Friss kommentek

Debrecenbe kéne menni, Campuson bulizni, lenni

tegnap, 19:15 Módosítva: 2019.07.19 09:14
285

Hová menjen az ember, ha egyszerre - na jó, nem feltétlenül egy időben, de kábé - akar berúgni, egy szál sült kolbásszal a kezében üvölteni, hogy Nem minden szarka farka, tarka a szememben, vért adni, melót találni, és a kalandos éjszaka után minden addiginál élénkebb érdeklődéssel hallgatni a babaváró kölcsön előnyeit? Július 18-20 között a Campus fesztiválra, oda.

Tovább

Jogvédők: Janet Jackson és 50 Cent a pénzt választotta a morál helyett

tegnap, 15:02 Módosítva: 2019.07.18 17:02
0

Janet Jackson, Chris Brown és 50 Cent is szerepelnek a csütörtöki szaúd-arábiai Jeddah World Fest koncertjének fellépői között, annak ellenére, hogy emberi jogvédő szervezetek arra kérték a sztárokat, hogy ne vegyenek részt a fesztiválon, írja az MTI. Az Abdullah Király Sportstadion honlapján olvashatóak az új fellépők nevei, a már korábban bejelentett Liam Payne brit énekes és Steve Aoki amerikai dj mellett.

Tovább

Felfüggesztette a Google a botrányos Viagogo jegyárusító hirdetéseit

július 17., 18:20 Módosítva: 2019.07.18 13:19
680

A Google felfüggesztette a Viagogo hirdetéseit, miután üzérkedéssel vádolták meg őket. A botrányokkal övezett cég ügyeit bíróság elé viszi az amerikai gazdasági és versenyhivatal (CMA), miután a hatóságok szerint nem változtatott a korábban kifogásolt gyakorlatain. A platformmal többek között az volt a baj, hogy irreálisan magas és csak trükkösen, szinte észrevétlenül hozzáadott kezelési költségek mellett adott el jegyeket. Ezenkívül sokszor előfordult, hogy nem is létező eseményre adtak el méregdrága jegyet, vagy érvénytelen jegyeket árultak, amelyekkel nem lehetett bejutni az adott eseményre.

Szerdai közleményében a Google arról ír, hogy ha az ő felületükön keresztül valaki jegyet vásárol, akkor biztosítaniuk kell, hogy a forrás megbízható. Erre szigorú szabályaik vannak, és ezért intézkednek azonnal, ha egy hirdető megsérti őket. 

A hivatal tavaly kezdett el hivatalból foglalkozni az oldal ügyeivel, a vizsgálat végén arra kötelezte a bíróság a céget, hogy tüntesse fel a jegyeken, hogy pontosan melyik helyre szól, illetve ha egy rendezvényen fennáll annak a veszélye, hogy nem fogják a jegy vásárlóját beengedni. 

A versenyhivatal szerint a Viagogo egyáltalán nem tett eleget ezeknek a kéréseknek, és bíróság elé viszik az ügyet. Állításuk szerint még mindig félrevezető adatokat osztanak meg az elérhető jegyek számáról, visszakövethetetlen forrásból adnak el jegyeket. 

Magyarországon 2017. január 1-je és 2018. szeptember 5-e között 66 feljelentés érkezett. A nyomozó hatóságok 53 esetben rendeltek el nyomozást, 13 esetben pedig a nyomozás elutasításáról döntöttek. A Viagogo-botránnyal részletesen ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

(BBC)

Tovább

Könnyebb lesz visszakapni a saját pénzünk egy részét a Szigeten

július 17., 15:39 Módosítva: 2019.07.17 19:44
104

Tavaly több mint 100 millió forint maradt a Szigetnél, mivel nem mindenki váltotta vissza a pénze maradékát a FestiPay kártyákról. Az online feltöltések már legalább visszakerülnek a szigetelőkhöz, ennek újították meg az algoritmusát.

Tovább

Jó ez a fesztivál, csak nem látok semmit

július 17., 13:37 Módosítva: 2019.07.17 23:49
134

Képzeljék maguk elé a következő jelenetet: a Sziget első napján bemennek a fesztiválra, ahol rögtön az A38 színpad felé veszik az irányt, hogy megnézzék a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjét. Elképesztően bizarrnak hangzik ugye? A Sziget esetében talán az is lenne, a legnagyobb szlovák fesztiválnak számító Pohodán viszont pontosan így zajlott a csütörtök délután,

az emberek pedig nemhogy nem lepődtek meg ezen, de még érdekelte is őket a koncert.

Ennél jobban talán semmi sem írja le a Pohodát, ami úgy lett piacvezető a szlovákoknál, hogy továbbra is a hazai közönségre épít, a bulizás helyett pedig a minőségi koncertélményeket helyezi előtérbe. A fesztiválon minden évben történik valami furcsaság, a gyakori látogatók szerint átok ülhet rajta – amit hajlamos is vagyok elhinni, mert már az első napon, a brit Skepta koncertjén ripityára tört a szemüvegem (ennyire, ha valakit érdekel) –, de sokat elmond róla, hogy ezen kívül igazából szinte semmilyen negatívumot nem lehet felhozni ellene.

Tovább

Erdőtűz miatt ürítettek ki egy fesztivált Horvátországban

július 16., 13:36 Módosítva: 2019.07.16 18:44
18

Több ezer embernek kellett elhagynia a horvátországi Fresh Island fesztivál területét hétfőn este, miután tűz ütött ki egy közeli fenyőerdőben, írja a BBC.

Tovább

Volt, hogy kinyitottam a garázsajtót és fél 7-kor még megcsapott a basszus

július 16., 10:39 Módosítva: 2019.07.16 21:31
254

Bánk polgármestere, Ivanics András a faluban nőtt fel, 13 éve áll a település élén. Most 65 éves, másfél éve nyugdíjas, idén tölti az utolsó polgármesteri ciklusát. Pályája körülbelül egyidős a Bánkitóval, beszélgettünk vele többek között erről, valamint arról, hogyan fogadta a fesztivált az amúgy konzervatív kistelepülés, milyen problémák merültek fel, illetve arról is, milyen jövője lehet a  Bánkitónak azután, hogy új polgármester kerül a vezetés élére. Idén először már részt is vett a fesztivál programjában, pénteken 2-kor egy improvizációs előadásban szerepelt.

