Az alsóváros alsó részén intim kapcsolatba kerül fülünkkel a Kisbolt

49 perce Módosítva: 2024.04.19 19:53

Fura a cím? Persze, de nem furább, mint amiről írunk épp. Van az a banda, a Gorg & Benzol – párszor már püföltük a billentyűzetet róluk –, ami vagy baromi sok a hallgatónak, vagy épp a tűréshatáron belül reked. A csapat tavaly dobta ki első nagylemezét, aminek hála kalapáccsal verték bele magukat a hazai zenei térképbe, idén viszont teljes album helyett inkább kislemezekre, úgynevezett EP formátumokra helyezik a hangsúlyt – ebből is hármat terveznek.

Lesz majd az év végén némi fúziós jazz, hogy legyen ami biztos kiveri a biztosítékot, meg egy, amin elektronikus zenével rángatják az idegrendszerünket. Előre rettegünk, hisz a három kislemezből a leginkább „könnyen fogyaszthatónak” ígérkező hip-hop albumocska – melynek becses címe Downtown alsó – épp annyira lett gyilkos, mint számítottunk rá...

vagy még inkább.

De mielőtt az utolsó összefüggő mondat is elolvad az agyamban a négydalos, 18 perces EP-t hallgatva, gyorsan rántsunk össze egy kis kritizálást, hogy kinek, és miért érdemes rááldozni szűkös életéből egy vaskos negyedórát. Ez a Downtown alsó a Gorg & Benzoltól.

Tovább

Taylor Swift hatalmas meglepetést okozott péntek reggelre a rajongóinak

9 órája Módosítva: 2024.04.19 14:53
Nem okozott csalódást a rajongóinak a pop hercegnőjeként emlegetett Taylor Swift. Az amerikai énekesnő legújabb albuma péntek reggelre jelent meg a streamingszolgáltatók platformjain, rögtön egy extra meglepetéssel. A The Tortured Poets Department Taylor Swift tizenegyedik albuma.

Történelmet írt idén a 66. Grammy-gálán Taylor Swift, aki negyedik alkalommal nyerte meg a legjobb vokális popalbum díját a Midnights című albumáért. Az énekesnő meglepetéssel is készült rajongóinak: bejelentette új albumát, a The Tortured Poets Department című lemezt, amely április 19-én érkezik. Az albumról az Instagram-oldalára is posztolt, a bejegyzés öt perc alatt több mint 2,5 millió lájkot kapott.

Az album péntek reggelre debütált a streamingszolgáltatóknál, egy óriási meglepetéssel, dupla album lett a megasztár legújabb műve.

Tovább

Itt van Azahriah új albuma, nem várt hangzásokkal fűszerezve

tegnap, 07:11 Módosítva: 2024.04.18 17:46

Nem hagyja aludni a népet Azahriah, aki újonnan rákapott az éjjeli posztolásra, pontosabban új lemeze dalainak késő esti megjelentetésére. A februárban debütált mariana.árok és az alig háromhetes cipoe is már-már embertelen időben került fel a zene- és videómegosztókra. Nincs ez másképp a vadonatúj nagylemez, a Skatulya I esetében sem, amelyet teljes valójában április 18-án, éjfél után osztott meg rajongóival.

Azahriah korábban megkapta, hogy zenéje kezd egyhangúvá válni, erre azonban rácáfolt a huszonkilenc perces Skatulya I-gyel, hiszen – bár rövid lemezről beszélünk – meglepően színes és változatos összetételű anyagot adott ki az énekes. A megszokott hangzásvilág azonban minden dalon tetten érhető.

A szövegek szokás szerint Z generációs szlengekkel vannak tálalva, hol angolul, hol magyarul, hol spanyolul. A klipek szerencsére elérhetők feliratozva, így az is értheti őket, aki talán eddig nehezen, vagy szinte egyáltalán nem hallotta ki a szavakat a dalokból.

Ismerős arcok

A frissen megjelent dalokhoz a YouTube-on videók is készültek, ráadásul a mariana.árokban feltűnt képi világ kerül elő ezekben a filmekben is. A szkafanderes búvár annyiszor visszaköszön, hogy kezdünk gyanakodni, Azahriah a focistadion helyett egy uszodát tölt meg háromszor május végén.

A víz alatti montázsok mellett a képek a Travis Scott-féle Astroworld koncepcióját idézhetik fel a hallgatókban (az előadó óriási fejszobra elnyel mindent és mindenkit).

A kapu című dalhoz készült videó ezzel szemben eltér a búváros vonaltól, látszólag egy dél-amerikai szerpentinen kocsikázunk.

Tovább

Olyan utazás ez, amit nem érdemes megszakítani

április 15., 15:10 Módosítva: 2024.04.15 20:37
Mi történik, ha véget ér egy szerelem? Mi történik, ha el sem kezdődött, de mégsem tudjuk elengedni? El lehet felejteni az első románcot? Ezek a kérdések mind szóba kerülnek a Margaret Island legújabb albumán.

A Margaret Island legújabb albumán nem a hatalmas zenei megfejtések állnak a középpontban. De nem is baj. A Minden levegővétellel újra megszületünk című lemez úgy jó, ahogy van. Ilyen, amikor egy zenekar mindent feelingesen és profin csinál. A lemez elejétől a végéig olyan utazás, amit nem érdemes megszakítani.

A zenekar több stílusban is teljes magabiztossággal alkot, pop, rock, blues, népzene mind megtalálható a repertoárban, de a reggae-s lüktetést is előszeretettel használják. Dalaik abszolút szövegközpontúak, ez mégsem megy a zenei igényesség rovására.

Tovább

Ha a nő fenekét nézed, rosszul fogsz célozni

április 14., 16:03 Módosítva: 2024.04.15 07:47
5

Az Ohio Players című új The Black Keys-album borítóján bowlingozó nőt látunk, amint ügyesen, középre célozva gurítja el a golyót. Bal tenyere a fenekén, megjelölve egy másik lehetséges telitalálatot. De vajon maga az album is telitalálat lesz?

Nos, úgy tűnk, hogy igen, pedig a fiúk nem is akármivel gurigáztak, ahogy a cover másik elemén látjuk. A képre montírozott kéz – mint egy bowlinggolyót – épp a Földet készül elgurítani, ki a Naprendszerből. Annyira radikális lenne Dan Auerbach és Patrick Carney garázs blues-rock duója, hogy a zenés ajánlatuk egy másik univerzumban lenne értelmezhető? Azért a helyzet nem bonyolult, csak arról van szó, hogy a fülbemászó blueszenéjük több soulos árnyalatot kapott, sőt van itt hiphop is rendesen.

Kulcsos gyerekek

Sőt, számos dalban megcsodálhatjuk Noel Galagher mézédes gitárjátékát – háromnak a társszerzője is –, és akinek ez sem elég, annak eláruljuk: az album felének alkotótársa a garázsrockban elévülhetetlen érdemeket szerzett Beck, aki számos The Black Keys-dalban játszik is. A producer pedig nem más, mint Dan the Automator, azaz Daniel M. Nakamura, aki dolgozott már a Primal Screammel, a Gorillazzal és a Kasabiannel is.

