Törés, zúzás, razzia húsz percben

április 8., 13:15 Módosítva: 2024.04.09 06:11
84

A Pop, csajok satöbbi című mozi lemezboltos jelenetében Barry (Jack Black) vehemensen ajánlja a The Jesus and Mary Chain Psychocandy című albumát egy megszeppent vásárlónak, hozzátéve, hogy a banda ott folytatta, ahol az Echo and the Bunnymen abbahagyta. De vajon mi tudnánk-e hasonló lelkesedéssel ajánlani a Stenk nevű képzeletbeli lemezboltunkban a zenekar nyolcadik stúdióalbumát, a Glasgow Eyest? Nem, mert nem ilyen a habitusunk, és mert nem hasonlítható össze a popkulturális mérföldkőnek számító Psychocandyvel. Ugyanakkor sietünk leszögezni, hogy a 2017-es a Damage and Joy után megjelent új lemez meglepően élvezetes, a zenekar katalógusának egyik legjobb munkája.

Ha zajt akartok

A Glasgow Eyes a brit albumlista hetedik helyén debütált, ez a The Jesus and Mary Chain első top 10-es helyezése az 1988-as Barbed Wire Kisses című válogatás óta. A best of gyűjteményt két zseniális album előzte meg, az 1985-ös Psychocandy és a két év múlva megjelent, szintén szenzációs Darklands, majd jött az Automatic, amely kihagyhatatlan a magyar pop képeskönyvéből, ugyanis valószínűleg ez volt az egyik első olyan nyugati indie-pop album, amely licencszerződés keretében Magyarországon is megjelent, ráadásul nem sokkal a brit kiadás után. Ennek ellenére a The Jesus and Mary Chain sosem lett nálunk kult zenekar, pedig az itthon is kapható vajdasági Képes Ifjúság is rendszeresen tudósított a verekedésbe, törés-zúzásba torkolló, botrányosan rövid, sokszor csak húszperces koncertjeikről.

Testvérháború

Azóta nemcsak a fellépéseik hosszabbak, de a zenekar biográfiája is, idén negyvenéves a formáció, amit a két állandó tag, a Reid testvérek (William és Jim) a Glasgow Eyes albummal, egy dokumentumfilmmel, egy róluk szóló könyvvel ünnepelnek, és persze mindezekhez turné is dukál. Kicsit nehezen indultak be a dolgok, a zenekarnak újból fel kellett vennie az albumot, miután a hangmérnökük elveszítette az összes eredeti felvételt. A tesók végre nem egymást okolhatták valamiért, így nekiálltak, és zokszó nélkül újból felzenélték az anyagot. Közismert, hogy jóval a Galagher testvérek színre lépése előtt az első testvérháborús szappanoperát a William Red és Jim Red produkálta, akik képesek voltak egy koncert kellős közepén úgy összeveszni, hogy aztán levonultak a színpadról.

Tovább

Vége, feloszlik a világhírű kanadai rockzenekar

április 8., 06:19 Módosítva: 2024.04.09 10:05
85

Véget ért egy korszak. Feloszlik a Sum 41. Noha a rajongók szíve megszakad, a zenekar döntése igazán tudatos, megtervezett és átgondolt volt, ugyanis a bejelentéshez hozzáfűzték, hogy két dolgot azért még kapnak a fanok, mielőtt a banda végleg befejezi.

  • Az egyik egy világ körüli turné, ahol utoljára megnézhetik kedvencüket,
  • a másik pedig egy életművet felgöngyölítő dupla album, amely nemrég gurult ki.

A Heaven :x: Hell című kettős lemez első fele (Heaven) a klasszikus pop-punk éra nagyágyújaként mutatja be a Sum 41-t, felidézve kezdeti hangzásukat. A második rész (Hell) pedig elkalauzol minket abban, hogy mit is képvisel ma a banda a vaskos hangzásával és heavy metal riffelésével.

Tovább

Többet dolgozik, mint egy prosti, kevesebbet szexel, mint egy pap

április 6., 15:13 Módosítva: 2024.04.07 14:53
12

Shakira Las Mujeres Ya No Lloran (A nők már nem sírnak) című új albumának borítóján a művésznő könnyes portréja látható. Sír, de könnyei gyémánttá változnak. Nem egy céllövöldebódé naiv festményét látjuk, nem egy orosz börtöntetkót, hanem a globális poppiac egyik legsikeresebb, Taylor Swifttel és Beyoncéval egy ligában versenyző művésznőjének album coverét. De vajon a dalai is gyémánttá változnak? Nos, ha anyagi szempontból közelítünk a kérdéshez, akkor bizonyosan.

A különös című, Bzrp Music Sessions, Vol. 53 című dala 24 óra alatt történelmet írt a Spotifyon, több mint 14 millió streammel és a YouTube-on több mint 52 millió megtekintéssel. A dal a

9. helyen debütált a Billboard Hot 100-on, amivel ő lett az első énekesnő, aki spanyol nyelven rögzített dallal került a top 10-be.

És ez bizony valami.

Síró játék

Vannak, akik hajlamosak lesajnálni a 2001-es Laundry Service című lemezével nagyot szakító Shakirát, és nemcsak a gyémánt könnycsepp miatt, hanem azért is, mert néha úgy táncol, mintha egy keletnémet indiánfilmben lenne, és legújabb klipjében kentaurok között énekel egy szappanbuborékban (!), ez pedig olyan, mint egy túlhajtott Old Spice-reklámfilm.

Mégis egy nagy hatású művészről van szó, aki miután arról énekelt a Gerard Piquének dedikált Bzrp Music Sessions, Vol. 53 című szakítós számában, hogy elcseréltél egy Ferrarit egy Twingóra, elcseréltél egy Rolexet egy Casióra, a Renault és a Casio részvényeinek árfolyama zuhanni kezdett a tőzsdén.

Telenovella

Las Mujeres Ya No Lloran című lemez egy I Will Survive-album, melyben nemcsak volt férjének sorolja sérelmeit, de

lassan elfogadja a megmásíthatatlant is,

és eljut az óvatos, tétova randikig. De a túlélés gesztusa mellé féktelen düh is párosul, ami zavarba hozhatja nemcsak az exférjet, hanem azokat is, akik már két éve követik ezt a telenovellát. Rögtön a Puntería című nyitódalban a vendégénekes Cardi B azt mondja, hogy az intim testrésze olyan, mint az empanada, ami egy spanyol töltött tésztabatyu. De nincs időnk rákeresni a finomság receptjére, megpróbáljuk felfogni, miért a mamájának beszél arról, hogy van egy empanadám, mama, amit imád enni (Muah). Először is, mi az a Muah

Tovább

A Kiss eladta a zenei életművét

április 5., 18:59 Módosítva: 2024.04.06 15:17
30
A Pophouse Entertainment Group megvásárolta a világhírű Kiss együttes teljes zenei életművét, sőt joga lesz használni az amerikai rockcsapat védjegyévé vált fekete-fehér arcfestést is.

A világhírű amerikai rockcsapat, a Kiss 300 millió dollárért eladta zenei életművét egy svéd cégnek. A vevő az ABBA együttes hologramkoncertjei mögött álló svéd vállalat, amely ezentúl jogosult lesz a Kiss együttes védjegyévé vált fekete-fehér arcfestési dizájn használatára is.