Tovább

Az elvtársak úgy döntöttek, faszán ideteszik ezt az erőművet

július 15., 20:26 Módosítva: 2019.07.17 06:40
4341
Várpalotai, de gyerekkora legalább annyira kötődik a közvetlen szomszédban lévő, hivatalosan a város részét képező Inotához, mint a lakótelephez, ahol éltek. Hűtővízben fürdőző elvtársakról, színdarabot ihlető művházról, Jancsó-filmekről, Kovács Margit hiányművészetéről, katonai lövészetekről, rejtélyes barlangról, a dalszöveggé vált, lakóteleppé pofozott ruszki laktanyáról is beszélgettünk Likó Marcell-lal. A Vad Fruttik frontembere kocsmáról kocsmára haladva megmutatta a zenekar első koncertjének helyét, megetetett dupla hamburgerhúsos melegszendviccsel és mesélt arról, mit csinált az Eddig vagyunk, eddig leszünk szobornál a magyar EU-csatlakozáskor. „Az én városom”, harmadik rész.

„Hát itt vagyunk, nézzétek, olyan ez, mint a magyar Pripjaty” – mutat körbe Likó Marcell. Bő tíz percet autóztunk a belvárostól, ahol találkoztunk, vissza Budapest felé, majd a 8-as út mentén elterpeszkedő hőerőműnél balra kanyarodva. A Készenléti lakótelepen vagyunk, kelet felől itt kezdődik Várpalota, és tart az erőműn, az egykor önálló Inota községen át addig, ami a hagyományos városmagnak mondható (bár csak 1951-ben kapott városi rangot, amivel egyidejűleg hozzácsapták az addig még csak nem is Veszprém, hanem Fejér megyei Inotát). A lakótelep a November 7. Hőerőmű munkásainak és családjaiknak épült, egykor ezrek lakták, volt itt óvoda, iskola, az erőmű hőjével fűtött strand, ABC. Mára bezárt az erőmű, nincs már se bolt, se strand, „de kinek is lenne, nem sokan maradtak itt”.

Az apukák beültek a Gecsibe

Az én városom

Mi is ez pontosan? Alternatív helyi idegenvezetés. Vidéki vagy vidékről indult zenekarokkal, zenészekkel mászkálunk, kocsmázunk, beszélgetünk a szülővárosukban, vagy a helyen, ahol éltek vagy élnek. Közben elmondják, hol voltak az első próbáik, hol szórakoztak, milyen tereken, padokon lógtak, milyen környezet ihlette az első számokat, finoman fűszerezve némi nosztalgiázással, illetve gyaníthatóan néhány régi bebaszós sztorival. A cikksorozat első részében a Slow Village szólóban is ismert tagja, Gergály Norbert, azaz Goulasch, vezetett minket körbe Zalaegerszegen, a másodikban pedig az Anima Sound System alapítója, Prieger Zsolt Szombathelyen.

Egyébként Marciék sem itt laktak. „Mi a város másik felén éltünk, a Kálvárián, hivatalos nevén Ady lakótelepen. A panelünk mögött volt óvoda, de oda nem vettek fel. Mivel anyám itt dolgozott, az erőműben, ide, a Készenléti lakótelepi óvodába bekerülhettem. Szóval minden hajnalban negyed hatkor elindultunk, legyalogoltunk a buszmegállóig, onnan csuklós busszal át ide, aztán este haza. Sejthetitek, milyen fasza volt ez egy kisgyereknek... Nézzétek, a fában még mindig ott van az a kormány, az negyven éve is ott volt már, mennyit ültem ott. Meg álltam a sarokban, hogy aztán alázatoskodni kelljen, hogy kedves óvónéni, nem leszek rossz, hadd jöhessek ki” – mutogat, magyaráz a gyerekkorát felidézve.

Pár pillanattal később már az egykori strand területén vagyunk, szinte zergeként ugrál a térd fölé érő fűben. „Itt a medence, sokat fürödtünk itt. Az volt az egyik nagy móka, de hát ki ne csinálta volna annak idején, hogy lemerültünk a víz alá, és úgy hallgattuk a kvarcórák zenélését, csipogását. Hozták ide a gyerekeket az iskolákból is úszni, mert ez működött egész évben, csak télre befedték”, később meg is találjuk a Zsilip feliratú zsilipelőt. Marci közben már arról mesél, hogy egyik slágerük, a Lehetek én is videóklipjének néhány snittjét itt forgatták, „ott szintizett Gyuszkó”, mutat a medence sarka felé.

„Aztán ott, meg ott állt a Gecsi nevű kocsma vagy strandbüfé, amíg a gyerekek a vízben áztak, az apukák beültek a Gecsibe, söröztek, meg volt itt talán teke is.”

Nem volt rossz gyerek, bár

– Rossz gyerek voltál?

– Nem, nem engedte anyám. Mindig azt mondta, hogy „ott van nekem apád, van nekem elég bajom vele, azzal, hogy iszik, ne legyen már veled is”.

Az óvodai évekből egy barátja maradt, „Major Balázs, aki nem árult be, amikor véletlenül murvát szórtam a szemébe, pedig megtehette volna, sőt, még el is fordult az óvónőtől, hogy az ne lássa meg, hogy könnyezik. Ezt felnőttkorunkban is évekig mondogattam neki”.

A lakótelepen jó volt élni, mondja, bár „ha az alumíniumkohó és a gyár teljes kapacitással ment, volt, hogy napokig nem nyitottak ablakot, de legalábbis nem teregettek az emberek.” Megnézzük végül az ABC-t, a homlokzatán még, ha nem is ékeskednek, de ott vannak a neonbetűk. A bolt már rég zárva, kirakatüvegei itt-ott betörve. „Utoljára varroda lett belőle”, benn még látjuk is a varrógépeket. Mögöttünk épp érkezik egy csuklós busz, amilyennel a kis Marcellt hozhatták annak idején óvodába, mi pedig arrafelé, ahol a nagyanyja és az anyja dolgozott: a hőerőműbe.

