Friss kommentek

Fő a biztonság a gödöllői hárfafesztiválon

2020. július 30., 10:36 Módosítva: 2020.07.31 17:09
77

A biztonság az egyik legfontosabb szempont az idei, immár 22. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon a Királyi Kastélyban. Az októberről augusztusra előrehozott rendezvényen számos fiatal hazai művész produkciója hallható. A koncerteken a nézők csak korlátozott számban és előzetes regisztráció mellett vehetnek részt, maszk viselése ajánlott. 

A rendhagyó időpont mellett a járvány miatti helyzet miatt döntöttünk és nagyon fontos számunkra az óvatosság

- mondta Vigh Andrea hárfaművész, a fesztivál alapító művészeti vezetője.

Tovább

Lewis Hamilton XNDA álnéven popkarriert építget a fű alatt

2020. július 30., 10:23 Módosítva: 2020.07.31 10:41
166

Titokban adott ki popdalt két évvel ezelőtt Lewis Hamilton, a britek hatszoros világbajnok Forma-1-es versenyzője. Hogy miért pont most vállalta fel a nótát, azt nem tudni, mindenesetre erről van szó:

Tovább

Mick Jagger és még számos zenész kéri arra a politikusokat, hogy engedély nélkül ne használják dalaikat

2020. július 29., 14:29 Módosítva: 2020.07.29 23:50
0

Többek között Mick Jagger, Lorde és Sia is aláírta azt a nyílt levelet, amiben több tucat zenész felszólítja a politikusokat, hogy kérjenek engedélyt tőlük, mielőtt kampánycélokból felhasználnák a számaikat, írja a BBC.  

Tovább

Már sosem tudjuk meg, ki engedte ki a kutyákat

2020. július 27., 16:50 Módosítva: 2020.07.28 20:11
625

A popzene egyik legcsodálatosabb jelensége a random nyári sláger, ami valami egzotikus helyről és tök ismeretlen előadóktól jön, és mind a klip, mind a dal már-már az értelmezhetetlenség legfelsőbb csúcsát verdesi. Ilyen volt a Macarena, az Asereje, a Mambo No 5, a Dragostea Din Tei, a Blue az Eiffel 65-tól, de még akár a Despacitót vagy a Gangnam Style-t is ide lehet sorolni. A 2000-es évek kétségtelenül rendkívül erős volt ebben a műfajban, de az évtized talán legértelmezhetetlenebb egyslágeres formációja a Baha Men volt, a 20 éve megjelent Who Let The Dogs Out c. számuknak köszönhetően.

Tovább

A magyar Dalinda is a Womex fellépői között

2020. július 27., 09:55 Módosítva: 2020.07.28 10:14
131

A magyar Dalinda zenekar is fellép az őszi budapesti világzenei expón, írja az MTI. A Womex szervezői hétfőn mások mellett mexikói, algériai, kolumbiai, szlovén, ghánai, marokkói, dél-koreai, amerikai és spanyol előadót is bejelentettek.

Tovább

5 milliárd forintos zenészeket segítő csomag kerülhet a kormány elé júliusban

2020. július 20., 23:02 Módosítva: 2020.07.21 11:35
427

5 milliárdos mentőcsomaggal segítené a könnyűzenei ipart Demeter Szilárd miniszteri biztos, aki az RTL Híradó hétfői adásában beszélt arról, hogy átfogó támogatási csomagot tesz a kormány elé még július folyamán.

Demeter szerint nem egyedi segélyezésre törekednek, hanem átfogó csomagot készítenek, amely az előadóknak és a háttérben dolgozóknak is segítene, és főként a kisebb bevételű szereplőket szeretnék segíteni. Ezen kívül klipkészítésre és lemezfelvételre is adnának támogatást, valamint szeretnék ha minél több zenekar adna koncerteket szerte az országban, az 500 fős létszámkorlátozást betartva. 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a zenei szakma nehezen emészti meg, hogy míg a koronavírus miatt valószínűleg augusztus 15-e után sem lehet majd 500 főnél nagyobb kapacitású koncerteket tartani, közben futballmeccset lehet szurkolók előtt rendezni. 