A cég lett a tulajdonosa a Kiss-lemezeken szereplő felvételek masztereinek és a kiadási jogoknak. A tervek között szerepel egy film piacra dobása is a Kiss történetéről.

A Pophouse-t az ABBA vezetője, Björn Ulvaeus alapította. A zenész korábban már üzletelt a Kiss-szel, hogy a csapat tagjai avatárként szerepeljenek, hasonlóan az ABBA Voyage arénakoncertekhez.

Mindig is úttörő szerepet játszottunk a popkultúrában. Ez a partnerség biztosítja számunkra, hogy ezt még éveken át folytatni tudjuk. Már van is néhány tervünk, az avatár show ezek közül az egyik, a film a másik, és szó van egy Kiss-tematikájú élményprodukció kidolgozásáról is. A jövő nem is lehetne izgalmasabb

– mondta Gene Simmons, a Kiss basszusgitárosa.

Csütörtökön a Pophouse is megerősítette, hogy a Kiss, amelyhez olyan slágerek fűződnek, mint a God Gave Rock ‚n’ Roll to You II vagy a Crazy Crazy Nights, aktív marad, és részese lesz a cég jövőbeni projektjeinek.

A Kiss két alapítója, a gitáros-énekes Paul Stanley és Gene Simmons, akárcsak a gitáros Tommy Thayer és a dobos Eric Singer decemberben a New York-i Madison Square Gardenben jelentette be, hogy örökségük digitálisan él tovább. A show végén már a virtuális Kiss adta elő a God Gave Rock ’n’ Roll to You II-t.

Stanley szerint céljuk az, hogy a Kiss-hagyaték korábban ismeretlen világokban éljen tovább, így biztosítva, hogy az eddigi és a jövőbeni rajongók egyaránt képbe kerülhessenek. „Ez az együttműködés nemcsak egy fejezet, hanem egy örökké tartó, halhatatlan rock ‚n’ roll szimfónia.”

Per Sundin, a Pophouse Entertainment vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a Kiss eddigi fél évszázados története során több mint 100 millió lemezt adott el világszerte, és a popkultúra határainak áttörése tovább folytatódik.

A zenekar tagjai titokzatosak, a csapat jellegzetességei páratlanok, ikonikus a megjelenésük, ez tette őket kulturális erővé, legendás szereplővé, generációk számára vonzóvá. Mi vagyunk a hagyaték biztosítéka, a további növekedés záloga, mi fogunk új életet lehelni a karakterekbe és a személyiségekbe, miközben kihasználjuk és felemeljük a Kiss vizuális világát

– fogalmazott a cég vezetője.

A Kiss avatárshow a tervek szerint 2027-ben indul. A sztárelőadók közül legutóbb, februárban Cindy Lauper amerikai énekesnő jelentette be, hogy partnerségre lép a Pophouse-zal.

A zárt világban, amit átjárt a félelem, úgy érezte, szárnyal

április 4., 20:12 Módosítva: 2024.04.05 13:26
8

A zene társas műfaj – tartják sokan –, mégis megesik, hogy az ember akkor tud igazán érvényesülni, amikor egyedül vág bele. Feltöri belső falait, majd hagyja kifolyni azt, amire csupán ő képes. Dobrawa Czocher csellóművész úgy kezdte életét, mint a legtöbb klasszikus zenész: nagyzenekar, komolyzenei koncertek, egy hatalmas organizmus részeként. Aztán jött a Covid-járvány, megállt a világ, ő pedig ráébredt, hogy számára ez kevés.

Önállóként, függetlenként is ki akart bontakozni.

Előbb duóban, majd szólóban próbált szerencsét, 2023-as saját lemeze pedig akkora sikert aratott, hogy már egy neves német kiadó gondozásában jelent meg. Most európai koncertturnén van, Magyarországra is ellátogat. Ennek kapcsán beszélgettünk.

Tovább

Testvérek, és annyira gyűlölik egymást, hogy senki nem gondolta, hogy ez lesz a vége

április 4., 19:06 Módosítva: 2024.04.05 13:56
17

Az Oasis gitárosa, Noel Gallagher hamarosan útnak indul a The Definitly Maybe című album keletkezésének 30. évfordulóján, de nem egyedül. Csatlakozik hozzá valaki más is, aki szintén a Gallagher nevet viseli.

Köztudott, hogy az Oasis zenekar két fő tagja, Liam Gallagher és Noel Gallagher testvérek. Aki ezzel tisztában van, annak nyilvánvalóan az sem újdonság, hogy az olyan dalokat, mint a Wonderwall vagy a Don't Look Back in Angert jegyző páros nem ápol túlságosan jó kapcsolatot egymással. A zenekar 1991-től 2009 augusztusáig működött, amikor is a testvérek úgy összevesztek, hogy Noel bejelentette távozását. 

A két zenész korábban is bármikor képes volt összekapni, ami sokszor veszélyeztette a koncerteket is. Az utolsó balhé során Noel gitárja is megsérült, ő pedig még aznap kilépett a zenekarból

Némi szomorúsággal, de óriási megkönnyebbüléssel közlöm, hogy ma este elhagytam az Oasist! Az emberek majd azt írnak és mondanak, amit akarnak, de én egyszerűen egy napot sem tudok tovább együtt dolgozni Liammel

− publikálta döntését Noel az Oasis weboldalán.

Felhívta Noelt

Hőseink külön utakon folytatták tevékenységüket, bár egyiküknek sem sikerült akkora sikereket elérni, mint együtt az Oasisben. A szétválás óta többször felmerült, hogy újra összeáll a zenekar, de végül nem lett belőle semmi.

Ám Liam Gallagher a Mirrornak elmondta, hogy a múlt hónapban felhívta Noelt.

Felhívtam. Vagyis az embereim hívták fel az ő menedzsmentjét. Letettünk egy jó ajánlatot az asztalra, de nemet mondott. Pedig nagy turné lett volna sok pénzzel. Mégis lefújta. Értem, hogy éppen egy válás közepén van, de akkor is. Ettől függetlenül én megcsinálom a The Definitly Maybe turnét, és jól fogom érezni magam nélküle is.

Noel Gallagher a The Definitely Maybe 30. évfordulóján indul útnak, előzenekarnak pedig a fia, Gene Gallagher zenekarát választotta, a Villanelle együttest. A bandában a 22 éves Gene énekel és gitározik, a zenekar pedig kifejezetten jó − ha hihetünk apjának. 

Míg Noel és fia együtt indulnak koncertezni, addig Liam a saját zenekarával fut neki a turnénak, mely Magyarországot is érinti. Úgy tűnik, az Oasis újraegyesülésére még várnunk kell.

Több olyan zenekar is van, ahol testvérek zenélnek együtt. A Jonas Brotherstől kezdve, a Biffy Clyron át, de ilyen például a Van Halen, a Jackson 5, az INXS, valamint a már csak fél gárdával működő AC/DC. Bár több zenekaron belül is voltak súrlódások, melyek gyakran rivalizálásból születtek, mind elhanyagolhatóak Gallagherék balhéihoz képest.