Tovább

Újra együtt lépett fel a Beatles két élő tagja

július 15., 14:15 Módosítva: 2019.07.16 11:15
354

Sir Paul McCartney a hétvégén a Los Angeles-i Dodgers Stadionban lépett fel, és a közönség meglepetésére egyszer csak egykori zenésztársa, Ringo Starr ült be a dobok mögé.

A Variety szerint a két zenész utoljára 1966. augusztus 28-án koncertezett utoljára együtt ezen a helyszínen. A Beatles két, még élő tagja két slágert adott elő, az 1967-es Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című számot, illetve az 1968-as Helter Skeltert.

Sir Paul McCartney és Ringo Starr az utóbbi pár évtizedben többször dolgozott együtt, legutoljára 2014-ben álltak együtt színpadra a CBS egyik műsora kedvéért, McCartney pedig  2017-ben részt vett Starr Give More Love című albumának munkálataiban.

Az amerikai külügy aggódik a svédeknél őrizetbe vett A$AP Rocky miatt

július 15., 12:14 Módosítva: 2019.07.16 13:13
30

A$AP Rocky és társaságának három tagja június 30-án összeverekedett két fiatallal Stockholmban, majd pár nappal később letartóztatták a rappert, és a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva úgy döntöttek, két hétig őrizetben tartják

Menedzsere, John Ehmann szerint A$AP Rockyt nagyon rossz körülmények között tartják, amellett, a napjait magánzárkában tölti, nem kap megfelelő mennyiségű és minőségű ételt, a higiénia is kifogásolható. Ehmann emellett azt állítja, hogy a svédek először nem engedték, hogy az amerikai nagykövetség meglátogassa a sztárt, majd meggondolták magukat. Szerinte az ügyész A$AP Rockyval akarja öregbíteni a hírnevét, ezért bánnak vele ilyen szigorúan

A Fox News szerint pénteken négy rendőr kereste fel John Ehmant, és miközben alaposan átkutatták a hotelszobáját, elvették tőle a telefonját is. Egyes források szerint a rendőrség azért kereste fel a férfit, mert megosztott egy petíciót, amiben azt követelik, hogy a hatóságok engedjék szabadon A$AP Rockyt. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Friends - We are currently in Stockholm where Rocky is being detained for operating in self-defense following an altercation that occurred on 6/30, when Rocky, his bodyguard and two performers were harassed and physically assaulted by a group of men in the area. The conditions of the facility are horrific and include 24/7 solitary confinement, restriction of amenities for the most basic of human functions, lack of access to life sustaining food as well as unsanitary conditions. Video footage shows the assailants following Rocky, while he pleads to them that he does not want any issues. Rocky volunteered to go to police for questioning. Rocky and his colleagues were arrested on-site. On the day of his arrest, I spoke with the U.S. Embassy Consult who informed me that his request to visit Rocky was rejected by police, which violates article 36 of the Vienna Convention on Consular Relations, to which Sweden is a signatory. Since, he has been allowed to visit with a U.S. Embassy Consult and attorney, but only in the presence of Swedish officials. It is troubling and worrisome that the laws are not being applied equally. Sadly, it appears the prosecutor in this case is looking for his own recognition by trying to make a name for himself based on Rocky’s global fame. On Monday, we filed an appeal with the Swedish Supreme Court to have Rocky released from the inhumane conditions and the clear violation of human rights. They rejected the filing, which means Rocky will remain in prison for two weeks. The prosecutor on the case has further communicated that he is working to receive an additional two week extension for a trial to begin in mid - to end of August. For a man that has not been proven guilty to go through these conditions, while visiting a country to headline their festival, is troublesome. To keep Rocky and his colleagues in jail is punishment before due process. Please support us by joining the #JusticeForRocky movement and sign our petition. Link in bio. Thank you for hearing our story and keeping it front of mind. JE

johnehmann (@johnehmann) által megosztott bejegyzés,

Az USA külügyminisztériuma is az aggodalmát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban. A Politicónak elküldött közleményében azt írják, hogy Mike Pompeo külügyminiszter is tud az ügyről, és Robert O'Brien, Donald Trump túszejtési ügyekkel foglalkozó különmegbízottja is nyomon követi az eseményeket.

A svéd hatóságoknak péntekig kell dönteniük arról, hogy vádat emelnek-e A$AP Rocky ellen, vagy esetleg meghosszabbítják az őrizetbevételt. 

(444/Uproxx)

Tovább

Félig náci, mégis itt vagyunk

július 14., 23:22 Módosítva: 2019.07.15 23:09
665

Hát igen, fél-náci. És mi mégis itt vagyunk”

– állapítja meg az egyik rocker mellettem rezignáltan Phil Anselmo csak Pantera-dalokból álló koncertjére várva a Rockmaraton fesztiválon. És ez az egy, lemondással, beletörődéssel és azért elismeréssel is teli mondat mindent kifejez, amit a közönség nagy része érezhet 2019-ben egy úgynevezett Pantera-koncertre készülve, majdnem két évtizeddel a valaha létezett egyik legfontosabb metálbanda megszűnése után. Pláne Magyarországon, ahol Pantera-dalokat „eredetiben” csak egyetlen egyszer, 1998-ban lehetett hallani, a Black Sabbath Kisstadion-koncertje előtt, amikor a mostani közönség egy része még meg sem született, egy másik része meg az iskolai ebédszünetekben hallgatta walkmanen a Hupikék Törpikék-kazettákat.

Az 1981-ben alapított, de végleges műfajára – groove/thrash metálra – csak 1990-ben váltó együttes hamar felzárkózott a legnagyobbak mellé, a Sepulturával és a Machine Headdel együtt elhozva a thrash metál második nagy hullámát (a Slayer, a Metallica, az Anthrax és a Megadeth nagy négyese után), a groove-os részekkel még új ízeket is adva hozzá. Nemcsak azért tudtak ilyen rétegműfajban is listavezetők lenni az eladási listákon és két Grammy-jelölést is begyűjteni, mert iszonyú emlékezetesek és eltaláltak voltak a dalaik, hanem azért is, mert mind a négy tag olyan mestere volt a hangszerének, hogy nemcsak a Pantera révén, de önmagukban is fogalommá tudtak válni: az alapító Abbott testvérek (Dimebag Darrell gitáros és Vinnie Paul dobos), Rex Brown basszer és az énekes Phil Anselmo. Csak aztán jöttek a szokásos dolgok, meg a szokatlanok.