Tovább

Tankcsapda: Propaganda, hülye banda

2020. július 20., 12:19 Módosítva: 2020.07.21 12:51
769

Vasárnap este a Facebook-oldalán mutatta be a Tankcsapda azt a számot, amit a nyár elején, a lex Tankcsapda-botrány csúcsán harangozott be a zenekar egy indulatos videóüzenetben. „Ha valaki minket leköp, ne csodálkozzon, ha visszaköpünk” – mondta Lukács László frontember azon a felvételen, amin a trió „a jöttment senki szarházi köcsögöknek” üzent, akik szerint a Tankcsapda lefeküdt a kormánynak.

Tovább

Nem rázzák már a diszkós lányok, haladni kellett a korral

2020. július 19., 13:49 Módosítva: 2020.07.20 19:02
8231

Fél életem a Palace, 28 év. A kerítések, minden egyes oszlop, ezek a burkolatok, ez a hullámos járda, mindent mi csináltunk

– meséli Barna Sándor, miközben Siófokon az omladozó Palace Disco mellett sétálunk az Ezüstparton. Siófok ikonikus bulihelye, vagy inkább komplexuma 1995-ben nyitott meg a Vécsey Károly utcában, elődje a szintén Barna által üzemeltetett, 1989 óta működő Flört Klub volt (ezt Barna még a bezárása előtt eladta).

Ezután legalább 20 évig dübörgött a diszkó a Palace-ban, jártak ide külföldről, belföldről, Siófokról vagy Debrecenből, Budapestről vagy Szegedről, mindenfelől. Hogyan ért véget a kultikus szórakozóhely virágkora? Milyen átalakulások vezettek oda, hogy a táncparkett ma már csak egy ütött-kopott rom poros padlózata? Hogyan ért véget a nagy diszkókorszak, és egyáltalán: tragédia-e, hogy a Palace többé nincs már?

Tovább

Elfogadni a Krisna-tudatot olyan volt, mint a pirulás jelenet a Mátrixban

2020. július 18., 21:57 Módosítva: 2020.07.22 12:13
3083
“Látod, nem indultam tisztán a cél felé, markáns arcélek és Martens acélbetét” – kacsintott ki Az én városom című cikksorozatunk első alanya, Gergály Norbert (Goulasch) a Slow Village Segond című számában. A sorozat legújabb részében a szálak összeérnek, ugyanis Hajdú Zoltánnal, azaz Gulabbal, a Tisztán a cél felé alapító-frontemberével jártuk be a krishnacore-zenekar szülővárosát, Egert. „Az én városom”, nyolcadik rész.

“Amikor először találkoztam a Krisna-tudattal, meg sem fordult a fejemben, hogy krisnás legyek” – mondja Hajdú Zoltán, azaz Gulab, az elsőszámú magyar krishnacore-zenekar, az egri Tisztán a cél felé alapítója. A zenekar a magyar punkszíntér egyik különleges képződménye: dalaikban a régi sulis hardcore a Krisna-tudat tanait hirdető dalszövegekkel keveredik, amik – ahogy a csapat neve is jelzi – a tiszta élet üdvösségét hirdetik, vagyis a húsevéstől, az alkohol- és kábítószerfogyasztástól, valamint a szexuális szabadosságtól való elhatárolódásról, de sokszor Egerről, a városhoz való kötődésről is szólnak.

A műfaj természetesen nem egri találmány, annak alapjait a New York-i Shelter fektette le a kilencvenes években, amely aztán újabb követőket és képviselőket nyert meg az irányzatnak. A hardcore punkra és a straight edge mozgalomra szakosodott amerikai kutató, Colin Helb egy szubkultúra (punk) szubkultúrájának (hardcore punk) a szubkultúrájaként írta le a krishnacore-t. A 2003-ban alakult Tisztán a cél felé neve egyébként egyértelmű tisztelgés a Kőbányáról indult AMD (Anti Military Demonstration), illetve annak 1994-ben elhunyt énekese, Sotár (Ferenczy Tibor) előtt. Bár Gulab zenekara már 17 éve létezik – ezalatt fellépett a Madball, az H2O, a Cro-Mags (pontosabban a Fearless Vampire Killers) és a Death Before Dishonor előtt is –, csak két évvel ezelőtt jelentkezett az első hivatalos videóklipjével, az egri gördeszkás élményekről szóló, Egerben forgatott Egészségházzal.

