Mentsd meg a Földet, hallgass metált!

május 10., 12:10 Módosítva: 2021.05.10 17:19
60

A metálban is van eredetvédelem, egészen másképp szól a brazil Sepultura, mint a Los Angeles-i illetőségű, de örmény felmenőkkel rendelkező System of a Down, ahogy szintén összetéveszthetetlen az 1996-ban alakult francia Gojira hangzása.

Az oltalom alatt álló metálvidékeket ismerni hazafias kötelességünk és egyben világpolgári minimum is. Érdemes elutaznunk a francia Bayonne városába, hogy a Gojirától megtudjuk, hol tart a metál 2021-ben.

A Gojira rajongói kerek öt évig böjtöltek, de pár hete megjelent a Fortitude, ami talán az év legjobban várt metálalbuma. A tavaly augusztusban publikált Another World című daluk óta lobbant fel mindenkiben a vágy, hogy igen, történjen már végre valami a metálban, ami éppúgy hozzátartozik majd az általános műveltséghez, mint a Metallica harminc évvel ezelőtt megjelent Black albuma. Hiába születtek izgalmas produkciók az elmúlt évtizedekben (System of a Down: Mezmerize/Hypnotize, Tool: Fear Inoculum, Mastodon: Hunter, Deftones: White Pony), valahogy a műfaj nem termelt ki globális világsztárokat. 

Tovább

Volvók, kurvák, csokitorta – beégett dalok és ritmusok a KFT-től

május 8., 11:07 Módosítva: 2021.05.09 13:22
813

Harmincöt éve jelent meg a KFT Siker, pénz, nők, csillogás című élvezeti cikke, a magyar poptörténet egyik legnagyobb slágertűzijátéka. Íme, egy sorlemeznek álcázott best of attól a zenekartól, amelyik alapvetően irtózott a slágerektől, és az Afrikát is csak azért dobta össze, mert megkérte őket a Hanglemezgyár, hogy legyenek kedvesek már végre legyártani egy rendes slágert.

Addig a zenekar inkább afféle új hullámos zsánerű zenés abszurdokat, szomorkákat írt, például arról, hogy „elfogyott a dobozból a gyógyszerom”, de megénekelték Tápiószecsőt, ódát írtak egy macskatetemhez, és az első lemezük borítóján meztelenül pózoltak egy üres lakásban. Üzenet a lakásból, üzenet a liftből.

Apropó, első lemez: övék lenne az első új hullámos magyar nagylemez? Simán lehet.

Ebben az időben jelent meg a Piramis Plusz is, de az biztos, hogy a KFT képviselete sokkal hitelesebb volt az őszinte kőkemény rockból new wave-re csavarodó Piramisnál. A V'Moto-Rock is 1982 tavaszán jött ki a Gyertyák című, új hullámos jellegű – részben Police hatású – albumával. Játékra jelentkezhet az Új Skorpió is a Zene tíz húrra és egy dobosra című lemezével, ami szintén Police-féle reggae-s új hullámmal operál, de közülük csak a KFT mondható autentikus new wave zenekarnak. És itt szólnak bele azok, akik szerint viszont a KFT afféle állami új hullám volt, hiszen kiadta őket az MHV, sőt tévéshow-juk is volt, arról nem beszélve, hogy rendes zenekar nem indul táncdalfesztiválon. Bonyolult hely Magyarország.

Tovább

YouTube-diszkó, 18. hét

május 7., 18:58 Módosítva: 2021.05.09 14:53
20

Billie Eilish kígyóval a nyakában pózol, Funktasztikus beszól mindenkinek Pataky Attitól Nagy Ferón át Szikoráig, Deniz pedig saját könnyeivel itatja édesanyját. Ez már önmagában egy furcsa filmjelenet lehetne, de ehhez képzeljük még hozzá a csillagszórózó Paksi Endrét a tengerparton és a mesehősökkel csajozó kockás inges hercegeket. Szinte leugrik a képernyőről. Ez történt a YouTube-on a héten.