Évekkel ezelőtt elkezdett énekelni egy dalt, ami ma már másoknak is segít

április 4., 09:39 Módosítva: 2024.04.04 13:53
49

Sokan bele sem gondolnak abba, hogy vannak dolgok, velünk és bennünk élő történetek, amelyek nem múlnak el a gyerekkorral. Akkor is az életünk lényegét jelentik, amikor felnövünk. Amikor velünk együtt nőnek fel.

Április másodika az autizmus világnapja, egy olyan nap, amikor számos ember számos formában igyekszik a spektrumzavarral élőkre irányítani a figyelmet. Ezek lehetnek aznapra szóló üzenetek, és lehetnek a világnapon túlmutató, az év többi napján is felidézhető, megidézhető alkotások. Így tett a Pokolgép jól ismert gitárosa, Z. Kiss Zalán is, aki évekkel ezelőtt – először 2019-ben – személyes érintettség révén énekelni kezdett egy dalt, idősebbik fia, Csongor ugyanis autista.

Bár nem vagyok énekes, sokat segített, hogy kiadtam magamból az érzéseimet. A sorstársak visszajelzései azt mutatták, hogy nemcsak nekem segített az a dal, hanem nekik is. Ezért fogtam bele ebbe a misszióba, hogy évről évre a szakma legjobbjaival dolgozunk együtt egy-egy dalon

– idézi a legelső nóta kapcsán a hozzánk eljuttatott közlemény a zenészt.

Tovább

Szabó Győző és Kálloy Molnár Péter megakadályozná a feltámadást

április 3., 20:37 Módosítva: 2024.04.04 11:55
40

Húsvéthétfőn jelent meg a Bolyki Brothers legújabb és egyben első hivatalos videoklipje. Ebben az a legérdekesebb, hogy annak ellenére ez az első klip, hogy a testvérek 37 éve muzsikálnak együtt, és több ezer közös koncerten vannak már túl.

Az új klip könnyed, humoros, jó hangulatú, de cseppet sem rövid. Kicsit olyan érzésem van, mintha egy nagyon jó hangú hittantanár elragadtatná magát, és szinte átélné mindazt, amit mond, de neki ez sem elég, azt akarja, hogy te is átéld.

A Bolyki Brothers a legismertebb magyar acapella-formáció, minden tagja tehetséges zenész, ám ezúttal – és mindjárt elsőre – csatlakozott hozzájuk a Sátán és a Sírbolt szerepében Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző is.

Kapucnis Sírbolt

A klipet Madarász Isti rendezte, aki a Tündérkert, az Átjáróház és a Hurok rendezője is. A cselekmény egy stúdióban és egy temetőben játszódik. Játszódik? Az eseménysor ugyanis nem túl változatos, igaz, egyáltalán nem bántó. A dal kevésbé jön át nekem, annak ellenére, hogy teljesen profi munka. Az is, ahogyan előadják, és az is, ahogyan a nóta megszólal. A szöveg érthető, a harmóniák nagyon szépen „kiszólnak”, a srácokon látszik a teljes őszinteség, s hogy az egészet nagyon élvezik.

 

Tovább

Ránk szakadt a világ összes terhe, betemetnek minket a hétköznapok

április 3., 06:51 Módosítva: 2024.04.04 06:23
11

Az Index szerkesztősége gyakran kap zenei anyagokat feltörekvő együttesektől, előadóktól. PickUp néven elindított sorozatunkban időről időre beszámolunk három új névről, csapatról,

küldjenek akár lemezt, kislemezt vagy single-t.

Fontos: az Indexet az előadók keresik meg, érdekükben nem járt közben kiadó – sem PR-os, sem marketinges, legfeljebb kapcsolattartó. A hármas listát a Kultúra rovat – stílusbéli és tartalmi korlátok nélkül – kizárólag saját belátása szerint állítja össze. A mostani PickUp három előadója:

  • +4,
  • Vájb,
  • Arcosok Klubja.
Tovább

A szerelmi vágyakozás hőskölteménye valójában meleghimnusz

április 2., 17:57 Módosítva: 2024.04.03 13:34
35

Ha máshonnan nem, a mesékből tudható, hogy mindenkinek jár a szerelem, a békának a csók, a Szörnyetegnek a Szépség keze, Shreknek Fiona szíve, szóval miért ne járhatna némi érzelem a punkoknak is? Persze, nem mindegy, hogy milyen frizurával közelítenek egymáshoz, és hogy mennyire lesz vicces ébredés után a csónaklakkal kezelt mohikánfrizura, de ami jár, az jár.

A punkoknak például egy szerelmeslemez.

Negyvenöt éve, 1979-ben jelent meg a Buzzcocks kollekciója, minden idők legjobb sláger-punk lemeze, a Singles Going Steady, ezúttal half-speed master technikával készült verzióban. Persze a félsebességű vágás költői túlzás egy punkalbum esetében, de mindenkinek joga van a jobb megszólaláshoz. 

Szerelem nélkül nincs jövő

A prog-rock albumok újrakiadásakor érthető a gesztus, sőt az is előfordulhat, hogy egy kétmilliós high-end lemezjátszó vásárlásakor hozzánk vágják a Dire Straits félsebességű díszdobozos életművét is. A Buzzcocks lemezéhez azonban ez az eljárás nem tett  hozzá semmit, nem sikerült kibányászni pluszsávokat, csak annyi történt, hogy az anyag kapott némi dinamikát. Szóval ez is csak egy punksvindli? Persze, de mit számít, ha a Shrek 2-ben (!) is hallható az Ever Fallen in Love, a viszonzatlan tinédzserszerelem himnusza, a dal, amelyik a New Musical Express 1978-as összeállításában az év felvétele volt. Jó hír, hogy mind a 16 számnak hasonlóan magas az élvezeti értéke.

A love-punk nem halott

Hát persze, a punktörténet talán legnagyobb slágerparádéjáról van szó, olyannyira, hogy a kislemez-válogatás B oldalas felvételei is közel egyenértékűek a slágerlistákra szánt A oldalas dalokkal. Ettől persze az album őstörténete közel sem ilyen dicsőséges. A Singles Going Steady valójában promóciós kiadvány, amely eredetileg az Egyesült Államokban jelent meg, hogy támogassa a zenekar 1979-es észak-amerikai turnéját. Az album első oldala a United Artists Recordsnál 1977-től a Singles Going Steady megjelenéséig publikált nyolc brit kislemezüket tartalmazta, időrendi sorrendben, míg a második oldalon a B oldalas dalok szerepelnek, szintén időrendben.

Tovább

Azahriah olyan kritikát fogalmazott meg, amitől mindenki ledöbbent

április 1., 09:07 Módosítva: 2024.04.04 14:42
291

2024. április 1-jén, pontban 0:00-kor ismét bomba robbant, Azahriah ledobta a népre új klipjét és kislemezét. A cipoe névre keresztelt, ijesztően aktuális alkotás húsvéthétfőn – és bolondok napján – került fel a zene- és videómegosztókra.

Lassan kőbe van vésve, hogy ha magyar korképet (kórképet?) várunk Azahriah-tól, akkor jeles napokon remélhetjük a megjelenést: tavaly május 1-jén, a munka ünnepén jelent meg a Memento nagylemez, azon belül is az igen aktuális témákat boncolgató Four Moods 2, most pedig itt a cipoe, amely ugyanannyira, ha nem jobban vázolja fel a magyar valóságot, pláne olyan időszakban, amikor talán a megszokottnál is jobban felbolydult az ország és persze a közélet.