Mégsem mondhatnánk, hogy a zenekar robotpilótára kapcsolt, és lemondott a teljes irányításról, de az biztos, hogy az Ohio Players a legtöbb slágergyanús dallal kacérkodó albumuk a 2011-es El Camino óta. Sőt, ha már Beck, akkor itt van az egykori turnébillentyűse is, Greg Kurstin, aki számos slágert készített már Adele-nak, Siának és Liam Gallaghernek is.

Játékosok klubja

Az album címe utal a hetvenes évek soulvarázslóira, az Ohio Players zenekarra, akik éppúgy Ohióból származnak, mint a The Black Keys, de itt a szerelmes földrajznál azért többről van szó. Itt a közös nevező a groove-okra épített örömzenélés, sőt a funkos Ohio Players annyira buja, életigenlő, már-már breaket idéző színpadi show-val állt ki, hogy a garázsbeatre felesküdött The Black Keys sem tudott kikerülni a hatásuk alól. Dan Auerbach és Patrick Carney albumról albumra fejlesztette, építette a zenekar hangzásvilágát, de a nyers gitár-dob alapozást jórészt megtartották. Erre a szűretlen rockra épült fel ezúttal a mindennél színesebb és részletgazdagabb, rádióbarát indie-rock.

Tovább

Az erős zaj meggyógyítja a beteg lelket

április 13., 18:37 Módosítva: 2024.04.14 06:36
27

A pop Pantone-skáláján olyan egyszínű lemezborítókat találunk, mint a Beatles fehér és Joni Mitchell kék albuma, vagy ott a Metallica feketéje, most pedig megjelent a sárga lemez, az Einstürzende Neubauten Rampen (apm: alien pop music) című, 75 perces ipari jammelése.

A legutóbbi albumuk, az Alles in Allem turnéjának hangbeállásakor rögzítették az improvizációkat, amiket rampennek (rámpának) neveztek. Amikor 1981-ben megjelent a fúrógépekre és hordókra komponált Kollaps, kevesen gondolták, hogy ezt a teljesítményt lehet fizikummal és ötlettel bírni akár csak egy évtizeden át. És persze mindent lehet, akár negyven évig is. Az Einstürzende Neubauten folyamatosan jelen volt a pop perifériáin, meditatív szonikus káoszuk mindig tartogatott meglepetéseket. 

Ipari környezet

Szinte hazajárnak Budapestre, és nemcsak a klubokat, de 1991 nyarán még a Petőfi Csarnokot is megtöltötték. A zaj egyre kifinomultabb lett, de mindig is jelen volt a lemezeiken, pedig már az 1989-es Haus Der Luegén is voltak harmóniák, dallamok, a maguk nemében slágerekkel szembesülhetett a hallgató.

Persze minden albumuk kihívást jelentett a hagyományos pophoz szokott befogadóknak, de ahogy az életmű érett korszakában, úgy a Rampen (apm: alien pop music) című albumon is vannak hagyományos rock and roll struktúrákkal rokonítható kísérletek. Már most szögezzük le: bár az album értelmezhető a hagyományosabb indie-pop térben is, ezúttal nincsen rajta olyan katartikus pillanat, mint amilyen például a Haus Der Luegén az Ein stuhl in der hoelle volt.

Falfúró

Érdekes, hogy az indusztriális zenének Magyarországon sokkal erősebb volt a hatása, mint a tényleges népszerűsége. Sokakat lenyűgöztek az Art Deco zenekar és a Cro-Magnon-i Cola plakátjai, illetve más, indusztriális hatású hirdetmények, de magukat az ipari zenés kísérleteket csak egy szűk szubkultúra ünnepelte.

Az ipari zene jelen volt az utcaképben, a Budapestet ellepő plakátokon, hatott a szubkulturális öltözködésre is, elég, ha visszagondolunk a Ráday Klub közönségére, ugyanakkor jórészt mint különlegességet, mint valamiféle tiltott gyümölcsöt fogyasztották Magyarországon a Laibachot, a Test Deptet vagy éppen az Einstürzende Neubautent.

A Rampen (apm: alien pop music) tizennégy felvétele nagyrészt a 2022-es turnén elkezdett improvizációkból épül fel, ugyanakkor mégis átgondolt kompozíciós logika vezeti a kifinomult zajokra épülő dalokat.

Tovább

Örülhetnek a Halott Pénz rajongói

április 13., 08:26 Módosítva: 2024.04.17 11:14
25

Új dallal jelentkezett a 20 éves Halott Pénz. A Ha bántanak az emberek című szerzeményt Budapesten (a Puskás Arénában) élőben június 8-án, a zenekar jubileumi koncertjén h allhatja a közönség.

Marsalkó Dávidék folyamatosan írják az új dalokat, a jubileum évére is készülnek pár újdonsággal: tavaly néhány napra leköltöztek a Balatonra, hogy új számokat írjanak. Így született meg a most bemutatott Ha bántanak az emberek is.

Tovább

Túl van a rasszista megjegyzéseken, és lóháton követeli a királynői címet

április 13., 06:37 Módosítva: 2024.04.13 16:57
13

Az amerikai zászlót felállították már a japánoktól visszafoglalt Ivo Dzsima szigetén, de kitűzték a Hold felszínére is, most pedig Beyoncén a sor, hogy a szórakoztatóipar egyik fellegvárából, a Columbia kiadóból, mint egy westernfilmben, zászlóval a kezében kilovagoljon gyerekkora rodeópályájára, és megmutassa: neki nem elég az adott év összes Grammy-díja, a legtöbb albumot értékesítő színes bőrű énekesnő státusza, a percenként milliárdos streameket produkáló dalai, neki ennél több kell. Magát a történelmet szeretné újramesélni, de nem az iskolapadban, hanem a Super Bowl-döntőkön, a díjátadókon, a költségvetés sarokszámait módosító, gigantikus turnéállomásokon – vagy éppen egy grillcsirke illatú texasi rodeópályán.

Hé, barátom, itt van Beyoncé!

Megjelent a művésznő nyolcadik, Cowboy Carter című stúdióalbuma, amely egy trilógia második része, az izzó tánchimnuszokkal teli Renaissance (2022) után tarolta le a prérit. Meglepő, de leginkább countryalbumnak tűnik a lemez (maga Beyoncé tagadja, hogy az lenne), amelyen a dalokat a KNTRY Radio Texas nevű fiktív rádióállomás közvetíti, olyan lemezlovasokkal, mint Willie Nelson és Dolly Parton.

Az album némileg hasonlít a rodeóversenyek rádiós közvetítésére, de most a versenyzők maguk a dalok, amelyek a közönség kegyéért futnak ki a képzeletbeli pályára. Talán lesz, aki viszont úgy érzi majd, hogy a lemez olyan, mint egy Grammy-díjátadó: ünnepélyes, elegáns, néha vicces, de alapvetően színvonalasan fárasztó.