Billie Eilish – Your Power

Billie Eilish a magyar trendinget is beveszi. Pedig a magyar YouTube általában nem olyan visszafogott, távolba révedő és fátyolos hangú, mint a Your Power. Itt általában erőből lőnek, ágyúval verébre. Ez Eilishtól sem állt túl messze az előző albumán, de ezúttal egy mikroszkóp tárgylemezére csepegteti inkább a könnyeit. Sőt, sokkal inkább Lana Del Rey könnyeit. Ha nem látom a klipet, csak a zenét és Billie hangját hallom, egyből rávágom, hogy ez biztosan Lana Del Rey.

Tovább

Néha a csajok is úgy vannak vele, hogy...

május 7., 14:50 Módosítva: 2021.05.08 07:26
38

Még mindig jobb, ha a rock & rollt nem szájon át vesszük magunkhoz, tabletta formájában, hanem mondjuk vinil- vagy CD-formátumban jutunk hozzá. Még akkor is, ha az Evanescence új, The Bitter Truth című lemezének borítóján valaki a nyelvére helyez egy x-szemű, smile-szerű drogot.

A The Bitter Truth leginkább azzal hívja fel magára fel a figyelmet, hogy 2017 óta ez az első lemeze Amy Lee zenekarának, és négy év bizony nagy idő egy rockzenekar életében, különös tekintettel arra, hogy az Evanescence utolsó „rendes” albuma tíz éve, 2011-ben került a boltokba.

Mert ugye a 2017-es Synthesis című gyűjtemény a régi dalok szimfonikus újrahangszerelésére épült, ami ráadásul nem is sikerült túl jól. Ilyen zenéket választ egy cirkusz, amikor a Pólus Center és az Asia Center közötti mezőn nagyon korszerűnek akar tűnni Újpalota úri közönsége előtt.

Tovább

Klippremier! Bemutatkozik a Kultúrkör zenekar

május 6., 18:58 Módosítva: 2021.05.07 14:55
665

Nálunk, az Indexen debütál a Kultúrkör zenekar negyedik videoklipje, ami a Csók című számhoz készült. A fiúkat próba közben meglátogattuk, és kiderült, hogy már újabb dalon dolgoznak. 

A Kultúrkör pop/rap zenekar 2020. április 20-án alakult, a COVID-19-járvány első hulláma idején. Három fiú tagból áll; Király Tamás (jogász), Rudner Barnabás (gyógypedagógus-asszisztens), Darvasi Áron (színész, rendező).

Tovább

Veled más a helyzet – Fatal Error dal- és klippremier

május 5., 00:00 Módosítva: 2021.05.06 09:52
168

A 2021-es év tartalmasnak ígérkezik a Fatal Error zenekar számára, ugyanis duplalemezzel készülnek, méghozzá a hangzatos, Művirágok Karneválja címmel. A lemez első fele júniusban lát napvilágot, most ennek egy előfutárát hozták el Veled más a helyzet címmel. Meglátogattuk a zenekart, hogy kifaggassuk őket a dalról, a klipről, az elmúlt évről és a jövőbeli terveikről :

A dal különlegessége, hogy a csapat énekfronton kiegészült Mirtse Korival a Kontraszt zenekarból, így megszületett az első duett a zenekar történetében. 

Tovább

Igazságot Justin Biebernek!

május 3., 06:01 Módosítva: 2021.05.03 10:18
17

Vannak autók, amelyekről egyeseknek a büntetőfékező figurák jutnak eszébe, mások nem vennének Daciát, mert a motorblokkja emlékeztet a román ortodox templomokra. Tele vagyunk előítéletekkel, és gondolunk valamit Justin Bieberről is, még ha nem hallottuk egyetlen felvételét sem.

Viszont az biztos: Justice címmel új lemeze jelent meg.