Az egri Egészségház utca Érsekkert felőli vége immár évtizedek óta a város gördeszkásainak legfontosabb gyülekezőhelye, amelynek aszfaltján naphosszat csattogtak a gördeszkák, erősen próbára téve a szemközti lakóépületben élők türelmet. “Itt minden úgy történt, ahogy a számban is megírtuk: a lakók az erkélyről üvöltöztek a deszkásokkal, akik aztán a csupasz seggüket mutatva reflektáltak vissza nekik. Olyan is előfordult, hogy kaviccsal szórták fel az aszfaltot, hogy ne lehessen deszkázni rajta, de ez nem nagyon zavarta a srácokat, kértek egy seprűt az épület aljában üzemelő kisboltból, majd folytatták a gyakorlást.” A csapatban több rendkívül tehetséges, profi gördeszkás is volt, például az Egészségház klipjében bemutatott Halmi ‘Tubus’ Péter. “Ő már 2001-óta nincs velünk. A heroinnal vívott küzdelemből ő került ki vesztesen. Sajnos nem ő volt az egyetlen, aki a kábítószer miatt halt meg. Sok barátunkat pusztította el a kemikál sátán. Volt köztük olyan, aki bebélyegezve szurkálta magát halálra. A kilencvenes években az aranylövés és az LSD delíriuma egyaránt szedte az áldozatait az ismerősi körömben. Az első Sotár volt '94-ben. Egy huszonéves kölyök nem gondol a halálra, és amikor a közvetlen környezetében történik ilyesmi, ráadásul az egyik idoljával, az komoly sokkot okoz. Nemrégiben pedig Lőrkét (Lőrincz Sándor, szintén AMD) vesztettük el, akinek közvetve szintén a heroin okozta a halálát. Sajnos sok embert fel tudnék sorolni, aki ilyen értelmetlen módon távozott.”

Tovább

Ennio Morriconéról nevezték el Róma leghíresebb koncerttermét

2020. július 17., 20:04 Módosítva: 2020.07.18 15:50
565

A 2020. július 6-án, 92 éves korában elhunyt híres olasz zeneszerző, Ennio Morricone nevét veszi fel Róma legjelentősebb koncertterme, az Auditorio Parco della Musica, döntött az olasz főváros tanácsa.

A római önkormányzat döntése értelmében Auditorio Ennio Morricone lesz az új neve a koncertteremnek, ahol a Római Filmfesztivált és a város nagyobb zenei fesztiváljait szokták tartani. Virginia Raggi polgármester szerint ez egy „olyan helyszín, ahol maestro Morricone az elmúlt években sokszor adott nagyszerű koncerteket, legutóbb 2018-ban, a 90. születésnapján”. Marcello De Vito, a tanács elnöke kiemelte, hogy a névadás azért is indokolt, mert Morricone egész életében szülővárosa polgára maradt, tősgyökeres római, aki más olasz hírességekkel ellentétben nem költözött át a tengerentúlra.

A római városházán pénteken tartott ünnepségen a Santa Cecilia zenekar eljátszotta Morricone egyik leghíresebb szerzeményét, a Deborah-témát Sergio Leone Volt egyszer egy Amerika című filmjéből. A zeneszerző fia, Marco Morricone megköszönte a tanácsnak „a spontán és szinte sokkolóan gyors” döntést, amivel édesapját megtisztelték, és azt mondta, a koncertterem apja második otthona volt.

Giuseppe Tornatore Oscar-díjas filmrendező, akinek Cinema Paradiso című filmje Morricone szentimentális zenéjével elnyerte az amerikai filmakadémia legjobb idegennyelvű filmért járó díját, könnyeivel küszködve méltatta a zeneszerzőt. Felidézte, hogy Morricone szeretett arról beszélni, hogy „a csendben az ember megtalálja  a kulcsot a zenéhez..., a csendhez és a szünetekhez”.

Ennio Morricone pályafutásáról ebben a cikkben írtunk, itt pedig az általunk legjobban kedvelt műveit gyűjtöttük össze.