Nem idegen a cowboyok között

Itt, Kelet-Európában sokaknak az X-Faktor is eszébe juthat, csak éppen egyetlen versenyző áll a díszletben, akiről kiderül, hogy akcentus nélkül beszéli a diszkó nyelvét, de a country versenyfeladatot is jól oldja meg, majd végül a rockot is. (Állítólag a trilógia befejező része rockalbum lesz). A Cowboy Carter leginkább a countryval incselkedik, miközben maga a country már csak egy műfaj, és nem törvény a Vadnyugaton. Aki viszont vállalja, hogy a pop törvényen kívülije lesz, és többen ismerik az arcát, mint a minden saloon ajtajára és minden fából ácsolt imaház falára kitűzött Dead or Alive plakátok rettentő hőseit, az cserébe megkaphatja a korlátlan kreatív szabadságot.

Tovább

Még sosem dolgoztak együtt, de máris itt a közös dal

április 12., 19:07 Módosítva: 2024.04.13 07:15
73
Kállay-Saunders András amerikai–magyar énekes, aki az eddig delegált magyar versenyzők közül a második legjobb helyezést érte a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon, most egy fiatal afrikai zenésszel karöltve próbál betörni a slágerlistákra. Vajon sikerül nekik?

Achref Mekni Tunéziából érkezett és programozóként dolgozik, ám merészebb álmokat is dédelget, civil pálya helyett a rivaldafénybe vágyik. A jelenleg 25 éves énekes nem kevesebbel próbálkozik, mint érvényesülni az amúgy is folyamatosan változó magyar zeneiparban. Be kell látni, jó úton jár, olyan producerekkel és énekesekkel dolgozik együtt, mint Zubi, DubemK és a brit anatu.

Az afrikai muzsikus gyakori fellépője az OpenMic esteknek, ahol random összeállt zenészek improvizálnak, és amely rendezvények nagyon népszerűek a külföldiek körében. Ez a közös jammelés örömén túl arra is jó, hogy folyamatosan fejlessze magát. Saját elmondása szerint a pop és az R’n’b stílus áll hozzá a legközelebb.  A Spotifyra első dalát 2021-ben töltötte fel, azóta album nem jelent meg tőle, csupán egydalos kislemezek. 

Amerikai-afrikai dallamok

Kállay-Saunders Andrással legújabb dala múlt héten, a Magneoton és a lengyel Warner kiadásában jelent meg. A dalban nem egyedül énekel, hanem a fentebb bemutatott énekessel, akinek művészneve Ashref. Kettejük barátsága a közös zenélés mellett a focipályán is folyamatosan erősödik.

Kállay-Saunders anno a Megasztárban a 4. helyig jutott, a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon Running című dalával pedig ötödikként végzett. Azóta 2016-ban, 2017-ben, 2019-ben és 2021-ben is énekelt A dal színpadán. 2023-ban a közel húsz év után visszatérő Sztárbox egyik versenyzője lett, ám az első összecsapás során kiesett.

 

Tovább

Újabb rekordot döntött Beyoncé

április 10., 06:07 Módosítva: 2024.04.10 12:11
19
Beyoncé Act ll: Cowboy Carter című új lemeze az első helyet szerezte meg a Billboard countryalbumainak listáján, és ezzel az énekesnő lett az első fekete nő, aki a lista élére került.

A lemez a Billboard összes műfajt felvonultató 200-as listáját is vezeti, ezzel Beyoncénak már a nyolcadik alkalommal sikerült egy lemezével az élre kerülnie.

A Luminate ágazati adatelemző cég közlése szerint a Cowboy Carter című lemezből a március 29-i megjelenése utáni héten a tiszta albumeladásokat és a fizetős streamingeket összesítve mintegy 407 ezer fogyott az Egyesült Államokban.

Beyoncé country felé fordulásáról már akkor elindult a szóbeszéd, mikor a 2024-es Grammy-díjátadóra teljes cowboyöltözetben érkezett, aztán a Super Bowl alatt két hibrid countrydalt mutatott be.

Februárban ezek egyike, a Texas Hold 'Em az első helyre került a country airplay listán, amelyen szintén a szupersztár lett az első fekete listavezető nő.

Újabb rangos elismerést kapott Széchenyi István leszármazottja

április 9., 15:23 Módosítva: 2024.04.09 17:16
1
Széchenyi Lili, a 2023-as Sztárban sztár leszek! című műsor legjobb énekesnője elkészítheti első nagylemezét.

Kihirdették a Petőfi Nagylemez Program győzteseit. A Petőfi Kulturális Ügynökség segíti a fiatal előadókat életük első lemezének elkészítésében. A program célja, hogy az előadók olyan producerekkel dolgozzanak együtt, akikkel bel- és külföldön is versenyképes zenei anyagot tudnak létrehozni. 

A nyertesek egy éven keresztül kapnak koncentrált, teljes körű szakmai támogatást a mentoroktól, akik segítenek a győzteseknek a zenei arculat meghatározása mellett a technikai megvalósításban is

– írja a közlemény.

A 2024-es Petőfi Nagylemez Program producerei: Brucker Bence, Gerendás Dani, Horváth Attila, Kozma Kata, Simon István, Somogyvári Dániel, Stámusz Ferenc, Szabó Zé, Tembo ÉS Vári Gábor.

A programban nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy egyenlő arányban fogadjanak be mainstream és underground zenét játszó előadókat. Az idei nyertesek között van népzenét képviselő és metál zenekar, elektronikus projekt és pop-előadó is. 

Most kezdődik a közös munka, az előadók egy minimum 10 számból álló, 35 perces nagylemezt készíthetnek, amelyekről majd a Hajógyár YouTube-csatornáján, a Nagylemez Műhely című műsorban hallhatunk beszámolókat szeptembertől. 

A 2024-es Petőfi Nagylemez Program nyertesei:

Nagylemeznyertesek:

 • Berta' Lami
 • Berriloom and the Doom
 • Calli
 • Colocasia
 • Dream Of Insomnia
 • Gombkötő Sára
 • Itinera
 • Pannasofia
 • Széchenyi Lili
 • Pennhurst

Különdíjas kislemezesnyertesek:

 • æriké
 • biankahaidu
 • GID
 • Szathmáry Ádám
 • Sándor Szofi

Az Imagine Dragons egyik tagja titokzatos módon eltűnt

április 9., 10:58 Módosítva: 2024.04.09 15:08
2

Las Vegas pop-rock nagyágyúja, az Imagine Dragons kicsit visszatért korábbi valójához, miközben próbál új irányokba is nyitni friss, Eyes Closed című dalával. A szám igaz „banger” lett a maga nemében, amely igazán profira sikeredett. A zenekar legjobb időszakainak slágereit idézi, ráadásul energiában sem szenved hiányt. Noha stílusában nem távolodott el nagyon a központi hatásoktól, egy-két új effekt és műfaji elem megjelenik a dalban,

amit szépen mosnak össze saját zeneiségükkel.