Már legutóbbi klipjével is meglepte a rajongóit, a kommentelők azonban ismét hitetlenkedve fogadták az alkotást.

„Azt gondoltam a mariana.ároknál, hogy ez chillesebb album lesz, erre jön ez, és teljesen megváltozott a véleményem. Megint olyat húztál elő, amire lehet, sokunk nem is számított volna” – írta egy hozzászóló.

Tovább

Megdöbbentő, amikor a macska csontvázzá válik

március 29., 06:08 Módosítva: 2024.03.29 20:37
3

Megjött a márciusi kalózkodás az Alestorm új kislemezével. A skót gyökerű banda végre kiadta Voyage of the Dead Marauder című EP-jét, amelynek előfutáraként két dalt már korábban hozzánk vágtak. Egyik a címadó nóta, másik az Uzbekistan nevű eposzi költemény. A megszokott módon a banda énekese, Christopher Bowes most sem hagyta kommentár nélkül a számokat, amiket a YouTube-videók alatt lehet olvasni.

Eldöntöttük, innentől az az életcélunk, hogy mi legyünk Üzbegisztán legnagyobb zenekara, szóval írtunk egy dalocskát a helyről. Bízom benne, hogy történelmileg 100 százalékig pontosra sikeredett

– olvasható a videómegosztón.

A dalhoz készült klip amúgy a budapesti Grenma Studióban készült, hiszen a kalóz metál nemzetközi nagyágyúinak erős hazai kötődésük is van Bodor Máté személyében – ő a Wisdom és a Leander Kills korábbi gitárosa, aki 2015 óta erősíti a skót bandát a hathúros pozíción.

Az új kislemez összesen öt tracket tartalmaz, ezek között van vendégelőadóval közös kooperáció, van instrumentális nóta, valamint az Alestormtól megszokott, puritán pofátlansággal megszült zúzás. Már maga az EP címadó dala is izgalmasra sikeredett. Mondjuk is, miért.

Tovább

Dalban igyekszik lebeszélni a fiatalokat az öngyilkosságról a Konyha zenekar

március 28., 15:56 Módosítva: 2024.03.28 17:39
1

Nem mondhatok le magamról című dalában az öngyilkosság témáját feszegeti a témát a Konyha zenekar.

Hozzánk eljuttatott közleményükben arról számol be a csapat, hogy naponta átlagosan négy magyar fiatal keresi fel a Kék Vonal lelkisegély-szolgálatot, mert fél, hogy kárt tesz önmagában. Éves szinten több mint 2000 esetben keresik fel a szervezetet olyanok, akik őket ért bántalmazásról számolnak be. A zenekar arra próbálja felhívni a figyelmez új dalával, hogy van kihez fordulni. 

A tudósok szerint minden ember életében van 8-10 nagyobb krízis, mindenkiében máskor és más jellegű. Ezekben a helyzetekben könnyen érezhetjük azt, hogy fájdalmunkban elveszítjük az irányítást a sorsunk fölött, és nem mindegy, hogy ilyenkor milyen döntéseket hozunk. Ez a dal is egy – utólag szerencsére átmeneti – krízishelyzetben született, egy szakítás utáni este, amikor azt éreztem, hogy bár kecsegtető lenne ámokfutásba kezdenem

– fogalmaz a dal keletkezéséről Szepesi Mátyás, a Konyha zenekar frontembere.

A dalhoz készült videóklip Lehel Olivér rendezése, főszerepben pedig Palugyai Sárát láthatjuk. Az alkotás operatőre Ritter Doron volt.

Tovább

Életük legnagyobb koncertjére készülnek

március 27., 18:49 Módosítva: 2024.03.28 11:55
41

A magyar könnyűzene ikonikus színfoltja a négy frontemberes banda, az Irie Maffia, amely a 21. századi underground és mainstream közönséget is meghódította sokrétű zenéjével. A kétezres évek óta bejárták a pop, a rock, a reggae, a hiphop, a dancehall, a funky és számos egyéb stílus útvesztőit, és szinte mindből bajnokként tértek haza – csúnya, belsős poén, szégyellem is magam.

Most is új zenei hatásokkal kísérleteznek friss, Mellettem című dalukban. Ezt megelőző utolsó számukat majd egy éve adták ki Nem a jó fiúk néven, azóta viszont nem igazán rukkoltak elő más durranással. A zenekartagok saját projektjeiken dolgoztak, a banda énekesnője, Sena Dagadu például a 2023-as jubileumi István, a királyban játszott. 

Tovább

Az exek szemetek, hazugok, és rosszak az ágyban

március 24., 13:42 Módosítva: 2024.03.25 10:17
40

Ariana Grande az új, Eternal Sunshine című albumának nyitódalában az Intro (End of the World)-ben azt kérdezi: honnan tudható, hogy jó kapcsolatban élünk-e? Ez még azokat is érdekli, akiknek éppen nincs párja, vagy akik nem szeretik a prémium R&B kollekciókat. Szerencsére nem kell sokat várnunk, a meglepően rövid, mindössze 35 perces album utolsó felvételéből, az Ordinary Thingsből kiderül, miből következtethetünk arra, hogy rendben van-e a magánéletünk. Nos, ha úgy érezzük, hogy nem tudunk jóéjt-puszit adni egymásnak, akkor ideje szakítani. A jóéjtpuszi-teszten kívül vannak itt egyéb titokzatos dolgok is, például a tarot-kártya, az asztrológia vagy éppen a bulvársajtó.

Most és mindörökké

A vallomásos popnak a közösségi média elterjedésekor jött el az aranykora, amikor is a sztárok családi fotóikat is megosztják. Minden követő családtag lett, így aztán a sztárok exeiről is mindent tudni akarnak a rajongók, és ennek az igénynek a kiszolgálásában épp a legsikeresebb női előadók, Taylor Swift, Adele és Ariana Grande járnak az élen. Nem könnyű azoknak a férfiaknak, akik velük szeretnének járni, mert előbb-utóbb dalok dolgozzák fel, hogy milyen szemetek, hazugok, és rosszak az ágyban... Talán már léteznek olyan szerződések, amelyek biztosítják a feleket, hogy nem lesznek dalszövegek negatív hősei, nem kerülnek fel az Instagramra... 

Napot hoztam, csillagot

Nos, Ariana Grande exei nem készítettek ilyen szerződéseket, mert rendre megjelennek a dalokban. A Grammy-díjas művésznő tavaly betöltötte a harmincat, de nem kell szomorkodnia, egy évtizedes karrierje során minden albuma platina lett. A kategóriás világsztár, mindennapjaiban pont úgy mosódtak el a határok a valódi élete, a dalszövegei és a tabloid újságcímek között, ahogy a sorozatsztárokról is sokan azt hiszik, hogy a tévében látott karakterük megegyezik az adóalanyokéval. Grande a dalszövegeiben nem egy esetben játszik ezekkel a felvetésekkel, kommentálja R&B-s monológjaiban. Persze lehet, hogy nemcsak a közönség, de maga Grande sem tud különbséget tenni szerepei és a hétköznapi létezése között, hiszen az élete nagy részét nem a napköziben vagy a gyerekszobájában töltötte, hanem a színpadon.