Tovább

Fluor: Ennél azért jobb hazugságot érdemel a zeneipar

2020. július 17., 13:14 Módosítva: 2020.07.18 17:58
1554

Mint ismeretes, a kormány bejelentette, hogy idén elmarad az augusztus 20-i tűzijáték, mert egészségügyi szempontból aggályosnak tartják. A koncertek és az ötszáz főnél nagyobb tömegrendezvények sorsáról viszont még mindig nem született döntés – azzal július végéig vár a kormány –, azaz a jelen szabályozás szerint augusztus 15-ig nem lehet koncertezni. Gulyás Gergely azért a kormányinfón elejtette, hogy nem sok jót jósol az augusztus 15-i nyitásban reménykedőknek.

A zeneipar kiakadt a fentiek és a korlátozás feloldásának halogatása mellé odavetett magyarázat miatt (arra a kérdésre, hogy miért engednek be közönséget a futballmeccsekre, ha koncertekre nem, az a válasz érkezett, hogy mert a meccseken nem isznak, és az emberek betartják a javasolt 1,5-2 méteres távolságot egymás között – ami alapján kijelenthető, hogy Gulyás még nem volt hazai futballmeccsen), majd az előadók jó szokásuk szerint (óvatosan, szőrmentén, csak semmi plekni, tökön rúgni tilos) egymásnak estek. 

Tovább

Radics Béla: Én nem nyalok a komcsiknak, mint az Illés meg az Omega

2020. július 17., 08:51 Módosítva: 2020.07.18 10:29
1239

Radics Béla, a magyar rockzene történetének egyik legendás alakja. A Tűzkerék és Taurus zenekarok gitárosa 36 évesen halt meg, hangfelvétel nem sok maradt utána, de így is több zenészgenerációra volt hatással. Szókimondó, megalkuvást nem ismerő angyalföldi gyereknek ismerték, ennek köszönhetően került bele egy Farsangi fedőnevű ügynök 1970-es jelentésébe, amit az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tett közzé a Facebookon.

Tovább

Lehetetlen helyzetbe hozza a fesztiválokat a kormány

2020. július 16., 14:06 Módosítva: 2020.07.17 14:36
3400

A magyar élőzenei szektor iszonyatos mélyütést kapott, miután Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette, hogy a koronavírus-járvány várható második hulláma miatt elmarad az augusztus 20-i tűzijáték, illetve csak július végén döntenek arról, hogy az ötszáz fő fölötti tömegrendezvényekre vonatkozó, augusztus 15-ig tartó korlátozást feloldják-e, vagy sem. Utóbbi azért fontos, mert rengeteg rendezvény augusztus utolsó két hétvégéjére tette át a fesztiváljait, illetve több klub tolta át a koncertjeit augusztusi vagy őszi dátumokra. A kormány mostani döntése olyan helyzetbe hozza az egyébként is romokban heverő magyar könnyűzenét, hogy abból hosszú és fájdalmas lesz a kilábalás.

Tovább

Majka és a Tankcsapda is a koncertélet feltámasztását kéri a kormánytól

2020. július 15., 12:27 Módosítva: 2020.07.16 02:23
647
Majka felhívása után több magyar előadó is felszólalt a koncertstop meghosszabbítása ellen. Pásztor Anna attól tart, hogy az Anna and the Barbies hamarosan már csak hobbizenekarként létezhet, Nagy Feró szerint viszont egyetlen zenekar sem veszélyeztetheti a közönsége egészségét.

Ne legyen kettős mérce! Indítsuk be a zeneipart is! – ezzel a felütéssel osztotta meg gondolatait Majka, miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy interjúban arról beszélt, hogy hogy a koronavírus-járvány várható második hulláma miatt nem valószínű, hogy enyhítenek az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozásokon.

"Most már mindenki csinálhat mindent, egyedül a könnyűzenei iparág az, ami most totálisan ki van véreztetve. (...) Olyan, mintha kifejezetten, speciálisan ránk íródott volna ez a szívatási törvény" – mondta Majka a keddi videós bejelentkezésében, amelyben arra kéri a kormányt, hogy az iparág megbénítása helyett, inkább a megmentését tartsa szem előtt, amikor szerdán döntést hoz.

"Ebben az országban tökéletesen működik az a kettős mérce, amit az elmúlt hetekben meg hónapokban láthattunk: van, akinek szabad tömegrendezvényt szerveznie, és van, akinek meg nem" – utal a több tízezres sporteseményekre a videóüzenetben, amelyben felháborítónak nevezi az eljárást. "A focista is hadd focizzon, csak akkor mi is csinálhassuk azt, ami a dolgunk" – teszi hozzá.