A dalhoz született egy videóklip is, amely itt-ott igazán látványos, de néhol picit fura. Olyan, mintha a kétezres évek animált valóságát idézné, kicsit olyan bandák kezdeti klipjeire hajazva, mint a Linkin Park In The Endje vagy a Godsmacktől az I Stand Alone. Ez, noha lehet koncepcionális elgondolás is, a zene kísérleti ötletei miatt inkább kicsit ellentétes hatást kelt.

Tovább

Alig fizet a zenészeknek a Spotify és az Apple Music, kiakadt a metálbanda frontembere

április 8., 15:18 Módosítva: 2024.04.08 18:05
24
A Spotify árat emel, és nem fizeti ki az ezer alatti lejátszással rendelkező dalokat, az Apple pedig beáll a sorba, és nevetségesen keveset fizet egy-egy lejátszás után. Trent Reznor, a Nine Inch Nails frontembere mindenese egy interjúban elmondta, hogy szerinte a streaming halálosan megsebezte a művészeket, hiszen míg a nagy előadók milliókat keresnek, addig a feltörekvő bandák egy centet sem.

Trent Reznor azt állítja, hogy a streamingszolgáltatások „halálosan megsebezték” a művészeket, mivel nem fizetnek nekik tisztességes árat a zenéjük felhasználásáért. A Nine Inch Nails frontembere úgy véli, hogy az olyan cégek, mint a Spotify és az Apple Music által alkalmazott fizetési rendszer igazságtalanul a nagyobb sztárok javára van súlyozva, és nagyon megnehezíti a kevésbé híres zenészek megélhetését.

A GQ magazinnak így nyilatkozott: „Úgy gondolom, hogy a streamingszolgáltatások szörnyű kifizetése halálosan megsebezte a művészek egy egész rétegét, ami fenntarthatatlanná teszi a művészlétet. És ez nagyszerű, ha te vagy Drake, és nem annyira az, ha te vagy a Grizzly Bear [egy amerikai rockzenekar – a szerk.].”

Elég időnk volt az egész »minden csónak felemelkedik« érvelésre ahhoz, hogy lássuk, nem emelkedik fel mindegyik. A nagy hajók emelkednek, a csónakok süllyednek. A kicsik semmilyen módon nem tudnak pénzt keresni, és szerintem ez rosszat tesz a művészetnek

– fejtegette tovább a témát a zenész.

Azt is hozzátette, reméli, hogy az Apple Music példát mutat a művészek tisztességes megfizetésével, mert a vállalat a többi bevételéből kompenzálni tudná a streaming ágát.

Tovább

Törés, zúzás, razzia húsz percben

április 8., 13:15 Módosítva: 2024.04.09 06:11
84

A Pop, csajok satöbbi című mozi lemezboltos jelenetében Barry (Jack Black) vehemensen ajánlja a The Jesus and Mary Chain Psychocandy című albumát egy megszeppent vásárlónak, hozzátéve, hogy a banda ott folytatta, ahol az Echo and the Bunnymen abbahagyta. De vajon mi tudnánk-e hasonló lelkesedéssel ajánlani a Stenk nevű képzeletbeli lemezboltunkban a zenekar nyolcadik stúdióalbumát, a Glasgow Eyest? Nem, mert nem ilyen a habitusunk, és mert nem hasonlítható össze a popkulturális mérföldkőnek számító Psychocandyvel. Ugyanakkor sietünk leszögezni, hogy a 2017-es a Damage and Joy után megjelent új lemez meglepően élvezetes, a zenekar katalógusának egyik legjobb munkája.

Ha zajt akartok

A Glasgow Eyes a brit albumlista hetedik helyén debütált, ez a The Jesus and Mary Chain első top 10-es helyezése az 1988-as Barbed Wire Kisses című válogatás óta. A best of gyűjteményt két zseniális album előzte meg, az 1985-ös Psychocandy és a két év múlva megjelent, szintén szenzációs Darklands, majd jött az Automatic, amely kihagyhatatlan a magyar pop képeskönyvéből, ugyanis valószínűleg ez volt az egyik első olyan nyugati indie-pop album, amely licencszerződés keretében Magyarországon is megjelent, ráadásul nem sokkal a brit kiadás után. Ennek ellenére a The Jesus and Mary Chain sosem lett nálunk kult zenekar, pedig az itthon is kapható vajdasági Képes Ifjúság is rendszeresen tudósított a verekedésbe, törés-zúzásba torkolló, botrányosan rövid, sokszor csak húszperces koncertjeikről.

Testvérháború

Azóta nemcsak a fellépéseik hosszabbak, de a zenekar biográfiája is, idén negyvenéves a formáció, amit a két állandó tag, a Reid testvérek (William és Jim) a Glasgow Eyes albummal, egy dokumentumfilmmel, egy róluk szóló könyvvel ünnepelnek, és persze mindezekhez turné is dukál. Kicsit nehezen indultak be a dolgok, a zenekarnak újból fel kellett vennie az albumot, miután a hangmérnökük elveszítette az összes eredeti felvételt. A tesók végre nem egymást okolhatták valamiért, így nekiálltak, és zokszó nélkül újból felzenélték az anyagot. Közismert, hogy jóval a Galagher testvérek színre lépése előtt az első testvérháborús szappanoperát a William Red és Jim Red produkálta, akik képesek voltak egy koncert kellős közepén úgy összeveszni, hogy aztán levonultak a színpadról.

Tovább

Vége, feloszlik a világhírű kanadai rockzenekar

április 8., 06:19 Módosítva: 2024.04.09 10:05
85

Véget ért egy korszak. Feloszlik a Sum 41. Noha a rajongók szíve megszakad, a zenekar döntése igazán tudatos, megtervezett és átgondolt volt, ugyanis a bejelentéshez hozzáfűzték, hogy két dolgot azért még kapnak a fanok, mielőtt a banda végleg befejezi.

 • Az egyik egy világ körüli turné, ahol utoljára megnézhetik kedvencüket,
 • a másik pedig egy életművet felgöngyölítő dupla album, amely nemrég gurult ki.

A Heaven :x: Hell című kettős lemez első fele (Heaven) a klasszikus pop-punk éra nagyágyújaként mutatja be a Sum 41-t, felidézve kezdeti hangzásukat. A második rész (Hell) pedig elkalauzol minket abban, hogy mit is képvisel ma a banda a vaskos hangzásával és heavy metal riffelésével.

Tovább

Többet dolgozik, mint egy prosti, kevesebbet szexel, mint egy pap

április 6., 15:13 Módosítva: 2024.04.07 14:53
12

Shakira Las Mujeres Ya No Lloran (A nők már nem sírnak) című új albumának borítóján a művésznő könnyes portréja látható. Sír, de könnyei gyémánttá változnak. Nem egy céllövöldebódé naiv festményét látjuk, nem egy orosz börtöntetkót, hanem a globális poppiac egyik legsikeresebb, Taylor Swifttel és Beyoncéval egy ligában versenyző művésznőjének album coverét. De vajon a dalai is gyémánttá változnak? Nos, ha anyagi szempontból közelítünk a kérdéshez, akkor bizonyosan.

