A Szám 2014, 2. kör: szavazzon a kedvencére!

2014.02.01. 14:46

Előző héten az Index, egyfajta alternatív dalversenyként, elindította A Számot. Ebben összesen harminc szám versenyez, amiket a soktagú zsűri és az olvasók pontoznak. Az első kör már véget is ért, hat szám már a középdöntőben van, ezek listáját itt lehet megnézni, most pedig jön a következő kör, újabb tíz versenyzővel. A zsűri már értékelt, három szám továbbjutott, ezek láthatók legfelül. A maradék hétre az olvasók szavazhatnak hétfő reggelig, így ők is továbbjuttatnak három számot.

A zsűri természetesen nem titkolja pontjait és véleményét. Például most rögtön el is mondjuk, hogy alig tudtunk dönteni a második körös tíz dal között, olyan erős volt a mezőny. Ezenkívül minden dalhoz kiragadtunk négy-négy kommentet, ezek a számok alatt olvashatók, legalul pedig a pontozást is meg lehet nézni.

De a lényeg, és ezt nem győzzük hangsúlyozni: tessék szavazni és továbbjuttatni még három versenyzőt!

A szavazásnak vége

TOVÁBBJUTOTTAK

Szabó Benedek - Kapuzárási piknik

Csapó Attila: "Szeretném lefikázni a bugyutasága miatt, de nem tudom. Vicceskedve dobál rád igazából nagyon nem vicces kérdéseket, és borzasztó, hogy mennyire megettem egyből a vidám gitár, sötét dalszöveg kombinációt. Egyetlen nagy hibája van, ami miatt nagyon lejjebb pontoztam: mocskosul rövid. Akkora ürességet hagyott maga után, hogy kétszer is meghallgattam egyből."

Szász Barna: "Éljen a magyar indie-pop, éljenek a magyar singer-songwriterek, és gyertek még sokan, túl a Rakéta fesztiválon, legyetek 100-an meg 200-an, versenyezzen értetek a Petőfi, meg sok ezer fiatal fiú és lány. Addig is, példamutatásnak, itt e dal."

Szalai Bálint: "Szuper szám, szuper forma, szuper kivitelezés. Egyben fáj, hogy nem én írtam."

Dudás Gergely: "Haha, a legnagyobb baj, hogy rövid. Nem szoktam szöveget értékelni, de fasza, és bejön ez Kimya Dawson - tábortűz vonal is, elég a kis dallam és minimál. De mit szól ehhez egy 20 éves?"

Iamyank - Aurora (feat. Dori Hegyi)

Csapó Attila: "Lassú, de imádtam. Nagyon jó a vokál, nagyon jó a minimál dob az elején, egyben van az egész. Szépek a váltások a lassabb-gyorsabb részek között, sehol nem unalmas, az ének pedig végig remekül leköti a fület. Az egyik legminőségibb darab."

Szász Barna: "Hegyi Dóra éneke miatt adja magát a Lana Del Rey analógia, de éppen Iamyank alapja miatt pedig sokkal több ennél ez a szám. Csak remélni tudom, hogy fognak még együtt dolgozni."

Rácz Attila: "Megkapó – ez az avíttas kifejezés jutott eszembe, miközben tök új- és korszerű szám. Valahogy így szólna a kintorna, ha ma találnák fel."

Hegyeshalmi Richárd: "Leginkább itt éreztem, hogy egy 2014-es számot hallgatok. Az Aurorát simán be lehetne illeszteni egy Lorde / Lana Del Rey / Grimes / Kelela-számokkal tömött playlistre, és nem lógna ki. Pedig ezt nem is olyan egyszerű megcsinálni."

Middlemist Red - Single Switcheroo

Panyi Szabolcs: "Ami az Ivan & The Parazol volt az előző körben, az most a Middlemist Red: angolszász vidékeken is teljesen élvezhető, és én nagyon drukkolok nekik."

Sajó Dávid: "Alig 20 éves srácok olyan vagány pszichedelikus rockot tolnak, hogy az agyam eldobom. És mellé állati jól szól az egész. Legszívesebben meghívnám őket egy üveg whiskyre." 

Dudás Gergely: "Ha azt nézzük, hogy melyik a mostani tízesből az, ami valszeg simán megélne bárhol, akkor egyértelműen ez, beférne az indierock2013 mixbe. Mennék koncertre és letölteném."