A Bieber-produkció üzemszerűen működik, a 2020-as Changest idén követte a Justice, ami szintén óriási siker. Ez persze sejthető volt, azok után, hogy a beharangozó dalok (Holy, a Lonely, az Anyone és a Hold On) felkerült az Egyesült Államok top 20-as listájára, majd jött a Peaches, ami a Billboard Hot 100 slágerlistájának élén landolt. Ez volt az Államokban Bieber hetedik No.1-es kislemeze, és a nyolcadik No.1-es albuma. Van, amit úgy hívunk: parancsoló érvényű siker, és az ilyesminél érdemes elidőzni.

Tovább

YouTube-diszkó – 17. hét

április 30., 19:31 Módosítva: 2021.05.10 09:42
27

Ti már hiányoztatok saját magatoknak? Ha nem, a héten megtehetitek Leander miséjén. Ezen kívül gyorstalpaló biológia és csillagászati kurzus Denizzel, magányos Fluor Tomi, gázoló Curtis és nagyképű T. Danny az eheti YouTube diszkóban

BSW - MOKAMBO GANG (km. T. Danny, Lmen Prala)

Bebasztam az ajtót, dik mi a fasz, megjöttem, dik mi a fasz?!

Itt a magyar popzene Avengers-e, ez lesz abból, ha összeállnak a YouTube legnépszerűbb rap előadói. Mokambo Gang, így hívják magukat, és legfőbb szuperképességük, hogy drága autókkal pózolnak. 

Több lett a gond - de több lett a pénz

Ezt halljuk Matyitól. Azt eddig is tudtuk, hogy a törpök élete nem csak játék és mese, és ma már az sem titok, hogy egy Lamborghinivel is sok a gond: nagyon alacsonyan ülünk benne, nehéz kilátni, nem könnyű a ki- és beszállás, sokat fogyaszt, drága szervizelni, és nem nyílik a túlságosan hosszú ajtó, ha túl kicsi oldal távolsággal parkol be mellénk valaki. Szóval gyerünk, érzékenyítésre fel, és értsük meg, hogy a sok pénz igenis sok felelősséggel jár. Lefordítva ezt Avengers nyelvre: a szupererő szuper felelősséggel jár.

Tovább

Tatabányai panellakásból tört a YouTube élére - videóinterjú Lucával

április 29., 20:18 Módosítva: 2021.04.30 20:16
1180

Kiderítettük, kicsoda Luca, akivel elsőként készített feat számot a Wellhello. Meglátogattuk otthonában az énekesnőt, aki elmesélte meseszerű történetét az insta videóktól a Youtube trendinges videoklipig. 

Juhász Luca 1994-ben született tatabányai énekesnő. Rövid ideig hobbi szinten modellkedett, 2014 óta foglalkozik hivatásszerűen az énekléssel. Jelentkezett a magyarországi X-Faktor 7. évadába, ahol ByeAlex mentoráltjaként a Táborig jutott. Később Alex az instagramra feltöltött éneklős videói miatt megkereste.

Azt írta, hogy megnézte a videóimat és karakteres a hangom és szeretne velem dolgozni, tudna nekem dalt írni. Tehát lenne ilyen lehetőség, hogy dolgozhatnék vele. Sokkot kaptam gyakorlatilag.

Tovább

Az oroszlánok köztünk járnak, de az is lehet, csak a dalok uralkodnak

április 28., 17:42 Módosítva: 2021.04.29 06:19
27

Öt éve jelent meg a Kings Of Leon legutóbbi lemeze, a Walls, így aztán a blues-rock súlyos terhét cipelők számára komoly hírértéke lehet annak, hogy a boltokban a zenekar új, When You See Yourself című albuma. Bár semmi nincs rajta, amit ne hallottunk volna a korábban, mégis örülünk neki, mert most is ugyanaz az érzésünk: a felvételek idején metronóm helyett a westernfilmes kocsmák lengőajtaját használták a tempójelzéshez.