A különös című, Bzrp Music Sessions, Vol. 53 című dala 24 óra alatt történelmet írt a Spotifyon, több mint 14 millió streammel és a YouTube-on több mint 52 millió megtekintéssel. A dal a

9. helyen debütált a Billboard Hot 100-on, amivel ő lett az első énekesnő, aki spanyol nyelven rögzített dallal került a top 10-be.

És ez bizony valami.

Síró játék

Vannak, akik hajlamosak lesajnálni a 2001-es Laundry Service című lemezével nagyot szakító Shakirát, és nemcsak a gyémánt könnycsepp miatt, hanem azért is, mert néha úgy táncol, mintha egy keletnémet indiánfilmben lenne, és legújabb klipjében kentaurok között énekel egy szappanbuborékban (!), ez pedig olyan, mint egy túlhajtott Old Spice-reklámfilm.

Mégis egy nagy hatású művészről van szó, aki miután arról énekelt a Gerard Piquének dedikált Bzrp Music Sessions, Vol. 53 című szakítós számában, hogy elcseréltél egy Ferrarit egy Twingóra, elcseréltél egy Rolexet egy Casióra, a Renault és a Casio részvényeinek árfolyama zuhanni kezdett a tőzsdén.

Telenovella

Las Mujeres Ya No Lloran című lemez egy I Will Survive-album, melyben nemcsak volt férjének sorolja sérelmeit, de

lassan elfogadja a megmásíthatatlant is,

és eljut az óvatos, tétova randikig. De a túlélés gesztusa mellé féktelen düh is párosul, ami zavarba hozhatja nemcsak az exférjet, hanem azokat is, akik már két éve követik ezt a telenovellát. Rögtön a Puntería című nyitódalban a vendégénekes Cardi B azt mondja, hogy az intim testrésze olyan, mint az empanada, ami egy spanyol töltött tésztabatyu. De nincs időnk rákeresni a finomság receptjére, megpróbáljuk felfogni, miért a mamájának beszél arról, hogy van egy empanadám, mama, amit imád enni (Muah). Először is, mi az a Muah

Tovább

A Kiss eladta a zenei életművét

április 5., 18:59 Módosítva: 2024.04.06 15:17
30
A Pophouse Entertainment Group megvásárolta a világhírű Kiss együttes teljes zenei életművét, sőt joga lesz használni az amerikai rockcsapat védjegyévé vált fekete-fehér arcfestést is.

A világhírű amerikai rockcsapat, a Kiss 300 millió dollárért eladta zenei életművét egy svéd cégnek. A vevő az ABBA együttes hologramkoncertjei mögött álló svéd vállalat, amely ezentúl jogosult lesz a Kiss együttes védjegyévé vált fekete-fehér arcfestési dizájn használatára is.

A cég lett a tulajdonosa a Kiss-lemezeken szereplő felvételek masztereinek és a kiadási jogoknak. A tervek között szerepel egy film piacra dobása is a Kiss történetéről.

A Pophouse-t az ABBA vezetője, Björn Ulvaeus alapította. A zenész korábban már üzletelt a Kiss-szel, hogy a csapat tagjai avatárként szerepeljenek, hasonlóan az ABBA Voyage arénakoncertekhez.

Mindig is úttörő szerepet játszottunk a popkultúrában. Ez a partnerség biztosítja számunkra, hogy ezt még éveken át folytatni tudjuk. Már van is néhány tervünk, az avatár show ezek közül az egyik, a film a másik, és szó van egy Kiss-tematikájú élményprodukció kidolgozásáról is. A jövő nem is lehetne izgalmasabb

– mondta Gene Simmons, a Kiss basszusgitárosa.

Csütörtökön a Pophouse is megerősítette, hogy a Kiss, amelyhez olyan slágerek fűződnek, mint a God Gave Rock ‚n’ Roll to You II vagy a Crazy Crazy Nights, aktív marad, és részese lesz a cég jövőbeni projektjeinek.

A Kiss két alapítója, a gitáros-énekes Paul Stanley és Gene Simmons, akárcsak a gitáros Tommy Thayer és a dobos Eric Singer decemberben a New York-i Madison Square Gardenben jelentette be, hogy örökségük digitálisan él tovább. A show végén már a virtuális Kiss adta elő a God Gave Rock ’n’ Roll to You II-t.

Stanley szerint céljuk az, hogy a Kiss-hagyaték korábban ismeretlen világokban éljen tovább, így biztosítva, hogy az eddigi és a jövőbeni rajongók egyaránt képbe kerülhessenek. „Ez az együttműködés nemcsak egy fejezet, hanem egy örökké tartó, halhatatlan rock ‚n’ roll szimfónia.”

Per Sundin, a Pophouse Entertainment vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a Kiss eddigi fél évszázados története során több mint 100 millió lemezt adott el világszerte, és a popkultúra határainak áttörése tovább folytatódik.

A zenekar tagjai titokzatosak, a csapat jellegzetességei páratlanok, ikonikus a megjelenésük, ez tette őket kulturális erővé, legendás szereplővé, generációk számára vonzóvá. Mi vagyunk a hagyaték biztosítéka, a további növekedés záloga, mi fogunk új életet lehelni a karakterekbe és a személyiségekbe, miközben kihasználjuk és felemeljük a Kiss vizuális világát

– fogalmazott a cég vezetője.

A Kiss avatárshow a tervek szerint 2027-ben indul. A sztárelőadók közül legutóbb, februárban Cindy Lauper amerikai énekesnő jelentette be, hogy partnerségre lép a Pophouse-zal.

A zárt világban, amit átjárt a félelem, úgy érezte, szárnyal

április 4., 20:12 Módosítva: 2024.04.05 13:26
8

A zene társas műfaj – tartják sokan –, mégis megesik, hogy az ember akkor tud igazán érvényesülni, amikor egyedül vág bele. Feltöri belső falait, majd hagyja kifolyni azt, amire csupán ő képes. Dobrawa Czocher csellóművész úgy kezdte életét, mint a legtöbb klasszikus zenész: nagyzenekar, komolyzenei koncertek, egy hatalmas organizmus részeként. Aztán jött a Covid-járvány, megállt a világ, ő pedig ráébredt, hogy számára ez kevés.

Önállóként, függetlenként is ki akart bontakozni.

Előbb duóban, majd szólóban próbált szerencsét, 2023-as saját lemeze pedig akkora sikert aratott, hogy már egy neves német kiadó gondozásában jelent meg. Most európai koncertturnén van, Magyarországra is ellátogat. Ennek kapcsán beszélgettünk.

Tovább

Testvérek, és annyira gyűlölik egymást, hogy senki nem gondolta, hogy ez lesz a vége

április 4., 19:06 Módosítva: 2024.04.05 13:56
17

Az Oasis gitárosa, Noel Gallagher hamarosan útnak indul a The Definitly Maybe című album keletkezésének 30. évfordulóján, de nem egyedül. Csatlakozik hozzá valaki más is, aki szintén a Gallagher nevet viseli.