Tovább

Lustul, idősödik és globalizálódik a hazai szélsőjobb

július 13., 19:18 Módosítva: 2019.07.14 15:03
1614
A szerb határ melletti Ásotthalmon rendezték meg a 17. Magyar Szigetet, ami a hazai szélsőjobb legjelentősebb fesztiválja, vagy inkább mondjuk úgy, seregszemléje. Az eseményre azonban mindössze pár tucat ember látogatott el, és a koncerteket is csak néhány százan hallgatták meg. Toroczkai Lászlóék nem is leplezték csalódottságukat azzal kapcsolatban, hogy nem igazán találják az utat a mai fiatalokhoz, erről pedig szerintük elsősorban a Facebook és a liberalizmus tehet.

Miután megérkeztem a Szegedtől 30 kilométerre lévő településre, melynek szlogenje “Ásotthalom, a bűbáj földje”, egy idős helybéli nénitől kérdeztem meg, hogy merre van a fesztivál. Majd érdeklődtem, hogy mit tud róla, esetleg ő is kimegy-e megnézni. “Á, én nem. A Toroczkai csinálja meg a Mi Hazánk, vagy mi az apja fasza” - mondta. Igen, a kulcsfigura valóban Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, aki már a kezdetek óta a fesztivál szervezői között van. Korábban azonban még nem a bűbáj földjén rendezték meg a fesztivált, hanem Verőcén, a Csattogó-völgyben. Egy a Dunántúlról érkező, barackpálinkát kortyolgató, hatvan körüli fesztiválozótól megtudtam, hogy a kezdeti évek más hangulatban teltek. Akkoriban tíz-tizenötezer ember látogatott ki a rendezvényre, mert még az egész nemzeti oldalról jöttek az emberek”. Azóta azonban a fideszesek többsége már nem jön. A férfi szerint ennek egyik oka a szokásos civakodás mellett az lehet, hogy “a nácik elkezdtek vígan masírozgatni a fesztiválon”, ami sokaknak elvette a kedvét. “Mi szükség erre?”- mondja nekem. Idén is lesznek tizenötezren? - kérdeztem, és hozzátettem, hogy hétköznap van, ráadásul az ország félreeső pontján vagyunk. A barackpálinkás azonban csendre intett:

Ezt ne is mondd! Aki itt akar lenni, az megoldja valahogy! De biztos nem lesznek annyian, ma már lusták az emberek.

És tényleg nagyon kevesen jöttek el. Kis túlzással egy nagyobb társasház lakógyűlésén többen vannak, mint amennyien a Magyar Szigeten hallgatták a nemzeti radikálisok legfőbb ideológusait. Akik egyébként szintén hangot adtak annak a felismerésnek, hogy 

kevés embert, kevés fiatalt tudnak megmozgatni.

Toroczkai László nyitó beszédét például 40-50 ember hallgatta meg. A polgármester azzal kezdte, hogy “remélem, azért szép lassan leszünk annyian, hogy jó vágóképeket lehessen csinálni”. Toroczkai azt mondta, hogy a “trianoni gúnyhatáron álló kerítés” - ami a településtől pár kilométerre van - “életem fő műve”, és “én vagyok az egyetlen magyar állampolgár, aki a saját ablakából rálát a kerítésre”, amiben szerinte már áram is van. “Arabul van kiírva, hogy ráz” - mondta, mire nagy röhögés tört ki a jelenlévőkből. Majd felháborodva közölte, hogy a Magyar Sziget kistestvérétől, a Felvidéki Magyar Szigettől az Orbán-kormány “Brüsszel követelésének engedve” megvonta a támogatást. Ezután a fesztiválozókat szoboravatásra hívta. Szilágyi Mihálynak, a győztes nándorfehérvári csata várkapitányának és “a déli határ mindenkori őrzőinek” közadakozásból állítottak több száz kilós bronz szobrot. Toroczkai eldicsekedett azzal, hogy az első adakozó “Józsi atya”, a település plébánosa volt.

Bubifújó és turul szobor

Bár a programban előzetesen az szerepelt, hogy lesz íjászat, kelevézdobás (lándzsa hajítás), kardvívás és airsoft lövészet is, végül ezek egyike sem volt. A pár tucat fesztiválozó így csak inni tudott, illetve az árusok portékáit bogarászni. A savanyú gumicukor gombócok, a bubifújó, a hullahopp karika és a műanyag játék fűnyíró mellett megfértek a vaskeresztre hajazó jelképek, illetve a különböző nacionalista és homofób feliratokkal tarkított pólók, pulóverek is. Ezek közül az enyhébbek a betyárkultuszt (pl. “Ha nagy leszek, betyár leszek” feliratú rugdalózó), a szebb napokat látott focikultúránkat (pl. angol-magyar 3:6) és a múlt századok hősies csatáit (pl. “Szigetvár”) dicsőítették. A durvábbak pedig különböző homofób feliratokkal operáltak: “Én csak azt mondom, maradok hetero fronton”, vagy “Te sem két buzi gyermeke vagy!”.

Ezenkívül lehetett vásárolni turulszobrokat, kürtöket és fokosokat is. Ez utóbbit meglátva az egyik kisgyerek megkérdezte az apukáját, hogy “mi ez a bot?”, mire az apuka azt válaszolta, hogy “ez nem bot, hanem nagyon komoly fegyver, veszünk egyet, és a padlásunkon majd ezzel fogjuk agyonütni a nyestet”.

Az egyik árusnál összegyűlt emberek a migrációról beszélgettek. “Ezek egy hónap alatt lerabolnák, kifosztanák az országot, inkább a cigányokkal kéne valamit kezdeni, ők legalább vallásilag a mi oldalunkon állnak, meg a nyelvünket is beszélik” - állapította meg egyikük.

