Mintha kiestem volna egy űrhajóból ide

Kaukázus: KpOp – lemezpremier

44561820 998926503624835 3181647498691215360 n
2018.10.24. 14:28

Idén jelenik meg a Kaukázus zenekar hatodik lemeze, a KpOp. Kardos-Horváth János az elmúlt időben főleg egyszálgitáros fellépéseket csinált, de idén úgy döntött, ezen változtat. „A szólóénekesi műfaj túl intim, nem lehet nagyszínpados, csak klubkoncerteket adni. Úgy éreztem, nekem most olyan tér kell, ahol több emberhez el lehet jutni, ahol lehet kommunikálni” – mondja erről.

Az új, nagyjából 43 perces lemezre 14 szám került, ezek az elmúlt két és fél, három évben keletkezett jegyzeteiből, karcolatokból, ötletekből álltak össze. „Az elmúlt években sokat zongoráztam, ebből nagyon sok minden született”. Júliusban kezdték a zenekarral összerakni az albumot, „úgy is mondhatom, hogy átszűrtük a készletet, mert ennél sokkal több vázlatom volt.” Felkérték Laky Dórát művészeti vezetőnek, akinek több mint harminc dalt küldtek át, „ő segített véglegesíteni, hogy mik kerüljenek a lemezre, még a számok sorrendjét is kitalálta”.

A dalok közül néhány a címe alapján nagyon erősen közéletinek, politikusnak tűnik – Kire kéne szavazni, Kormányőrök, Óriásplakát –, Kardos-Horváth azonban azt mondja, nem volt ilyen szándéka. Sőt, „tudatosan kerülni akartam a direkt dolgokat”, másrészt viszont a művészet feladatának tartja, hogy „nyitogassa a szemeket”, kérdéseket tegyen fel. „Én úgy érzem magam, mintha kiestem volna egy űrhajóból ide” – mondja arról a lelki-szellemi állapotról, amiben a számok születtek.

A lemez címe, a KpOp a koreai popzenei irányra utal, „valójában viszont ez nem popzene”, Kardos-Horváth szerint négy-öt olyan dal van az albumon, amik túl fogják élni a korszakot. Az album a TomTom kiadónál jelenik meg, a mostani indexes online premier után nagyjából két héten belül mindenhol elérhető lesz majd, a cd-k a zenekar koncertjein és csatornáin kerülnek forgalomba. Lemezbemutató koncert december 26-án lesz az A38-on, de decemberben és januárban több vidéki helyszínen is fellépnek majd.

A Kaukázus együttes első lemeze 2004-ben jelent meg Majdnem Kína címmel, magánkiadásban, az alternatív zene kedvelői szélesebb körben azután ismerték meg őket, hogy a netre feltett albumukat belinkelték a PUF honlapjára is, Lecsóék pedig ajánlották őket a saját rajongóiknak. Újabb lemezeik jelentek meg 2005-ben és 2006-ban, 2008 környékére már számos slágerük volt (Tesco, Szalai Éva, Tartós béke).

A Kaukázus működése 2009-től éveken át szünetelt, Kardos-Horváth szólóalbumot csinált, létrehozta az óvodásoknak, kisiskolásoknak zenélő Hahó Együttest, valamint egy Kafkaz nevű formációval 2012-ban kiadta a Malteregó lemezt, és szerepet vállalt a Rájátszásban is. Az újrakezdés után a Kaukázus 2014-ben K. U. S. (Kérni Ugyanazt Semmit) címmel adta ki eddigi utolsó albumát.

(Borítókép: Kaukázus zenekar / Facebook)

Ne maradjon le semmiről!