Kozics Júlia

Eltűnhetnek a patikák polcairól egyes gyógyszerek Eltűnhetnek a patikák polcairól egyes gyógyszerek

Egy új rendelet miatt történhet mindez.

9 órája

Ennyi idő alatt értek ki a mentők a sürgős esetekhez 2023 első negyedévében Ennyi idő alatt értek ki a mentők a sürgős esetekhez 2023 első negyedévében

Hadházy Ákos a Belügyminisztériumot kérdezte.

10 órája

A Központi Nyomozó Főügyészségre került Böröndi Gábor ügye A Központi Nyomozó Főügyészségre került Böröndi Gábor ügye

Súlyos vádak érték a honvédség vezérkari főnökét.

11 órája

Magyarország területére pénteken az ukrán–magyar határszakaszon 6946 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 6521 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 60 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. június 2-án nem érkeztek Budapestre vonattal – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság.

A svájci törvényhozás nem fogadta el azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tette volna, hogy más országok svájci fegyvereket adjanak el Ukrajnának – számolt be az MTI.

A Svájci Nemzeti Tanács tagjainak többsége nemmel szavazott az ország legnagyobb parlamenti kamarájának biztonságpolitikai bizottsága által kidolgozott javaslatra. A semleges Svájc törvényei tiltják fegyverek exportálását aktív konfliktusövezetekbe. Svájc ezért mind ez idáig megtagadta az engedélyt Németországtól is, hogy a német Leopard harckocsikhoz Svájcban gyártott lőszert küldjön Ukrajnának.

A kivételt kezdeményezők és támogatók Ukrajna hatékonyabb támogatását látták szükségesnek, és az európai biztonsághoz történő fokozottabb hozzájárulás szükségességével érveltek.

A javaslatot ellenzők, köztük a Zöldek és a jobboldali Svájci Néppárt (SVP), úgy vélte, hogy

egy ilyen engedménnyel Svájc a semlegességét kockáztatná, és azt a látszatot keltené, mintha közeledne a NATO-hoz.

A szavazás nem zárta le az ország hadianyagokról szóló törvényének vitáját, amely megtiltaná minden, Svájctól fegyvereket vagy lőszert vásárló ország számára, hogy ezeket nemzetközi konfliktusban érintett országokba szállítsák.

A biztonságpolitikai bizottság ugyanakkor vizsgálja a lehetőséget fegyverek és lőszer átadásának esetleges engedélyezésére olyan helyzetben, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsa vagy az ENSZ Közgyűlésének kétharmada egy adott háborús felet agresszornak minősít, vagy a nemzetközi jog megsértését állapítja meg.

Az ukrán főváros fokozott ágyúzása miatt sok kijevi lakos a föld alatt tölti az éjszakákat. A kijevi metró 23 óráig működik, ám a kijárási tilalom ellenére is bármikor le lehet menni az aluljáróba.

Ahhoz, hogy a helyi lakosok a fővárosi metróállomások aluljáróiban tölthessék az éjszakát, fel kell mutatniuk a rendőröknek útlevelüket, valamint a személyes tárgyaikat. Néhányan már napok óta a föld alatt alszanak – írja a Strana.