A körte nem gyógyítja a másnaposságot, de elviselhetővé teszi

DSC0336
2015.08.16. 09:09

Nemrég ausztrál tudósok megállapították, hogy bizony eddig mindenki rosszul csinálta, és a körte a legjobb gyógymód a másnaposságra. Pontosabban a másnaposság megelőzésére, ugyanis a kutatás azt állítja, hogy ha alkoholfogyasztás előtt körtét iszunk, akkor nem leszünk másnaposak. Természetesen egy ilyen fontos tudományos feltárást kötelező letesztelni, ezért vettünk két csomag körtét a Szigetre és megpróbáltunk berúgni.

A koncepció egészen egyszerű: a Sziget pénteki napján minden sör előtt megeszem egy körtét. Sörből kizárólag csak egy fajtát, illetve semmi töményet vagy mást. Az elképesztő hőség miatt az ember egyébként is sokkal nehezebben veszi rá magát a felesezésre, meg annyi körtét már tényleg nem bírnék megenni, ami mondjuk négy-öt vodkához kell.

A Szigeten 250 forintért árulják darabját, de annak ellenére, hogy Nagyvásárcsarnokban szabályosan körberöhögtek a zöldségesek, amikor körte iránt érdeklődtem, végül az Aldiban potom 700 forintért tudtam venni két dobozzal, ami tizenhat darab körtét jelent. Ennyit ugyan nem terveztem megenni, pedig a végére majdnem sikerült.

Az elején még egész jó mókának tűnt, hogy minden dobozos sör felbontása előtt elmajszolok egy körtét. Nem vagyok egy kifejezetten gyümölcskedvelő alak, de szerencsére a körtét pont el tudom viselni. Mondjuk kicsit olyan érzésem volt, mint kisgyerekként, amikor anyám csak akkor adott csokit, ha megeszem a répát meg a karalábét. Csak most körtét kellett ennem ahhoz, hogy sört is ihassak.

Az iszonyatos hőség miatt állati gyorsan csúszik a sör, Avicii rettenetes szettje alatt lazán lement talán négy-öt is, velük együtt pedig ugyanennyi körte. Kicsit sem néztek degeneráltnak a körülöttem verető emberek, hogy a táskámból 20 percenként elővettem csúnya, már összenyomott körtét és öklendezve elrágcsáltam, mielőtt felszisszent volna a dobozos sör. 

Életemben először éreztem azt egy fesztiválon, hogy nem az alkoholtól fogok hányni.

Szabályosan le kellett tuszkolnom a körtét már a torkomon és sokszor kicsit vissza is öklendeztem belőle. Nem voltam még részeg, de már erősen spicces, azonban senki sem szólt nekem arról, hogy 4-5 körte elfogyasztása képes lehet ilyen reakciókra. Különösen akkor kezdett kellemetlen lenni egy helyzet, amikor egy ismerős röhögve közölte, hogy mekkora idióta vagyok, a körtét órákkal piálás előtt kell megenni, és legalább fél kilót. Hát, én ilyet sehol sem olvastam az Index-cikkben, de azért legbelül mordult egyet a gyomromban feldolgozás alatt álló körtemennyiség.

Mivel a Dropkick Murphys-koncertre egyszerűen nem lehetett bejutni, így maradt az asztalt támasztó módszeres lerészegedés, ami végül tizennégy sörnél állt meg. Ez alatt tényleg elfogyasztottam tizennégy körtét, az utolsókat már kicsit sírdogálva, sós könnycsepeimmel fűszerezve meg a finom gyűmölcsös ízt.

M.Á.S.N.A.P.

Mindenkinek megvan a saját receptje a másnaposságra, nekem pár éve állandóan ugyanaz

  • nacho és valami nagyon csípős szósz
  • egy doboz körtés Soproni
  • NBI.-es meccsek bámulása késő estig

Nincs megnyugtatóbb, mint az üresen kongó méregdrága lelátók látványa, ahogy a háttérben visszhangzik a puffogó labda és a pályára beüvöltöző edző hangja. Ezt most az M4 indulásával elvették tőlem, ráadásul a vasárnapi boltbezárásokkal a szombati berúgások is inkább át lettek rakva péntekre.

Szerencsére nem vagyok fejfájós típus, a másnaposságom általában kimerül a nyomottságban, szájkiszáradásban és a kötelező emberundorban. Az iszonyatos sör- és körtemennyiség miatt arra számítottam, hogy a Szigeten beköltözhetek valamelyik undorító mobilvécébe, de a saját meglepetésemre a bélműködésemnek semmi rosszat nem tett a sör és gyümölcs ilyen mennyiségű kombinációja.

Az már egy egészen más kérdés, hogy mennyire vagyok most másnapos. Ugyanúgy fájdogálnak a végtagjain, a nyelvem csont száraz és tökéletesen jól esik korom sötétre elfüggönyözött szobában agonizálni a legkonditól fél méterre. A fejem nem fáj, nem kell vécére rohangálnom állandóan és olyan farkas éhes vagyok, hogy körtén kívül bármit felfalnék.

A cikkben ugye azt írták, hogy körtefogyasztásnak köszönhetően másnap nincs az embernek hányingere, szédülése és fejfájása, és ebből a háromból valóban nem jött össze most egyik sem. Pedig tizennégy sör még úgyis tizennégy sör, ha az ember közben elnassol egy kisebb zöldségest. Azonban a levertség érzését, a fáradékonyságot vagy a teljes kiszáradtságot nem gátolta meg, szóval vagy további tesztekre van szükség, vagy valamit rosszul csináltam, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy a másnaposságra nincs mindenki számára jól működő megoldás. Tessék csak szenvedni, ha már előző este akkora volt a buli.