És persze pont annyira lett európai a southern-rock ízű garázsbeatjük, hogy jól mutassanak majd a tévés talkshow-k zenés blokkjaiban, ahogy a nagy európai fesztiválok headlinerei között is.

A Tennessee államból származó zenekar ugyanazt csinálja megalakulása óta: áramvonalassá teszi southern rockot.

A jórészt eszköztelen, fokozatosan építkező dalok kapnak némi indie-rockos karaktert, de alapvetően ezek a stílusgyakorlatok inkább afféle pszichedelikus bluesballadák. Minden dalban van egy kis csavar, egy ötletes effekt, váratlan ritmikai csavar, U2-s gitáreffekt, valami, ami finoman, elegánsan megemeli ezt a fapados rockot. Alapvetően középtempós, némileg lebegős „oltalom alatt álló” bluesszekvenciák jellemzik a lemezt, és aki azt mondja, hogy ez bizony maga a minőségi unalom, nos, azzal sem tudnánk vitatkozni.

Tovább

Földrészeken átívelő garázskoncertet szervezett Mándoki László

április 27., 16:33 Módosítva: 2021.04.28 06:13
77

Virtuális világszínpadon adták elő a Mandoki Soulmates sztárjai a formáció tavaly megjelent, dupla lemezét. Az online performansz húsvétkor debütált Mándoki csapatának YouTube-felületén.

Az Indexnek nyilatkozott is a Németországban élő zenész. Így fogalmazott: 

Soulmates hagyomány, hogy karácsony előtt egy nappal megkeressük egymást, és ha fizikailag nem is lehetünk együtt, de legalább telefonon beszélgetünk egy jót. Legutóbb is így történt, ezúttal a Covid-19 volt a fő téma, hiszen akkor már csaknem egy éve nem voltunk úton, nem álltunk színpadon. A pandémia rengeteg új törésvonalat hozott létre a világban – embereket vesztünk el, fiatalok életéből esnek ki fontos hónapok, lassan évek, az idősebbek számára pedig még fájóbb a még hátralévő kreatív életszakaszból ellopott idő.

Tovább

Talán dallal jelentkezett a Roy és Ádám Trió

április 27., 08:34 Módosítva: 2021.04.27 11:40
120

Némi bizonytalanság alapból körülveszi a Roy és Ádám Triót, hiszen a formáció neve alapján úgy tűnhet, hogy egyszerűen nem tudják eldönteni, pontosan hányan is vannak. Fennállásuk óta megfordultak páran a zenekarban, de az biztos, hogy a két alapító, Kohánszky Roy és Nagy Ádám lassan harminc éve zenél együtt, és a harmadik tag, Csányi Zoltán is már 2006-óta belsős.

Tovább

Minőségi cukrászda, avagy így falatozzunk Sting-dalokat!

április 26., 13:50 Módosítva: 2021.04.26 17:47
27

Sting, a prémiumpop egyik legnagyobb haknistája, szinte mindenkivel kollaborált, aki az adott tárgyévben szerepelt a Billboard listáján, vagy nyert egy Grammyt. Mintha a díjátadóknak lenne egy bónusz ajándéka, közös vacsora Stinggel, kölcsönös szimpátia esetén közös dal előadása, annak lemezen való megjelentetése.

Sting tizenhatszor nyert Grammyt, dalból van a lelke, mindent szenvedélyből csinál, még akkor is, ha a Duets című gyűjtését jól átgondoltan karácsonyra szerette volna megjelentetni.

A Covid–19-járvány ebbe is beleszólt, a Duets márciusban került az üzletekbe. Sting az elmúlt évtizedek alatt számos duettet énekelt a pop nagypályás előadóival. Felmerül a kérdés, hogy a különleges hangok inkább csak afféle ízfokozók, afféle szóló hangszerek, vagy van valami dramaturgiai oka is, hogy a The Police egykori basszusgitárosa duettben gondolkodott. A lemez annak ellenére kellemes és szerethető, hogy van itt minden, mint a lévési búcsúban, csak éppen a szokásos bicskázás marad el. 