Köztudott, hogy az Oasis zenekar két fő tagja, Liam Gallagher és Noel Gallagher testvérek. Aki ezzel tisztában van, annak nyilvánvalóan az sem újdonság, hogy az olyan dalokat, mint a Wonderwall vagy a Don't Look Back in Angert jegyző páros nem ápol túlságosan jó kapcsolatot egymással. A zenekar 1991-től 2009 augusztusáig működött, amikor is a testvérek úgy összevesztek, hogy Noel bejelentette távozását. 

A két zenész korábban is bármikor képes volt összekapni, ami sokszor veszélyeztette a koncerteket is. Az utolsó balhé során Noel gitárja is megsérült, ő pedig még aznap kilépett a zenekarból

Némi szomorúsággal, de óriási megkönnyebbüléssel közlöm, hogy ma este elhagytam az Oasist! Az emberek majd azt írnak és mondanak, amit akarnak, de én egyszerűen egy napot sem tudok tovább együtt dolgozni Liammel

− publikálta döntését Noel az Oasis weboldalán.

Felhívta Noelt

Hőseink külön utakon folytatták tevékenységüket, bár egyiküknek sem sikerült akkora sikereket elérni, mint együtt az Oasisben. A szétválás óta többször felmerült, hogy újra összeáll a zenekar, de végül nem lett belőle semmi.

Ám Liam Gallagher a Mirrornak elmondta, hogy a múlt hónapban felhívta Noelt.

Felhívtam. Vagyis az embereim hívták fel az ő menedzsmentjét. Letettünk egy jó ajánlatot az asztalra, de nemet mondott. Pedig nagy turné lett volna sok pénzzel. Mégis lefújta. Értem, hogy éppen egy válás közepén van, de akkor is. Ettől függetlenül én megcsinálom a The Definitly Maybe turnét, és jól fogom érezni magam nélküle is.

Noel Gallagher a The Definitely Maybe 30. évfordulóján indul útnak, előzenekarnak pedig a fia, Gene Gallagher zenekarát választotta, a Villanelle együttest. A bandában a 22 éves Gene énekel és gitározik, a zenekar pedig kifejezetten jó − ha hihetünk apjának. 

Míg Noel és fia együtt indulnak koncertezni, addig Liam a saját zenekarával fut neki a turnénak, mely Magyarországot is érinti. Úgy tűnik, az Oasis újraegyesülésére még várnunk kell.

Több olyan zenekar is van, ahol testvérek zenélnek együtt. A Jonas Brotherstől kezdve, a Biffy Clyron át, de ilyen például a Van Halen, a Jackson 5, az INXS, valamint a már csak fél gárdával működő AC/DC. Bár több zenekaron belül is voltak súrlódások, melyek gyakran rivalizálásból születtek, mind elhanyagolhatóak Gallagherék balhéihoz képest.

Évekkel ezelőtt elkezdett énekelni egy dalt, ami ma már másoknak is segít

április 4., 09:39 Módosítva: 2024.04.04 13:53
49

Sokan bele sem gondolnak abba, hogy vannak dolgok, velünk és bennünk élő történetek, amelyek nem múlnak el a gyerekkorral. Akkor is az életünk lényegét jelentik, amikor felnövünk. Amikor velünk együtt nőnek fel.

Április másodika az autizmus világnapja, egy olyan nap, amikor számos ember számos formában igyekszik a spektrumzavarral élőkre irányítani a figyelmet. Ezek lehetnek aznapra szóló üzenetek, és lehetnek a világnapon túlmutató, az év többi napján is felidézhető, megidézhető alkotások. Így tett a Pokolgép jól ismert gitárosa, Z. Kiss Zalán is, aki évekkel ezelőtt – először 2019-ben – személyes érintettség révén énekelni kezdett egy dalt, idősebbik fia, Csongor ugyanis autista.

Bár nem vagyok énekes, sokat segített, hogy kiadtam magamból az érzéseimet. A sorstársak visszajelzései azt mutatták, hogy nemcsak nekem segített az a dal, hanem nekik is. Ezért fogtam bele ebbe a misszióba, hogy évről évre a szakma legjobbjaival dolgozunk együtt egy-egy dalon

– idézi a legelső nóta kapcsán a hozzánk eljuttatott közlemény a zenészt.

Tovább

Szabó Győző és Kálloy Molnár Péter megakadályozná a feltámadást

április 3., 20:37 Módosítva: 2024.04.04 11:55
40

Húsvéthétfőn jelent meg a Bolyki Brothers legújabb és egyben első hivatalos videoklipje. Ebben az a legérdekesebb, hogy annak ellenére ez az első klip, hogy a testvérek 37 éve muzsikálnak együtt, és több ezer közös koncerten vannak már túl.

Az új klip könnyed, humoros, jó hangulatú, de cseppet sem rövid. Kicsit olyan érzésem van, mintha egy nagyon jó hangú hittantanár elragadtatná magát, és szinte átélné mindazt, amit mond, de neki ez sem elég, azt akarja, hogy te is átéld.

A Bolyki Brothers a legismertebb magyar acapella-formáció, minden tagja tehetséges zenész, ám ezúttal – és mindjárt elsőre – csatlakozott hozzájuk a Sátán és a Sírbolt szerepében Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző is.

Kapucnis Sírbolt

A klipet Madarász Isti rendezte, aki a Tündérkert, az Átjáróház és a Hurok rendezője is. A cselekmény egy stúdióban és egy temetőben játszódik. Játszódik? Az eseménysor ugyanis nem túl változatos, igaz, egyáltalán nem bántó. A dal kevésbé jön át nekem, annak ellenére, hogy teljesen profi munka. Az is, ahogyan előadják, és az is, ahogyan a nóta megszólal. A szöveg érthető, a harmóniák nagyon szépen „kiszólnak”, a srácokon látszik a teljes őszinteség, s hogy az egészet nagyon élvezik.

 

Tovább

Ránk szakadt a világ összes terhe, betemetnek minket a hétköznapok

április 3., 06:51 Módosítva: 2024.04.04 06:23
11

Az Index szerkesztősége gyakran kap zenei anyagokat feltörekvő együttesektől, előadóktól. PickUp néven elindított sorozatunkban időről időre beszámolunk három új névről, csapatról,

küldjenek akár lemezt, kislemezt vagy single-t.

Fontos: az Indexet az előadók keresik meg, érdekükben nem járt közben kiadó – sem PR-os, sem marketinges, legfeljebb kapcsolattartó. A hármas listát a Kultúra rovat – stílusbéli és tartalmi korlátok nélkül – kizárólag saját belátása szerint állítja össze. A mostani PickUp három előadója:

 • +4,
 • Vájb,
 • Arcosok Klubja.
Tovább

A szerelmi vágyakozás hőskölteménye valójában meleghimnusz

április 2., 17:57 Módosítva: 2024.04.03 13:34
35

Ha máshonnan nem, a mesékből tudható, hogy mindenkinek jár a szerelem, a békának a csók, a Szörnyetegnek a Szépség keze, Shreknek Fiona szíve, szóval miért ne járhatna némi érzelem a punkoknak is? Persze, nem mindegy, hogy milyen frizurával közelítenek egymáshoz, és hogy mennyire lesz vicces ébredés után a csónaklakkal kezelt mohikánfrizura, de ami jár, az jár.