Tovább

Két tinit is vádolnak a rapper Pop Smoke megöléséért

2020. július 14., 13:06 Módosítva: 2020.07.14 15:58
17

Két felnőttet és két tinédzsert vettek őrizetbe az amerikai rapper, Pop Smoke megölésének gyanúja miatt, írja a Variety.

Tovább

Palkovics szerint valószínűleg marad a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás

2020. július 13., 10:54 Módosítva: 2020.07.14 00:39
1242

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Világgazdaságnak adott interjút, amelyben röviden kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány várható második hulláma miatt nem valószínű, hogy enyhítenek az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozásokon. Ha ez tényleg így lesz, akkor az augusztus 20-i tűzijáték mellett egy sor zenei fesztivál is veszélybe kerülhet.

Tovább

Öngyilkos lett Elvis Presley unokája

2020. július 13., 08:50 Módosítva: 2020.07.14 08:55
810

27 éves korában elhunyt Benjamin Keough, Elvis Presley unokája, írja a Hollywood Reporter. A TMZ úgy tudja, hogy öngyilkos lett.

Tovább

Jimmy Page is szerepel a Rolling Stones őszre ígért kiadványában

2020. július 10., 12:26 Módosítva: 2020.07.11 07:27
43

A Led Zeppelin gitárosa, Jimmy Page úgy ötven éve rögzített egy Scarlet című dalt a Rolling Stones tagjaival. A szám eddig a fiókban (vagy ott, ahol a kiadatlan dalok szoktak) hevert, de kapóra jött a Stones ősszel megjelenő gyűjteményes kiadásához.

A címben emlegetett Scarlet feltehetőleg Page lánya lehet, legalábbis a The Guardian ezt tartja a legvalószínűbb inspirációnak. A szám több, eddig kiadatlan felvétellel együtt a Stones 1973-as, Goats Head Soup című albumának szeptember 4-én megjelenő deluxe kiadásán kap helyet. A régi-új felvételek közül a Criss Cross már meg is hallgatható:

Tovább

A lengyel kormány újra beperelt egy death metál együttest lengyelellenesség miatt

2020. július 9., 15:12 Módosítva: 2020.07.10 19:37
289

Újra bíróság elé kellett állnia a Behemoth nevű lengyel death metal együttes frontemberének, Adam "Nergal" Darskinak, mert a lengyel kormány szerint a zenekaros pólókra nyomtatott egyik logójuk meggyalázza a lengyel címert. Ugyanemiatt egyszer már beperelték az együttest 2017-ben, de úgy tűnik, újra elővették a zenekar által akkor már megnyert ügyet.

Tovább

Bocsánatot kért és alkoholizmusáról vallott a Kasabian exfrontembere, aki bántalmazta barátnőjét

2020. július 9., 14:17 Módosítva: 2020.07.09 16:02
3

Nyilvánosan bocsánatot kérek partneremtől, Vikkitől, az együttes tagjaitól, a barátaimtól, a családomtól és a rajongóktól. Nagyon sajnálom és őszintén bánom a viselkedésemet. Semmilyen mentséget nem keresek, és nem kérem, hogy nézzétek el a dolgot. Csakis én vagyok a felelős, és minden felelősséget vállalok

– írta Twitteren közzétett nyilatkozatában Tom Meighan, a Kasabian korábbi frontembere, aki azután távozott a zenekarból, hogy a bíróság elítélte családon belüli erőszak miatt.

Tovább

Nevet váltott egy együttes, hogy ne legyenek rasszisták, 10 millió dollárra perlik őket

2020. július 9., 13:34 Módosítva: 2020.07.10 15:28
837

Néhány hete, a Black Lives Matter fekete polgárjogi tüntetéseire reagálva Lady A-re változtatta a nevét a Lady Antebellum amerikai countryegyüttes, hogy ne utaljanak a rabszolgatartó múltra. De azzal nem számoltak, hogy már van egy Lady A nevű előadó. Most mindenki perel mindenkit.

Tovább

Több százmillió forintot szán a kormány a vallásos könnyűzene támogatására

2020. július 8., 15:48 Módosítva: 2020.07.08 17:53
1057

A kormány több százmillió forintot juttat pályázat útján a vallásos könnyűzene képviselőinek hangszer-beszerzésre és -felújításra, írja az MTI.

