Szex, drogok, Kalifornia

GettyImages-144431001
2016.05.05. 17:55

20 év után játszik ismét Magyarországon játszik a Red Hot Chili Peppers. Az őrülten népszerű mai bejelentés hírére összeszedtük azt a 10 videót, ami megkerülhetetlen a zenekar karrierjében, és nagyszerűen rá lehet majd ezekkel hangolódni a szeptemberi koncertre.

1. True Men Don't Kill Coyotes (1984)

Ugyan kislemezként sohasem jelent meg, mégis ehhez készítette a zenekar az első hivatalos klipjét. Azóta eltelt több, mint 30 év, de még mindig nehéz megfejteni, hogy kis copfokba fogott hajú Flea és társai mégis mi a jó büdös francot akartak ezzel az egésszel.

2. Catholic School Girls Rule (1985)

Régi igazság, hogy az egyházi iskolába járó lányok mindig izgalmasak, valahogy ezt próbálta meg átadni a zenekar is. A klipet haverjuk, a fantasztikus nevű Dick Ruse rendezte, de csak a Playboy TV-n adták, mert van benne egy darab meztelen jelenet és Anthony Kiedis pár pillanatra egy keresztre kifeszítve énekel.

3. Fight Like a Brave (1987)

Ugyan az Indexben vannak olyan vélemények, hogy ez a szám az együttes gyengébb szerzeményei közé tartozik, de ezek az emberek biztos nem töltötték a fél gyerekkorukat Tony Hawk-játékokkal. Ez egyébként Anthony Kiedis egyik klasszikus drogos dala, amit azután írt, hogy a súlyos heroinfüggősége miatt Flea kivágta a zenekarból. Kiedis végül beutalta magát rehabra, visszakerült a zenekarba és a repülőn ülve hazafelé írta meg, hogy milyen bátorság kell egy drogfüggőnek a leszokáshoz.

4. Higher Ground (1989)

Nem is az a fontos, hogy ez alapvetően egy Stevie Wonder-feldolgozás, hanem hogy elsőként debütált arról a nagylemezről, amin az elhunyt Hillel Slovak és barátja halála miatt kiszállt Jack Irons helyett már John Frusciante és Chad Smith játszott. Itt kezdődött el a következő fontos fejezet a zenekar életében.

5. Under The Bridge (1991)

Eredetileg nem is akarta megmutatni a többieknek, annyira eltért az eddigi zenéjüktől. Kiedis drogfüggősége inspirálta ezt a számot is, pontosabban az az időszak, amikor volt egy csodálatos barátnője, de ő inkább bűnözőkkel lőtte magát a híd alatt. Azóta minden 14 éves kezdő gitáros repertoárjában szerepel ez a szám a Wonderwall és a Smells Like Teen Spirit mellett.

6. Suck My Kiss (1992)

Sokat gondolkoztunk, hogy a máig az együttes egyik legfontosabb lemezének számító Blood Sugar Sex Magikről most a Suck My Kiss vagy a Give It Away szerepeljen. Végül előbbi mellett döntöttünk, mert ez az első klip a RHCP történetében, amiben Anthony Kiedis nem félmeztelen végig. És látni benne a bozontos Rick Rubin szuperproducert headbangelni.

7. My Friends (1995)

A hirtelen jött siker jól szétbarmolta a zenekart. Frusciante a túlzott népszerűségtől megnyomorodva kiszállt, Kiedis pedig öt évnyi tiszta időszak után ismét rácsúszott a heroinra és kokainra. Dave Navarro beszállásával ismét keményebb lett a hangzás, a szex helyett megint a drogok kerültek előtérbe, és a One Hot Minute elég csúnyát bukott a lemezpiacon. A My Friendshez eredetileg Anton Corbijn forgatott szürreális klipet, de ez egyáltalán nem tetszett a zenekarnak, ezért újraforgatták teljesen másképp. A My Friends egyébként annak is a jele volt, hogy a zenekarnak egyre kényelmesebb dallamosabb rockzenét játszani a funky, punk és heavy metal keverék helyett.

8. Californication (2000)

Egy rakás másik remek kislemezt lehetne még mondani erről az albumról (Scar Tissue, Otherside, Road Trippin'), de ha csak a videót nézzük, akkor a legmeghatározóbb kétségtelenül a Californication. Elképesztő élmény volt megélni kisgyerekként, hogy nem a világ legmenőbb videójátékát látjuk, hanem csak egy videóklipet. Egy generáció számára ez volt a kapudrog a RHCP-höz, és még mindig ezrek várják, hogy végre tényleg videójáték legyen a klipből.

9. Can't Stop (2003)

Frusciante visszatérésével a Californicationtől ismét a világ élvonalába került a zenekar, ezen tovább segített a By The Way album is. 2003-at írunk, de a Can't Stop klipje mai szemmel nézve olyan, mintha direkt GIF-ekhez készítették volna. Kukában ülve éneklő Frusciante-klónok, labdával zsonglőrködő Flea és egy téglafalba épített Kiedig mind-mind olyan jelenetek, amiket a mai Tumblr-generáció ma rommá reblogolt volna mini mozgóképek formájában.

10. Dani California (2006)

Oké, kicsit tényleg vicces, hogy a RHCP szexen és drogokon kívül csak Kaliforniáról képes énekelni, és hát a Stadium Arcadium is egy elég megosztó dupla album, de azt nem lehet elvitatni, hogy a rockzene történetét feldolgozó Dani California az együttes egyik legjobb videója a 2000-es évek utáni időszakból.

Ne maradjon le semmiről!