Kozics Júlia

Nagy Márton: Magyarország európai szintű akciótervet fog kidolgozni Nagy Márton: Magyarország európai szintű akciótervet fog kidolgozni

A nemzetgazdasági miniszter új iparpolitikai hozzáállást szorgalmaz.

tegnap, 21:56

Ennyibe került Magyar Péter április 6-i tüntetése Ennyibe került Magyar Péter április 6-i tüntetése

Nyilvánosságra hozták az adatokat.

tegnap, 19:24

Kedves olvasóink!

Ezzel a poszttal véget ért az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

Ezúton is köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

Az orosz hírszerzés tevékenységéhez nyújtott segítség címén emeltek vádat csütörtökön egy brit férfi ellen.  A Scotland Yard tájékoztatása szerint az illető a 64 éves Howard Michael Phillips, akit egy hete vettek őrizetbe Londonban.

A rendőrségi beszámoló szerint az őrizetbe vételhez és a vádemeléshez „megelőző jellegű” vizsgálat vezetett, amelyet a Scotland Yard terrorizmusellenes parancsnoksága végzett a nemzetbiztonsági törvény harmadik cikkelyének megsértése gyanújával.

A törvény e cikkelye a hivatalos meghatározás szerint olyan magatartás esetén tesz lehetővé vádemelést, amelynek valószínűsíthető célja valamely külföldi hírszerző szolgálat tevékenységének érdemi elősegítése információk, tárgyak, szolgáltatások vagy pénzügyi haszonszerzést szolgáló eszközök közvetlen vagy közvetett átadásával.

A Scotland Yard csütörtöki ismertetése szerint a Phillips elleni vádemelést Oroszország javára végzett tevékenység gyanúja alapozta meg.

A tájékoztatás szerint a nyomozók több helyen házkutatásokat is tartottak. A rendőrség hangsúlyozza, hogy az ügy nem kötődik olyan közelmúltbeli vádemelésekhez vagy vizsgálatokhoz, amelyekhez szintén a nemzetbiztonsági törvény megsértésének gyanúja vezetett.

Több incidens is történt Nagy-Britanniában

Nemrégiben öt ember ellen emeltek vádat Nagy-Britanniában Oroszország javára megkísérelt ellenséges cselekedetek – köztük egy ukrán tulajdonú angliai kereskedelmi ingatlan felgyújtása – címén.

A minap a brit kormány kiutasította Oroszország londoni nagykövetségének védelmi attaséját, megvonta több orosz tulajdonú angliai ingatlan diplomáciai státusát, és korlátozásokat vezetett be az orosz állampolgároknak adott diplomáciai vízumokra, felső határt szabva például az orosz diplomaták nagy-britanniai tartózkodási időtartamára.

Az orosz védelmi attasé kiutasítását a londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint az indokolta, hogy a diplomata az orosz katonai hírszerzés tagja volt. E hét elején pedig holtan találtak Angliában egy volt brit tengerészgyalogost, akit a kínai irányítású hongkongi hírszerzés javára végzett kémkedéssel vádoltak.

A vád szerint a 37 éves Matthew Trickett – aki a londoni belügyminisztérium bevándorlási részlegén dolgozott és korábban hat évig a brit királyi tengerészgyalogság katonája volt – Nagy-Britanniában tevékenykedő hongkongi ellenzéki aktivistákról gyűjtött információkat. Halálának okát a rendőrség még vizsgálja – adta hírül az MTI. 

Az Egyesült Államok várhatóan pénteken további 275 millió dolláros katonai segélyt jelent be Ukrajnának, miközben Kijev az orosz csapatok előrenyomulását igyekszik megakadályozni Harkiv térségében – közölte két amerikai tisztviselő az AP News szerint. 

Hozzátették, a csomag HIMARS rakétarendszereket, valamint 155 milliméteres és 105 milliméteres tüzérségi lövedékeket tartalmaz. 

Ez lesz a negyedik katonai segélycsomag Ukrajnának azóta, hogy a kongresszus a múlt hónap végén elfogadta a külföldi segélyekről szóló törvényt, és a Biden-kormányzat ígéretet tett arra, hogy a fegyvereket továbbra is rendszeresen szállítják, és a lehető leggyorsabban eljuttatják a frontvonalra.