A punkoknak például egy szerelmeslemez.

Negyvenöt éve, 1979-ben jelent meg a Buzzcocks kollekciója, minden idők legjobb sláger-punk lemeze, a Singles Going Steady, ezúttal half-speed master technikával készült verzióban. Persze a félsebességű vágás költői túlzás egy punkalbum esetében, de mindenkinek joga van a jobb megszólaláshoz. 

Szerelem nélkül nincs jövő

A prog-rock albumok újrakiadásakor érthető a gesztus, sőt az is előfordulhat, hogy egy kétmilliós high-end lemezjátszó vásárlásakor hozzánk vágják a Dire Straits félsebességű díszdobozos életművét is. A Buzzcocks lemezéhez azonban ez az eljárás nem tett  hozzá semmit, nem sikerült kibányászni pluszsávokat, csak annyi történt, hogy az anyag kapott némi dinamikát. Szóval ez is csak egy punksvindli? Persze, de mit számít, ha a Shrek 2-ben (!) is hallható az Ever Fallen in Love, a viszonzatlan tinédzserszerelem himnusza, a dal, amelyik a New Musical Express 1978-as összeállításában az év felvétele volt. Jó hír, hogy mind a 16 számnak hasonlóan magas az élvezeti értéke.

A love-punk nem halott

Hát persze, a punktörténet talán legnagyobb slágerparádéjáról van szó, olyannyira, hogy a kislemez-válogatás B oldalas felvételei is közel egyenértékűek a slágerlistákra szánt A oldalas dalokkal. Ettől persze az album őstörténete közel sem ilyen dicsőséges. A Singles Going Steady valójában promóciós kiadvány, amely eredetileg az Egyesült Államokban jelent meg, hogy támogassa a zenekar 1979-es észak-amerikai turnéját. Az album első oldala a United Artists Recordsnál 1977-től a Singles Going Steady megjelenéséig publikált nyolc brit kislemezüket tartalmazta, időrendi sorrendben, míg a második oldalon a B oldalas dalok szerepelnek, szintén időrendben.

Tovább

Azahriah olyan kritikát fogalmazott meg, amitől mindenki ledöbbent

április 1., 09:07 Módosítva: 2024.04.04 14:42
291

2024. április 1-jén, pontban 0:00-kor ismét bomba robbant, Azahriah ledobta a népre új klipjét és kislemezét. A cipoe névre keresztelt, ijesztően aktuális alkotás húsvéthétfőn – és bolondok napján – került fel a zene- és videómegosztókra.

Lassan kőbe van vésve, hogy ha magyar korképet (kórképet?) várunk Azahriah-tól, akkor jeles napokon remélhetjük a megjelenést: tavaly május 1-jén, a munka ünnepén jelent meg a Memento nagylemez, azon belül is az igen aktuális témákat boncolgató Four Moods 2, most pedig itt a cipoe, amely ugyanannyira, ha nem jobban vázolja fel a magyar valóságot, pláne olyan időszakban, amikor talán a megszokottnál is jobban felbolydult az ország és persze a közélet.

Már legutóbbi klipjével is meglepte a rajongóit, a kommentelők azonban ismét hitetlenkedve fogadták az alkotást.

„Azt gondoltam a mariana.ároknál, hogy ez chillesebb album lesz, erre jön ez, és teljesen megváltozott a véleményem. Megint olyat húztál elő, amire lehet, sokunk nem is számított volna” – írta egy hozzászóló.

Tovább

Megdöbbentő, amikor a macska csontvázzá válik

március 29., 06:08 Módosítva: 2024.03.29 20:37
3

Megjött a márciusi kalózkodás az Alestorm új kislemezével. A skót gyökerű banda végre kiadta Voyage of the Dead Marauder című EP-jét, amelynek előfutáraként két dalt már korábban hozzánk vágtak. Egyik a címadó nóta, másik az Uzbekistan nevű eposzi költemény. A megszokott módon a banda énekese, Christopher Bowes most sem hagyta kommentár nélkül a számokat, amiket a YouTube-videók alatt lehet olvasni.

Eldöntöttük, innentől az az életcélunk, hogy mi legyünk Üzbegisztán legnagyobb zenekara, szóval írtunk egy dalocskát a helyről. Bízom benne, hogy történelmileg 100 százalékig pontosra sikeredett

– olvasható a videómegosztón.

A dalhoz készült klip amúgy a budapesti Grenma Studióban készült, hiszen a kalóz metál nemzetközi nagyágyúinak erős hazai kötődésük is van Bodor Máté személyében – ő a Wisdom és a Leander Kills korábbi gitárosa, aki 2015 óta erősíti a skót bandát a hathúros pozíción.

Az új kislemez összesen öt tracket tartalmaz, ezek között van vendégelőadóval közös kooperáció, van instrumentális nóta, valamint az Alestormtól megszokott, puritán pofátlansággal megszült zúzás. Már maga az EP címadó dala is izgalmasra sikeredett. Mondjuk is, miért.

Tovább

Dalban igyekszik lebeszélni a fiatalokat az öngyilkosságról a Konyha zenekar

március 28., 15:56 Módosítva: 2024.03.28 17:39
1

Nem mondhatok le magamról című dalában az öngyilkosság témáját feszegeti a témát a Konyha zenekar.

Hozzánk eljuttatott közleményükben arról számol be a csapat, hogy naponta átlagosan négy magyar fiatal keresi fel a Kék Vonal lelkisegély-szolgálatot, mert fél, hogy kárt tesz önmagában. Éves szinten több mint 2000 esetben keresik fel a szervezetet olyanok, akik őket ért bántalmazásról számolnak be. A zenekar arra próbálja felhívni a figyelmez új dalával, hogy van kihez fordulni. 

A tudósok szerint minden ember életében van 8-10 nagyobb krízis, mindenkiében máskor és más jellegű. Ezekben a helyzetekben könnyen érezhetjük azt, hogy fájdalmunkban elveszítjük az irányítást a sorsunk fölött, és nem mindegy, hogy ilyenkor milyen döntéseket hozunk. Ez a dal is egy – utólag szerencsére átmeneti – krízishelyzetben született, egy szakítás utáni este, amikor azt éreztem, hogy bár kecsegtető lenne ámokfutásba kezdenem

– fogalmaz a dal keletkezéséről Szepesi Mátyás, a Konyha zenekar frontembere.

A dalhoz készült videóklip Lehel Olivér rendezése, főszerepben pedig Palugyai Sárát láthatjuk. Az alkotás operatőre Ritter Doron volt.

