Kiket húzhat még elő a kalapból a Sziget?

2017.08.01. 09:24

Két nagyszínpados fellépő is lemondta a koncertjét az idei Szigeten, ráadásul mindkettő szombaton játszott volna. A szervezők fogadkoznak, hogy pótolni fogják őket, mi pedig megpróbáltuk kitalálni, kik jöhetnek szóba.

"Nagyon szomorúak és egyben csalódottak is vagyunk, ugyanis a Clean Bandit és Rita Ora is lemondta Szigetes fellépését. Minden tőlünk telhetőt megtettünk az utolsó pillanatig a tárgyalások során, de sajnos a hónapokkal lekötött érvényes megállapodásunk ellenére mindketten lemondták fellépésüket. De aggodalomra nincs ok, minden erőnkkel rajta vagyunk hogy a Macklemore & Ryan Lewis előtti két sávban méltó előadókat hozzunk el nektek. Csalódottak vagyunk, de 100%-ig biztosak abban, hogy egy fantasztikus szombatunk lesz a Szigeten!" - fogalmazott a fesztivál múlt szombati közleménye.

Rita Ora délután 6-tól, a Clean Bandit pedig fél 8-tól játszott volna a Nagyszínpadon, vagyis két elég jó időpont szabadult fel, pláne, hogy szombati nap lévén, még nagyobb közönséggel lehet számolni a fesztiválon. Na de kik közül kerülhetnek ki a méltó előadók?

Első körben megnéztük, mely zenekarok koncerteznek Európában augusztusban, és történetesen szabadok augusztus 12-én. Még jobb persze, ha itt vannak a környéken, de abból sincs probléma, ha Észak-Európából vagy Angliából kell iderepülni, úgyhogy nagyjából bárkinek beleférhet egy szigetes fellépés, ha nem a strandról vagy Amerikából kell összekaparni a tagokat.

A második támpont a szigetes szervezőkre jellemző neofóbia volt: egy-egy nagy nevet leszámítva mintha direkt törekednének rá, hogy csak olyan fellépőt hozzanak, akik már jártak legalább egyszer a Szigeten vagy egy másik magyar fesztiválon - de az se baj, ha többször, sőt.

Így aztán ki is húztuk a három nappal később Ausztriában játszó At The Drive Int, az egy nappal azelőtt Norvégiában fellépő Pixiest, bár velük kapcsolatban az is felmerülhet, hogy nagyobb név annál, minthogy az utolsó pillanatban beugorjanak, ráadásul Macklemore elé. Utóbbi érv miatt eshet ki a Mumford and Sons is, mely aztán pláne húzónév lenne.

Ezek alapján nézzük, kik maradtak versenyben.

Editors

Az Editors például egy nappal később, vasárnap játszik Bukarestben, a Summer Well fesztiválon. Bejáratott név, Budapesten már ötször játszottak, ebből háromszor a Szigeten, legutóbb éppen tavaly. A szigetes szervezők talán már fejből is tudják a telefonszámukat, a zenekar pedig örömmel játszana hatkor, és szórakoztatná a Color Partyra várakozó tízezreket. De ha túl kockázatos a tömeges jókedvre nézve egy ilyen melankolikus zenekar, akkor helyet cserélhet a Halott Pénzzel: az Editors indítaná a programot négykor, és utána jöhetne a Darabokra törted a szívem.

Cypress Hill

A Cypress Hill még régebbi és nagyobb név, viszont eddig meglepő módon csak a Volt fesztiválon játszott, ott is 2008-ban, illetve az egyik rapper, B-Real három éve fellépett a Budapest Parkban, Xzibittel közös projektjükkel. Ellenük szól, hogy a Sziget által megcélzott fiatalabb generációknak már nem sokat mondhat a nevük, mellettük, hogy a késő nyári alkonyatban biztosan kellemesen el lehet majd bólogatni rájuk.

Enter Shikari

Az Enter Shikarit viszont már annyiszor láthatta-hallhatta a magyar közönség, hogy értelme sincs összeszámolni, legutóbb idén júniusban a Volton. Utóbbi lehet, hogy a zenekar ellen szól, de ne vegyen rá mérget senki, hogy nem lesz augusztus 12-én dubsteppel kevert metalcore a Szigeten.

The Bloody Beetroots

Itt van aztán még egy esélyes, az őrült veretős EDM-ben utazó The Bloody Beetroots , mely ráadásul pénteken Németországban, vasárnap pedig Bukarestben játszik, az isten is arra teremtette azt a szombati napot, hogy lezúzzák a Macklemore-ra várakozó flamand fiatalok fejét. Hogy voltak már ők az idei Balaton Soundon is? Ez még előny is.

Vagy esetleg...

Végül van még egy titkos favorit: a turnéját csak a következő héten, a belgiumi Pukkelpop fesztiválon indító Parov Stelar. Az electroswing Magyarországon különösen kedvelt, osztrák szupersztárja ellen viszont nyomós érv szól, ugyanis két héttel később ő az egyik fő fellépője a szintén szigetes szervezésű Strand fesztiválnak Zamárdiban. Másrészt kizárt dolog, hogy ne kereste volna meg a Sziget is, tehát valami oka biztos van, hogy ő nincs az idei Szigeten, és nem valószínű, hogy ez az akadály nyár eleje óta elhárult volna. De valami azt súgja, azért őt sem írhatjuk le teljesen. És azt se feledjük, hogy ha minden kötél szakad, még ott vannak a régi ismerős német reggae- vagy francia skazenekarok is.

Ne maradjon le semmiről!