A most megnyílt pályázati felületen keresztül százmillió forint fog jutni kezdő hangszereseknek, 300 millió a keretösszeg a profi zenészeknek, százmillió pedig a határon túli magyaroknak új hangszerek vásárlására. Folytatódik a templomi orgonák és más hangszerek felújítási programja, erre is százmillió forintot biztosít a kormány

– nyilatkozta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára. Hozzátette, tavaly is volt hasonló program, akkor 600 millió forintos keretösszegre lehetett pályázni, de akkor nem egyéneknek, hanem az egyházi közösségeknek. 

A hangszeres támogatásra vonatkozó információk az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján keresztül érhetők el, pályázni augusztus 10-ig lehet.

A magyar könnyűzenének egyébként most már saját miniszteri biztosa is van, a kormány Demeter Szilárdra bízta ezt a posztot, és pár nappal a kinevezése után a Válasz Online közzé is tette azt a hétoldalas dokumentumot, amelyben Demeter felvázolja, hogyan tervezi társadalmasítani, átszervezni és megreformálni a magyar könnyűzenét. A tervezetről készült cikkünket itt olvashatja. 

Tovább

Hörcsögketrecbe nyomta volt jegyese fejét a Kasabian egykori frontembere

2020. július 7., 14:58 Módosítva: 2020.07.08 14:39
109

Tom Meighant a leicesteri bíróság ítélte el az idén áprilisban elkövetett erőszakos támadása miatt. Az énekes a tárgyaláson beismerő vallomást tett, írja a Sky.

Tovább

Elmaradnak idén a nagy szerbiai fesztiválok

2020. július 7., 12:46 Módosítva: 2020.07.07 16:28
74

A legnagyobb szerb zenei fesztiválok, az újvidéki Exit, a belgrádi Beer Fest, valamint a niši Nishville Jazz Fesztivál közös közleményt adtak ki arról, hogy idén nem tudják megtartani a rendezvényeket, írja az MTI.

Tovább

Több millió dollárnyi segélyt kapott Kanye West cége az amerikai kormánytól

2020. július 7., 09:41 Módosítva: 2020.07.07 12:32
140

Kanye West cége, a Yeezy több mint 2 millió dollár támogatást kapott az amerikai segélyalapból, a PPP-ből, írja a Hollywood Reporter.

Tovább

Kanye West bejelentette: elindul az amerikai elnökválasztáson

2020. július 5., 08:06 Módosítva: 2020.07.06 09:17
4741

Kanye West az elmúlt években viharos kapcsolatot ápolt Donald Trumppal: eleinte a fekete előadóművészek között fehér hollóként támogatta az elnököt, majd összes róla szóló tweetjét törölte, de 2018-ban azután mégis Make America Great Again kampányszlogennel kihímzett piros baseballsapkában látogatta meg őt a Fehér Házban, tavaly pedig bejelentette, hogy kizárólag az ikonikus trumpos sapkában hajlandó koncertezni (közben arról panaszkodott, hogy a politika kihasználta őt, ezért eltávolodik a politikától). Az évtized végére milliárdossá vált előadóművész idén már beállt a George Floyd meggyilkolása miatt kirobbanó tiltakozások mögé, bejelentette, ő finanszírozza a Minneapolisban megfojtott fekete férfi lányának oktatását.

Július 4-én (a legnagyobb amerikai nemzeti ünnepen, a Függetlenség Napján) azután West újabb kézifékes fordulást hajtott végre, amikor – természetesen Twitteren – bejelentette:

Be kell teljesítenünk az Amerikában rejlő ígéretet; bíznunk kell Istenben, közös víziót kell kialakítanunk, és közösen kell építenünk a jövőnket. Elindulok az Egyesült Államok elnökségéért.