Szász Barna: "Ritkán hallani ennyi Észak-Amerikát egyetlen magyar banda egyetlen dalában. Ha az év legjobb számát keressük, hát itt az év egyik legjobb száma."

a szam 640.png

ŐK AZOK, AKIKRE MÉG SZAVAZNI KELL

Der Tanz - The Trap

Hegyeshalmi Richárd: "Úúúú, hát pont ilyen zenét csinálna egy romániai kápolnában élő tébolyodott szatír, ha egy Joy Division-lemez lenne az egyetlen kapcsolata a civilizációval! Eddig meg se próbáltam elképzelni, hogy az milyen lenne, de most kiderült, és le vagyok nyűgözve."

Dankó János: "Tipikusan az a szám, aminek nem tesz jót a szétcseszett hangzás, mivel sokkal jobban kijönnek a pontatlanságok. Azt azért hallom, hogy a nyegleség direkt van, de ennél én igényesebb vagyok, ha hangzásról van szó."

Sajó Dávid: "Sötét, vészjosló, imádni valóan zajos punk. Lux interior kikelt a sírjából, és felszívott két csík fürdősót."

Csapó Attila: "Imádtam a hangulatát, már azelőtt, hogy egyáltalán bekezdett volna az ének, utána meg csak még jobban. Még a hirtelen érkező halálhörgésbe váltás is bejön, meg az egész garázshangulat, ami átszövi az egészet. Szépen van felépítve az egész, a mezőny egyik legnagyobb meglepetése nekem, pláne mivel nem rajongok az ilyesmi számokért."

4,53

EZ Basic - New Lines

Fekő Ádám: "Annyira sok nyugalmat áraszt ez a dal, hogy igazából az sem rontott az értékén, amikor már rájöttem, hogy egy perce semmi nem szól."

Libor Anita: "Az EZ Basicnek régen voltak tök jó számai is, de ez most nagyon rágógumi, a végén a zongora meg egyenesen bántó."

Szász Barna: "Kicsit élőbb, kevésbé elektrós dobbal még jobban működne, és a sok refrén is kiüresedik a végére, de alapvetően tök jó dal."

Panyi Szabolcs: "Elmegy, de egy bézik inglis kurzust azért javasolnék a kiejtés csiszolására."

4,47

Gustave Tiger - Mitanni Mares

Szalai Bálint: "Érdekesnek, sőt tréfásnak is lehetne mondani, de jónak azért túlzás lenne."

Fekő Ádám: "Az a baj, hogy ez a szándékosan rosszul hangolt hangszerekkel gyártunk szándékosan rosszul szóló dalokat vonal már tényleg unalmas. Pedig biztos tök szórakoztató lehetett felvenni, csak hallgatni már nem az."

Hegyeshalmi Richárd: "Már-már paródiába hajló shoegaze, szép! Ez volt az első olyan szám, ami tetszett, már ha a tetszés alatt azt értjük, hogy pénzt is adnék a hanghordozójáért. A klip nekem kicsit sok volt, de ha annyira ironikus, hogy már ciki, és emiatt megint menő, akkor bocs, én értettem félre. (Az a narancssárga macska egyébként ki van tömve, vagy ennyire nyugodt?)"

Libor Anita: "Pont eggyel zúzósabb annál, mint amit még én be tudok fogadni, de közben meg tök simán lehet dúdolni."

3,02

Isten Háta Mögött - Kérész

Kolbert András: "Az első szám a versenyben, amitől lúdbőrzött a kezem, még akkor is, ha az énekest szokni kell. A zene mögötte a jóféle stoner, jó tudni, hogy nem csak külföldön tudnak dobolni a dobosok."

Panyi Szabolcs: "A 2000-es években volt egy bölcsészismerősöm, aki rajongott értük, ezt már akkor is elég kínosnak találtam. A dal alapján a helyzet azóta csak romlott."

Csapó Attila: "Hát igen, az Isten Háta Mögöttre mindig is lehetett számítani az egyediség szempontjából. Tökéletes zene, remek ének, a szöveg pedig hozza a szokásos minőséget, amit a zenekartól megszokhattunk. Ez a szám nem olyan kemény, mint mondjuk a Kényelmetlen Lemezen található számok, de éppen ezért bejöhet a populárisabb ízlésvilággal megáldott hallgatóknak is. Az egyetlen problémája talán a hossza, az öt perces track kicsit sok lehet egy ilyen mezőnyben."

Szász Barna: "A dal, aminél leginkább az énekes fogja megosztani a közönséget. Ez azért lehet így, mert közben minden más a helyén van. Az ének meg legyen ízlés kérdése, nekem - kimondom - bejön."