Facebook helyett pajzsfal

Az első napon volt a “Merre tovább nemzeti oldal?” elnevezésű pódiumbeszélgetés, amelyet a jelenlévő fesztiválozók jelentős része, körülbelül 80-100 ember hallgatott meg. A beszélgetőpartnerek a magyar szélsőjobb fenegyerekei voltak: Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom alapítója, Tyirityán Zsolt a Betyársereg vezetője, valamint Barcsa-Turner Gábor, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke. Először a Magyar Sziget szubkultúrájáról társalogtak. Toroczkai ezzel kapcsolatban elmondta, hogy megtorpant az építkezés, nincs már annyi csatlakozó, mint amennyi korábban volt. 

Szerinte a fiatalokat ma már inkább a Momentum “elmebeteg rendezvényei” fogják meg, és nem a Magyar Sziget.

Elmondása szerint ezekre a liberális rendezvényekre valószínűleg sokan bekábítószerezve mennek el. "Ha ez így megy tovább, akkor egy momentumos generáció fog felnőni" - mondta.

Barcsa-Turner szerint is hatalmas gond van a mai fiatalokkal, a Hatvannégy Vármegye szervezetébe érkezők is el vannak képedve a saját generációjukon. Azt is hozzátette, hogy semmilyen identitása nincs a mai fiataloknak, és tele vannak kérdésekkel, például olyanokkal, hogy hogyan is fognak boldogulni, hogyan fognak megélni. A Hatvannégy viszont határozott világszemléletet képvisel. Tyirityán hangsúlyozta, hogy a fiatalok undorodnak a jobboldaltól, erről pedig a Jobbik és a Fidesz tehet. “Vissza kell nyernünk a saját társadalmunk bizalmát” - tette hozzá. Elmondása szerint a fiatalok nagy részét a züllés érdekli. Majd elpanaszolta, hogy bezzeg a Gulyás Mártonék kommunista mintára nagyon jól építik a közösségeiket, szerinte a fiatalok inkább ott látják a lázadás szellemiségét. Toroczkai azt mondta, hogy

a nemzeti radikálisok többsége a negyvenes korosztályba tartozik, de Bízik benne, hogy lesz kinek átadni a stafétabotoT.

Az idei Pride-on például ugyanaz a harminc ember tüntetett a felvonulás ellen, akik húsz évvel ezelőtt is ott voltak - mondta. Ezután megkérdezte, hogy akkor mégis mivel lehetne megszólítani az ifjakat. “Meg lehet ezzel a zenével szólítani őket, vagy inkább mondjuk house-ra kéne váltani?”- tette fel a kérdést. A beszélgetőpartnerei szerint a mai fiatalok az internet és a Facebook világában élnek, ahol viszont brutális cenzúra van. “Mi hárman” - mondja erre Toroczkai, “büszkén mondhatom, hogy ki vagyunk tiltva a Facebookról”. Pedig szerinte “nem Zuckerberg virtuális világában dől el a haza sorsa”. Barcsa-Turner szerint annyi információ ömlik a fiatalokra, hogy nehéz átlépni az ingerküszöbüket, ezért az élményalapúságra kell törekedni. 

A Hatvannégyesekkel ezért olyan foglalkozásokat csinálnak, mint például hogyan kell jól pajzsfalat alkotni és alakzatban mozogni, vagy hogyan kell Molotov-koktélt dobni. Szerinte aki ilyen élményeket él meg, annak azután már unalmas lesz a Facebook.

Felidézte, hogy tavaly például beöltöztek “homokosnak” a Pride-on, beálltak a cigány kamion mögé (mert ott legalább tradícionális zene szólt), aztán levették az álruhát, és kikérték maguknak az egész felvonulást. Szerinte az tök jó volt, “felmutattuk az igazság zászlaját” - mondta. Toroczkai szerint komoly gondot jelent az is, hogy nem sportolnak eleget a mai fiatalok, bezzeg a cigányok meg bokszolni járnak. Tyirityán hozzáfűzte, hogy ha el is mennek a magyarok bokszolni, akkor sem a jó küzdelem érdekli őket, hanem azt kérdezgetik, hogy mi a wifi-kód, mert képet akarnak magukról posztolni a Facebookon. Szerinte klasszikus laktanyai körülményekre lenne szükség. Toroczkai hangsúlyozta azt is, hogy a liberalizmus egy tömeggyilkos eszme, hiszen rengeteg fiatal lány hal meg azért, mert nem tájékoztatja őket a liberális média arról, hogy hajnali kettőkor ne menjenek miniszoknyában a no-go zónába, vagy a cigánytelepre. 

A szélsőjobb nem globalizálódik, nem, nem, soha!

Nem sokkal ezután az addig ott lévő emberek sokszorosa, több száz ember érkezett a fesztiválra, ők a koncertekre - főleg a Kárpátiára - jöttek. A legtöbbjük fekete ruhát viselt, sokan voltak kárpátiás pólóban, vagy Harcos márkájú pulóverben. Voltak olyanok, akik a fúziós divat jegyében a kárpátiás pólóhoz Vans márkájú cipőt húztak, de volt, aki a Harcos pulcsit Nike cipővel kombinálta. (Az amerikai sportszergyártót egyébként még soha nem utálták annyira az Egyesült Államok konzervatívjai, mint manapság.) Volt, hogy Harcos zsebből iPhone csusszant elő, sőt, akadt olyan is, aki Toyota Priusszal érkezett a koncertekre. Sokszor hallhatjuk, hogy a hibrid autók nem elég gyorsak, nem elég maszkulinok, nem sugároznak elég erőt, és ezért inkább libsi környezetvédők járnak ilyenekkel, de úgy látszik, hogy már 

a szélsőjobbot is elérte a globalizmus és a környezettudatosság szele.

Ami egyáltalán nem baj, de mégiscsak ellentmondásos. Furcsamód a kajáldáknál is a hanyatló nyugat ópiuma dominált: hamburger, hot-dog, gírosz, kóla. Sehol nem volt legalább egy jó lacipecsenye, pedig előzetesen azt hittem, több lesz az olyan kezdeményezésből, mint például az ásotthalomi Pipás Pista édesburgonya csipsz, amit helyi alapanyagokból, helyi munkaerő közreműködésével csinálnak. Ők amúgy kint voltak, megkóstoltam, finom.