Tovább

Megbánta az abortuszra kényszerítést, és már csak szórakoztatni akar

március 22., 10:10 Módosítva: 2024.03.23 09:01
27

Britney Spears The Woman in Me című memoárjából tudható, hogy Justin Timberlake lelki nyomást gyakorolt rá, hogy vetesse el közös gyermeküket. Az évtizedek múlva kiderült kényszerítés megtépázta Timberlake nimbuszát, és nem popbaleset volt, valószínű, hogy ez lehetett az egyik első lépcsőfoka az egykori tinisztár pokoli utazásának, és akkor még nem hoztuk szóba Britney apját. Maradjunk annyiban, hogy úgy járt Justin Timberlake, mint Gandalf Moria tárnáiban, amikor is a szörny tüzes ostora lerántotta a feneketlen mélységbe, amikor már úgy tűnt, hogy a varázsló legyőzte a bánya gonoszát. Timberlake sem ért át sértetlenül a túloldalra. 

Többé nincs megállás

De Justin Timberlake-nek nem ehhez a filmhez van köze, hanem egy másikhoz, igaz, mindkettőben vannak trollok. Ez a film a Trollok című animációs mese, amelynek a legnagyobb slágere Timberlake csillámfényes dala, a Can't Stop the Feeling! volt. A kérdés inkább az, hogy vajon a napokban megjelent Everything I Thought It Was című hatodik, és egyben leghosszabb, 77 perces albumán találhatóak-e ekkora dalok? Ja, a No Angels, a My Favorite Drug, a Fuckin' Up the Disco vagy éppen a Fame például nagyot szólnak. Ugyanakkor a közel nyolcvan perc könyörtelenül hosszú, ha feleennyi lenne a játékidő, ha megtalálták volna a fókuszt, beljebb lennénk. Semmi nem indokol ilyen hosszú albumot, a diszkó-funk esztétika esetében.

Funky esztétika

Még akkor sem, ha a produceri munkákban olyan nagyágyúk vettek részt, mint Calvin Harris, Timbaland, Danja, Angel López. Szóval, az album kitakar egy remek negyvenperces anyagot − igen, el kellett volna dobni a másik negyven percet. 2024-ben Timberlake nem tudta megismételni a valóban grandiózus és szintén fárasztóan hosszú albumát, a 2006-os FutureSex/LoveSounds-ot. A recept nem volt túl bonyolult, Michael Jackson Off the Wall című 1979-es lemezét keverte össze Timbaland a produceri fantáziáival. Az Everything I Thought It Was nem korrigál, nem igazít semmit Timberlake karrierjén, leginkább a múlt dicsőségén mereng, de a hosszúságán kívül semmi nem utal az ambícióra. Igaz, viszont jobban sikerült, mint a karrier megbillenését jelző, hat évvel ezelőtt megjelent Man of the Woods.

Tovább

Fiával csinált közös dalt Bayer Friderika

március 20., 18:41 Módosítva: 2024.03.21 14:07
420

Európa egyik legjelentősebb nemzetközi dalversenyének történetében a mai napig Bayer Friderika a legsikeresebb magyar versenyző. Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben a negyedik helyig jutott Dublinban Kinek mondjam el vétkeimet című dalával az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében.

Most karrierJének három évtizedes jubileumát ünnepli az énekesnő, amihez új zene is dukál.

Az Embernek maradni című szám a háborúskodás, a konfliktus és viszály mindennapiságára hívja fel a figyelmet. A mögöttes üzenet arra próbál rávilágítani, hogy az érvényesülésért vívott harc közben sem szabad elfelejteni embernek maradni.

Tovább

Jack Black Britney Spears-feldolgozását milliók nézik és hallgatják

március 20., 18:40 Módosítva: 2024.03.21 15:57
67

Szinte napra pontosan nyolc évvel a Kung Fu Panda harmadik része után érkezik a széria negyedik felvonása. A főszereplő sárkányharcost, Pót szinkronizáló Jack Black a tőle megszokott extravagáns formában pörgette fel a mozis jegyértékesítést, nem is akárhogy. Kyle Gass-szel közös, bombasztikus zenei duójuk, a Tenacious D rendre dolgoz fel világraszóló dalokat,

ezúttal pedig Britney Spears gigaslágeréhez nyúltak.

A kerek rockerek az énekesnőt megszégyenítő tánctudással adják elő a (Hit me) …Baby One More Time című számot, amely annyira nagy durranássá nőtt, hogy nem csak a trending videók közé került fel kb. minden média platformon, de alig tíz nap alatt milliók hallgatták és nézték meg. És ez még korántsem minden.

Tovább

A metál pokoli sivatagában nem a benzinért vagy a fűszerért megy a harc

március 19., 14:56 Módosítva: 2024.03.19 18:38
90

A metáltól sosem állt távol a fegyverkezési verseny, minden nap honvédelmi nap, így aztán a Judas Priest a tűzerő növelése után (Firepower, 2018) pajzsot is adott a kezünkbe (Invincible Shield, 2024). Mivel hasonló színvilág (vörös és sárga) jellemzi a két albumot (Mark Wilkinson munkája), az első kérdés minden rajongóban ez volt: vajon az új album is maga lesz a metálmegváltás? Azaz eléri az Invincible Shield a Firepower zsenialitását, az élő szövet a fémvázon érzését?

Ez a kérdés azért sem spórolható meg, mert a 2018-as albumnak nemcsak a Judas Priest életművében lett kitüntetett helye, de a metál bőrkötésű lexikonjában is.

Pajzsra emelés

Pont úgy, ahogy a Painkillernek (1990), a Defenders Of The Faithnek (1984), a Screaming for Vengeance-nek (1982) vagy éppen a Killing Machine-nek (1979). A Judas Priestnek azok a legjobb albumai, amelyek kísérletet tettek a metál soundjának megújítására. Ezek az albumok is ezekkel az ambíciókkal készültek. Különösen igaz ez az idén negyvenéves Defenders Of The Faithre és a Painkillerre. Új irányokat jelöltek ki, tökéletesítették a metal soundját. Megmutatják, milyen a forró fém jéghideg érintése, milyen az, amikor

még a gitárpengetőt is intim testékszerekből esztergálták.

Ilyen zseniális album lett a Firepower, amely mindent és mindenkit lever, kivéve a lécet nem, épp ezért a nagy szakállú Rob Halford, a metál mikulása erre nem is tett kísérletet.

A tűzerő legyen veled

Fél évszázaddal a debütáló Rocka Rolla után itt a zenekar tizenkilencedik, Invincible Shield című albuma, amelyről az a legszemetebb kijelentés, hogy nem olyan revelatív, mint a Firepower, viszont nagyon jó lemez. Az új album egyszerűen más, de ugyanolyan teátrális, a műfaj dicsőségét megéneklő dalok gyűjteménye, mint a Firepower, ugyanakkor a hangzása inkább visszanyúlik a Judas Priest nyolcvanas évek eleji soundjához.