5,95

Revue feat. Polar Dear- You Can Handle It

Fekő Ádám: "Azt nem mondom, hogy tudok akár egy érvet is mondani arra, hogy miért ne Hot Chipet hallgassak helyette, de onnan annyira jól eltanultak mindent, hogy felesleges belekötni."

Hegyeshalmi Richard: "A Kompakt lemezkiadó 2003-ban kikukázott hangmintái, az electroclash iróniáját idéző, de annál sokkal modorosabb nyavalygás, közepes deep house ritmusokkal. A klip rendezője látott már mozgóképet, mielőtt elkezdte használni a videokamerát?"

Stubnya Bence: "Ez egy tök erős instrumentális dal lehetne még néhány okos zajjal, viszont sajna az ének sokat ront rajta."

Dudás Gergely: "Értelmezhetetlen. Elsőre azt hittem, egy béna Modern Talking béna 2006-os remixe. Gagyi szinti, béna ének.

3,97

The Biebers - Sorry

Dankó János: " Hangulatos, tökéletesen megírt popdal. Azokat az időket idézi, amikor még egy zene hallattán beugrott az embernek egy csomó jó emlék. Több ilyen pozitív dal kéne a magyaroknak."

Szász Barna: "Az a ritka eset, amikor egy magyar banda eltervezi, hogy mit akar (táncolós slágert), és pöpecül meg is valósítja. Nem hunglishül van az ének, jól össze van rakva az alap, minden a helyén van. Ez már truvájnak számít itthon, a következő lépés pedig az eredetiség lesz, de nem lesz gond azzal sem!"

Libor Anita: "Ez egy minden szempontból szuper táncparkettrobbantó szám, és külön pluszpont hogy a kedvenc pultosom a főszereplő a klipben."

Dudás Gergely: "A 80-as évek szintipopja és Modern Talking-vonal is, de ez tök rendben van, egy kellemes kocsizene, simán örülnék, ha éppen szólna, Jimmy Sommerville lüktet benne, igazi egynyári sláger."

7,29

Watch My Dying - Harmatátkozó

Kolbert András: "Jé, még van ilyen vonalba felállós, derékig érő hajjal headbangelős torokmetál? Tök jó! Nem olyan jó, mint 92-ben, de legalább van kinek hathúros basszusgitárt gyártani."

Sajó Dávid: "Jaj, Istenem, ebben megvan minden, amiért alapvetően távol tartom magam a metáltól. Ráadásul ez az elektronikával-diszkódobbal kombinált keménykedés bűzlik a vörösboros kólától."

Dankó János: "A Watch My Dying megcsinált magának egy saját zenei világot. Szélsőséges, de éppen ettől jó, viszont én sem tudom mindennap meghallgatni. A többiek biztos megköveznek, de szerintem ez még slágeres is."

Stubnya Bence: "Kik kristályozták be a metálosokat!?!?"

5,69

A zsűri pontszámai

A szám JM HR SB KA RA DuG DA PSz SzáB DJ LA DaG CsA SD SzaB Össz
Szabó Benedek 9 6 9 8 4 10 10 8 10 8 9 6 6 7 9 10 129
Iamyank 6 8 7 9 9 9 8 7 9 7 8 9 9 10 1 5 121
Middlemist Red 10 7 6 7 2 8 7 10 8 5 6 3 8 9 4 9 109
The Biebers 5 5 2 6 6 5 6 9 7 10 10 8 4 6 10 7 106
Isten Háta Mögött 8 4 4 10 10 3 9 2 6 9 2 10 10 4 2 8 101
Der Tanz 7 9 8 5 8 7 3 3 3 3 7 4 7 8 7 4 93
Gustave Tiger 4 10 10 1 3 6 5 1 4 1 5 7 2 5 5 6 75
EZ Basic 3 2 3 3 7 4 1 5 5 4 3 5 3 1 6 1 56
Revue feat. Polar Dear 2 1 5 2 5 1 2 6 2 2 4 1 1 3 8 3 48
Watch My Dying 1 3 1 4 1 2 4 4 1 6 1 2 5 2 3 2 42

A zsűri tagjai: Csapó Attila, Dankó Gábor, Dankó János, Dezső András, Dudás Gergely, Fekő Ádám, Hegyeshalmi Richard, Jenei Miklós, Kolbert András, Libor Anita, Panyi Szabolcs, Rácz Attila, Sajó Dávid, Stubnya Bence, Szalai Bálint, Szász Barna