A fesztiválozók számára a nap fénypontja a Kárpátia koncert volt, amire 4-500 ember gyűlt össze. (A többségük egyébként nem maradt a másnapi programokra.) A zenekar erőtől duzzadó, lendületes koncertet adott, a közönség együtt énekelte a dalokat. Az Orbán kormány által kitüntetett Petrás János elpanaszolta, hogy több szomszédos országból kitiltották már, de nem baj, mert egyszer majd úgyis eljön az igazság ideje. “Drága barátaim! Száz éve! Száz éve kérjük a jóistent, hogy adja vissza a nemzetünknek, ami hozzánk tartozik” - mondta. A közönség pedig a koncert végén megkapta a hőn áhított “Vesszen Trianon!” című számot. A jelmondatot egyébként többször skandálták a koncert alatt és után is, sőt egyesek “Égjen Trianon!”-ra módosították. A koncertek után egyébként - náci karlendítések közepette - többször felzúgott a “Sieg Heil” köszöntési formula is. De hát végülis a bűbáj földjén jártunk.

Budaházy szerint nem kell annyi női vezető

A fesztivál második napján körülbelül nyolcvan ember előtt tartott előadást Budaházy György, a nemzeti radikálisok élő legendája. Nosztalgiázott egy kicsit a régi betyárkodásairól, például arról az időszakról, amikor fél évig bujkált a rendőrség elől. "De nem fogok elmondani mindent, amit én tettem, vagy amit Toroczkai Laci tett" - mondta. Emellett hangsúlyozta, hogy az LMBT közösség tagjai és a pedofilok vagy a zoofilok között nincs éles határ, és szerinte az LMBT ideológia olyan, mint egy fertőzés, egy vírus, ezért a homoszexualitást nem kellett volna kivenni a betegségek köréből. De arról is beszélt, hogy a nemzeti radikális oldalon a férfiak vannak többségben az aktivisták és a vezetők körében, a baloldalon viszont csomó nő van, pedig nekik sem ott lenne a helyük.

(Borítókép: Bozzay Balázs / Index)

Madonna most már igazán visszavonulhatna

július 13., 08:55 Módosítva: 2019.07.13 22:23
601

Beköszöntött az uborkaszezon, alig-alig volt említésre méltó album júniusban, de mi azért kiválogattuk a szerintünk legérdekesebbeket. Például az új nagylemezzel visszatérő Madonna, a radioheades Thom Yorke szólóalbuma, vagy a szintén jó nagy szünet után újra felbukkanó Black Keys. Ezen kívül lesz még szó Freddie Gibbs és Madlib zseniális street rap lemezéről, Gucci Mane-ről, a Black Midiről, a Titus Andronicusról, a Calexico és az Iron & Wine közös projektjéről és a cikkünk egyetlen magyar zenekaráról, az On Gravesről.

Tovább

Pataky Attila kohászruhában lépett fel

július 12., 19:43 Módosítva: 2019.07.13 20:07
851

Látványos Edda-fellépés mellet nyíltak meg újra a Dunai Vasmű kapui a látogatók előtt a családi napjukon - közölte egy PR-ügynökség. Pataky Attila ebben a kohászruhában lépett a nagyérdemű elé:

Július 12-én az ISD Dunaferr éves nagyrendezvényén, a Vasas- és Kohásznapon 8 ezer látogató előtt zenélt az Edda.

A zenekar 33 év után tűzte újra műsorra legendás, eredetileg '86-ban a diósgyőri vasműben – akkori nevén Lenin Kohászati Művekben – tartott, Tűzközelben című előadását. A 86-os koncert fent van a Youtube-on, ezen is elképesztő szereléseket láthatunk:

Most, 2019-ben ilyen jeleneteket is láthattak a vasműben:

atti3
Fotó: Nemeth_Zsolt

A családi napon volt gyárlátogatás, MÁV Nosztalgia Gőzös, acélipari skanzen, high-tech innovációs sátor a sztárfellépők mellett. Az Edda mellett Janicsák Veca, a Honeybeast, Miller Zoltán, a Mystery Gang és Charlie is fellépett. Még egy kép a kohászruhás Patakyról:

atti
Fotó: Nemeth_Zsolt

Az esemény kiemelt programjaként a kohászok szkanderversenyre hívták ki Fekete László erősportolót, erről is küldtek képet:

atti2
Fotó: Nemeth_Zsolt
Tovább

A jövőben kötelező lesz feljegyezni a fesztiválozók adatait

július 12., 12:07 Módosítva: 2019.07.13 15:49
437

A jövőben a szervezőknek rögzíteniük kell a 25 ezer főnél nagyobb, belépőjegy vásárlásához kötött zenei rendezvények résztvevőinek személyes adatait - az erről szóló törvénymódosítást pénteken 128 igen, 48 nem szavazattal és kilenc tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés - írja az MTI. 

Az előterjesztés szerint az adatrögzítés célja a biztonság növelése, vagyis a bűncselekmények, kiemelten a terrorcselekmények megelőzésének és felderítésének segítése, a bűncselekmények bizonyíthatósága és a körözött személyek azonosíthatósága, elfogásuk elősegítése.

A szervezőknek a jegyvásárlók nevét, állampolgárságát, születési idejét, nemét, a személyi okmányt kiállító államot és az okmányon szereplő arcképet kell rögzíteniük. A fesztiválozók adatait 90 napig tárolják, ezt követően meg kell semmisíteni azokat. Az információkat írásos kérés alapján a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az ügyészség és a bíróság kaphatja meg.

Az adatokat a rendezvény helyszínén kell feljegyezni, de a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységről szóló törvény mostani módosítása lehetőséget ad a jeggyel rendelkezők adatainak előzetes rögzítésére is. Ez személyes megjelenés útján történhet vagy megfelelő adatvédelemmel rendelkező online felületen.