Tovább

Szünetet tart a Quimby, Kiss Tibi terápiára megy

2020. július 3., 17:48 Módosítva: 2020.07.04 23:58
628

Az év végéig szünetet tart a Quimby együttes, mivel Kiss Tibi frontember úgy döntött, hogy pihenésre van szüksége, ezért terápiás céllal visszavonul a nyilvánosság és a média elől. Erről az együttes számolt be egy hosszabb posztban a Facebook oldalán, amiben Kiss Tibit is idézik:

A 2019-es év végén már teljesen kimerültem, de a legnagyobb gond az volt, hogy nem kértem segítséget a bajban, és egyedül akartam megoldani a problémáimat. Jelenleg terápián vagyok és a felépülésemre koncentrálok. Nagyon sajnálom, hogy ezt a koncertszezont ki kell hagynom és nem találkozhatunk személyesen, de bízom benne, hogy mielőbb újra együtt lehetünk és jókedvűen táncolhatunk az esőben. Addig is vigyázzatok magatokra, hamarosan jelentkezem és ne féljetek segítséget kérni, ha szükségetek van rá! Megértésetekben és támogatásotokban bízva, Tibi

Tovább

Nem volt nagyobb koncertsláger a Csókkirálynál 2019-ben

2020. július 3., 12:33 Módosítva: 2020.07.03 16:51
97

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület összegzése szerint a Hungária együttes slágere, a Csókkirály megismételte 2018-as sikerét, és 2019-ben is az élőzenei koncertek legtöbbet játszott zenei produkciója lett. 

Idén ezt követte a sorban

  • a Csavard fel a szőnyeget (Hungária)
  • az Azért vannak a jóbarátok (Máté Péter és S. Nagy István)
  • a Pálinka dal (Magna Cum Laude)
  • és az Azok a boldog szép napok (Beatrice)

A rendezvényszervezők által beküldött listák szerint a tavalyi könnyűzenei koncerteken a megszólaló dalok mintegy 80 százaléka magyar szerzemény volt, és a komolyzenei rendezvényeken pedig 64 százalékban szintén hazai művek hangzottak el. A 2019-es könnyűzenei rendezvényeken megszólaló magyar dalok zeneszerzői és szövegírói között ezúttal 635,2 millió forintot, a magyar komolyzenei művek alkotói között pedig 126,8 millió forint jogdíjat osztott fel az Artisjus. 1991-en kapnak legalább ötvenezer forintot a művek élőzenei megszólalásáért, közülük 1283 alkotó jogdíja haladta meg a százezer forintot. 

A statisztikák szerint egyébként 2019-ben 23 475 könnyű- és komolyzenei rendezvényt tartottak országszerte, és évről-évre egyre nő a számuk, ugyanis míg az Artisjus 2016-ban 18 656, 2017-ben 20 007, 2018-ban 22 050, 2019-ben pedig már 23 475 koncert adatait dolgozta fel. Ennek a növekedésnek vetett most véget a koronavírus-járvány.

Nagy kérdés, mi lesz jövőre az idei, lényegében elmaradt tavaszi-nyári koncertszezont követően. Jelenleg igen nehéz megbecsülni a várható veszteségeket, de a pesszimistább számítások szerint a koncertek után járó jogdíjak esetében 50-60 százalékos kieséssel kell számolnia a szerzőknek 2021-ben

- áll az MTI-nek eljuttatott közleményükben. 

Tovább

Ed Sheeran, a Rolling Stones és még több tucat zenész az élőzene megmentését követeli a brit kormánytól

2020. július 2., 10:24 Módosítva: 2020.07.03 10:56
181

Több mint 1500 zenész, köztük Ed Sheeran, Paul McCartney és a Rolling Stones tagjai is aláírták azt a nyílt levelet, amelyben arra kérik a brit kormányt, hogy segítse ki a könnyűzenei iparágat a pandémia idején. A Variety írja, hogy a zenészek azonnali segítséget várnak a digitális, kulturális, média és sportügyi államtitkártól, Oliver Dowdentől.

Tovább

Három világrekordot is megdöntött egy K-pop lányzenekar

2020. július 1., 12:56 Módosítva: 2020.07.01 19:18
418

Három hivatalos világrekordot is megdöntött mindössze egyetlen nap alatt a Blackpink nevű dél-koreai lányegyüttes, amelynek How You Like That című klipjét 86,3 milliószor nézték meg a YouTube-on 24 óra alatt, írja az MTI. A klip jelenleg 175 millió megtekintésnél jár. A Guinness Rekordok Könyve szerint a múlt pénteken debütált How You Like That a 24 óra alatt a legtöbbször megnézett videó, zenei videó, valamint k-pop együttes által jegyzett videó a YouTube eddigi történetében.

Tovább