Táltos tehén és csajozás – pop a Volton

2010.06.26. 13:06
Az Index fesztiválblogja

A Volt idén valamivel kevésbé kényezteti el az ún. igényes popzene rajongóit, mint tavaly a Franz Ferdinand–Art Brut kombóval, de azért így is van értelme Sopron felé venni az irányt. A június 30-ai első napon a Nagyszínpad teljes programja mellett nyugodtan átsiklunk (még esetleg megállhatunk az Edda szülinapi bulija alatt, hátha megtudhatunk pár újabb részletet Pataki találkozásáról a földönkívüliekkel), és az MR2–Mol színpad felé vesszük az irányt.

19

Itt érdemes kiemelni az idén új lemezével és teljesen lecserélt tagságával megtáltosodott Kistehént. A Picsába az Űrhajókkal albumról elhangzó dalokra garantált a szórakozás, ha pedig csak a bevált formulát szeretnénk, megkapjuk vélhetően a Szájbergyereket is. Az igazi finomság ugyanitt a Datarock bulija, amit a sajtóanyag nagyvonalúan csak annyival reklámoz, hogy 2007-ben a Rolling Stone szerint írtak egy kurvajó dalt, de azért ennél valamivel többről van szó. A norvégiai dance-punk zenekar lemezen is erős produkciót nyújt, ezt a tavalyi Reddel fényesen bizonyította. Korábban a Converse Arénában a hamarosan Black-Outtal nyomuló Kowalskyt leshetjük meg, még a Vegával, éjféltől meg irány Kiscsillagra Lovasiért rajongani!

Datarock
Datarock

Egy nappal később a zenetörténet egyik legnagyobb kaméleonja, Billy Idol fellépése kötelező. Lehet fogadni, hogy most melyik figurát hozza, ordíthatjuk az akár hazánk kereskedelmi rádióiból is ismert slágereket, és kereshetjük a hasonlóságot az énekes és a mi Tóth Gabink között. Valahol szomorú, hogy Billy a Quimby előtt lép fel, de érthető, hiszen utóbbi megbízhatóan rengeteg embert érdekel, kezdve a nosztalgiázni vágyó negyvenesekkel, eljutva a szövegeket magukének érző bölcsészekig. Tavaly még a beállásukon is többen voltak, mint pár ugyanott játszó zenekar igazi fellépésén. A nap korábbi részében természetesen a Soerii & Poolek lesz kihagyhatatlan. Csöcsök, seggek, törpék, káromkodás, ennél többet lehetetlen adni egy koncerten, és ezt a Volt közönsége is beismeri napokon belül.

Soerii & Poolek
Soerii & Poolek

Itt is a péntek. A Nagyszínpadon izgalmas lehet az idén meglepően sok fesztivált vállaló Ákos, aki valószínűleg a tőle megszokott maximalizmussal vezényli le a fellépést. Móka, kacagás nem várható, megmondás és átszellemülés viszont igen, de hát ezért szeretjük vagy utáljuk Ákost. A gitárpopot favorizálóknak tanácsos a nap nagy részét az MR2-Molnál tölteni. Itt egymás után lesz az amúgy méltatlanul korai időpontot kapott Hangmás, Takáts Eszter, Frenk, The Moog, Heaven Street Seven és végül 30Y. A névsor alapján gyanús, hogy csajozni is itt érdemes ezen a szép napon.

Peterfy Bori
Peterfy Bori

Szombaton már a másnapi hazamenetelre gondolva fékezett habzású koncertlátogatást és több ivást javaslunk. Azért Péterfy Bori ajánlatos, és persze illik itt is elbúcsúztatni a Kispál és a Borzot, megnézni, mit hoz ki új hat dalos EP-jéből a NEO, megtudni, hogy a Kolin tagjai most akkor tényleg buzik-e, meg mondjuk belepillantani az utcazenészből lett Dub FX hülyéskedésébe.