Ez nagyon is átgondolt döntés volt, hiszen ennek az albumnak is Andy Sneap, a zenekar turnégitárosa a producere, ahogyan a Firepowernek is. Az új albumon négy évig dolgozott a zenekar. Először a pandémia akasztotta meg a folyamatokat, majd amikor feloldották a járványügyi korlátozásokat, a Judas Priest elindult 50 Heavy Metal Years világturnéjára, ami szintén nem kedvezett a dalok írásának.

Tovább

Várja a pokoltűz, de harc nélkül nem adja magát

március 19., 12:39 Módosítva: 2024.03.19 17:01
7

Néha muszáj visszatérni az alapokhoz, pláne ha az ember haladna, de az irány zavaros. Érdemes letisztázni, miért is épp arra megyünk, amerre – és pont ezt teszi most a brit popsztár, Holly Humberstone is. Mielőtt megkezdi első észak-amerikai turnéját idén májusban, kicsit felfrissítette zenei repertoárját, amely 2023-as albuma óta mindössze néhány dallal bővült.

Most egy négyszámos kislemez érkezett, és ezzel Humberstone kezdeti stílusához nyúl vissza, amelyet még 2020–2021-ben kaptunk tőle. Azért vannak benne elemek abból a csapásból is, amely tavalyi albumán dominált, de szerencsére a korábbi hangzásvilág a vezérfonal, vagyis az, amiért a közönsége első körben megkedvelte. Az EP címe − work in progress − utalás, hogy még korántsem hallottunk mindent az énekesnőtől.

Tovább

Évek óta ugyanaz a minőség, mégis más a hozzáadott keksz

március 16., 20:18 Módosítva: 2024.03.17 15:38
14

Azt kéri Norah Jones az All This Time című dalában, hogy mutassák meg neki, hogyan kell álmodozni. Nos, elhallgatva az új, Visions című lemezén hallható programot, inkább tőle kéne eltanulni az álmodozás művészetét, az összhangzattanról már nem is beszélve.

A művésznőnek a számolatlan Grammy-díjával már nem kell senkinek bizonyítania, csak saját magának. Több mint húsz éve, a meghökkentően érett Come Away with Me című debütáló albuma óta ő a jazzhatású zongorapop etalonja. Azóta őrzi a státuszát és eleganciáját, annak ellenére, hogy most éppen nem olyan divatos, mint amilyen 2002 körül volt.

Fáradt boldogság 

Persze nem könnyű az érdeklődés középpontjában maradni, ha semmi mást nem akarsz magadról közölni, csak azt, amit a dalaidban elrejtettél. Ezt hívják eleganciának. Jones hangja hol fáradt, füstös, hol derűs, dalai tele vannak ragyogással és érzékiséggel, miközben mindig van egy-egy hangszerelési megoldás, alig észrevehető többlet, játék a dinamikával, a hangsúlyokkal, így Jones a mai napig izgalmas maradt.

Olyan az egész, mint amikor reggel, még félig benne az álom buborékában, lefőzünk egy kávét. Évek óta ugyanaz a minőség, mégis más a hozzáadott keksz, a péksütemény, mást hoz a terasz ajtaja elé a kutya, másképp tűnik át a kerten a szomszéd utcában kanyargó kukásautó narancsos villogója.

Én táncolnék veled

Nincs két egyforma Norah Jones-album. Hol a folkos americana hangzás az erősebb, hol a blues, hol a jazzy pop, esetleg az indie-rock. És az a legjobb az egészben, hogy minden olyan természetesen ér össze, mint egy jól megtervezett modern enteriőr a Pinterest válogatásában.

Persze szó sincs hazug idillről, Jones benyújtja a párkapcsolati panaszkönyvét is, az egész albumot hallgatva mégis érezzük a nyugalom ölelését, sőt a művésznő táncolni akar, ahogy az kiderül az I Just Wanna Dance című évődő dalból. 2002 körül az volt a jó, hogy Norah Jones mindent vitt, díjakat, filmszerepeket, ő lett a minőségi pop szinonimája, 50 millió eladott lemez pedig maga a parancsoló érvényű siker.

Tovább

Egy biciklis ámokfutó zaklatta az egri fiatalokat, aztán lám, mi lett belőle

március 15., 11:58 Módosítva: 2024.03.16 11:45
7

Persze nyugton is maradhatnának az egri srácok, de egy punkzenekar, különösen, ha rockmuzsikát játszik, és attól sem riad vissza, ha az a dal romantikus, sosem pihen. Meg különben is: a punkok soha nem halnak meg. Csak játszanak.

Ismerős a nóta. Írtunk már róla. Csak most klip is készült hozzá. Amikor tavaly ősszel a dalt bemutattuk, a The Wallkids alapító frontembere, Nádasi István, alias Gibbon azt mondta, hogy a 

dal visszakanyarodás tinédzser éveimhez, tisztán előjött az, amit akkor gondoltam a szerelemről.

Naná, miért is ne kerülhetne elő ez a téma, még a punkoknál is, ugye, srácok… Miközben a szerelem, atyaég, mennyi, de mennyi formában és alakban érkezik. Lesben áll, támad, szellőként fúj, átölel. Jön is, megy is, ritkán hosszú vendég. No de ne csigázzuk a kedélyeket, nézzük, milyen lett mozgóképen az, amikor egy punk szerelmes. (Figyelem, csak erős idegzetűek nézzék meg! A történet fiktív, és ne akarják utánozni!)

Tovább

Ismét Magyarországon koncertezik a finn szörnymetálzenekar

március 15., 10:54 Módosítva: 2024.03.16 09:39
20

Ismét Budapesten lép fel a Lordi. A világhírű finn szörnymetál csapat legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét március 23-án mutatja be a Barba Negrában.

A Lordi nevét tizennyolc éve egész Európában megismerték, miután a csapat Athénban Hard Rock Hallelujah című dalával megnyerte a 2006-os Eurovíziós Dalfesztivált – számolt be az MTI.

Mr. Lordi, azaz Tomi Putaansuu nemrég egy interjúban elmondta: bár hosszú évekig nagyon zavarta, hogy időről időre erről az egy versenyről kérdezik, mostanra megbékélt ezzel.

Oké, igazából büszke vagyok arra, hogy mi is része vagyunk az Eurovízió történelmének, és fordítva. Akárhogy is nézem, a zenekar ismertsége sokkal kisebb lenne e nélkül az egy tv-szereplés nélkül. Abszolút nem bántam meg, hiszen semmi rosszat nem tudok elmondani az Eurovízióról. A problémát csak az okozta, hogy hosszú éveken át rengeteg olyan emberrel, újságíróval találkoztunk, aki szinte semmit sem tudott rólunk, leszámítva ezt az egy szereplést

– fogalmazott a frontember.

 

Tovább

Jön Dua Lipa új albuma

március 14., 18:31 Módosítva: 2024.03.15 07:30
5

Dua Lipa kész a megújulásra, maga mögött hagyja a Future Nostalgia erát. Érkezőben a harmadik nagylemez Radical Optimism címmel. Az album május 3-án jelenik meg, és tizenegy dalt tartalmaz, amelyek között ott a Houdini és a nemrégiben megjelent single, a Training Season is.

