Lázadás tört ki a Burning Man fesztiválon

2016.09.05. 17:44

Az utóbbi időkben sokaknak böki a csőrét, hogy a nevadai Burning Man fesztivál már nem annyira a béke és a szeretet neohippi utópiája, mint inkább egy csomó rongyrázó pénzember szórakozása. Most véget ért a hippi utópia, harminc évig tartott a szeretet, a béke és az erőszakmentesség.

A fesztivált minden évben a nevadai Black Rock sivatagban rendezik meg, ahol a hetvenezer résztvevő egy ideiglenes táborban, egy közösség tagjaiként él, és olyan alapelvekhez tartja magát, mint a totális elfogadás, a művészi önkifejezés fontossága, a civil felelősségvállalás vagy a természet védelme (a hatalmas tábort is úgy kell a buli végén lebontani, mintha semmi nem háborgatta volna a természetet). Sőt, a fesztiválon az ajándékozás kultúrája annyira fontos, hogy a pénzforgalom csaknem teljesen be van tiltva, hogy a résztvevők távol maradjanak a fogyasztói társadalom hétköznapjaitól.

Ehhez képest a legutóbbi fesztiválokon az elvileg nomád, sivatagi táborban már megjelentek az olyan milliárdosok, akik luxustáborokat építettek maguknak, saját személyzettel, szakácsokkal, felbérelt építőkkel és biztonsági őrökkel. Ezekben a "plug-n-play" luxuslakokban még a jetsetterek - elit utazgatók, akik olyan helyeket szeretnek meglátogatni, amikről a legtöbben csak álmodoznak - fogadására is felkészültek. Márpedig mindez a fesztivál régi hívei számára mindannak az elárulása, amiről a Burning Mannek elvileg szólnia kéne.

Az ellentétek az utópia hívei és a luxusfesztiválozók között idén odáig fajultak, hogy véget ért a béke és szeretet harmincéves története. A feszültségek központjává egy viszonylag új helyszín, a White Ocean vált: a fehér ruhás dresszkódú white partykat szervező hely három éve jelent meg először a fesztiválon, többek között a brit dj-vel, Paul Oakenfolddal és egy orosz milliárdos fiával az alapítók között írja a The Guardian.

 

A felháborodott, "igazságosztó" vandálok, miközben a White Oceanban épp egy techobuli zajlott, megtámadták a helyszínt, átvágták az elektromos kábeleket, kilocsoltak 200 gallon (757 liter) ivóvizet, és ragasztóval bezárták az összes ajtót. A White Ocean egyik vezetője szerint nem csoda, hogy pont őket támadták meg, hiszen eddig sem érezték magukat szívesen látott vendégeknek, egyesek szerint "nem érdemlték meg" a Burning Mant, de volt olyan főszervező, aki azt hányta a szemükre, hogy zárt táborként szembemennek a fesztivál nyitottságról szóló elveivel.

A White Ocean gárdája azzal védekezik, hogy ők is megetettek napi több száz embert, az ellenzőik szerint azonban csak annyiról van szó, hogy a fizetett szakácsaikkal főzetnek a fizetett táborozóik haverjai számára.

Sok fesztiválozó - vagy ahogyan magukat hívják a fesztivált záró rituálé, a hatalmas, fából épített ember elégetése miatt, "Burner" - szerint borzasztó, hogy az erőszak beférkőzött egy ilyen békés fesztivál falai közé is, de a The Guardiannek nyilatkozó egyik Burner szerint a támadással "végre megkezdődött a forradalom. Vissza kell venni a Burning Mant a parazita osztálytól, az elektronikus zenei turistáktól, és vissza kell adni az embereknek. A támadás nem volt sok, de kezdetnek ez is remek."

A rendőrség mindenesetre megkezdte a nyomozást az ügyben. A Burning Man mélyrepülését a rosszindulatúbb magyarok egyébként már a támadás előtt látni vélték, Vajna Tímea ugyanis napok óta a fesztiválról posztol Instagram-oldalán:

Ne maradjon le semmiről!