Tovább

YouTube-diszkó – 16. hét

április 23., 19:06 Módosítva: 2021.04.30 11:46
16

Elég egy BMW a boldogsághoz? Vagy az, ha mindenre elb@szom a pénzem? Vajon mennyire lesznek szomorúak a barátaim a temetésemen? Ugye nagyon? Illetve hányszor lehet büntetlenül elénekelni egy refrént? Kiderül az e heti YouTube-diszkóból.

 

 

Ginoka x G.w.M – BMW

 

Fullon a gáz én meg csak folyamat megyek

A bömös hangjára meg csak felfigyelnek a fejek

G.w.M egyszerűen kivakarhatatlan a trendingből! Nincs olyan hét, hogy ne kiabálná be rossz angol kiejtéssel a nevét legalább egy szám intrójába. Mondjuk magyarul a BMW-t is ‘béemvé’-nek mondjuk, és nyilván ez a márka volt a kiindulópont a zenész alteregójának létrehozásakor, ami talán el sem különül igazán a valódi énjétől. Tényleg elég ennyi az élet szeretetéhez? Egy BMW 750i kabrió? Meg hogy hangos legyen? Meg hogy felismerjék az utcán? 

Tovább

Készül a Mörk új lemeze, a srácokat meglátogattuk a stúdióban

április 22., 19:26 Módosítva: 2021.04.23 18:32
807
Exkluzív videóinterjú egyenesen a stúdióból. Belehallgattunk a legújabb Mörk-dalokba, beszélgettünk a rétegzenéről, aminek nyugaton sokkal nagyobb a közönsége, valamint az eddigi nehézségekről, sikerekről, tervekről.

Két év telt el a zenekar legutóbbi albuma – a The Death and Resurrection of Mörk – óta, megérett az idő egy újabb, zeneileg meglepő Mörk-albumra. A fiúk hat hete belevetették magukat a munkálatokba, ahol az idő nem szorítja őket, hiszen saját próbatermüket alakították át profi stúdióvá. A környezet így otthonos, több idő marad arra, hogy a dalokat a lehető legtökéletesebbre csiszolják. 

Tovább

Volt egyszer egy Edda Művek: a kidobott tükrök valakire várnak

április 21., 11:20 Módosítva: 2021.04.22 11:58
4160

Negyven éve, 1981 tavaszán jelent meg az Edda Művek második nagylemeze, olyan dalokkal, mint A hűtlen, a Kölyköd voltam, a Kínoz egy ének vagy a Keselyű. A lemez néhány felvétele más hangszerelésben hallható a Ballagás című, ugyanebben az időben bemutatott mozifilmben, ami tovább fokozta a ma már elképzelhetetlennek tűnő hisztériát.

Az albumot 1980. december 1. és 1981. január 7. között rögzítette a zenekar az MHV Rottenbiller utcai stúdiójában, azokban a hetekben, amikor kiderült, hogy a Popmeccsen az év együttesének az Eddát, az év nagylemezének az Edda első albumát választották, az év énekese pedig Pataky Attila lett.  Ekkor már egyértelmű volt, hogy az 1980-ban megtorpanó Piramistól az Edda veszi át a vezető státuszt. 1979. december 31-én a Corvin moziban megtartott Edda-koncerten az Elhagyom a várost című dalban Révész is énekelt. Talán már sejtette: 1980 már nem a Piramisról, hanem az Eddáról szól majd.

Az biztos, hogy ezekben a napokban felgyorsultak az események... Néhány éve beszéltem erről Pataky Attilával: „Behívatott Erdős Péter, és megkérdezte, hogy van-e egy lemezre való anyagunk? Mondtam, hogy persze, még annál is több van. És ha azt mondom – folytatta –, hogy két hét múlva felvétel, az mehet? Mehet – válaszoltam.” Talán ezen a koncerten Pataky már arra a telefonhívásra várt, amiből kiderül, hogy melyik napokat foglalják be nekik. 