Tovább

Életük legnagyobb koncertjére készülnek

március 27., 18:49 Módosítva: 2024.03.28 11:55
41

A magyar könnyűzene ikonikus színfoltja a négy frontemberes banda, az Irie Maffia, amely a 21. századi underground és mainstream közönséget is meghódította sokrétű zenéjével. A kétezres évek óta bejárták a pop, a rock, a reggae, a hiphop, a dancehall, a funky és számos egyéb stílus útvesztőit, és szinte mindből bajnokként tértek haza – csúnya, belsős poén, szégyellem is magam.

Most is új zenei hatásokkal kísérleteznek friss, Mellettem című dalukban. Ezt megelőző utolsó számukat majd egy éve adták ki Nem a jó fiúk néven, azóta viszont nem igazán rukkoltak elő más durranással. A zenekartagok saját projektjeiken dolgoztak, a banda énekesnője, Sena Dagadu például a 2023-as jubileumi István, a királyban játszott. 

Tovább

Az exek szemetek, hazugok, és rosszak az ágyban

március 24., 13:42 Módosítva: 2024.03.25 10:17
40

Ariana Grande az új, Eternal Sunshine című albumának nyitódalában az Intro (End of the World)-ben azt kérdezi: honnan tudható, hogy jó kapcsolatban élünk-e? Ez még azokat is érdekli, akiknek éppen nincs párja, vagy akik nem szeretik a prémium R&B kollekciókat. Szerencsére nem kell sokat várnunk, a meglepően rövid, mindössze 35 perces album utolsó felvételéből, az Ordinary Thingsből kiderül, miből következtethetünk arra, hogy rendben van-e a magánéletünk. Nos, ha úgy érezzük, hogy nem tudunk jóéjt-puszit adni egymásnak, akkor ideje szakítani. A jóéjtpuszi-teszten kívül vannak itt egyéb titokzatos dolgok is, például a tarot-kártya, az asztrológia vagy éppen a bulvársajtó.

Most és mindörökké

A vallomásos popnak a közösségi média elterjedésekor jött el az aranykora, amikor is a sztárok családi fotóikat is megosztják. Minden követő családtag lett, így aztán a sztárok exeiről is mindent tudni akarnak a rajongók, és ennek az igénynek a kiszolgálásában épp a legsikeresebb női előadók, Taylor Swift, Adele és Ariana Grande járnak az élen. Nem könnyű azoknak a férfiaknak, akik velük szeretnének járni, mert előbb-utóbb dalok dolgozzák fel, hogy milyen szemetek, hazugok, és rosszak az ágyban... Talán már léteznek olyan szerződések, amelyek biztosítják a feleket, hogy nem lesznek dalszövegek negatív hősei, nem kerülnek fel az Instagramra... 

Napot hoztam, csillagot

Nos, Ariana Grande exei nem készítettek ilyen szerződéseket, mert rendre megjelennek a dalokban. A Grammy-díjas művésznő tavaly betöltötte a harmincat, de nem kell szomorkodnia, egy évtizedes karrierje során minden albuma platina lett. A kategóriás világsztár, mindennapjaiban pont úgy mosódtak el a határok a valódi élete, a dalszövegei és a tabloid újságcímek között, ahogy a sorozatsztárokról is sokan azt hiszik, hogy a tévében látott karakterük megegyezik az adóalanyokéval. Grande a dalszövegeiben nem egy esetben játszik ezekkel a felvetésekkel, kommentálja R&B-s monológjaiban. Persze lehet, hogy nemcsak a közönség, de maga Grande sem tud különbséget tenni szerepei és a hétköznapi létezése között, hiszen az élete nagy részét nem a napköziben vagy a gyerekszobájában töltötte, hanem a színpadon.

Tovább

Megbánta az abortuszra kényszerítést, és már csak szórakoztatni akar

március 22., 10:10 Módosítva: 2024.03.23 09:01
27

Britney Spears The Woman in Me című memoárjából tudható, hogy Justin Timberlake lelki nyomást gyakorolt rá, hogy vetesse el közös gyermeküket. Az évtizedek múlva kiderült kényszerítés megtépázta Timberlake nimbuszát, és nem popbaleset volt, valószínű, hogy ez lehetett az egyik első lépcsőfoka az egykori tinisztár pokoli utazásának, és akkor még nem hoztuk szóba Britney apját. Maradjunk annyiban, hogy úgy járt Justin Timberlake, mint Gandalf Moria tárnáiban, amikor is a szörny tüzes ostora lerántotta a feneketlen mélységbe, amikor már úgy tűnt, hogy a varázsló legyőzte a bánya gonoszát. Timberlake sem ért át sértetlenül a túloldalra. 

Többé nincs megállás

De Justin Timberlake-nek nem ehhez a filmhez van köze, hanem egy másikhoz, igaz, mindkettőben vannak trollok. Ez a film a Trollok című animációs mese, amelynek a legnagyobb slágere Timberlake csillámfényes dala, a Can't Stop the Feeling! volt. A kérdés inkább az, hogy vajon a napokban megjelent Everything I Thought It Was című hatodik, és egyben leghosszabb, 77 perces albumán találhatóak-e ekkora dalok? Ja, a No Angels, a My Favorite Drug, a Fuckin' Up the Disco vagy éppen a Fame például nagyot szólnak. Ugyanakkor a közel nyolcvan perc könyörtelenül hosszú, ha feleennyi lenne a játékidő, ha megtalálták volna a fókuszt, beljebb lennénk. Semmi nem indokol ilyen hosszú albumot, a diszkó-funk esztétika esetében.

Funky esztétika

Még akkor sem, ha a produceri munkákban olyan nagyágyúk vettek részt, mint Calvin Harris, Timbaland, Danja, Angel López. Szóval, az album kitakar egy remek negyvenperces anyagot − igen, el kellett volna dobni a másik negyven percet. 2024-ben Timberlake nem tudta megismételni a valóban grandiózus és szintén fárasztóan hosszú albumát, a 2006-os FutureSex/LoveSounds-ot. A recept nem volt túl bonyolult, Michael Jackson Off the Wall című 1979-es lemezét keverte össze Timbaland a produceri fantáziáival. Az Everything I Thought It Was nem korrigál, nem igazít semmit Timberlake karrierjén, leginkább a múlt dicsőségén mereng, de a hosszúságán kívül semmi nem utal az ambícióra. Igaz, viszont jobban sikerült, mint a karrier megbillenését jelző, hat évvel ezelőtt megjelent Man of the Woods.

Tovább

Fiával csinált közös dalt Bayer Friderika

március 20., 18:41 Módosítva: 2024.03.21 14:07
420

Európa egyik legjelentősebb nemzetközi dalversenyének történetében a mai napig Bayer Friderika a legsikeresebb magyar versenyző. Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben a negyedik helyig jutott Dublinban Kinek mondjam el vétkeimet című dalával az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében.

Most karrierJének három évtizedes jubileumát ünnepli az énekesnő, amihez új zene is dukál.

Az Embernek maradni című szám a háborúskodás, a konfliktus és viszály mindennapiságára hívja fel a figyelmet. A mögöttes üzenet arra próbál rávilágítani, hogy az érvényesülésért vívott harc közben sem szabad elfelejteni embernek maradni.

Tovább