Rájönnek, hogy arrébb kell ugraniuk

2010.08.12. 19:03 Módosítva: 2010.08.12. 19:53
Az Index fesztiválblogja

A BRFK szokásos évi nyílt napján a Szigeten a kirendelt rendőrök jattoltak az új főnökkel, mi megismerkedhettünk a külföldi rendőrökkel.

Csoportkép

A BRFK-s sajtóesemény a Szigeten azért jó, mert az ember rendőri kísérettel érkezhet. Ez a legjobb és leggyorsabb választás, pont az ellenkezőjét érezheti az ember a fehér Transporter hátuljában ülve, mint amikor kifelé viszik a rendőrök. Annak ellenére, hogy több egyenruhás vitt minket be, vagy ötször megállítottak a rózsaszín pólósok (jegyellenőr), amitől egy idő után sofőrünkben annyira felment a pumpa, hogy száguldozni kezdett a sátrak közt, direkt kicentizve a hippiket. "Előbb-utóbb rájönnek, hogy arrébb kell ugraniuk" - kommentálta a sofőr vezetési stílusát.

A rendőrség a Szigeten igyekszik minden évben a környezethez alkalmazkodva belopni magát a szívünkbe. Az ötletes ajándéktárgyakon kívül ezt leginkább azzal teszik, hogy egy komplett rendőrörsöt működtetnek a fesztiválon belül, naponta 100-an teljesítenek szolgálatot. Az újságírókra azért volt szükség, mert sokan nem tudják, hogy ha valami kár érte őket, nem kell kimenni a városba, hanem itt is feljelentést tehetnek, és a rendőrök azonnal intézkednek. Arra is jók, hogy segítenek kapcsolatot tartani az áldozatsegítőkkel és a nagykövetségekkel.

A rendőrség idei szigetes büszkesége is megszólalt az Indexnek: a kábítószer elleni osztály megbízott vezetője, Varga Péter viccesen közelítette meg a nem mindennapi fogást. "Mennyit fognak kapni?" - kérdeztem. "Úgy értve, hány tabit?" - kérdezett vissza. Az 500 extasyval elkapott két menekültstátusú férfi ügyét pont ott-tartózkodásunkkor tárgyalta a bíróság előzetesen, 20 év és életfogytiglan közti büntetésre számíthatnak. Később a rendőrség hivatalos közleményéből kiderült, hogy adminisztrációs hiba miatt a gyanúsítottakak elengedték, és szabadlábon védekezhetnek.

Az elfogás véletlenszerű volt, többen próbálták bizonygatni, hogy a kiszerelt térfigyelő kamerák nem arra vannak, hogy mint a Nagy Testvér, minden mozdulatunkat figyeljék rendőrök, hiszen erre nincsen törvényes keretük. Ezekkel csak a tömeg mozgását figyelik, mint ahogy tették ezt az utóbbi években is.

A bűnügyi helyettesével, Fülöp Walterrel érkező Tóth Tamás rendőrfőkapitányból nehéz volt konkrétumokat kiszedni, de kedélyesen magyarázott a nagyszerű szigetes együttműködésről, a hosszas felkészülésről. Arról, hogy mennyibe kerül a Szigetet biztosítani, nagyon nem akartak beszélni, ellenben Tafferner Éva, a BRFK sajtósa betekintést engedett egy rendőrségi jegyzőkönyvbe az utóbbi három nap statisztikájáról. Eddig egy betöréses lopás, 26 zseblopás, 23 sátorból lopás, 7 kifosztás és 10 alkalmi lopás történt. 9 főt állítottak elő (1 libériait, 1 nigériait, 2 románt és egy  5 fős magyar zsebes csapatot), 6 főt fogtak el, 62 bejelentés érkezett okmányvesztésről. A bűncselekménnyel okozott kár pontosan 4 880 350 forint.

A Szigeten minden évben külföldi vendégrendőrök dolgoznak, idén nyolcan, két német, két francia, két angol, két holland segíti a magyarok munkáját. A két németet, Raab és Gassner felügyelőket kérdezgettük szigetes élményeikről. Passauból érkeztek, elmondták, hogy tetszik nekik a zene, csak a folkot és a heavy metált nem szeretik. "Tegnap olyan délután 2-3 körül volt egy jó zenekar a Nagyszínpadon" - mondták. Utánanéztünk, éppen a Gwar ment.

A BRFK tavalyi nagy repidobása az önironikus plüss sün volt, idén úgynevezett nyugicsillaggal (puha plasztik csillag, amit nyomkodni lehet a stressz levezetése érdekében), és "I <3 police Budapest" feliratú szalma bobbysapkával rukkoltak elő, amit én a térfigyelő kamerák által készített budapesti fotók helyfelismerésével nyertem meg. De lehetett drogtesztet is kitölteni karkötő vagy BRFK-s toll reményében, az ilyen ajándékok mindig garantált sikert jelentenek a közönség körében. A Sziget rendőrörsén idén az EU-s és magyar zászló mellett egy fekete is lobog, hiszen holnap temetik az alsóörsi rendőrgyilkosság áldozatát.