Tovább

Jól hangzik majd a nyári fesztiválok lemenő napfényében

április 18., 11:35 Módosítva: 2021.04.25 19:57
166

Nem sokkal a járvány előtt jelent meg a Blahalouisiana Minden rendben című albuma, most a vinilformátum jó alkalom arra, hogy helyzetbe hozzuk a lemezt, mert nem szólhat minden a Covid–19-ről.

Szólhat például erről a szellős, szerethető, indie popról, amiről a mobilos tarifareklámokban bulizó tinédzserek is eszünkbe juthatnak.

Fényfüzérek a teraszon, csokornyakkendős geek arcok, Insta-pillanatok, diákhitelből vett pálmafás ingek. Mindenki olyan jó fej, hogy ha apa látná a nagylányát ebben az életképben, lazán megvenné neki a háromnapos bérletet a VOLT-ra. Főleg, ha a kellemes, soulos indie popot játszó Blahalouisiana is fellépne. A Minden rendben minőségi dalszövegekkel teleírt, jó húzású prémiumpop, ami különösen jól hangzik a nyári fesztiválok lemenő napfényében.

Tovább

YouTube-diszkó 15. hét

április 16., 18:57 Módosítva: 2021.04.23 18:35
31

Hú de kemények vagyunk a héten! Mindenre gyúrunk, csak agyra nem. Szabad fotózni akkor is a péniszünket, ha az kicsike? Baj, ha az egész arcunkat takarja a maszk, csak a szánkat nem? Lehet szexi a csimpánzcsöcs? Ezekre a kínzó kérdésekre kapunk választ a héten a legfelkapottabb YouTube videókból.

TIRPA feat TIAH - GYÚRJÁ RÁ

Már az első másodpercben éreztem, hogy ez a hét legerősebb tartalma lesz. Ennyire gusztusosan még Majka sem tudja ajánlani a pizzát, ahogy Tirpa harapja barnára festett arccal. Nyugi, nem blackface, csak gyúrós. Ugyanis a héten Tirpa a legkigyúrtabb. Konditerem, benne jó seggű csajok lépcsőznek, fehérjeporok, futógépek, tükör előtt pózolás: ezeket figurázza ki a szöveg és a klip. 

Tovább

Ilyen egy sorozatgyilkosos film háttérzenéje

április 14., 19:21 Módosítva: 2021.04.15 06:31
39

Amióta megjelent Lana Del Rey Born To Die című lemeze, azóta mindenki azt várja, hogy mikor ír az ifjús művésznő egy ugyanolyan jó albumot. A Lynch-filmek romlott tinijét idéző szubzsáner, és a hozzá gyártott noir-os stílusgyakorlat ezúttal is rendben van, ezúttal is csak tartalommal kellett megtölteni a karaktert.

És hogy sikerült-e Chemtrails over the Country Club című új lemezzel megismételni a 2012-es sikert?

Jó kérdés.

A dalok a megszokott regiszterben mozognak, ugyanolyanok, mint a sokéves átlag, ugyanaz a kiérlelt melankólia, szóval a művésznőnek ezúttal sem sikerült meglépnie azt a szintet, amit 2012 óta mindenki vár tőle.... Óvatos zongorázást hallunk, finom seprűzést a dobon, nehogy felébresszük ugye a képzeletbeli csapost, aki elbóbiskolt a képzeletbeli bárpult mögött. Ezúttal elmaradt az esztrád-popos, némileg Bond-filmeket is idéző glamouros szerepjáték, inkább intim rezgéseket érzékelünk a füsttel teli, sűrű levegőben.

