- mondta a 168 órának adott interjújában Fluor arról, amikor köztévés sorosozása miatt letiltották a Petőfi Rádióban a dalaikat. Még áprilisban történt, hogy a Petőfi TV élő adásában poénből bekiabálta, hogy Soros, majd később a Facebook-oldalán kért elnézést a műsor készítőitől. 

A felvétel másnapjától Fluor zenekarának, a Wellhellónak a dalai eltűntek a Petőfi Rádióból. (Később újra elkezdték játszani őket.)

Tovább

Ma lekapcsolják a lélegeztetőgépről a legendás metálgitárost

június 6., 10:24 Módosítva: 2018-06-07 07:47
103

Május 30-án, 48 évesen kapott szívinfarktust, majd esett kómába a legendás gitáros, Ralph Santolla, aki többek között olyan együttesekben játszott, mint a Deicide, az Iced Earth, az Obituary és a Death. A családja most bejelentette: június 6-án, szerdán lekapcsolják az őt mesterségesen életben tartó lélegeztetőgépet.

Tovább

Kihajították a metálkoncertről, hát visszaúszott

június 4., 14:34 Módosítva: 2018-06-04 14:34
1

A Slayer nevű korszakalkotó thrashmetál-zenekar búcsúturnéja olyan esemény, amin minden valamirevaló rajongó ott akar lenni, megismételhetetlen bulik, maraggyatokeggyütt-hangulat, miazmás. Ebből csak azért kimaradni, mert a szekusok kihajítják az ember, nem szabad.

 

Tovább

28 dalszerzőnek havi egymilliós jogdíjnál is nagyobb jutott tavaly

június 4., 10:10 Módosítva: 2018-06-05 08:57
237

Az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda közlése alapján 2018-ban összesen 1,796 milliárd forintot folyósítottak 7 589 magyar szerzőnek és jogörökösnek. A kifizetés alapja az a 46 456 felvétel, amelyek rádióban és tévében szólaltak meg. A Blikk írása alapján magyar zenét legtöbbször a Dankó Rádión játszottak, összesen 125 356 alkalommal. A tévék közül a Muzsika TV a nyerő, itt több mint 80 ezer alkalommal ment magyar kontent. A rádiók közül mérvadó még a Petőfi Rádió, a tévék között az RTL Klub - utóbbin a reklámbevételek miatt egy-egy szerzemény egyszeri lejátszása több ezer forintot is érhet.

Tovább

Újra vizsgálják, hogy Cantat miatt lett-e öngyilkos magyar felesége

június 3., 22:56 Módosítva: 2018-06-04 14:26
22

A 24.hu vette észre, hogy a bordeaux-i ügyészég előzetes eljárást indított annak kivizsgálására, hogy  a Noir Désir énekesének, Bertrand Cantat-nak köze lehetett-e magyar felesége, Rády Krisztina öngyilkosságához 2010-ben. 

Tovább