Az énekesnő önfelfedezése által ihletett Radical Optimism egy olyan anyag, amelyben értelmet nyer a tiszta öröm és boldogság megélése azokban a helyzetekben is, amelyeket korábban lehetetlennek tűnt elfogadni azokat.

Az énekesnő szülővárosa, London energiájával átitatott albumban testet ölt az 1990-es évek brit popjának nyers, őszinte, magabiztos és szabad mivolta. A lemez álomszerű popvilágba repíti hallgatóját. 

Pár évvel ezelőtt egy barátom megismertetett a radikális optimizmus kifejezéssel. Ez egy olyan fogalom, ami visszhangra talált bennem, és egyre kíváncsibb lettem, ahogy elkezdtem játszani vele, és beemelni az életembe. Megdöbbentett – az ötlet, hogy kecsesen is keresztülmehetsz a káoszon, és az érzés, hogy bármilyen vihart átvészelhetsz. Ezzel egy időben azon kaptam magam, hogy teljesen beleástam magam a pszichedélia, a trip hop és a britpop zenetörténetébe. Ez a korszak mindig is annyira magabiztosan optimistának tűnt számomra, és ez a típusú őszinteség és hozzáállás egy olyan érzés, amit belevittem a stúdiófelvételekbe

– idézi a sajtóközlemény Lipa szavait.

Tovább

Hogyan hangzik az érettségi találkozók kötelező szemrehányó mondata?

március 14., 17:56 Módosítva: 2024.03.15 11:32
6

A pop teátrális dramaturgiája megkívánta Manchester két meghatározó zenekarának, a Stone Rosesnak és az Oasisnak a nagy találkozását. Törvényszerű volt, mint Michael Mann Szemtől szemben című filmjében a gengszter Neil (Robert De Niro) és Vincent hadnagy (Al Pacino) kávézása.

És 2024-ben eljött az évtizedek óta várt pillanat, amikor is Liam Gallagher, az Oasis egykori frontembere és John Squire, a Stone Roses legendás gitárosa egyesítette erőit, és közös albumot adtak ki. Míg Liam harminc éve, az Oasis debütálása óta a csúcson van, és mára nemzeti intézménnyé vált, addig Squire a Marshall's House című 2004-es szólólemeze után nem sok életjelet adott magáról, eltekintve a Stone Roses néhány bátortalan feltámasztási kísérletétől.

Nagy találkozások

Arról nem beszélve, hogy Squire gyakorlatilag visszavonult a zenélésétől, hogy a festészetnek szentelje az életét. A 2020-as csuklósérülése után azonban elhatározta, hogy visszanyeri kézügyességét, és újból gyakorolni kezdett a gitárján.

Mondhatjuk azt, hogy ez a bizonyos duettalbum a Stone Roses egykori gitárosának fontosabb volt, mint Liamnak, hiszen Galagher nemrég cirka 170 ezer ember előtt lépett fel Knebworthben, idén nyáron pedig négy estén át fogja az O2 Arénában fellapozni a Definitely Maybe nagy, generációs daloskönyvét. Ugyanakkor Galagher nem felejtette el, minek köszönheti, hogy végül a rock and roll szakmát választotta érettségi után.

Nincsen rózsa

1988 májusában Liam és Noel Gallagher élete gyökeresen megváltozott, amikor a manchesteri International 2 éjszakai klubban látták az akkor még jórészt ismeretlen Stone Rosest. Liam a koncert hatására alapította meg az Oasist, amihez később bátyja, Noel is csatlakozott. Liam nemrég azt nyilatkozta a The Timesnak, hogy ha húszévesen egy stúdióban összefutott volna Squire-rel, valószínűleg halálra nyalja.

Szerencsére csak később találkoztak, így aztán az együttműködésükben máshová kerültek a hangsúlyok, és végül 2024-ben összehoztak egy közös albumot. A kapcsolatuk akkor mélyült el igazán, amikor Squire vendégeskedett Gallagher legutóbbi knebworthi koncertjein.

Tovább

Parov Stelar újra Budapesten

március 13., 14:16 Módosítva: 2024.03.13 20:42
122

2024-ben van mit ünnepelnie az osztrák zenésznek. Pont húsz éve jelent meg első lemeze, novemberben pedig betölti az ötvenedik életévét. A kettő között viszont átnéz hozzánk, és augusztusban koncertet ad a Budapest Parkban, a Parov Stelar 20 éve turné egyik állomásaként. 

Parov Stelar – eredeti nevén Marcus Füreder – az elektroszving stílus úttörője héttagú zenekarával lép fel a Budapest Parkban, 2024. augusztus 16-án – tudatták a szervezők szerdán az MTI-vel.

Tovább

Húsz éve még arról volt szó, hogy valakit megvertek, mert csúnyán nézett egy rendőrre

március 12., 16:39 Módosítva: 2024.03.13 06:10
15

Már egész éjjel táncolhatunk. A többi rajtad múlik – énekli Ricky Wilson a Feeling Alright című új Kaiser Chiefs-dalban. És valóban, a zenekar új, Easy Eighth című albumán semmi mást nem akar, csak azt, hogy mindenki táncoljon, és hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a táncból.

Ezt akarták húsz éve is, amikor a kétezres évek új britpophullámának kellős közepén megpörgették a táncparkettet az Oh My God című kislemezükkel, ami a hatodik helyig jutott a brit kislemezlistán. A leedsi csapat 2005-ös debütáló albuma, az ötszörös platina státuszú Employment a post-punkos britpophullám első vonalába repítette a zenekart. A következő albumukkal, a Yours Truly, Angry Mobbal és a No 1. slágerükkel, a Rubyval még tudták tartani a tempót, de aztán gyorsan elfáradtak.

Út a funky erdején keresztül 

Aztán ahogy a tüskés gitárokra épülő post-new wave az évtized végére kifulladt, a Kiaser Chiefs mint a nagy slágerbeszállító (I Predict A Riot, Modern Way, The Angry Mob) menthetetlenül lecsúszott a második vonalba, és ott is maradt. Nem lettek generációs ikonok, ahogy a kilencvenes évek közepén a Galagher testvérek vagy éppen Damon Albarn.

Mivel a 2000-es korosztály nem termelte ki a nemzedéki hőseit, húsz év távlatából az egész szcéna sem tűnik olyan fontosnak, pedig a brit sajtó anno naponta kiáltott ki egy új John Lennont és David Bowie-t. A Szigeten többször is fellépő zenekar azonban nagy túlélő. Wilson remek frontember, jó karakter is, mégsem tudta ikonikus státuszba emelni a zenekarát, így aztán életjeleknek megmaradtak a kissé arctalan slágerek.

Őrizzük a lángot

A Burning in Flames például leginkább olyan, mintha a Zootropolis rajzfilm soundtrackjét hallanánk, de a The Job Centre Shuffle is inkább a Gorillazt idézi, mintsem a 2007 körüli Kaiser Chiefst. Ezek után nemcsak a nyolcast tudjuk értelmezni a lemez címében, hanem az easyt is.

Nyilvánvalóan értékelhetők a zenekar popösztönei, az alkalmazkodóképességük, az, hogy a britpop mellett kipróbálták a funky discót és a fiúzenekaros popot is, de az album leginkább az önfeladás dokumentuma lett. Kétségtelenül tele van slágergyanús dalokkal, mégis fantáziátlan az album. A Feeling Alright gitárkezelésében van némi INXS-hányados is, és még ez sem lenne probléma, de úgy tűnik, elveszítettük magát a Kaiser Chiefs zenekart, helyette kaptunk egy funky-diszkós Maroon 5-ot.