Tovább

Lesz Még Itt Fesztivál – Bérczesi Róbert és Müller Péter közös dala. Klippremier az Indexen

április 14., 16:49 Módosítva: 2021.04.18 08:41
23

Egy dal meg egy klip, ami már tényleg nagyon kellett! Végre egy dal, amitől jókedvünk lesz, amiben benne van minden, amit már nagyon várunk: zene, tánc, fesztivál, szabadság, élet!

Tovább

A fű kinő utánad, légy toleráns, fogadd be a folkot!

április 11., 06:06 Módosítva: 2021.04.12 06:15
151

Megjelent az Anima Sound System első vinillemeze, a CD-n először 1995-ben publikált Shalom, aminek erős vizuális gesztusainál (cannabis sorminta, Dávid csillag, gót betűs Shalom-felirat) csak a zenés programja volt merészebb.

Ahhoz, hogy a helyi értékén kezeljük az albumot, először körül kell keríteni a kort, ahogy az Anima kerítette be a borítón látható babát a füves motívumokkal.

1995-ben már túl vagyunk a Magyarországon amúgy sem sok vizet zavaró grunge-on, és bár az év a brit pop egyik csúcséve, olyan fontos albumokkal, mint a Blur The Great Escape című munkája, vagy az Oasis (What's The Story) Morning Glory? című klasszikusa, a honi pop összképén ezek semmit nem változtattak.

Tovább

YouTube-diszkó 14. hét

április 9., 19:56 Módosítva: 2021.04.23 18:36
10

Az egyikbe az ördög bújik, azért iszik, a másik csak megszokásból. Van, aki lányok szívét töri össze, és van, akinek a sajátja törött, és lányokkal foltoztatná meg. Ugyanitt kiderül az is, hogy vajon gazdag vagy szegény-e a fagyiárus. Ezek a legfelkapottabb klipek a héten.

KKevin – Ördög

Pont a múlt heti YouTube-diszkó megjelenésekor jött ki ez a szám és a klip, és akkor még KKevin nem tudhatta, hogy az ördög volt a legforróbb téma a héten. Ezen a héten már isten, a pénz és az egyéjszakázás megy, de az ördög még mindig nem alszik, és még mindig a trendingben trónol.

Tovább

Stricipop, Brut arcszesz és dzsoggingra folyt Aperol spritz

április 8., 15:01 Módosítva: 2021.04.23 18:40
71

Megjelent a Carson Coma Lesz, ami lesz című második lemezének Aperol színű vinilkiadása, és ez jó alkalom arra, hogy megvizsgáljuk, van-e élet a strici-popon túl.

Avagy mit kezdjünk egy olyan produkcióval, ami olyan, mintha Pintér Béla állította volna színpadra a Képzelt riportot a Bánki-tó mellett, végzős gimnazistákkal.

De miért is állnánk meg itt? Valójában a fiúk inkább úgy néznek ki, mint egy szarajevói és montenegrói festőkből összeállt underground zenekar Tito temetésének másnapján, miután megittak néhány slivovicát.

Tovább

Április négyre szóljon a dal!

április 4., 18:26 Módosítva: 2021.04.04 20:35
47
Minden történelmi kornak megvannak az ünnepei, azoknak meg a dalai. Persze ezek nem örök életűek, és a legtöbbször zeneileg sem kiemelkedőek. De nézzük, mi is a helyzet a felszabadulás egykori ünnepével.

Utólag egy társadalom mindig kissé másképp tekint az ünnepeire, főleg, ha azok mára már nem ünnepek. Egykor azonban életünk, s azóta történelmünk és emlékezetünk részei voltak, miért törölnénk el, hiszen ugyanúgy illeszkednek a történelmi fejlődésbe, szükségszerűségbe vagy épp a visszaemlékezésbe, ezt ki-ki maga döntse el. Ahogy azt is, hogy a hérodotoszi vagy cicerói mondással ért egyet, miszerint a történelem az élet tanítómestere, vagy Hegellel, aki úgy vélte, a történelem legfőbb tanulsága, hogy a népek és kormányok soha semmit nem tanultak belőle.