Az előzetesen rögzített adatokat a fesztivál helyszínén össze kell vetni a látogató okmányán szereplő adatokkal. Ha az adatok nem egyeznek, a fesztiválozó adatait a helyszínen kell rögzíteni, az előzetesen megadottakat pedig azonnal törölni kell. Ugyancsak haladéktalanul törölni kell azoknak az adatait is, akik a rendezvény végéig nem léptek be a fesztivál helyszínére.

A módosítás a kihirdetést követő tizenötödik napon lép hatályba, azonban az elfogadott jogszabály tartalmaz egy átmeneti rendelkezést: ha az adatrögzítési kötelezettség teljesítése a szervezőnek aránytalan nehézséggel vagy költséggel jár, akkor 2019 végéig mentesül alóla.

Miután az ágazatban ezt megelőzően nem volt speciális és kötelező szabályozás, a potenciális biztonsági problémákat különbözőképpen lehetett értelmezni. Ennek vet véget ez a javaslat, mely megerősíti a mi korábbi törekvéseinket és gyakorlatunkat is

- írta a Sziget Sajtóiroda még egy júniusi közleményében. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egyébként közelmúltban megállapította, hogy a számos nagyobb fesztivált szervező Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. éveken át jogszerűtlenül kezelte a fesztiválozók adatait a beléptetéskor, és emiatt 30 millió forintos adatvédelmi bírságot szabott ki.

Tovább

Japánok nyerték az első heavy metal-kötő világbajnokságot

július 12., 12:04 Módosítva: 2019.07.13 00:39
2132

Igen, van ilyen, és persze hogy a finneknél, ahol 100 000 lakosra jut ötven metálzenekar, ami messze világrekord egyébként. A finnek a metálon kívül kötni is nagyon szeretnek, így csak idő kérdése volt, mikor kombinálják a kettőt. Idén meg is történt, nem egészen egy napja zajlott le az első világbajnokság japán, orosz, dán, angol, litván, amerikai és finn versenyzőkkel. És hogy milyen is egy ilyen verseny? Hát, ilyen:

Tovább

Kutyasétáltás közben tartóztatták le R. Kellyt

július 12., 08:49 Módosítva: 2019.07.13 00:25
89

Kelly Chicagóban vitte le a kutyát egy picit levegőzni, de a séta tíz percig sem tartott, mert jöttek a sötét széldzsekis palik, és bilincsben vitték el az r&b énekest - ha jól számoljuk, január óta tán harmadjára. 

Tovább

Készpénzt ne, meleg ruhát viszont hozzon Bánkitóra

július 11., 11:41 Módosítva: 2019.07.12 09:30
280

Elindult a tizenegyedik Bánkitó Fesztivál, amelynek témája idén a buborék-effektus, a saját (vélemény)buborékunkból való kilépés fontossága. Összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudni a fesztiválról, utazástól a jegyeken és az árakon át a szúnyogokig. 

Tovább

Paul Anka a My Waybe beleszőtte, hogy szereti a Balatont és Orbán Viktort

július 10., 13:55 Módosítva: 2019.07.11 06:18
1606

Kedden este a Budapest Kongresszusi Központban tartott fogadást az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, és a meghívottak között szerepelt Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó is. Az eseményen fellépett az idős világsztár, Paul Anka, aki hamarosan önálló koncertet is ad majd Budapesten a Celebrating 60 Years of Hits – His Way című turnéja keretében.

Az estéről két felvételt is megosztottak a magyar miniszterelnök közösségi oldalain. Az egyik képen az Orbán házaspár és az énekes látható:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

“You Are My Destiny”

Orbán Viktor (@orbanviktor) által megosztott bejegyzés,

A másikon pedig az, hogy Paul Anka előadja a My Way című slágernek egy olyan változatát, ami kifejezetten erre a rendezvényre készülhetett, és amiben többek között arról énekel, hogy mennyire szeret mindent, ami magyar, például a Szent István-napot, a Balatont, a Hősök terét és természetesen Orbán Viktort.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

My Way - Special edition

Orbán Viktor (@orbanviktor) által megosztott bejegyzés,

Tovább

Majdnem 100 millió forintért kelt el a Beatles és Brian Epstein első szerződése

július 10., 11:48 Módosítva: 2019.07.10 13:33
2

A zenekar és menedzserük első szerződése 275 ezer fontért talált új gazdára egy londoni aukción. A dokumentum eladásából befolyt összeget a londoni Ernest Hecht Jótékonysági Alapítvány támogatására fordítják - írja a BBC-re hivatkozva az MTI.

Az 1962. január 24-i keltezésű papíron Paul McCartney, John Lennon, George Harrison és az együttes eredeti dobosa, Pete Best aláírása szerepel. A szerződés Epsteinre bízza az együttes fellépéseinek és egyéb tevékenységeinek, valamint napirendjének szervezését és a sajtó kezelését.

Epsteint lenyűgözte a színpadon jelen lévő szenvedély, energia, karizma és nyers szexualitás. A Beatlesben megvolt a színpadi energia, de Epstein egy kis professzionalizmust csepegtetett beléjük. Megtiltotta nekik, hogy a színpadon egyenek, megkövetelte tőlük, hogy pontosan játsszák a dalokat és meghajoljanak a produkció végén

- mondta Gabriel Heaton, az árverést lebonyolító Sotheby's aukciós ház szakértője.

A dokumentum, amely az első a felek között született két szerződésből, 10 százalékban határozza meg Epstein díjazását, amely 15 százalékra emelkedik, amennyiben az együttes heti bevétele meghaladja a 120 fontot. Paul McCartney egyébként 20 százalékról alkudta le a menedzser honoráriumát. Miután Best távozott a bandából, egy másik szerződést kötöttek 1962. október 1-jén immár Ringo Starr-ral a dobok mögött és Epstein százalékának megemelésével.

Az ötödik Beatle-ként emlegetett Epstein 1967-ben, gyógyszer-túladagolásban halt meg.

Tovább

Továbbra sem tudják hol megrendezni a Woodstock 50-et

július 10., 10:58 Módosítva: 2019.07.10 16:08
76

Oneida megye vezetése elutasította a Woodstock 50 szervezőinek engedélykérését, így egyelőre továbbra sem tudni, hol tartják meg az idén 50 éves fesztivál jubileumi rendezvényét, írja a Complex. A megye vezetése szerint túl nagy a káosz a fesztivál körül, így nem biztosítják a szervezők által kiszemelt helyszínt a fesztiválnak.