Tovább

Kötelező hallgatnivaló Beton.Hofi új lemeze

március 12., 10:23 Módosítva: 2024.03.12 20:54
486

Megjelent Beton.Hofi legújabb albuma, a 0. Ez az előadó harmadik nagylemeze, amely sok helyen továbbviszi a korábbi kettő, a comic sins és a PLAYBÁNIA történeteit. A rapper korábban arról beszélt, sokat változott azáltal, hogy ezeket a szálakat összehúzta. Új albumát szeretteinek, barátainak és eltávozott mamájának címzi.

Az anyag 2024. március 8-án jelent meg, és húsz track van rajta, abból kettő átvezető. Beton.Hofitól megszokott módon számos kooperáció hallható a lemezen, Pogány Indulótól Hundred Sinsen át egészen VZS-ig rengeteg előadóval és alkotóval dolgozott együtt. Szimplán a featek közt is majd egy tucat név szerepel.

A rapper közönsége először április 13-án hallgathatja meg a dalokat élőben az MVM Dome-ban. Beton.Hofi eddigi legfontosabb show-jaként hivatkozik a készülő koncertre. Mi is átrágtuk magunkat a lemezen, és megnéztük, milyen átalakuláson ment keresztül az előadó harmadik lemeze során, és ezúttal mivel lepte meg közönségét.

Tovább

A szemünk előtt felépítettek egy bizarr, játékos univerzumot

március 10., 08:10 Módosítva: 2024.03.11 06:50
22

Egy popdalt számos nem várt irányból revitalizálhat a szórakoztatóipar, például feltűnhet sorozatokban, főcímekben, és akkor afféle egynapos csodaként újra a listákon találjuk. Volt, hogy eredeti szerzője vette fel újra egykori majdnem-slágerét, és másodszori nekifutásra már igazi klasszikus lett. A popdal sorsa olyan, mint a nagybetűs élet, tele van vélt igazságtalanságokkal, és ha a sorsot nem is lehet leírni egy titkos akkordmenetben, tanulságai azért vannak. Az MGMT-nek akkor nyújtott segítő jobbot a TikTok, amikor épp kirúgta őket a Columbia kiadó. A 2018-as Little Dark Age című albumuk címadó dala a TikTok és a streaming nagy durranása lett, cirka 600 millió lejátszást könyvelhettek le a Spotifyon.

Elveszett évek

Talán ez a siker is hozzájárult, hogy ne adják fel, és hogy hat év után Loss Of Life címmel új lemezzel álljanak a nyilvánosság elé. Tudták, hogy még mindig kíváncsiak rájuk, hiába engedték el az innovatív barkács-pszichopopot, amivel 2007-ben berobbantak. Az Oracular Spectacular című debütáló lemezük akkor jelent meg, amikor épp kifulladt az a poszt-new wave hullám, amely 2001 körül, a The Strokes Is this It című albumával szökött szárba. Az MGMT a tüskés gitárok helyett bedobta a villanyorgonákat, közös nevezőre hozva a progresszív rockot, a diszkót, a space-rockot, a funkyt, és egy kellemesen bizarr, játékos univerzumot építettek.

Legkisebb jégkorszak

A VanWyngarden és Ben Goldwasser alkotta duó gyakorlatilag 2007 óta erodálja az első lemezzel kialakított státuszukat, hiszen egyre többet kísérleteztek, és egyre kevesebb slágert írtak. Így jutottunk el a 2010-es Congratulations, a 2013-as MGMT után a 2018-as Little Dark Age című albumokhoz, a gótikus szintipop közhelyeiből összerakott hatalmas slágerekhez. A nem különösebben termékeny zenekarnak tehát volt ideje eldönteni, hogy milyen irányba menjen tovább, hogy visszatérjenek-e az édes-melankolikus indie-diszkó felé, vagy a zajos siker helyett a zajt válasszák.

Nos, van itt pop kimérve rendesen, Mother Nature-ben például beköszön a The Beatles bandériuma és a Magical Mystery Tour világa, de rögtön feltűnik az is, hogy a duó sokat hallgatott Bowie-t, főleg a berlini korszak albumait, illetve Simon and Garfunkelt, na meg kiegészítő gyakorlatként Oasist is.

Tovább

A legenda kicsekkol a rock and rollból

március 9., 18:34 Módosítva: 2024.03.10 11:41
32

Amikor egy popsztár szvingalbumot készít, kicsit ki is csekkol a rock and rollból, hiszen aki szvinget énekel, az csokornyakkendőt és sok kompromisszumot köt, amire egy rockhős nem lenne hajlandó. Szóval, amikor Rod Stewart húsz éve Great American Songbook sorozattal belekezdett a nagy meséjébe, kiszállt a popból, de még jócskán belül maradt a szórakoztatóiparon. Egy szvinglemez akkor tud eseményszámba menni, ha az, mondjuk, Rod Stewarthoz köthető, vagy éppen Jools Hollandhoz és az ő a Rhythm & Blues Orchestrájához. Vagy akkor, ha ők egyesítik az erőiket. És ez lett a szellemes című Swing Fever.

A láz, amit szvinggel kell gyógyítani

És persze, ha a két ikonikus zenész együtt mutatja meg, mi az a szving, ott erősebb fokozatra kapcsol az art deco színpadokon a futófény. Jools Holland a Squeeze nevű, kellemes indie-popos slágerzenét játszó zenekarban múlatta a nyolcvanas éveket, majd ő is kicsekkolt a popból, amikor a BBC alkalmazásába került – többek között ő az 1992 óta a BBC2-n sugárzott Later... with Jools Holland című zenei műsor házigazdája. Harminc év alatt egyszer sem hívta el a show-jába Rod Stewartot, ez esetleg ad némi pikantériát most az együttműködésüknek, lévén, hogy egy ideje mindketten a szving nevű szórakoztatóipari üzletágban dolgoznak. Holland már évtizedekkel ezelőtt összehozta a Rhythm & Blues Orchestrát, amelynek a játékossága, vagánysága közel áll Stewarthoz.

Mi a legédesebb dolog? 

Például a Love Is The Sweetest Thing című dalt a hatvanas évek ska hangulatában vették fel. Játszik a dalban Michael Bami Rose is, aki az egyik meghonosítója volt a hatvanas években az angliai skának. És persze simán elfér ennyi játékosság két olyan művésztől, aki modellvasutat is gyűjt. Rod Steward annyira emblematikus alakja a brit popnak, hogy a ruhái is azok lettek, kezdve a Saling klipjében látható matrózszettől a párducmintás felsőkön át a spandexnadrágokig. 

Volt egy nagy slágere, a Da Ya Think I’m Sexy?, amit a magyar butikvilág olyan vagánynak talált, hogy 1985-ben ez a felirat virított fagylaltszínű női trikókon. Nem sok előadó mondhatja el magáról, hogy a keleti blokkban egyik slágere leszalad a listákról, egyenesen a pólókra és kantáros szoknyákra.

Tovább