Jómagam emlékszem, ahogy a legszebb orgánumú, legjobb tanulókat válogatták a Kossuth Lajos úttörőcsapat (hogy hányas számú, mea culpa, nem emlékszem) kisdobosainak és úttörőinek körében, akik kiváltságosnak érezhették magukat, ha elszavalhatták egy-egy kurzusköltő mára talán szégyellt versét, becipelhették a tornaterembe a nagy ünnepi zászlót, nem szólva a kötelező, harsogóan jubiláló kórusművekről, melyek a mindenkori boldog ifjúság ajkáról csendültek fel.

Tovább

YouTube-diszkó, 13. hét

április 2., 18:53 Módosítva: 2021.04.03 12:25
35

A héten egyértelműen az ördög és a homoszexualitás a legforróbb téma. Van, akinek az ördög a sarkában liheg, más pedig lecsúszik a pokolba, hogy közösüljön vele. De miért nem lehet ezt az egészet otthon a négy fal között csinálni? Minden kiderül az eheti YouTube-diszkóból.

T. Danny – FASZAGYEREK (feat. Curtis)

A Faszagyerek nem más, mint egy óda a saját írójához, a költői öntudat bibliája. Az „én” szó tizenkétszer szerepel a szövegben. De ezzel az égvilágon semmi baj sincs, hiszen ilyen ez a rapszakma.

Tovább

A kulcsos gyerekek visszatérnek egy jubileumi újrakiadással

március 30., 07:19 Módosítva: 2021.03.30 12:21
23
Ha pont van nálad egy zenegép, amit még a rendszerváltás idején hoztál haza a helyi presszóból, akkor neked találták ki a The Black Keys Brothers című lemezének díszdobozos, 9 db kislemezből álló gyűjteményét.

Nincs más dolgod, mint kiszedni a wurlitzerből a Táncdalfesztivál '81-es kislemezeket, és szakszerűen a tárcsákra rakni a The Black Keys platinastátuszú, Grammy-díjas mutatványait. Ennél jobb időgépet vintage-rock zenekar amúgy sem találhat ki.

Tovább

Laza naplemente, fűvel és tequilával

március 28., 13:42 Módosítva: 2021.03.28 15:44
46
A Tequila Sunrise könnyen elkészíthető koktél, silver tequila, citromlé, narancslé, grenadine-szirup és néhány szem jégkocka kell hozzá. A Tequila Sunrise című bravúrdarabot sem volt nehéz összehozni.

Kellett hozzá némi nyugati parti country-rock, vokális harmónia, polírozott hangkép, azaz kell hozzá az Eagles, amely a napokban jelentette meg a Live From The Forum MMXVIII című dupla koncertlemezét.

EAGLESTHELIVEFROMTH 1200x.png
Fotó: Magneoton / Warner
Tovább

YouTube-diszkó, 12. hét

március 26., 18:55 Módosítva: 2021.04.02 14:02
79

Hibát hibára halmoznak a héten. Aztán van, aki megbánja, van, aki iszik, és van, akinek dzsanázzák a nevét. Ezek a hét legfelkapottabb zenei videói.

Burai km. T. Danny x G.w.M x KKevin – Káosz

Mostanában nincs olyan hét, hogy G.w.M. vagy KKevin ne lennének a legfelkapottabbak között. A Káosz kifejezetten jó szám, jó az alap, jól is szól, gratula Burainak, a YouTube-pápának.

Tovább

Megoldódni látszik Michael Jackson új albumának rejtélye

március 25., 10:19 Módosítva: 2021.04.23 18:41
75

Bár a pop királya közel 12 éve halott, eltökélt hívei a mai napig reménykednek, hogy előkerül még tőle néhány, eleddig kiadatlan dal.

Tovább