Tovább

Véget ért a Dunakanyar fesztiválja

július 9., 17:25 Módosítva: 2019.07.10 09:27
16

Vasárnap véget ért a VéNégy Fesztivál és Színházi találkozó. A VéNégyet idén is Vácott, a Dunakanyarban rendezték meg, fellépett többek között a Vad Fruttik, a Tankcsapda, a Follow The Flow és Szabó Balázs Bandája is.

Tovább

Újra Dél-Koreában koncertezik a Junkies

július 9., 13:39 Módosítva: 2019.07.09 21:37
985

Nemrég készítettünk podcastet az idén 25 éves Junkies rockegyüttessel; akkor is beszéltek arról, hogyan sikerült eljutniuk Dél-Koreába. Most ismétel a zenekar: ezúttal egy helyi rockfesztiválra hívták meg őket augusztusban.

Tovább

Büdös arab cigány migránsnak nevezték a sztár-dj-t, a magyar zenész szerint a haverok voltak

július 9., 12:06 Módosítva: 2019.07.10 11:56
1589

Miután lemondta fellépését a Balaton Soundon, egy magyar zenész, Lotfi Begi viccből magyarul kommentelt egyet DJ Snake Instagramján. Aztán a dj jelezte: Lotfi Begi telefonjáról egy olyan üzenet érkezett hozzá, amelyben az algériai származású francia DJ-t büdös arab cigány migránsnak nevezik (ezúttal már angolul). Lotfi Begi a Facebookon közölte: azóta pokollá vált az élete, pedig csak a részeg haverjai poénjáról van szó.

Lotfi Begi
Lotfi Begi
Tovább

Sosem buliztak még ennyien a Balaton Soundon

július 8., 16:25 Módosítva: 2019.07.11 13:28
501

Rekord látogatószámmal zárt az idei Balaton Sound, ahol összesen 172 ezer ember engedte ki a gőzt a fesztivál öt napja alatt, szombaton pedig teltházas volt a Sound a szervezők hétfői közleménye szerint.

Tovább

Meghalt az Irigy Hónaljmirigy egyik tagja

július 7., 23:17 Módosítva: 2019.07.09 05:18
38774

Életének 54. évében, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Ambrus Zoltán, az Irigy Hónaljmirigy együttes örökös tagja – tudatta az együttes a Facebookján.

„Nincsenek szavaink, csak a mérhetetlen fájdalom és a gyász” – írják. A család kérésére további információt nem közölnek a halálesetről.

Ambrus Zoltán a kilenctagú könnyűzenei formációban gitárosként vett részt. 

A Blikk azt írja, Ambrus 2005-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, a havas úton megcsúszott, és összeütközött egy autóval. A balesetet csodával határos módon túlélte, de a felépülése több mint tíz évig tartott, ezalatt elveszítette mindenét: házát, szerelmét és a karrierjét. 2015-ben, a zenekar 25. jubileumi koncertjén pár szám erejéig újra a színpadra állt Ambrus, erről itt láthatja a TV2 Aktív riportját. 

Tovább

Kekszről és a funkról beszélgettek a Qualitons tagjai Kevin Cole-lal a KEXP-n

július 7., 12:36 Módosítva: 2019.07.08 12:02
438

Magyar zenekarként a Qualitonsnak volt először lehetősége az 1972 óta működő, Amerika – és talán a világ – legnépszerűbb alternatív zenei rádiójának számító KEXP stúdiójában részt venni egy session felvételen. 

Tovább

Stevie Wondernek veseátültetése lesz

július 7., 07:44 Módosítva: 2019.07.08 12:00
84

Stevie Wonder egy ideig nem fog fellépni, mert szeptemberben veseátültetése lesz. Ezt szombat esti londoni koncertjén jelentette be, írja az MTI.

Tovább

Sean Paul újra lemondta a magyarországi fellépését

július 6., 16:24 Módosítva: 2019.07.07 19:07
488

"Sean Paul betegség miatt sajnos lemondta további turné-időpontjait, köztük a fellépését a Balaton Soundon" - közölte a fesztivál a Facebookon

Szombat estére tehát főfellépő nélkül maradt a fesztivál, illetve a program úgy módosul, hogy 18:30-19:40 Youngr, 20:00-21:10 Sunnery James & Ryan Marciano, majd 21:30- 23:00 Armin Van Buuren tekergeti a potmétereket és mutat az égbe a kiállások alatt.

Tovább

Két hétig őrizetben marad A$AP Rocky

július 5., 15:37 Módosítva: 2019.07.06 00:00
74

A$AP Rocky és társaságának három tagja múlt vasárnap, azaz június 30-án balhéba keveredett Stockholmban két fiatalemberrel. Az előadót még kedden éjjel tartóztatták le két ismerősével és testőrével egyetemben.  Azt egyelőre nem tudni, hogy a haverjainak mi lesz a sorsa, de a testőrét még csütörtökön szabadon engedték, őt pedig a folyamatban lévő nyomozás miatt két hétig még őrizetben tartják - írja a Reuters. 

A rapper ügyvédje, Henrik Olsson Lilja azt állítja, védence nem ismeri el bűnösségét és fellebbez majd az őrizetbevétele ellen.

Megtámadták őket, ők pedig megvédték magukat

- tette hozzá. 

 A$AP Rocky a vasárnapi balhéról két videót is feltöltött Instagramra, és ezeken látszik, hogy nemcsak szócsata volt, a két társaság valóban dulakodott. 

Nem ismertük ezeket a srácokat, nem akartunk balhét. Négy háztömbön keresztül követtek minket, és közben rácsaptak a lányok fenekére, akik elhaladtak mellettük

- írta a közösségi oldalon. 

A történtek miatt A$AP Rockynak le kellett mondania norvégiai és lengyelországi fellépéseit, és értelemszerűen a tervekkel ellentétben a hétvégére tervezett dublini és londoni koncert is elmarad. 

Tovább