Tűzre dobtunk mindent, és néztük, milyen szépen ég

idegen.png
2018.10.26. 16:48

"Ez a lemez minden tag életét felforgatta, merész döntéseket hoztunk meg érte" – mondja új lemezéről az Idegen. A 2016 nyarán indult zenekar második albuma Holdról indul Napra ér címmel jelenik meg, és a Stenken hallható először.

Az Idegen egy évvel a 2017 őszén megjelent, Borda mint rács című debütlemeze után hozza ki a folytatást. A most megjelenő albumot 2018 nyarán rögzítették a szegedi Miracle Sound stúdióban, egy gitáros tagcsere után új felállással.

"Az első lemeznél úgy éreztük a dalok ki akarnak törni belőlünk, a kezdeti időszak egésze annyira zsigeri volt, ösztönös, hogy alig emlékszem pár dologra belőle, csak hogy lázas bolondként lent fagyoskodtunk a próbateremben, vagy épp folytunk szét a melegben, és úgy csináltuk a dalokat, mintha muszáj volna. Eleinte féltünk, hogy mi lesz velünk, ha a kamaszpanasz nem lesz velünk múzsaként. Aztán rájöttünk, hogy nagy buli. Mi választottunk témákat, dalokat, és nem pedig azok minket. Erre persze az előző lemez elkészítése és az azóta eltelt idő tett minket alkalmassá" – mondta a lemez születéséről a zenekar basszusgitárosa és énekese, Kunics Olivér.

Soha nem felejtem el az utolsó próbánkat a felvételek előtt. Bementünk délután négykor, és hajnali ötkor jöttünk ki a próbatermünkből. Nagyon benne voltunk, aznap minden összeállt. Sosem láttam még olyan gyönyörűnek a csepeli gyártelepet, mint akkor, a felkelő nap fényében. Ez a lemez minden tag életét felforgatta, merész döntéseket hoztunk meg érte, ezért talán mindig is nagyon fontos lesz nekünk, akárhogy is alakul végül a sorsa, a sorsunk

– árulta el a saját meghatározása szerint korlátok nélküli alternatív rock’n roll-t játszó zenekar frontembere, aki kiemelte: a Hangfoglaló Program támogatása nélkül nem készülhetett volna el a most megjelenő anyag.

"Mentorunk Koncz Balázs volt, aki nagy odaadással és figyelemmel viseltet felénk, rengeteget nyílt a rálátásunk neki köszönhetően. Igazi mentor. Szintén fantasztikus munkát végzett mindenki, aki a lemez elkészítésében segédkezett. A preproduction esetében Beck Zoli és Zaza voltak segítségünkre, éles meglátásaikkal és elképesztő nyitottságukkal. Már itt velünk volt Lázár Domokos produceri minőségben, lehengerlő volt, hogy mennyit foglalkozott a közös munkánkkal. Olyan dolgokra érzett rá a zenénk kapcsán, amiről azt hittük, csak mi tudjuk, értjük, vagy még mi sem. És mint eddig mindig, a Miracle Soundnál rögzítettük a végleges anyagot, meleg baráti légkörben. Szabó Szebasztián és Sóti Norbert munkája magáért beszél, mint mindig" – mondta Kunics Olivér.

Az album nyitódalához, a Tisztességhez, klip is forgott, ami szintén a Stenken debütál (a lejátszási lista első tétele). A dalhoz készült videót szintén Kunics Olivér rendezte, operatőre Bátori Gábor Jim volt, a két főszereplőt pedig Krasznahorkai Ágnes és Kovács Krisztián alakította.

Az albumot itt lehet meghallgatni:

A lemez elkészültét követő felfokozott, ünnepélyes hangulatról így nyilatkozott a frontember: "Most már megcsináltuk. Ez mindig furcsa viszony a zenekar és albuma között. Az elkészítés folyamatánál annyira erősen egymásba ivódik a két fél, ahogy a jövőben már nem lesz alkalmuk. Illetve ez nem teljesen igaz, ha ügyesek voltunk, a dalok a koncerteken újra megidézik magukat előttünk. Ez nagyon hasonló ahhoz, amikor gorillák vagy elefántok sok év után találkoznak azzal az önkéntes gondozóval, aki kölyökként felnevelte őket. Vannak ilyen vidik a neten. Kicsit kevésbé giccs, de ilyesmi. Ez a lemez az zenekar összes tagjától áldozatokat követelt, és mi mindent tűzre dobtunk érte, és néztük, milyen szépen ég."

Az Idegen a premier estéjére lemezhallgatós bulit szervezett a Jurányi Házba, ahol személyesen mesélnek az album dalairól és születéséről, kiállítják a borító skicceit, illetve megszólaltatják azokat, akik részt vettek a közös munkában. A zenekar aztán másnap élőben is bemutatja a lemezt az A38 Hajón, a 30Y előzenekaraként. Bár a koncertre már minden jegy elkelt, ezen a linken élőben lehet majd követni a bulit akár otthonról is. A lemez az online zenemegosztókon szombat este 20:00-kor debütál, a zenekar koncertjével egy időben.

Az Idegen zenekar Holdról indul Napra ér lemezének megjelenését és kapcsolódó aktusait a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma támogatja.

Ne maradjon le semmiről!